Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Ponte
Wys³any: 2012-10-11, 18:42   Dogrzewanie gara¿u
0
UP DOWN

Witam.
Potrzebuje co¶ do ogrzania gara¿u(gara¿ ocieplony styropianem ok 3,5m na 6m)
Nie mam mo¿liwo¶ci pod³±czenia centralnego..
Potrzebuje ogrzewaæ tylko gdzie¶ w granicy 1-2 h, chodzi mi o czas lakierowania, lakieruje sporadycznie, ale potrzebuje akurat teraz przed zim± bo mam do zrobienia kilka aut, zabezpieczyæ przed zima.
Zastanawia³em siê nad grzejnikiem olejowym, czy tez konwektorowym..
Mia³ kto¶ z takim czym¶ do¶wiadczenie ? Chodzi mi o wydajno¶æ, koszta i czy nie zapieprzy siê py³ami lakierniczymi odrazu.. tylko ¿eby pochodzi³, najlepiej ¿eby nie zaci±ga³ powietrza.
Co polecacie ? Z góry dziêkuje za pomoc.
Znalaz³em co¶ takiego ..
http://allegro.pl/konwekt...2676668289.html

SYBORG 
Wys³any: 2012-10-11, 19:07   
0
UP DOWN

Sk±d: cz-wa /Konopiska
sczerze to ja polecam zwykly piec nadmuchowy sam mam taki i daje sobie rade w 100%

Ponte
Wys³any: 2012-10-12, 22:41   
0
UP DOWN

No wiem, ale to nie te pieni±dze, jak narazie tylko sporadycznie lakieruje poza praca;]
Nie ma kto¶ do¶wiadczeñ z tego typu grzejnikami ?

gugun 
Wys³any: 2012-10-13, 09:29   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
nie ogrzejesz garazu takim grzejnikiem. ja mam w domu 3 takie na 40 pare kwadratow, i moze i daja rade ogrzac mieszkanie,ale nie chcial bys tyle co ja za prad placic :D kup sobie koze i przerob ja na nadmuchowy.dojdzie ci wentylator i arkusz blachy i troche roboty a co bedzie to bedzie cieplo

PROJEKTER
Wys³any: 2012-10-13, 12:56   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Hu, hu, ha, hu hu ha ... nasza zima z³a. Tu poszczypie tam posypie i ju¿ w norze, koniec z myciem. Koniec z myciem i natryskiem trzeba przetrwaæ z pustym pyskiem. By³ czas ¿eby my¶leæ, by³ czas by planowaæ, teraz tylko - po¿a³owaæ. :tak:

Zim± "Koza" buchnie ¿arem w norach skoñczy, siê po¿arem. Gdzie¶ co¶ je bnie, gdzie¶ siê spali, za rok komu¶ znów odwali .... i tak w kó³ko rok po roku m±dry pisze gdzie¶ na boku ... Co Ty Durniu odpie rdalasz ? Pomy¶l raz o porach roku, kup na raty ogrzewanie zamiast gównem paliæ w norze ... Dureñ warknie "Spadaj Chamie". Jak napalê przed ¶niadaniem to w po³udnie przy s³oikach, k³adê lakier swoim SICO ^^ . Efekt super, ciep³o w dupê, na cholerê kasy kupê, pchaæ mi w profii ogrzewanie ? Nie pie prz mi tu Projekterek, ¿e mi sp³onie mój skuterek, weki mamy i ziemniaki, robiê tak od wielu latek i pomaga mi w tym Wacek. Jako¶ ¿yjê i ta nora !!! Czego piszesz na tych forach, ¿e siê spali jak wci±¿ stoi ¿e siê w koñcu roz pier doli ... Palê - ciep³o, wiêc malujê, py³u w ch...j, no i dupa :shock: stoi dalej desek kupa.

