Przesuniêty przez: DrCruel 2009-04-16, 08:55 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
staszek
|
Wys³any: 2008-03-02, 12:16 Jaka dysza Trans-Tech do bazy?
|
0
|
|
|
|
JAK¡ DYSZE POLECILI BY¦CIE DO WODY (DEVILBISS GTI110 TRANS-TECH)I JAKA MNIEJ WIECEJ BY£A BY CENA CZY LEPIEJ ZMIENIC PISTOLET |
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-03-02, 12:38
|
0
|
|
|
AIRBRUSH:D:D:D:D
Pomóg³: 6 razy Posty: 256 Sk±d: Zgierz
|
ja maluje takim pistoletem z dysz± 1,4 i mi pasuje, nie bêde zmienia³ bo wszystko dobrze wychodzi, producenci zalecaj± dyszê 1,3, malowalem woda pistoletem Devilbiss Plus (niedostepnym na polskim rynku, do nas z USA przylecial) z dysza 1,3 i rewelacja, maluje sie super, duzo duzo lepiej niz Gti ale optycznie, jezeli chodzi o efekt finalny róznicy zadnej nie ma miedzy GTi a Plusem (czytac miedzy 1,3 a 1,4).
Na twoim miejscu zosta³bym przy tym pistolecie który masz i nic nie cudowal, spokojmie sie nadaje.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
staszek
|
Wys³any: 2008-03-02, 19:24
|
0
|
|
|
|
JAK PO£OZYC DOBRZE BAZE(NIE WODN¡)NA ILE WARSTW.TROCHE JUZ MALOWA£EM ALE NIE WIEM CZY DO KOÑCA DOBRZE,KAZDY MA SWOJ¡ TECHNIKE ALE CHCIA£BYM WIEDZIEC JAK WY TO ROBICIE!!!POZDRAWIAM |
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-03-02, 19:28
|
0
|
|
|
AIRBRUSH:D:D:D:D
Pomóg³: 6 razy Posty: 256 Sk±d: Zgierz
|
to zale¿y od koloru, krycia, marki produktów których uzywasz |
|
|
|
|
PRZEMO18
|
Wys³any: 2008-03-02, 19:34
|
0
|
|
|
|
PRZEWZNIE RM LUB DUPIONT RACZEJ DOBRZE KRYJA NO W£ASNIE ALE ZALE¯Y JAKI KOLOR |
|
|
|
|
staszek
|
Wys³any: 2008-03-02, 19:37
|
0
|
|
|
|
MALUJE NAJCZESCIEJ PRODUKTAMI RM |
|
|
|
|
kalbi
|
Wys³any: 2008-03-02, 20:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 32 razy Posty: 1682 Sk±d: Warszawa
|
staszek napisa³/a: | MALUJE NAJCZESCIEJ PRODUKTAMI RM |
malujesz i nie wiesz ile masz po³o¿yæ warstw bazy?? k³adziesz tyle ile trzeba. Wiadomo, ¿e np. czerwony to s³abo kryje i bêdzie go potrzeba wiêcej ni¿ np. granatowy lub srebrny. K³adziesz powiedzmy na oko. Widzisz, ¿e miejsca zapodk³adowane nie przebijaj± to lecisz jeszcze na wszelki wypadek ze 2 razy i tyle... |
|
|
|
|
staszek
|
Wys³any: 2008-03-02, 20:45
|
0
|
|
|
|
wiem ile tylko chodzi mi o to ze niektorzy maluja bez pe³nej mokrej warstwy na przyk³ad napylaja az pokrje |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-03-02, 21:01
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
staszek napisa³/a: | wiem ile tylko chodzi mi o to ze niektorzy maluja bez pe³nej mokrej warstwy na przyk³ad napylaja az pokrje |
tak robi± laikowie, albo panowie od wycofanych juz wyrobów nitro czy karbo mi te¿ tak pokazywali i na 3 ma³e elementy poszlo 'nam' litr czarnej bazy met+ rozp. wyobra¿acie to sobie ?:mrgreen: ah te pierwsze malunki a panowie do dzisiaj robi± polonezy i jakie¶ stare ¯uki w garazu |
|
|
|
lw
|
Wys³any: 2008-03-02, 21:04
|
0
|
|
|
|
nie napylaj!!!!!!
ziarno stanie i klops, nia wyjdziesz z tego!
