Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
zeniTh 
Wysłany: 2012-07-15, 13:42   mercedes sprinter 412
0
UP DOWN

witam
Jestem tu nowy, tzn forum przeglÂądam juÂż od jakiegoÂś czasu, ale jeszcze siĂŞ nie udzielaÂłem
jestem lakiernikiem amatorem, dotychczas moja praca koĂączyÂła siĂŞ na pojedyĂączym elemencie, zaprawkach, malowaniu felg.

Jako Âże teraz znajomy poprosiÂł mnie o pomoc w jego firmie (firma przewozowa) abym pomalowaÂł mu to i tamto, na pierwszy ogieĂą dostaÂłem busa mercedesa.
Moim zadaniem jest usuniĂŞcie rdzy, oraz pomalowanie caÂłego auta.

Tak jak pisa³em na pocz¹tku jestem amatorem, a to moja pierwsz powa¿na praca, nie chcia³bym ¿eby znajomy by³ niezadowolony, poniewa¿ jak siê sprawdzê bêdê z nim na sta³ê wspó³pracowa³.

Na pocz¹tek wzi¹³em siê za niwelowanie rdzy, po oczyszczeniu miejsca gdzie by³a rdza zamalowa³em Cortaninem F. Obecnie dalej jeszcze czyszczê miejsca z rdz¹. Zosta³a mi jeszcze góra samochodu oraz odkrêcenie przednich drzi i wyciêcie szyby przedniej oraz oczyszczenie dooko³a uszczelki poniewa¿ jest tam du¿o rudej.

Teraz proszĂŞ o podpowiedzi gdybym coÂś robiÂł nie tak,

Po zakoĂączeniu odrdzewiania planujĂŞ pomalowanie wszystkich miejsc gdzie byÂła rdza podkÂładem reaktywnym (juÂż zakupiony roberlo + utw. roberlo )
Tam gdzie trzeba bĂŞdzie spawaĂŚ to pospawamy + masa uszczelniajÂąca do spawĂłw

PóŸniej myœla³em dopiero to szpachlowaÌ i wyrównaÌ wgniecenia, tam gdziê bêdzie potrzeba szpachal natryskowa, na to podk³ad akrylowy i malowanie na koniec polerka.

Auto prawdopodobnie bĂŞdzie malowane na biaÂło lub czerwono.
OgĂłlnie samochĂłd ma byĂŚ odrdzewiony i jako tako wyglÂądaĂŚ, wiadomo Âże przy przewozie ludzi zaraz siĂŞ poniszczy/poobija.

Obecny wyglÂąd auta z wczoraj

ProszĂŞ o podpowiedzi i nie zmieszanie mnie od razu z bÂłotem jakbym coÂś Âźle robiÂł, dopiero zaczynam powaÂżnÂą przygodĂŞ z lakierowaniem i chciaÂłbym to robiĂŚ bo mi siĂŞ to podoba.

rude.boy
Wysłany: 2012-08-01, 12:13   
0
UP DOWN

nie baw sie w zmiane koloru, wal na bialo :) bedzie szybciej i latwiej wg mnie. chociaz jak sie przyjrzec to i tak do malowania wsio bo ruda jest wszedzie wiec w sumie... pozdrawiam

"zawsze pod prÂąd, bo z prÂądem pÂłynÂą tylko Âśmieci"
http://youtu.be/3o55ca8rSPE
http://youtu.be/vU_R980SZVs

http://youtu.be/b6m9DDlBGu4

Semper Fidelis

pawel1108 
Wysłany: 2012-08-01, 12:35   
0
UP DOWN

Witaj Kolego,mieszaĂŚ z bÂłotem nikt CiĂŞ nie bĂŞdzie,chyba,Âże Ci niedowartoÂściowani...
Moim zdaniem po tym,co napisa³eœ to po prostu rzuci³eœ siê od razu na zbyt g³êbok¹ wodê.
Zastosowa³eœ cortanin,którego siê nie stosuje,poniewa¿ s¹ inne nowsze i szybsze technologie a Ty o tym nie wiesz.Jest na forum wiele tematów zwi¹zanych z walk¹ z rdz¹,wystarczy poczytaÌ,popytaÌ i wyci¹gn¹Ì wnioski.
Przy takim rozprzestrzenieniu rdzy jak w tym wypadku lepiej jest zastosowaĂŚ podkÂład epoksydowy,o ktĂłrym nawet nie wspomniaÂłeÂś a moÂże o tym nie masz pojĂŞcia.
Uwa¿am,¿e z takim zasobem wiedzy spartolisz robotê i tyle z tej wspó³pracy bêdzie,lepszym wyjœciem bêdzie za³o¿enie nowego tematu i nazbieranie wiedzy co i jak po kolei robiÌ aby to by³o dobrze.
Druga sprawa to zaplecze sprzĂŞtowe,bo nie wiem czy zdajesz sobie sprawĂŞ,Âże lakierowanie busa wymaga naprawdĂŞ duÂżo powietrza,to nie jest tak jak lakierowanie bÂłotnika jednÂą butlÂą kompresorka 50L
Zrobienie tak jak planujesz na zasadzie cortaninu,trochĂŞ szpachli,podkÂład,lakier i polerka to robota do pierwszej zimy,zero izolacji,tylko zamaskowanie rudej na chwilĂŞ.
Czytaj ,pytaj i nie poddawaj siĂŞ ,zrĂłb to ale z gÂłowÂą innÂą technologiÂą,nie tÂą na zasadzie aby byÂło biaÂłe.
Pozdro

zeniTh 
Wysłany: 2012-08-01, 19:33   
0
UP DOWN

bus (buda) zostaÂła pomalowana juÂż w piÂątek na biaÂło farbÂą RAL 9003, ale Âże miaÂłem wyjazd to nie wrzuciÂłem od razu UP'a, dziÂś wÂłaÂśnie pomalowaÂłem wszystkie wrota (czyt. drzwi), wyszÂło jak na takie warunki bardzo Âładnie, znajomy jest zadowolony
jutro skÂładanie ;)

wiĂŞcej zdjĂŞĂŚ z renowacji dodam za chwilĂŞ jak zrzucĂŞ z tel, bo tylko tel. miaÂłem przy sobie

zeniTh 
Wysłany: 2012-08-01, 22:48   
0
UP DOWN

a wiĂŞc tak, busie zostaÂł przespawany pas tylny bo byÂł zgnity

oczywiÂście zabezpieczenie samochodu papierem
wiem wiem, zaraz zapytacie siĂŞ czy auto zostaÂło zabezpieczone juz pod malowanie, owszem, ale przed malowaniem zostaÂło dobrze odmuchane, poza tym przy takich warunkach w jakich byÂło malowane, pyÂł ze szpachli to pikuÂś ;D ale o tym dalej ...

podczas prac

auto w miejscach skorodowanych zosta³o oczyszczone papierem, kamieniem na szlifierce, szczotk¹ na wiertarce, pomalowne podk³adem reaktywnym, póŸniej akrylowym (wiem ¿e powinien byÌ pomiêdzy nimi jeszcze epoksyd) na to posz³a szpachla, i jeszcze raz podk³ad akrylowy

dookoÂła szyby reaktywny, na to akryl
auto zostaÂło dobrze oczyszczone, przedmuchane, pozaklejane oraz odtÂłuszczone zmywaczem z Novola

no i malowanie

tak jest, auto niestety by³o malowane na zewnatrz, dosta³em takie polecenie wiêc je musia³êm wykonaÌ
ogĂłlnie wyszÂło nawet Âładnie, jak na malowanie na zewnÂątrz ;D wpadÂł mi tylko jeden paproch, dobrze Âże byÂło bezwietrznie i sÂłonecznie

domyÂślam siĂŞ Âże dla niektĂłrych to co tu pokazuje moÂże byĂŚ szokiem, ale niestety to auto miaÂło byĂŚ zrobione na szybko i w miarĂŞ dobrze, aby mogÂło jechaĂŚ dalej na trasĂŞ i zarabiaĂŚ na siebie

dziÂś pomalowaÂłem wszystkie drzwi, wyszÂły jeszcze lepiej niÂż auto, czyli wiadomo czÂłowiek na bÂłedach siĂŞ uczy i wie na co zwracaĂŚ uwagĂŞ i jak co robiĂŚ
zdjĂŞĂŚ drzwi nie mam bo nie chciaÂło mi siĂŞ robiĂŚ, moÂże jutro porobiĂŞ

przy okazji malowania auta pomalowaÂłem sobie prywatny bÂłonitk do renault kangoo ktĂłry kiedyÂś tam wujek mi zostawiÂł do wyprostowania, przeszpachlowania i pomalowania,
po przeschniêciu po weekendzie zrobi³em mu ma³¹ polerkê i z ogólnego efektu jestem zadowolony

w poniedzia³ek brat mia³ ma³a st³uczkê gdzie zagi¹³ b³otnik i pokiereszowa³ trochê zderzak, auto na szybko zosta³o ogarniête (tak b³otnik specjalnie jest pordzewia³y - nazywa siê to jak rdza po ang. ROST)

przed

po

oraz przerabiaÂłem kiedyÂś grill od Vento na grill bez znaczka (spawanie plastiku)

