Autor |
Wiadomość |
 |
mrcn
|
Wysłany: 2011-10-02, 18:04 Jaki promiennik podczerwieni wybraĂŚ??
|
0
|
|
|
|
Witam
Na pocz¹tku chcia³em siê przywitaÌ, czytam Wasze forum od d³u¿szego czasu ale dopiero teraz zdecydowa³em siê do³¹czyÌ
Potrzebujê pomocy w doborze promiennika podczerwieni, kilka razy zdarzy³ mi siê przykry przypadek z siadaj¹c¹ szpachl¹, klient wróci³ z reklamacj¹ , sprawa oczywiœcie pozytywnie za³atwiona, jednak na przysz³oœÌ chcia³bym unikn¹Ì w/w problemu
Jakiej mocy wybraĂŚ promiennik, tzn ilu Âżarnikowy, czy jest sens kupowaĂŚ 1 trĂłjÂżarnikowy czy np dwa jednoÂżarnikowe. Czy do suszenie promiennikiem odbywa siĂŞ punktowo? tzn czy wygrzewa tylko powierzchnie ÂściÂśle przed sobÂą czy rĂłwnieÂż promieniowanie roznosi siĂŞ na sÂąsiednie elementy.
Nie wiem czy kupiĂŚ Âżarnik pojedynczy czy podwĂłjny uÂłoÂżony jeden nad drugim czy jeden obok drugiego a moÂże polecacie coÂś innego?? moÂże lepszym rozwiÂązaniem jest dwa osobne pojedyncze Âżarniki... Na jakÂą firmĂŞ zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ ??
z gĂłry dziĂŞki za odp
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Miki
|
Wysłany: 2011-10-02, 18:20 Re: Jaki promiennik podczerwieni wybraĂŚ??
|
0
|
|
|
|
mrcn napisał/a: | Na jakÂą firmĂŞ zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ ?? |
IRT |
_________________ Mart-Dent |
|
|
|
 |
gdulus
|
Wysłany: 2011-11-19, 01:32
|
0
|
|
|
|
prosze spojrzec na ten link ang ebay
pytaM dla tego bo nie jestem w temacie zaczelem dopiero sie interesowac promiennikiem na forum wszyscy polecaja irt a tutaj w angli ( tu mieszkam ) jest na ebayu promiennik ir3000 czy to jes to samo co polecany IRT
http://allegro.pl/promien...1924159562.html
CZY TEN PROMIENNIK za TÂĄ CENE TO DOBRY WYBĂR |
|
 |
936
|
Wysłany: 2012-03-06, 21:04
|
0
|
|
|
|
Im wiĂŞksza Moc ÂżarnikĂłw tym lepszy ! ( 3 fazowy)
Reszta jest maÂło istotna. |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-03-09, 00:36
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Nie za bardzo siĂŞ w tych promiennikach orientujĂŞ ,piszecie koledzy tu na forum ,Âże promieniowanie dociera do blachy ,jÂą nagrzewa i lakier ,czy szpachla schnie od spodu na zewnÂątrz.A jak to jest na plastikach ,czy teÂż sÂą nagrzewane ,czy na wszystkie tworzywa to tak dziaÂła ,czy nie ?
pozdr. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-03-09, 09:09
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | piszecie koledzy tu na forum ,Âże promieniowanie dociera do blachy ,jÂą nagrzewa i lakier ,czy szpachla schnie od spodu na zewnÂątrz. |
jarbia napisał/a: | A jak to jest na plastikach |
No tak samo.
Od blachy sie odbija i od spodu schnie.
W tych opisach jest prawda, ale i spora doza marketingu.
Niestety, to jest niesprawdzalne w domowych warunkach.
Dodaj do tego nastepne przek³amania z opisów czasów schniêcia materia³ów a przestaniesz wierzyÌ dos³ownie w to co pisz¹.
Czas na przyk³ad..... mo¿e póŸniej.
A tak dokÂładniej.
Promieniowanie cieplne w postaci promieni krĂłtkich, tych dobrych i prawidÂłowych w promienniku, bo mniej dobre jest promieniowanie Âśredniofalowe - mniej dobre bo mniej ekonomiczne - widaĂŚ to na czasach podawanych w kartach technicznych produktĂłw dla obu rodzajĂłw promieniowania.
Dlaczego ono odbija sie od blachy?
Bo to jeden z wielu rodzajĂłw fali elektromagnetycznej.
Uff, jak dobrze byĂŚ nie tylko lakiernikiem.
Ile bzdur moÂżna zobaczyĂŚ ktĂłre sÂą wciskane w tej branÂży. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-03-09, 10:06
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
Lackdoctor napisał/a: | Dlaczego ono odbija siĂŞ od blachy?
Bo to jeden z wielu rodzajĂłw fali elektromagnetycznej. |
Ok, od blachy rozumiem, ale jak od tworzywa ?No bo jak od tworzywa , to lakier teÂż jest tworzywem?
A co do wiary w sÂłowo pisane na kartach katalogowych ,to ja tak ,jak Ty jestem z czasĂłw gdzie nie wierzyÂło siĂŞ w to jest co napisane . |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-03-09, 12:32
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | to ja tak ,jak Ty jestem z czasĂłw gdzie nie wierzyÂło siĂŞ w to jest co napisane . |
Teraz potrafi byĂŚ jeszcze gorzej.
A co do plastyku to spoko.
Nagrzewa normalnie.
Zobacz przykÂład.
Zrobi³em testy (nie ¿eby specjalnie je robiÌ) i wygrzewa³em laminat promiennikiem i .... cenzuraó³k¹ zwan¹ grzejnikiem kwarcowym - inaczej promiennik podczerwieni promieniowania ???? œredniego? krótkiego? œrednio krótkiego? œrednio d³ugiego?
https://lh6.googleusercontent.com/-mcQTdnXmyK0/T1QDGWpY-eI/AAAAAAAABJg/P9YnagoMFrA/s512/P3050021.JPG
Jak myslisz... promiennik profesjonalny wygrzaÂł powÂłokĂŞ jak naleÂży a ten grzejnik jÂą zepsuÂł ?
ÂŻeby znĂłw nie byÂło Âże do jednego wora wrzucam wszystkie promienniki to nie pisze tu o takich jak IRT i innych prawdziwie profesjonalnych i bardzo drogich.
I mimo Âże zderzaki blachy nie majÂą to tak samo sÂą wygrzewane ..
Temat rzeka a kazdy technik czy akwizytor chce swoje wcisn¹Ì klientowi..
PS.
ByÂł tu na forum mega fachowiec czerpiÂący wiedzĂŞ , jak i ja, z forum.
Tyle Âże czerpaÂł jÂą dosÂłownie,,, niestety.
Pod bÂłotnik plastykowy podkÂładaÂł bÂłotnik metalowy ,,, bo przecieÂż musi metal odbijaĂŚ promieniowanie.
Fajny ch³opak, ale jednak czasem trzeba w³¹czyÌ myslenie.
Ciekawe co podkÂładaÂł pod zderzak a co by podÂłoÂżyÂł pod mojÂą replikĂŞ z laminatu. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-03-09, 12:55
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
A ten twĂłj promiennik jest dobry, bo pisaÂłeÂś ,Âże nie wszystko ma ? |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-03-09, 13:08
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | ,Âże nie wszystko ma ? |
Jest dobry.
Ma pracê ci¹g³¹ i pulsacyjn¹.
I osobno regulowany ich czas.
Dodatkowe bajery to czujnik odlegÂłoÂści i czujnik temperatury elementu.
Za te bajery liczÂą sobie drugie tyle co promiennik kosztuje.
Ja kupiÂłem za 1100 zÂł z wysyÂłkÂą, taki wybajerowany mogĂŞ kupic za 2000 z wysyÂłkÂą tez uzywany.
Nowy to koszt 3850 zÂł
Kolega Kamell80 wie, bo kupiÂł takiego nowego.
Czy te bajery sÂą niezbedne?
Bardziej uÂłatwiajÂą pracĂŞ i kontrole nad temperaturÂą elementu.
Czy nadal chcĂŞ zamieniĂŚ mĂłj na uÂżywany z dodatkowymi funkcjami?
Niewiem, pomyslĂŞ. |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-03-09, 13:38
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
DziĂŞki Lackdoctor za info , mi taki wielkolud do norki nie wejdzie i muszĂŞ szukaĂŚ coÂś mniejszego,poza tym do moich motorkĂłw wystarczy mniejszy .ÂŻona mnie w koĂącu z domu wygoni ,ale to chyba juÂż ostatnia rzecz jakÂą postaram siĂŞ mieĂŚ .(No chyba ,Âże coÂś ciekawego jeszcze wynajdziecie ) |
_________________ Naprawa elektroniki daje pokorĂŞ wielkiemu, dziwi przeciĂŞtnego, nadyma maÂłego.
- Lew ToÂłstoj |
|
|
|
 |
Nokia
|
Wysłany: 2012-03-09, 13:45
|
0
|
|
|
:)

|
jarbia napisał/a: | ,ale to chyba juÂż ostatnia rzecz jakÂą postaram siĂŞ mieĂŚ . |
Ojjj nie tak sie tylko gada A dalej sie kupuje
Bo to by sie przydaÂło, a moze tamto, i tak caÂły czas |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-03-09, 14:21
|
0
|
|
|
|
jarbia napisał/a: | ,ale to chyba juÂż ostatnia rzecz jakÂą postaram siĂŞ mieĂŚ . |
Ja teÂż tak caÂły czas mĂłwiĂŞ.