Ej kole¿ko ... gównozjadzie :nie: ... to wprost z biedy s± durnoty, bezpieczeñstwa olewanie, zasad wszelkich obsry wanie. M±drowanie siê po k±tach, negowanie praw natury ... choæ samemu siê matury zrobiæ jednak nie uda³o. :x:

Jak przestrzegaæ i t³umaczyæ kiedy dureñ prawd zobaczyæ wcale nie chce, nie potrafi, ma swój pomys³ i teorie choæ wiadomo skoñczy marnie, s³ychaæ o tym nie jest fajnie. Znacznie lepiej jest "Kozaczyæ" ni¿ spokojnie co¶ policzyæ, zaplanowaæ, narysowaæ, zdobyæ kasê i wykonaæ. K³opot w pe³ni zniwelowaæ, raz na zawsze go pokonaæ. Wiem to trudne .... Czy potrzebne ? Niech w tej kwestii ju¿ ludowa m±dro¶æ zabrzmi :

Nosi³ Wilk razy kilka .... ponie¶li i cwanego Wilka ! :spoko:

gugun 
Wys³any: 2012-10-13, 14:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
PROJEKTER, ty sie marnujesz :spoko: peja i ta cala reszta moze ci w dupe cmokn±æ ^^

sawmaster 
Wys³any: 2012-10-13, 16:13   
0
UP DOWN

Sk±d: Bia³ystok
taka nagrzewnica nada siê do gara¿u ocieplonego 4x6x2,5wys?

jedi9 
Wys³any: 2012-10-13, 16:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Sk±d: ¯yglin
da radê do takej kubatury , ale pytanie z jakim skutkiem . to zalezy od tego jak grube masz sciany , ocieplenie itp. ja osobi¶cie wo³abym zrobic tak± nagrzewnicê sam , ew piec z nadmuchem powietrznym, tylko dobrze przemy¶lany ;) bo oferta do¶æ droga . i do tego jeszcze jakis piec trzeba .

sawmaster 
Wys³any: 2012-10-13, 16:49   
0
UP DOWN

piec mam 80kw ci±gnie dom i tunel foliowy

PROJEKTER
Wys³any: 2012-10-13, 18:07   
0
UP DOWN

jak 1700 z³ to drogo to pozostaje wam ju¿ tylko kupiæ szpadel i dokopaæ siê jakie¶ 2 - 3 kilometry do ¼ród³a geotermalnego, albo zawzi±æ siê i ju¿ po 35 km do pierwszych z³o¿y magmy. Obawiam siê wprawdzie ¿e jeden szpadel nie starczy ... ale mo¿e jako¶ oszczêdnie 2 max 3 i jaka¶ siekierka do ska³.

Co do tej nagrzewnicy to ... NIE NADAJE SIÊ do grzania lakierni w trakcie prac przygotowawczych i samego lakierowania.

1. to uk³ad recyrkulacyjny i zaj ebie siê syfem od strony wentylatora po 30 dniach pracy w pyle i kurzu

2. moc zale¿y od temperatury czynnik. Nominalnie podaje siê dla czynnika o temperaturze 70 - 80 st C czyli dla wody z E.C Miejskiej.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-10-13, 18:09   
0
UP DOWN

sawmaster napisa³/a:
piec mam 80kw ci±gnie dom i tunel foliowy

Co z tego jak w jednym i drugim starty ciep³a s± minimalne ? ... Otwórz okna w domu i zobaczymy jaka bêdzie temperatura w pokojach ... pomimo tego ¿e grzejniki bêd± ... czerwone. ;)

sawmaster 
Wys³any: 2012-10-13, 18:30   
0
UP DOWN

no nie wiem czy w tunelu foliowym s± ma³e straty ciep³a

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-10-13, 19:27   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
sawmaster napisa³/a:

hehe.
No i tunel nie jest maly.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-10-13, 23:01   
0
UP DOWN

sawmaster napisa³/a:

... ale Ja na szczê¶cie wiem ... s± ma³e w porównaniu z otwartym kana³em wylotowym z zamontowanym w nim wentylatorem wyci±gowym ^^ ... straty ciep³a s± nieporównywalne z jakim¶ tam przenikaniem przez folie ... bo wynosz± 100% :D

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-10-13, 23:12   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
PROJEKTER,
Kto ka¿e a¿ tak wielki przeci±g robiæ w gara¿u?

Beznesmeny z aso w bmw smigaj± na pe³nym gazie a ich kabiny, wypasione jak ich auta chodza na pó³ gwizdka.
Zimowe oszczêdno¶ci?
A ty w szopie ka¿esz otwieraæ bramy, okna i drzwi.
Trochê to przesadzone.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: