Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
djtomas
Wysłany: 2012-10-07, 18:49   walka z rdzÂą w zimie
0
UP DOWN

Witam,
ChciaÂłbym zrobiĂŚ przed zimÂą zaprawki na nadkolach, pojawiÂły siĂŞ niewielkie wykwity rdzy. Zastanawiam siĂŞ czy w lepiej oddaĂŚ teraz samochĂłd do blacharza/lakiernika czy lepiej poczekaĂŚ do nastĂŞpnego sezonu i zrobiĂŚ to w lecie?
Jaka powinna byĂŚ najlepsza temperatura do takiej roboty?
W lecie jest cieplej 20-30*C i sucho moÂże to leszy okres na "walkĂŞ" z rdzÂą.
Lakiernik niby ma ogrzewane pomieszczenie, ale nie wiem czy ju¿ zacz¹³ sezon grzewczy i jakie temperatury tam utrzymuje.
ProszĂŞ o szybkie odpowiedzi bo nie wiem czy wstawiaĂŚ auto "na warsztat".

Pozdrawiam

chudson
Wysłany: 2012-10-07, 19:06   
0
UP DOWN

Jak dobry lakiernik to i jesieniÂą i zimÂą dobrze zrobi. Jak kiepski to i latem spieprzy.

Na wiosnĂŞ po soli to moÂżesz mieĂŚ duÂżo wiĂŞksze dziury natomiast jak zrobisz teraz i solanka do wiosny spowoduje ponowne wykwity to bĂŞdziesz mĂłgÂł z reklamacjÂą uderzaĂŚ.

JeÂśli oddasz auto na lato to po kolejnej zimie reklamacje moÂże byĂŚ juÂż trudniej egzekwowaĂŚ. Rok minie i lakiernik sie wyprze odpowiedzialnoÂści.

Nie wiem jak forumowicze lakiernicy ale niektĂłrzy lubiÂą podnosiĂŚ ceny na zimĂŞ bo sezon stÂłuczek idzie, kolejka aut przed garaÂżem i do ekspresĂłw poza kolejkÂą trzeba dopÂłacaĂŚ. wiĂŞc spiesz siĂŞ z oddawaniem auta ;)

djtomas
Wysłany: 2012-10-07, 19:30   
0
UP DOWN

cenĂŞ mam mniej wiĂŞcej ustalonÂą, auto wstawiaÂłbym ten albo przyszÂły tydzieĂą
ile rdza po takiej robocie nie powinna wychodziĂŚ? z 12 miechĂłw gwarancji chyba powinien daĂŚ :roll:
bo wiadomo jak jest ze rdzÂą, po 2-3 sezonach nawet najlepsza robota chyba moÂże siĂŞ poddaĂŚ rudej

chudson
Wysłany: 2012-10-07, 21:44   
0
UP DOWN

Skoro kiedyÂś nowe auta nie cynkowane potrafiÂły nie rdzewieĂŚ przez kilka lat to i naprawione powinno tyle wytrzymaĂŚ :D Wiele zaleÂży od tego jak bardzo "poÂżydzisz" na naprawĂŞ. jak chce sie mieĂŚ jak najtaniej to wiadomo ,ze bĂŞdzie to zrobione najtaĂąszymi Âśrodkami i na szybko.

djtomas
Wysłany: 2012-10-07, 23:56   
0
UP DOWN

a jakie to najlepsze Âśrodki? co mogĂŞ zasugerowaĂŚ wykonawcy?
juÂż mu mĂłwiÂłem, Âże naprawa ma byĂŚ pro i nie zaleÂży mi na czasie

piwo76
Wysłany: 2012-10-08, 20:24   
0
UP DOWN

Wykonawcy siê raczej nie sugeruje,wykonawca ze sta¿em wie co i jak na swoje sposoby-niektóre mo¿e przestarza³e-od niego zale¿y ca³y proces technologiczny-jeœli cena ma³a to mo¿e odpuœciÌ sobie jedn¹ czynnoœÌ w ramach ciêÌ.

Dawid9
Wysłany: 2012-10-12, 19:29   
0
UP DOWN

Kozystaj¹c z istniejacego tematu podepne sie i zapytam: czy warto sotsowac ró¿nego rodzaju woski do profili zamknietych?. Lub te¿ do spodu b³otników przednich (tam gdzie zbiera sie b³oto)?.

jacenty 741
Wysłany: 2012-10-12, 20:03   
0
UP DOWN

Dziwne pytanie...
A myĂŚ siĂŞ warto?PrzecieÂż i tak siĂŞ czÂłowiek ubrudzi...

chudson
Wysłany: 2012-10-13, 07:33   
0
UP DOWN

JeÂśli siĂŞ robi w garaÂżu codziennie to myĂŚ nie warto bo na drugi dzieĂą znowu upieprzonym siĂŞ jest. Natomiast woski warto stosowaĂŚ ;)

Dawid9
Wysłany: 2012-10-13, 16:18   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisał/a:
Dziwne pytanie...
A myĂŚ siĂŞ warto?PrzecieÂż i tak siĂŞ czÂłowiek ubrudzi...

Ja natomiast sÂłyszaÂłem, Âże z tych woskĂłw do profili zamknietych po jakims czasie odparowujÂą pewne substancje i caÂła ochrona znika albo mamy wrĂŞcz odwrotny skutek. Dlatego wÂłasnie postanowiÂłem zapytaĂŚ.

chudson
Wysłany: 2012-10-13, 21:34   
0
UP DOWN

Odwrotny nie ale fakt faktem konserwacje woskiem naleÂży powtarzaĂŚ co 2-3 lata.

water 
Wysłany: 2012-11-19, 14:00   Re: walka z rdzÂą w zimie
0
UP DOWN

djtomas napisał/a:
Zastanawiam siĂŞ czy w lepiej oddaĂŚ teraz samochĂłd do blacharza/lakiernika czy lepiej poczekaĂŚ do nastĂŞpnego sezonu i zrobiĂŚ to w lecie?

Ja bym nie czekaÂł. Rok temu, jakoÂś dokÂładnie na poczÂątku listopada robili mi w warsztacie zabezpieczenie antykorozyjne podwozia i nic zÂłego siĂŞ nie dzieje :) Kilka dni temu byÂłem na darmowym uzupeÂłnieniu ubytkĂłw tylko, a i mam jeszcze cztery lata gwarancji:)

Marcino 
Wysłany: 2012-11-21, 08:56   
0
UP DOWN

Nie czekaj, co rok , co zima to gorzej, wiem po swoim przypadku.
Pozdrawiam

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Blacharstwo i inne naprawy

Odpowiedz do tematu