Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Gali
Wys³any: 2012-10-02, 23:23   przekonanie i pomoc
0
UP DOWN
Witam:)

Witam. z racji ze jestem nowicjuszem i w miare ze sprawno¶ciami manualnymi lecz niestety bez czasu....a trzeba podratowac car mam pare pytañ. podkre¶lam goni mnie czas czyta³em du¿o na forach lecz jak zwykle róñe opinie i zasady. wiec wole zapytac raz z nadziej± ze kto¶ sie zlituje i pomo¿e. mam poprawki do roboty niestety z rdza. chce j± wyczy¶cic i chyba nie obejdzie sie bez szpachli. i tu pytanie- jak w koncu z reaktywnym podk³, mozna na niego dawaæ podk³ad akrylowy 2K I dopiero szpachle???? czy tak bedzie dobrze zrobione?? bo reaktywny u mnie w mieszalni dostane ma³± puszkê ale epoksydowego ju¿ nie.a mam ma³e punktowe poprwaki....wiec chyba reaktywny dam. wogóle czy na takie punktowe poprawki typu purczel na srodku drzwi dam rade to zrobiæ pistoletem czy raczej jako nowicjusz sparem?? i jakie gradacje papieru przy takich poprawkach?? pomózcie. w razie czego jeszcze dopytam jutro bo juz padam a praca jutro. z gory dzieki i czekam na odp i pomoc :spoko:

jacenty 741
Wys³any: 2012-10-03, 07:30   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Teoretycznie mo¿esz zastosowaæ tê kanapkê,czyli reaktywny-akrylowy-szpachla,ale tylko pod warunkiem,¿e nie przetrzesz siê przy szlifowaniu kolejnych warstw szpachli do reaktywnego i nie na³o¿ysz na t± przecierkê nastêpnej warstwy.Podstawow± i najwa¿niejsz± zasad± jest nienak³adanie na reaktywny szpachli,po prostu nie wolno.Mo¿esz na³o¿yæ reaktywny na szpachlê przy okazji zabezpieczania przeszlifowanych go blachy fragmentów,ale nigdy odwrotnie.
Z tym,¿e obawiam siê,¿e jeste¶ kolejnym,który uwierzy³ w marketing czyni±cy z reaktywnego odrdzewiacz:to b³±d,a najchêtniej promuj± go sprzedawcy nie znaj±cy siê na refinischu. Rdza ma byæ wyczyszczona go zera,inaczej pojawi siê znowu.

Gali
Wys³any: 2012-10-03, 19:46   
0
UP DOWN

w³a¶nie nie, mam ¶wiadomo¶c ze to nie jest odrdzewiacz..a jestem sk³onny na reaktywny poniewa¿ moge go kupiæ w ma³ej puszce a epoksydowy nie :/ no i ma³o lecz co¶ jest tego kwasu w utwrdzaczu w reaktywnym, wiec chyba jest troszkê lepszy pod wzgledem rdzy.

[ Dodano: 2012-10-03, 21:29 ]
powiedzcie mi czy jest dostêpny jakis mniejszy rozmiar podk³adu epoksydowego?? czy jest do dostania???czy tylko 1ltr i wieksze ??

i jeszcze jedno panowie specjali¶ci czy mozna zrobic i czy bedzie dobre takie zestawienie:
reaktywny-akryl-epoksyd(bo szpachli podobno nie daje sie)-szpachla -akryl-baza-klar

a mo¿e jakis odrdzewiacz(bo nie odczyszcze do konca)-na to epoksyd w sprayu-szpachla-akryl itp...??? bo dzisiaj wyczyta³em ze epoksyd jednak nie daje rady z rdza do konca.
proszse o pomoc jestem nowicjuszem ale juz sporo czyta³em i s± ciagle inne opinie

[ Dodano: 2012-10-03, 22:35 ]
hmn a teraz pytanie odno¶nie najtanszej naprawy a skutecznej bo nie wiem czy ju¿ zd±¿ê to zrobiæ przed zim± a wiadomo ze jak zostawie na zime to dramat a pistoletu nie bede chyba kupowa³. wiec czy moge kupiæ reaktywny 2K i po³o¿yæ go pêdzlem, po¿niej akryl spray, epoksyd w spray novola , szpachla,akryl spray,baza spray i klar spray???? ogólnie robota sprayem..lub co¶ tego typu....pomó¿cie

jacenty 741
Wys³any: 2012-10-04, 08:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Ogólnie to plan roboty do d..py,bo na podk³ady w sprayu (1K) nie nak³ada siê szpachlówek.A tak naprawdê,to dopada mnie czasami refleksja,kto dzisiaj je¼dzi samochodami,i sk±d bierzecie na paliwo i konieczne naprawy,skoro wydatek 50 z³ przekracza mo¿liwo¶ci Twojego bud¿etu?Bo tyle kosztuje np Novol Professional 360 w litrowym opakowaniu.A ze znowu nie jest to odrdzewiacz,to có¿...To podk³ad antykorozyjny,ale dzia³aj±cy na zasadzie izolacji od wilgoci i tlenu.

Gali
Wys³any: 2012-10-04, 19:13   
0
UP DOWN

tu sprawa wygl±da nistety tak ¿e jestem nowicjuszem i czasu mam niedu¿o, niemam pistoletu a czytaj±c forum to tani pistolet do dupy wiec nie wiem czy kupowac wogóle i robic pistoletem to bo jeszcze nie malowa³em(chodz mnie to interesuje i chcia³bym spróbowac) i nie wiem czy dam sobie rade. a czasu ma³o i tak sie zastanawiam, czy mog³bym jescze poczekac i np w poniejszym czasie ogrzaæ gara¿ i to robic czy dac sobie spokój juz teraz i próbowac na wiosne???????????????
z tym ze do wiosny to nie wiem czy cos zostanie do roboty ;)
i prosze odpowiedziec napozosta³e pytania :help: a i jeszcze jedno czy i co mo¿na daæ pod podk³ad epoksydowy(odrdzewiacz..) w razie gdy nie doczyscze rdzy??????. a przy tym raczej bedzie poptrzebna szpach³ówka... czy moge to zrobic tak podk³ad epoksydowy1K-szpach³ówka-akrylowy1K itd spray...??

Marcino 
Wys³any: 2012-10-12, 14:05   
0
UP DOWN

Sk±d: okolice Tczewa
A moze bezpodnio na rdze daæ Loctite Roast Kiler? To co¶ w rodzaju brunoxa tylko lepsze..:) Ja to stosowa³em jaki¶ czas temu i ³adnie wi±¿e korozjê na podwoziu oraz pod maska, tylko co na to mo¿na wtedy po³o¿yæ aby to polakierowaæ?

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: