Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
heeler11
Wys³any: 2012-10-13, 11:49   Nagrzewnica i nadmuch pomoc
0
UP DOWN

Witam tak jak w temacie nadawa³ by sie wentylator i ch³odnicza od samochodu jako na nadmuch do garazu 4x5m polonczona do pieca CO 18kw

Chali68
Wys³any: 2012-10-13, 12:13   
0
UP DOWN

Tak lecz od ciê¿arowego najlepiej jelczowska tyle ¿e do niej musisz kupiæ cichy wentylator bo Ciê szlag trafi odrazu. Powiem tak koszt budowy takiego urz±dzenia jest nieop³acalny, gdy¿ mo¿na kupiæ gotowy ekran za niewielkie pieni±dze i tylko podpi±æ go do pieca, dodatkiem jest tylko sterownik i pompka obiegowa. Pozdr.

heeler11
Wys³any: 2012-10-13, 12:18   
0
UP DOWN

ch³odnice od samochodu mam razem z wentylatorem wiec koszt zaden nie od jelcza ale tez pokaznych rozmiarów dzwiek mi nie przeskadza bo bedzie doprowadzane rura spiro ze znacznej odleg³o¶ci :)

heeler11
Wys³any: 2012-10-13, 12:31   
0
UP DOWN

no chyba ze ktos ma jaki¶ tez fajny sposób na podgrzanie pomieszczenia;)

PROJEKTER
Wys³any: 2012-10-13, 13:14   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Trzymaj±c siê ¶ci¶le, tego tematu w zakresie POMOC ... proszê tu dwa adresy na szybko, bo nie wiem jak pilna jest to sprawa :

http://www.karan.pl/index...87373dffa53dbe5

http://miejsca.wroclaw.ga...Wroc%C5%82aw/p/

gugun 
Wys³any: 2012-10-13, 14:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
hehe kogos to sie dzisiaj zarty 3maja :D ale zima dopiero sie zaczyna wiec tego typu tematow jeszcze troche bedzie... :) a mi tam z moim potworem zima nie straszna,wlasnie za chwile lakieruje 2gie auto dzisiaj ktore to 4h temu podkladowa³em...2h w 50st i podkladzik pieprz ;)

gugun 
Wys³any: 2012-10-13, 14:18   
0
UP DOWN

najgorsze to ze pol zapasu smieci dzisiaj juz spalilem :x: a caly rok zbieralem ^^ ^^ ^^

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-10-13, 14:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
gugun napisa³/a:
a caly rok zbieralem

Dobre.
Chyba trzeba bêdzie podprowadzic kilka kontenerów z segregacji... plastik i papier.
szk³o to tylko do podcierania tylka, wiêc sie ¶rednio nada. :spoko:

Dumel19
Wys³any: 2012-10-13, 15:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: LKR
W³a¶nie i tu pytanie do PanówLackdoctor, oraz gugun, poniewa¿ na zimê budujê taki ma³y gara¿yk ok 4x5x3 szer.xd³.xwys. . Teraz ca³o¶æ bêdzie tynkowana i moje pytanie brzmi czy piec kaflowy bo taki akurat mam da rade, czy raczej poszukaæ jakiegos u¿ywanego CO. i zamontowaæ nadmuch przez ch³odnicê jak kolega?. Wentylator nadmuchowy mam nad piecem(sufit) w wewnêtrznej czê¶ci gara¿u(przy ¶cianie koñcowej), z pieca ma i¶æ rura (komin) praktycznie przez ca³y gara¿ maj±ca sprawowaæ siê jako grzejnik/nagrzewnica, wentylator wyci±gowy jakie¶ 40 cm od posadzki przy drzwiach po przek±tnej z nawiewowym. rysunek poni¿ej.

piec- z ceg³y szamotowej, po nagrzaniu trzyma jeszcze temperaturê przez dobê, drzwiczki pieca domykane na ¶ruby aby zwiêkszyæ szczelno¶æ.

wentylatory z ch³odnic .

Bez tytu³u.jpg
Plik ¶ci±gniêto 334 raz(y) 62.46 KB

PROJEKTER
Wys³any: 2012-10-13, 15:42   
0
UP DOWN

xxxx napisa³/a:
Piszê priv ¿eby nie za¶miecaæ forum.
Móg³by¶ pokrótce rozwin±æ my¶l bezpiecznego ogrzewania gara¿u, wolno stoj±cego, nie mam obok ani za bardzo miejsca a tym bardziej pomieszczenia gospodarczego ..
dziêkuje.

Pytanie z PW wiec nie ujawniam Nicku pytaj±cego ;)

Jedyna co siê sprawdza przy lakierowaniu to nadmuch ogrzanego powietrza. ¯adne grzejniki czy nagrzewnice re-cyrkulacyjne.