Ale wiem jak bĂŞdzie ostatnia rzecz - kabina lakiernicza. |
|
|
|
 |
grzechoo2008
|
Wysłany: 2012-03-09, 19:24
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisał/a: | Ja teÂż tak caÂły czas mĂłwiĂŞ.
Ale wiem jak bĂŞdzie ostatnia rzecz - kabina lakiernicza. |
Ha, ha, ha ....
Chyba, ¿e zamierzasz waln¹Ì w kalendarz zaraz po zakupie bo w inny przypadku to to co zacytowa³em nie wchodzi w grê w tym fachu, za du¿o ró¿nych duperelków jest przydatnych w tym zawodzie ¿eby sk³adaÌ takie deklaracje. |
|
|
|
 |
jarbia
|
Wysłany: 2012-03-09, 20:16
|
0
|
|
|
Hobbysta ,amator
|
No nie Panowie , nie podpuszczajcie amatora .
Niestety nie mam gdzie tej kabiny wstawiĂŚ . |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2012-03-09, 22:09
|
0
|
|
|
|
coÂś do motocykli co ja uÂżytkuje jak musze szybko coÂś naprawiĂŚ
Typowo do motocykli promiennika, ktĂłry poradzi sobie z ogrzaniem kaÂżdej ze stron elementu nie dostaniesz.
WiĂŞc stwĂłrz go sam
ÂŻarĂłwki IR w kaÂżdym elektrycznym dostaniesz (od 11 do 30 zÂł. Philipsa )
Pozdrawiam
ZdjĂŞcie462.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 179 raz(y) 123.36 KB |
ZdjĂŞcie458.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 291 raz(y) 139.09 KB |
|
|
|
|
 |
sawmaster
|
Wysłany: 2012-10-01, 21:29
|
0
|
|
|
|
odgrzewam kotlet, mój brat namawia mnie aby samemu skonstruowaÌ promienik podczerwieni, mówi ¿e lampa jest bezpoœrednio pod³¹czana pod 220V ale nie wiem czy takie lampy s¹ efektywne. Mo¿e ktoœ rozjaœni mi t¹ kwestiê. |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2012-10-01, 21:41
|
0
|
|
|
|
kup sobie lampe IR " kwokĂŞ" do ogrzewania pisklÂąt za 11 zÂł w sklepie elektrycznym i sprawdÂź sam.
NajtaĂąszy promiennik podczerwieni. |
|
|
|
 |
Lackdoctor
|
Wysłany: 2012-10-01, 22:22
|
0
|
|
|
|
sawmaster napisał/a: | odgrzewam kotlet, |
936 napisał/a: | kup sobie lampe IR " kwokĂŞ" do ogrzewania pisklÂąt za 11 zÂł |
Ogrzewanie, nagrzewanie, wygrzewanie, ocieplanie, , , , , idzie zima jak widaĂŚ.
Robic miaÂłem promiennik, trzy panele swiecÂące na podczerwono kupiÂłem, kwoke teÂż mam.
936, Masz racjĂŞ.
Panel zrobiony z... 9 lub 12 kwok skutecznie potrafi spaliĂŚ lakier na elemencie jak za blisko przystawisz.
Filmik na YT pewnie jeszcze siĂŞ znajdzie z tym promiennikiem wielokwokowym.
Nie wnikam, nie wysmiewam, wiem Âże to dziaÂła najnormalnie prawidÂłowo.
Straty, sprawnoœÌ,, hehe, kto to liczy jak w norce promiennikuje sie nieczesto.
Prawda?
Wiêc do dzie³a, róbcie promienniki, przekonajcie sie ¿e to czyni cuda na elementach wygrzewaj¹c szpachle i ca³¹ resztê.
Potem znudzi sie wam kombinowanie i ... znajdziecie okazje na allegro uzywki w profesjonalnym (chiĂąskim) wydaniu.
Wtedy bêdzie radoœÌ i szacun w oczach klienta zimowa por¹ ...... przemarznietego. |
|
|
|
 |
Chali68
|
Wysłany: 2012-10-01, 22:51
|
0
|
|