ori grill

po operacji

Âżeberka zostaÂły pospawane prawie na rĂłwno, maÂłe dziurki czy ubytki zostaÂły wypeÂłnione szpachlÂą do tworzyw z Novola oraz grill zostaÂł pomalowany w czarny mat

mam gdzieÂś na kompie jeszcze klapĂŞ od mojego vento w ktĂłrej zaczaÂłem pracĂŞ z usĂłwaniem znaczkÂą i prace zatrzymaÂły siĂŞ na zaspawaniu, wyszpachlowaniu i zapokÂładowaniu klapy

nastĂŞpne auto jakie bĂŞdĂŞ robiÂł to kolejny mercedes ale vario (bus) nie bĂŞdzie malowany caÂły ale duÂżo roboty teÂż przy nim bĂŞdzie ;)

oczywiÂście wszystko bĂŞdĂŞ relacjonowaÂł i sorki Âże tak duÂżo tego na raz

pawel1108 
Wysłany: 2012-08-01, 23:17   
0
UP DOWN

zeniTh napisał/a:
pomalowne podk³adem reaktywnym, póŸniej akrylowym (wiem ¿e powinien byÌ pomiêdzy nimi jeszcze epoksyd) na to posz³a szpachla, i jeszcze raz podk³ad akrylowy

jeÂśli mogĂŞ siĂŞ wtrÂąciĂŚ i coÂś zasugerowaĂŚ to trochĂŞ bym pozmieniaÂł.
nie szpachluje siĂŞ na akrylowy ani na reaktywny tylko na epoksyd a po drugie to albo reaktywny albo epoksydowy a nie pomiĂŞdzy.
Taka maÂła uwaga,moÂże skorzystasz a moÂże dalej bĂŞdziesz robiÂł po swojemu wbrew technologii.
Pozdro

zeniTh 
Wysłany: 2012-08-01, 23:46   
0
UP DOWN

pawel1108 napisał/a:
zeniTh napisał/a:
pomalowne podk³adem reaktywnym, póŸniej akrylowym (wiem ¿e powinien byÌ pomiêdzy nimi jeszcze epoksyd) na to posz³a szpachla, i jeszcze raz podk³ad akrylowy

jeÂśli mogĂŞ siĂŞ wtrÂąciĂŚ i coÂś zasugerowaĂŚ to trochĂŞ bym pozmieniaÂł.
nie szpachluje siĂŞ na akrylowy ani na reaktywny tylko na epoksyd a po drugie to albo reaktywny albo epoksydowy a nie pomiĂŞdzy.
Taka maÂła uwaga,moÂże skorzystasz a moÂże dalej bĂŞdziesz robiÂł po swojemu wbrew technologii.
Pozdro

spoko ;)
powiem Ci tak Âże wyczytaÂłem kiedyÂś na tym forum o szpachlowaniu
i nie pamiĂŞtam juÂż kto to pisaÂł, ale byÂło napisane
reaktywny na rdze, na to epoksyd jako warstwa izolacyjna, na to akryl i dopiero mozna szpachlowaĂŚ
ale niech siĂŞ ktoÂś jeszcze wypowie

Dumel19
Wysłany: 2012-08-01, 23:57   
0
UP DOWN

a ja powiem ze ilu fachowcĂłw to tyle technologii ;]

co do szpachlowania to niektórzy lec¹ na go³¹ blachê, akryl i lakier, inni odcinaj¹ ka¿d¹ warstwê akrylem, jeszcze inni lubi¹ epoxyd a inni reaktywny, takze co kto woli...

ja sam robie zale¿nie od materia³ów i karty technicznej, kiedyœ bezpoœrednio na blache sz³a szpachla, teraz epoxyd i dalej wg. technologii, jak ju¿ zeniTh wspomnia³es cz³owiek sie uczy na b³êdach, wiec i Ty kiedyœ oganiesz temat ;]

Dumel19
Wysłany: 2012-08-01, 23:58   
0
UP DOWN

jeÂśli pozwolisz to pokaÂże Ci takiego rosta u nas :)

zeniTh 
Wysłany: 2012-08-02, 07:04   
0
UP DOWN

Cytat:
jeÂśli pozwolisz to pokaÂże Ci takiego rosta u nas

dawaj ;]

Dumel19
Wysłany: 2012-08-03, 01:13   
0
UP DOWN

golf kombi z przodem wstawionym od vento , teÂż miaÂłem tu wkÂład w tym aucie ;]

golf.jpg
Plik ściągnięto 314 raz(y) 642.29 KB

Dumel19
Wysłany: 2012-08-03, 01:14   
0
UP DOWN

wybacz Âże o tej porze, wpadli kumple jak co wieczĂłr z piwkiem i zasiedzieliÂśmy siĂŞ ;]