Zasys czystego powietrza z zewn±trz lub z pomieszczenia obok i wrzut co lakierni. St±d na zewn±trz. Im sprawniejsza i skuteczniejsza wentylacja tym wydajniejszy musi byæ system grzewczy. Je¿eli to jaki¶ piec z paleniskiem ( bez czynnika woda p³yn ) to ¶rednie s± szanse na sterowanie temperatur±. Jak to nadmuch z nagrzewnicy z palnikiem olejowym, lub gazowym to pe³na kontrola do maksymalnej wydajno¶ci wymienniki. Wiêkszy wymiennik to mo¿liwo¶æ lakierowania przy ni¿szych temperaturach.

Proste kabiny odmawiaj wspó³pracy przy temp - 5 st C bo nie s± w stanie osi±gn±æ + 15 do lakierowania, a maj± du¿e wymienniki i palniki o mocy ok. 180 kW. ¦redniej klasy kabiny ( 230 - 280 kW pracuj± jeszcze przy temperaturze - 15 st. Takie które daj± sobie radê poni¿ej - 20 st C. to ju¿ gazowe paniki bezpo¶rednie, lub jakie¶ naprawdê du¿e wymienniki z panikami olejowymi powy¿ej 350 kW.

Wraz ze spadkiem ilo¶ci powietrza w wentylacji lakierni spada tak¿e konieczna moc do ogrzania go do temperatury roboczej powiedzmy +15 st C. Jak kto¶ umie lakierowaæ w ni¿szej to i wymiennik ciep³a mo¿e byæ mniejszy. Nie zmienia to zasady. Zasys z zewn±trz na wymiennik ciep³a i wrzut do lakierni.

Do tego celu mo¿na wykorzystaæ ka¿d± nagrzewnicê, lub piec zamkniêt± komor± spalania. Mo¿na te¿ przy du¿ej wyobra¼ni i pewnych przeróbkach wykorzystaæ do tego celu nagrzewnice gazow± z otwart± komora spalania. Tych olejowych ju¿ nie ! W takim przypadku nagrzewnica mo¿e byæ wbudowana w kana³ nadmuchy i nie zajmuje miejsca na pod³odze. W³±czniki i sterowanie trzeba jednak przenie¶æ w dostêpne miejsce.

To tyle ogólnie o tanim i prostym ogrzewaniu czasowym w trakcie cyklu lakierowania. Jak kto¶ spêdza w takim gara¿u 8 godzin dziennie to niech pomy¶li raczej o mieszanym systemie ogrzewania. Normalna recyrkulacja w fazach przygotowania i suszenia i otwarty uk³ad tylko przy samym lakierowaniu ... a ¿e temat wraca co roku to dla wiêkszo¶ci ... oczywista oczywisto¶æ. :spoko:

PROJEKTER
Wys³any: 2012-10-13, 15:43   
0
UP DOWN

Dumel19 napisa³/a:
... z pieca ma i¶æ rura (komin) praktycznie przez ca³y gara¿ maj±ca sprawowaæ siê jako grzejnik/nagrzewnica

£adny bêdzie syf w tym gara¿u jak na tej rurze zacznie p³on±æ kurz lakier ^^

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-10-14, 13:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
PROJEKTER napisa³/a:
Mo¿na te¿ przy du¿ej wyobra¼ni i pewnych przeróbkach wykorzystaæ do tego celu nagrzewnice gazow± z otwart± komora spalania.

Pytanie tylko czy propan butan czy w miarê czysty propan?

Homer S. 
Wys³any: 2012-10-14, 14:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
Jest jeszcze propan-dupan ^^ no nie mog³em siê powstrzymaæ ^^

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-10-14, 15:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Homer S. napisa³/a:
Jest jeszcze propan-dupan

... czyli inaczej i bardziej chemicznie- dwupier dzian kapusty :D

Dumel19
Wys³any: 2012-10-14, 15:19   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Dumel19 napisa³/a:
... z pieca ma i¶æ rura (komin) praktycznie przez ca³y gara¿ maj±ca sprawowaæ siê jako grzejnik/nagrzewnica

£adny bêdzie syf w tym gara¿u jak na tej rurze zacznie p³on±æ kurz lakier ^^

Widzisz Projekter taki z Ciebie znawca tematu i chu ja wiesz bo jak zawsze robie co¶ przy autach to prawie w ka¿dej lakierni (nie komorze) czyli pomieszczeniu przygotowanym do malowania jest w³asnie komin czyli rura metalowa Panie Projekter, i ch³opaki w tych w³asnie pomieszczeniach potrafi± zrobiæ cuda, i nawet syfka nie ma na lakierze, ale przecie¿ to dla Ciebie Panie PROJEKTER to trzeba ch uj wie jakich rajskich warunków, pistolet te¿ najlepiej zeby mai³ napisane ze sam maluje, a i tak dla Ciebie bedzie ma³o bo sie Panie znasz...rzekomo...

nie mam sie zamiaru z Tob± k³óciæ wiêc jak widzisz na pocztku postu ¿e pytanie jest kierowane do Panów Guguna i Pana Lackdoctora to móg³by¶ sie nie udzielaæ, poka¿ moze jaki¶ element który pomalowa³e¶, albo chocia¿ "stara³e¶ sie zrobiæ co¶ wg. kart technicznych"

Pozdrawiam Panie ;) to jest tylko forum, a powy¿ej tylko moja wypowied¼, mo¿esz sie z ni± niezgodzic, mo¿esz mnie za to nie lubieæ czy co tylko chcesz, :spoko: i to s± Twoje s³owa. :spoko:

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-10-14, 18:14   
0
UP DOWN

Dumel19 napisa³/a:
i Pana

Nie przesadzajmy z tymi PANAMI.

Dumel19 napisa³/a:
to prawie w ka¿dej lakierni (nie komorze) czyli pomieszczeniu przygotowanym do malowania jest w³asnie komin czyli rura metalowa

Widzisz... dinozaury tez kiedy¶ mia³y sie bardzo dobrze , ale przyszed³ czas insprktorów WIO¦ i.... s³uch po dinozaurach zagin±³. ^^
Ale spoko, pare ssaczków w norkach sie osta³o, bo ponoc te norki to w³asnie ich sukces przetrwania. :spoko:

Dumel19 napisa³/a:
piec- z ceg³y szamotowej, po nagrzaniu trzyma jeszcze temperaturê przez dobê, drzwiczki pieca domykane na ¶ruby aby zwiêkszyæ szczelno¶æ.

Im wiêcej w pomieszczeniu elementów oddaj±cych ciep³o, tym wiêksza sprawno¶æ takiego ogrzewania.
To tyle o plusach.
Tak robia, tak sie ogrzewaj±, tak te¿ ryzykuj±.
Wiêc nie polecam aby w pomieszczeniu z mg³± lakiernicz± by³o miejsce z otwartym ogniem.
Wiem, wiem.
Teoretycznie jest on zamkniety, ale..... po ale to wlasnie te jedne na milion WYPADKI.

Tu w³asnie @Projekter wkracza i pokazuje jak ma byc prawid³owo.
Czyli nadmuch, wymiennik itd.

I myslisz ¿e on nie wie jak jest naprawde w kabinonorkach?

Nikt Ci nie napisze ¿e MO¯ESZ :nie:
A sam tak mo¿e sie dogrzewaæ, ale to ka¿dego prywatna sprawa.
Ja sie tak ogrzewa³em i wentylacje mia³em naprawdê szczatkowa.
Teraz mam ogrzewanie bezpieczne, drogie w eksploatacji, ale bezpieczne - elektryczne grzanie w nawiewie i ogrzewanie standardowe z pieca CO.
Zero ognia w pomieszczeniu.

Dumel19
Wys³any: 2012-10-15, 07:38   
0
UP DOWN

hmm czyli piec idzie w odstawkê, chyba ¿eby go nagrzaæ i przed malowaniem gasiæ :) ale to wiêcej kombinowania ni¿ tej roboty bêdzie... :/

PROJEKTER
Wys³any: 2012-10-15, 11:30   
0
UP DOWN

Oczywi¶cie kolego @Dumel19 móg³bym podj±æ z tob± dysput w moim ulubionym stylu forumowym .... kompletny Dureñ uppsss sory :x: Kompletny Dumel kontra specjalista Projekter ;) ... ale dam ci jeszcze mo¿liwo¶æ spijania kropelkami wiedzy o ogrzewaniu lakierni. Doceñ t± £askê Pañsk± :cool: Zanim jednak to zrobiê .... odpowiem na twoje pytania nie dotycz±ce tego tematu :

1. Nie mam najmniejszego zamiaru pokazywaæ jaki¶ posranych elementów pomalowanych przeze mnie bo musia³bym siê cofn±æ w rozwoju i wróciæ do czasów gdy jako gówniany robol z pustym ³bem tyra³em w lakierni my¶l±c, ¿e machanie pistoletem i g³askane poliestru to ¶wietny sposób ¿ycie. Po 10 latach pracy jako lakiernik, kierownik lakierni, dyrektor w ASO, wreszcie posiadania w³asnego warsztatu i jeszcze nie dawno, pracy jako technik - szkoleniowiec .... w przeciwieñstwie do Ciebie Dumel zrozumia³em, ¿e lakierownie samochodów to ch...j nie biznes. :tak: To denne i gówniane zajêcie. ¦mierdz±ce zabijaj±ce i .... i tu JA ju¿ to odkry³em, a Ty nadal tkwisz w czarnej dupie ... WYMAGAJ¡CE NORMALNIE WYPOSA¯ONEJ LAKIERNI !!! Atrakcyjnego wygl±du budynku terenu i bezwzglêdnego zatrudnienia kliku odpowiedzialnych pracowników. To próg wyj¶cia z ciemnoty i gównozjadzwa w biznes oparty o lakiernictwo. :tak:

Oby nigdy ¿ycie nie zmusi³o mnie do powrotu do tego syficznego zawodu. Obym nigdy nie musia³ przypominaæ sobie jak to jest pracowaæ w gara¿u z wentylacj± ... szumnie zwanym warsztatem lakierniczym. Obym nigdy nie musia³ siê cofaæ w rozwoju.

Poniewa¿ jednak kto¶ musi to robiæ tak jak i kopaæ groby na cmentarzu, czy wywoziæ ¶mieci staram siê siedzieæ cicho i nie demonstrowaæ za g³o¶no swojego politowania dla ka¿dego m³odego ch³opaka, który siê bierze za lakiernictwo w szopie, licz±c na to ¿e kilka lat bêdzie mia³ w³asny piêkny warsztat. Taki ch³opak mo¿e wszystko. Mo¿e nawet stan±æ na stopniu kapsu³y i skoczyæ z niej w dó³ z wysoko¶ci 39 km ... jak teraz pójdzie w inn± stronê.

¯eby wykonywaæ ten zawód trzeba mieæ wrodzone, lub wyuczone poczucie estetyki i czysto¶ci. Gdy masz tak± cechê to potrzeba 30 dni intensywnego szkolenia pod okiem wysokiej klasy specjalisty i jeste¶ kolego najlepszym lakiernikiem w mie¶cie. ;) Taki to zawód. Sam mo¿esz siê uczyæ 30 lat i nadal bêdziesz technologicznym Durniem. Ca³e ¿ycie mo¿esz zg³êbiaæ porady o lakierach i materia³ach i guzik bêdziesz wiedzia³a ... a 30 minut prezentacji pouk³ada ci to w g³owie tak, ¿e nagle zobaczysz wszystkie swoje b³êdy zawodowe jak na d³oni. Ja to doskonale wiem. Czaszami niektórych pouczam, innym radzê z innymi dyskutujê ... a innych wy¶miewam i olewam gdy siê sadz± jak dzieciaki z podstawówki lakierniczej, gdy wszytko wiedz± bo siê naczytali na forum, albo w internecie o technologii i wyposa¿eniu ... albo lepiej ... pracowali w gówno wartym syficznym warsztacie lakierniczym i bior± go sobie teraz za wzór do na¶ladowania ^^ ^^ ^^ . Z czasem jednak i kolejn± setk± napisanych przez mnie postów kto¶ wychodzi z mroków czarnej dupy przyznaje mi racjê ... co jest bez znaczenia bo to i tak anonimowa wymiana uwag ;) ... ale najwa¿niejsze, ¿e wreszcie widz± sami w czym rzecz. O co tu chodzi ... w kwestii sprzêtu, lakierów, technologi, kabiny lakierniczej czy .... ogrzewania ? :tak:

Nie wierzysz ? ... spytaj tych którzy od pocz±tku na tych forach pisz± posty. Wszytko siê im w g³owach pozmienia³o jak pojechali na szkolenie do Novola.... a to tylko trzy dni i jedna firma ;) jeszcze 27 dni i z sze¶æ innych koncernów ... i bêd± mistrzami w tym zawodzie. Dzi¶ tylko ³adnie lakieruj±, a to nie to samo. :spoko:

Wracaj±c do tematu w kwestia twojej RURY W POMIESZCZENIU DO LAKIEROWANIA !

Ka¿dy mebel, szafka, pó³ka, oprawa o¶wietleniowa, a nawet haczyk na ¶cianie to miejsce gdzie w trakcie prac przygotowawczych i kolejnego lakierowania odk³ada siê kurz. Gdy te wystaj±ce elementy s± ciep³e mp to grzejniki Purmo, czy rury grzewcze to kurz przylega jak lakier i z ka¿dym lakierowaniem generuje, coraz wiêcej syfu. Jak ta RURA to KOMIN to ten kurz musi siê zapaliæ .... porostu musi i ju¿ ... to tylko kwestia czasu. ¦mierdzieæ bêdzie zawsze. Latem odk³ada siê na rurce zim± - p³onie ^^ Najczê¶ciej siê tylko tli i ¶mierdzi ... ale s± wyj±tki ^^

Dumel ch³opaku ... nie wyskakuj mi tu z przyk³adami nor w których na ¶cianie s± jakie¶ rury, czy kwoki do suszenia bo to jest durne i siê o¶mieszasz. Jedno zdanie w publicznej strefie i wpadasz do wora z pajacami buduj±cymi patenty w krainie mchu i paproci.

Przyjmij w ¿yciu prost± zasadê. Robisz co¶ "tanio" masz "prawie" dobrze. Im taniej tym bardziej "prawie". To nie jest kierunek w którym nale¿y rozwa¿aæ cokolwiek jak siê ¿yje i czerpie dochody z takich rozwi±zañ. Weilu z was tego nie kapuje i próbuje robiæ to co inni ju¿ zrobili, zje bali, uznali za g³upie, rozebrali , wywali na z³om i kupili normalne skuteczne urz±dzenia. ( oczywi¶cie zaoszczêdzili ^^ ) Efekt jest tylko i wy³±cznie taki, ¿e przez kilka miesiêcy w roku jaki¶ Pajac z tandeciarzem rozwodz± siê publicznie nad zaletami gównianego pomys³u. Za rok dwa obaj i tak wywalaj± wszytko i kupuj± normalne urz±dzenie bo maja ju¿ dosyæ wszystkich wad opisanych wcze¶niej przez tych co siê na tym znaj±, lub przechodzili przez t± drogê durnych patentów. ... w tym przypadku jest to system ogrzewania ;)

Ostatnia sprawa. Nie pisz @Dumel ¿e widzia³e¶ jak to jeden lakiernik w gara¿u maluje bez komory i wentylacji i nie ma ¿adnych syfków w pow³oce :sciana: Idea³ bez polerowania :D .

Wiem ¿e o tym s³ysza³e¶ bo co jaki¶ czas kto¶ to tu to tam walnie taki cenzura z dupska. Wbij sobie jednak do g³owy, ¿e to mo¿liwe. Co najwy¿ej tego syfu mo¿e byæ tak ma³o i mo¿e byæ na tyle drobny, ¿e jest mniej widoczny ni¿ przy wcze¶niejszym lakierowaniu. Wtedy kto¶ wpada w zachwyt i pisze takie cenzura³y. Nawet w komorach lakierniczych w pow³okê wpadaj± zanieczyszczenia. Faktycznie mo¿e ich byæ minimalna ilo¶æ ... ale wpadaj± :tak: . W kabinie to standard taka minimalna ilo¶æ ¶mieci. W gara¿u to cud, lub przypadek. Nie opiera siê biznesu i zasad technologicznych o cuda i przypadki. Nie da siê nikomu udzieliæ wi±¿±cej i odpowiedzialnej rady powo³uj±c siê na cud, lub przypadek ... ale mo¿na siê wyg³upiæ i zb³a¼niæ :tak:

Dumel19
Wys³any: 2012-10-15, 19:02   
0
UP DOWN

i z tym wszystki sie zgodze :spoko: , ale w polsce lakiernictwo stoi w miejscu, i nie chodzi mi o materia³y bo wiadomo ¿e te nowe vhs teraz to du¿o pomocniejsze s± niz ms-y niegdy¶, ale chodzi mi o p³ace, bo jezeli taki normalny Kowalski nie ma kasy na u¿ytkowanie auta (beznzyna) to i nie bedzie mia³ równiez funduszy na malowanie, a co za tym idzie coraz wiêcej lakierni nie podnosi cen a nawet obniza je.

Jak ju¿ wspomnia³e¶ nawet te drobne py³ki w lakierze nikomu nie bêd± przeszkadzaæ, mi chodzi tylko o w³asnie doradzenie czy taka rura zda egzamin, teraz rozumiem ze trzeba bedzie zmieniæ plany, chociaz Piec zostaje, oprócz niego i ¶wietlówek nie bêdzie niczego innego w tej norze czyli du¿o syfu do polerowania nie bêdzie.

W moim przypadku ten durny pomys³ ogrzewania jak narazie sie nie zmieni, przynajmniej narazie, bo lakieruje AMATORSKO, nie mam zamiaru z tego zarazbiaæ bo studia na to nie pozwalaj±...

Widzisz mo¿e i sie zb³a¼ni³em moj± poprzedni± wypowiedzi±, ale mam zaledwie 21 lat, a przy tym zero do¶wiadczenia (dwa lata w norze, 4 miesiace w komorze), przez to ze Cie troche zbulwersowa³em to potrafisz co nieco wyt³umaczyæ. :spoko: Pozdrawiam.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-10-15, 21:55   
0
UP DOWN

@Dumel19 .... ci co mnie znaj± ju¿ siê tym nie przejmuj±, ale te¿ siê nie wystawiaj± na takie ataki i przytyki ... bo wiedz± ju¿ ¿e problem polega na tym, ¿e jak wszyscy na tym forum zaczniemy przytakiwaæ teorii ¿e klientom spadaj± zarobki, i musimy obni¿aæ ceny w³asnych us³ug ci±gn±æ w dó³ standard ¿ycia swoich rodzin to dojdziemy do wielkiej kupy ³ajana w której bêdziemy siê ju¿ zawsze taplaæ ? :sciana: . tzn. Bêdziecie ... bo Ja ¿yjê w profesjonalnych ¶wiecie lakiernictwa pojazdowego ^^

Mo¿esz sobie tak my¶leæ jak piszesz, mo¿esz nawet tak gadaæ z kumplami w realu ... ale nie wypisuj @Dumel19 takich teorii w publicznej strefie forum bran¿owego, bo ludzie to czytaj±. Czytaj± i maj± inne ni¿ Ty do¶wiadczenia, marzenia i plany.