maluj tak:
ciêka ,mokra jedna lub dwie, ostatnia polmokra lub przypruszon i koniec
broga mozesz terz na polmokro jak boisz sie zeby nie polecialo, wazne zeby nie napylac kazdej warstwy na siebie bo po kilku tygodniach wyjdzie z klaru,
mysje ze rozumiesz |
|
|
|
|
staszek
|
Wys³any: 2008-03-02, 21:24
|
0
|
|
|
|
rozumiem nawet nie próbowalem nigdy zapylac i nie mam zamiaru.maluje jedna cienka polmokra druga mokra i przypruszam mysle ze tak jest dorze!!!!! |
|
|
|
|
lw
|
Wys³any: 2008-03-02, 21:29
|
0
|
|
|
|
jest super! |
|
|
|
|
staszek
|
Wys³any: 2008-03-02, 21:31
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
tomekgrula
|
Wys³any: 2008-03-03, 17:38
|
0
|
|
|
|
[ Dodano: 2008-03-03, 17:38 ]
[quote="staszek"]maluje jedna cienka polmokra druga mokra i przypruszam mysle ze tak jest dorze!!!!!
jak to zrobiæ? czy to znaczy ze na trochê podeschnieta pierwsza warstwe nak³adam drog± i od razu przypruszam? jestem pocz±tkuj±cym i nie bardzo sie orientuje |
_________________ Tomek |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-03-03, 19:03
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
przypruszanie, wypylanie ziarna czy zwal jak zwal zawsze wykonujesz na podeschniet± poprzedni± warstwê |
|
|
|
tomekgrula
|
Wys³any: 2008-03-03, 19:06
|
0
|
|
|
|
a w jaki sposób to siê robi? to juz jest ostatnia czynno¶æ przy nak³adaniu baz±? co to daje? |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-03-03, 19:15
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
malowanie baz± wygl±da tak, ze pierwsze warstwy maj± zadanie kryj±ce a ostatnia ma za zadanie u³o¿yc ziarno, aby uzyskac porz±dany efekt. wiadomo, ze przy cieniowaniu nalezy robiæ to tak, aby wpasowaæ siê w cieniowany lakier!
rózne szko³y s±. ja oddalam pistolet i na ostatni± kryj±c± warstwê wypruszam odpowiednio bazê, aby ziarno by³o u³o¿one jak nale¿y.
nalezy mieæ znajomosc jak na kolor wp³ywa cisnienie, grubosc poszczególnych warstw itd. ale to wie kazdy lakiernik...
niech inni siê wypowiedz± |
|
|
|
tomekgrula
|
Wys³any: 2008-03-03, 19:40
|
0
|
|
|
|
Jak daleko oddalasz pistolet od lakierowanego elementu podczas wypruszania? trzymasz pok kontem 90stopni do lakierowanego elementu czy mo¿e jako¶ inaczej? |
|
|
|
|
lw
|
Wys³any: 2008-03-03, 20:25
|
0
|
|
|
|
odleglosc podwojna pod katem 90stopni |
|
|
|
|
tomekgrula
|
Wys³any: 2008-03-03, 20:59
|
0
|
|
|
|
rozumiem ze ci¶nienie i ustawiwnie pistoletu nie ulgega zmianie?
dzieki |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-03-03, 21:25
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
tomekgrula napisa³/a: | rozumiem ze ci¶nienie i ustawiwnie pistoletu nie ulgega zmianie?
dzieki |
u mnie z regu³y nie, ale kazdy to robi inaczej i niechcia³bym, aby¶ bra³ za bardzo do serca to jak ja robie, bo kto¶ zaraz mnie opieprzy, ze sie nie znam, bo on robi inaczej ile lakierników tyle szkó³.
jedni wypylaj± z takiej samej odleglosci, tylko przykrecaj± materia³, inni tak jak ja, jeszcze inny robi± pewnie jeszcze inaczej |
|
|
|
baqo
|
Wys³any: 2008-03-04, 09:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 1553 Sk±d: ko³obrzeg
|
tomekgrula napisa³/a: | rozumiem ze ci¶nienie i ustawiwnie pistoletu nie ulgega zmianie?
dzieki | tu to bym uwa¿a³ przy przyprószaniu w rozpie.mo¿na srebro za ostro postawiæ,zw³aszcza grube ziarno.za daleko i za wysokie si¶nienie mo¿e narobiæ chmurek. |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-03-04, 15:54
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
baqo napisa³/a: | tomekgrula napisa³/a: | rozumiem ze ci¶nienie i ustawiwnie pistoletu nie ulgega zmianie?
dzieki | tu to bym uwa¿a³ przy przyprószaniu w rozpie.mo¿na srebro za ostro postawiæ,zw³aszcza grube ziarno.za daleko i za wysokie si¶nienie mo¿e narobiæ chmurek. |
dokladnie, tzw suchy natrysk (az zbyt suchy). |
|
|
|
staszek
|
Wys³any: 2008-03-04, 20:08
|
0
|
|
|
|
ja troche przykrecam materia³ i zwiekszam troche odleg³osc zalezy w³asnie jakie ziarno,i tak jak mówi ONLINE KAZDY ROBI PO SWOJEMU!!!! |
|
|
|