Dumel19
Wysłany: 2012-08-03, 01:17   
0
UP DOWN

w tej nexii to goodyeary f1 czy toyo t1s??? ;) tak z ciekawoÂści pytam bo teÂż modzĂŞ przy aucie :)

zeniTh 
Wysłany: 2012-08-03, 22:26   
0
UP DOWN

Dumel19, MAXIS VITRA ale juÂż skoĂączone jak widaĂŚ, byle do koĂąca sezonu

Dumel19 napisał/a:
golf kombi z przodem wstawionym od vento

mam takiego samego :D za kilka dni idzie na sprzedaz

zeniTh 
Wysłany: 2012-08-06, 22:38   
0
UP DOWN

bus przed weekendem zostaÂł poskÂładany, dziÂś maÂłe poprawki i prawie gotĂłw do wyjazdu, jeszcze kilka poprawek mechaniczych, ale to juÂż nie moja dziaÂłka

a tu lakier na masce

nie mĂłwie Âże wszystko mi siĂŞ udaÂło idealnie zrobiĂŚ, bo tak nie byÂło, oczywioÂście jest 3 czy 4 zlewki i kilka kraterĂłw przez wode w kompresorze, ale wÂłaÂścicielowi to nie przeszkadza, wiĂŞc jest ok, ja bym tak tego nie zostawiÂł, ale jak to mĂłwiÂą, czas to pieniÂądz

czekam na kolejne zlecenie ^^

kuba976
Wysłany: 2012-09-27, 22:37   
0
UP DOWN

ile ci lakieru poszÂło na tego sprintera ?

piwo76
Wysłany: 2012-09-29, 18:19   
0
UP DOWN

bus pierwsza klasa.

zeniTh 
Wysłany: 2012-09-30, 23:59   
0
UP DOWN

kuba976 napisał/a:
ile ci lakieru poszÂło na tego sprintera ?

nie pamiĂŞtam dokÂładnie ale coÂś koÂło 3l gotowego lakieru

piwo76 napisał/a:
bus pierwsza klasa.

a tam jak tak teraz na niego patrz to widze wszystkie wady i b³êdy jakie pope³ni³em jeœli chodzi o malowanie

od pierwszego sprintera robiÂłem juÂż kilka aut/autobusĂłw, nie robiÂłem wszystkim fotek bo nie miaÂłem czasami czasu ani chĂŞci, ale to co mam to zapodam na forum :)

obecnie robiĂŞ kompletnÂą blacharkĂŞ i malowanie caÂłoÂści na biaÂło na kolejnym autobusie autosan H9
o takim :

jestem juÂż na etapie podkÂładowania po szpachlowaniu, jak nie zapomne to porobie fotki i wrzucĂŞ

pozdrawiam

YAMAHER
Wysłany: 2012-10-01, 00:14   
0
UP DOWN

Zenith :D

hahah farbe to chyba mieszasz Âłycha do nalewania zupy hahah :D
Tyle roboty ze szok :D :) Szacun :D

zeniTh 
Wysłany: 2012-10-01, 21:14   
0
UP DOWN

YAMAHER napisał/a:
hahah farbe to chyba mieszasz Âłycha do nalewania zupy hahah

trzeba sobie jakoÂś radziĂŚ :D

obiecane fotki

zeniTh 
Wysłany: 2012-10-07, 23:36   
0
UP DOWN

autobus zosta³ pomalowany w pi¹tek, wczoraj zacz¹³em kleiÌ taœmê na pasy, jutro pewnie dokoùczê i malowanie pasów jak na poprzednim autobusie by³o, czyli czerwone i bordo

YAMAHER
Wysłany: 2012-10-09, 00:17   
0
UP DOWN

zeniTH ---> a jakie koszta malowanka takiego czoÂłgu :D ?? koncowa cena fab z robota :)

zeniTh 
Wysłany: 2012-10-15, 19:26   
0
UP DOWN

YAMAHER, koszta ? nie powiem Ci bo szczerze mówi¹c nie wiem, ja pracuje tam za sta³a pensjê tzn stawka godzinowa a co do materia³ów to wszystko kupuje firma ;) tak¿e co mi potrzeba, robiê listê i za chwilê mam wsio, nie zasze takich firm jak chce, bo lubiê robiÌ novolem ale jest ok

ale koncem listopada koncze wspolprace i bede chcia³ zacz¹Ì coœ u siebie dzia³aÌ ;) zobaczymy co z tego bêdzie

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Fotorelacje

Odpowiedz do tematu