Ja mam takie ¿e 90 % Usherów nie widzia³o na oczy profesjonalnej lakierni ... 90 % kolego @Dumel, a nie jaka¶ tam po³owa. Te 90 % skacze mi do oczu i pisze durnoty z pozycji nory w gara¿u w ma³ej mie¶cinie upieraj±c siê, ¿e ta bran¿a tak w³a¶nie wygl±da jak oni to widz± .... a GUZIK PRAWDA ... WYGL¡DA ZAJEBI¦CIE PROFESJONALNIE. To co jest tu czêsto prezentowane ... to nikomu nie potrzebny margines ... taki slams tej bran¿y :tak:

Dla Ciebie ta rura i koza jest jakim¶ tam rozwi±zaniem problemu. Dla Ciebie i wielu innych z tych którzy nie maj± o tym pojêcia. Razem siê zejdziecie na forum i zaczniecie klepaæ po ramieniu chwal±c w³asne durne i absurdalne pomys³y techniczne jak tu usprawniæ tanio norê z naciskiem na "tanio", a nie na"usprawniæ". W efekcie po kilku postach zaczniecie wierzyæ w skuteczno¶ci tych skrajnie g³upich tandetnych i omawianych tu patentów ... no i wreszcie ... Zgnijecie w tych swoich ¶mierdz±cych norach w biedzie i tandecie :tak: . Wy czasami uwa¿ajcie, ¿e si³a tkwi w masie. Owszem ... si³a g³upoty tkwi faktycznie w masie ... w ciemnej masie ^^

Kto was mo¿e skutecznie powstrzymaæ przed t± zawodow± g³upot± ?

1. W³a¶ciciele i kierownicy normalnych lakierni
2. Lakiernicy pracuj±cy w ASO, lub innych nowoczesnych lakierach
3. Producenci i dystrybutorzy profesjonalego sprzêtu
4. Dostawy i dystrybutorzy technologi i materia³ów
5. Technicy koncernów lakierniczych

Oni z pewno¶ci± ... Tylko ilu ich tu jest otwartych na pomoc i wsparcie nizin tej bran¿y ?
Ilu z tych którzy naprawdê WIDZ¡ JAK ... wam pomóc ?

Jak my¶lisz @Dumel dlaczego oni tego nie robi± i nie ma ich tu na forum ? Mo¿e po prostu nie chc± siê zni¿aæ do takiego poziomu ? .... Mo¿e nie chc± gadaæ na takie g³upie tematy ... a mo¿e nie chc± dyskutowaæ o tym co dla nich jest oczywist± oczywisto¶ci± ?

Takie forum nie jest ani opinio twórcze, dla ca³o¶ci tej bran¿y, ani nie odzwierciedla jej poziomu. To medium z którego korzystaj± przede wszystkim ci z tych pocz±tkuj±cych, lub czynnych lakierników którzy nie maj± dostêpu do rzetelnej wiedzy z tej bran¿y lub o tej bran¿y z innych ¼róde³ ... I CO ONI MAJ¡ TU ZNALE¬Æ ? Durne patenty ? ... Akceptacje nêdzy i beznadziei ? Czarn± wizjê przysz³o¶æ ? .... Potwierdzenie, ¿e nie ma ¿adnych szans na rozwój i odbicie siê od dna ? Maja tu spotkaæ samych nieudaczników ¿yciowych , pochwa³y tandety z allegro i z pólek marketów ?

Poczu³by¶ si³ê do pracy i rozwoju w takim kur ...a towarzystwie kolego @Dumel ? Rura kominowa i koza jak ¼ród³o ogrzewania lakierni to jest szczyt twoich planów inwestycyjnych i marzeñ ?

Zastanów siê w przysz³o¶ci zanim co¶ napiszesz w publicznej strefie forum ... co przyniesie twój post, jaki ma mieæ przekaz. Co on da z³ego, lub dobrego komu¶ kto siê na tym nie zna, a szukaj±c informacji przeczyta³ w³a¶nie twoj± radê, lub opiniê ? £atwo jest czyniæ z³o ... bardzo ³atwo, mo¿na to robiæ bez namys³u.

Dumel19
Wys³any: 2012-10-16, 00:14   
0
UP DOWN

wiem, wiem w publicznej wiedzy czyli tym forum juz wiele razy pisa³em co¶ jak wiadomo pewnie bez sensu, lecz jednak zdawa³o to egzamin bez wiedzy o kartach technicznych itp.

wiem, ¿e to co mi napisa³es to czyta teoria poparta nauk± i praktyk± w lakierniach i szanuje to, ale PROJEKTER, ja to wiem tylko szukalem osoby która mi napisze ¿e kiedys sama tak zaczyna³a, niestety takich osób nie ma oprócz Lackdoctor, wszyscy odrazu jak zaczynali malowac to malowali w komorach, w rêku mieli saty, a dogrzewac nie musieli bo zawsze by³o ciep³o....

opisz nam prosze jak sam zaczyna³e¶, i nie chodzi mi tu ze kto¶ sie osmiesza czy pier doli ³upoty o lakiernictwie, tylko poprostu jak by³o z pierwszymi Twoimi malunkami??? :spoko: tu nie ma ¿adnej prowokacji...

PS. jakby¶ zobaczy³ w jakich warunkach do tej pory malowa³em to by¶ kaza³ mi sie jeb n±æ w ³eb bo tam kurzu i syfu by³o wiecej ni¿ w polu podczas koszenia zbo¿a ... ^^

gugun 
Wys³any: 2012-10-16, 09:37   
0
UP DOWN

Dumel19, nie spinaj sie tak tylko jak juz zostaje piec to i rura nie zaszkodzi. zakladaj wszystko jak planowales i zbieraj pomalu na ma³± "kotlownie" 2x2 i piec nadmuchowy to za rok nie bedziesz mial juz tego problemu ;) i zamienisz piec i rure na kratki od cieplego nadmuchu :spoko:

PROJEKTER
Wys³any: 2012-10-16, 12:43   
0
UP DOWN

Dumel19 napisa³/a:
wiem, wiem w publicznej wiedzy czyli tym forum juz wiele razy pisa³em co¶ jak wiadomo pewnie bez sensu, lecz jednak zdawa³o to egzamin bez wiedzy o kartach technicznych itp.

Nie s±dzê. :nie: Po prostu nie pope³ni³e¶ mo¿e ra¿±cego b³êdu.

W tym zawodzie nieznajomo¶æ karty technicznej konkretnego materia³u jakiego u¿ywasz to grzech zawodowy nr.1 Od w³a¶ciwo¶ci fizykochemicznych danego produktu zale¿y wybór konstrukcji pow³oki ochronno dekoracyjnej jak± robisz. W jednym przypadku po³o¿ysz poliester na go³a blachê i jest OK ... ka¿dy specjalista powie, ¿e jest OK bo zna w³a¶ciwo¶ci tego produktu ... a w innym przypadku po³o¿ysz poliester na go³a blachê i dostaniesz zjeb ki za to, ¿e nie masz pojêcia o technologi lakierowania i produktach. Jakby¶ nie zauwa¿y³ to potwierdzê ... To dok³adnie to samo ;) ... ale przy u¿yciu dwóch ró¿nych szpachlówek poliestrowych ... albo ¶mieszniej ... tej samej, ale na dwóch ró¿nych blachach .... ocynkowanej i nie ocynkowanej. :tak:

Dumel19 napisa³/a:
wiem, ¿e to co mi napisa³es to czysta teoria poparta nauk± i praktyk± w lakierniach i szanuje to, ale PROJEKTER, ja to wiem tylko szukalem osoby która mi napisze ¿e kiedys sama tak zaczyna³a, niestety takich osób nie ma oprócz Lackdoctor, wszyscy odrazu jak zaczynali malowac to malowali w komorach, w rêku mieli saty, a dogrzewac nie musieli bo zawsze by³o ciep³o....

@Dumel ... to co Ja tu piszê to tylko wyja¶nienie zjawisk i mechanizmów, lub sposobów dzia³ania urz±dzeñ z którymi macie na co dzieñ do czynienia, a ni cholery nie kapujecie dlaczego, tak, czy siak siê dzieje ... Jak zaczniesz ³apaæ jak dzia³a dany pistolet lakierniczy z konkretn± g³owic± to bêdziesz te¿ widzia³ czego szukaæ do realizacji konkretnego zadania. Inaczej w praktyce bez tej teoretycznej wiedzy bêdziesz siê krêci³ latami za w³asnym kocim ogonem i nie pójdziesz nawet ma³ego kroczka do przodu przyjmuj±c , ¿e to co widzisz to tak ma byæ i ju¿. Tak robi± durnie , a lakierniczych durniów ci u nas dostatek ^^ . Ci m±drzejsi ju¿ siê nauczyli korzystaæ z wiedzy teoretycznej, Nauczyli siê czytaæ i sprawdzaæ, szukaæ odpowiednich produktów i ich dope³nieñ. np, wybieraæ szybszy, lub wolniejszy utwardzacz ,albo rozcieñczalnik wiedz±c na czym polega ró¿nica gdy dodadz± go do mieszaniny. Wiesz jak wiele osób tu na forum my¶li ¿e jak doda wiêcej utwardzacza do klaru to ten szybciej wyschnie ? ... obstawiam ¿e z 25 % Usherów. kolejna æwiartka Usherów wie ¿e to bzdura, ale ju¿ nie wie dlaczego dany utwardzacz jest szybszy, a inny wolniejszy ... obstawiam ¿e TY te¿ nie wiesz ;) .

Twoja propozycja pogaduszek na forum jest taka :

Powiedzcie mi jak to spieprzyæ ... i Ja tak bêdê pieprzy³ te robotê, lub ten gara¿ bo Ja biedny jestem, a jak siê dorobiê to to poprawiê kiedy¶ tam.

Niestety .... NIESTETY kolega Krzysiu Lackdoktor, oraz momentami @gugun maj± jakie¶ zaæmienia i udzielaj± takich z nory wytrzepanych porad. :sciana: W porównaniu z tym co robili rok czy dwa lata temu to ju¿ siê im zdarza bardzo, bardzo rzadko bo obaj znacznie zm±drzeli. Krzysiek jednak nie potrafi siê powstrzymaæ i czasami napisze jak tam odwaliæ jakiego¶ syfa w norze staj±c siê idolem gównozjadów i wszystkich dzieci na forum ^^ . Nie wiem czy taki mia³ plan i pomys³ na swój wizerunek ... ale tak to czasami wychodzi. Tu jednak podkre¶lê CZASAMI bo to Ty @Dumel przywo³ujesz jego posty za wzór porad dla amatorów. Ja ostatnio nie widzia³em ¿eby Krzysiek pisa³ pier do³y z du py. Kiedy¶ tak by³o ale moim zdaniem to raczej historia ... historia jego zawodowego rozwoju ;) Kiedy¶ tak robi³, a potem ze mn± k³óci³, twierdz±c ¿e on tylko pomaga :D .... a TY niestety my¶lisz tak samo :/ .... a to nó¿ w plecy, a nie pomoc. :tak: ... to wrêcz "z³o¶liwo¶æ". Rozwi±zania na chwilê i to gówniane rozwi±zania. Maj± 100 wad i jedn± zaletê ... s± tanie.

Zastanów siê @Dumel .... co to jest za durna koncepcja ¿eby kupiæ SICO na tzw. pocz±tek a potem siê zobaczy ... postawiæ kozê i rurê kominow± tam gdzie siê maluje ... a za rok dwa siê to zmieni ? Bieda odbiera wam rozum czy jak ?

Chcecie pocz±tków tego zawodu to idzie do pracy do jakiego¶ warsztatu za 500 z³ miesiêcznie w ramach nauki a nie pracy a po dwóch miesi±cach podejmujcie decyzje ... Wchodzê w to zawodowo albo sr am na taki zawód. Po co te wydatki na tandetê i walka z ich wadami ? Przez te patenty zawsze wszytko wychodzi do dupy i nauka lakiernictwa polega w 80 % na usuwaniu wad gów nianego wyposa¿enia. Co w efekcie ? Duma, ¿e mo¿na pomalowaæ samochód w dennych warunkach SICO ze sprê¿arki o wydajno¶ci 50 litrów. No mo¿na. Tylko na jak± cholerê jak jest kabina lakiernicza, SATA, i normalna sprê¿arka z osuszaczem i filtrami ?

aaaaaaa ... to drogie jest ? No jest drogie :tak: ... tylko na jak± cholerê pchasz siê kolego do zawodu w którym próg wej¶cia to 100 000 z³ ... a dla bardzo oszczêdnych 50 000 z³. Jak udajesz, ¿e lakierujesz, udajesz lakierniê, to klienci udaj± ¿e ciê szanuj± i udaj±, ¿e p³ac±. W efekcie masz udawane ¿ycie.

Czy ty zdajesz sobie sprawê z tego, ¿e te nory w posiadaniu kolegi "X" i "Y" z których czerpiesz inspiracje znikn± z powierzchni ziemi 14 dni po wizycie Powiatowego Nadzoru Budowlanego. Jak znikn± w dwa tygodnie to koledzy dostan± po 2 ty¶ mandatu, a jak nie znikn± bo ch³opaki nie zd±¿± z demonta¿em patentów ze ¶cian pod³ogi i sufitu ... to dostan± po 50 ty¶ kary za samowolki budowlane i po 2 tys mandatu ... i ponownie 14 dni i 50 ty¶ kary tytu³em przymuszenia ... bo w tym przypadku nie ma ¿adnej legalizacji samowolek. Tak mo¿na zrobiæ z domem, albo komórk±, ale nie z warsztatem. :tak:

Gdyby¶ wiedzia³ i widzia³ tyle co JA przez te 14 lat dzia³alno¶ci i na co dzieñ rozwi±zywa³ nieliche k³opoty formalne w lakierniach ( czêsto bardzo du¿ych lakierniach ) nie mia³by¶ @Dumel cienia w±tpliwo¶ci jak± bzdur± i g³upot± jest to co czasami sobie na forach doradzacie jako rozwi±zanie wentylacji, czy ogrzewania. Jakie kruche s± te wasze biznesy. 10 lat pracy jeden dzieñ ... i wszytko przepada. Ja nie popiera g³upich rad nawet wtedy gdy s± udzielane z dobrego serca, z chêci pomocy i lito¶ci. Gdy jakie¶ rozwi±zanie jest technicznie durne to takie pozostaje bez wzglêdu na intencje autora jego do¶wiadczenie, czy powody z jakich je prezentuje. Zrozum to @Dumel. To ¿e kto¶ tak czy siak zaczyna³ nie znaczy ¿e powiniene¶ kopiowaæ jego b³êdy i wypaczenia. Zawsze jest czas g³upiej dziecinady i m±drej staro¶ci. S³uchaj tych co ju¿ przeszli przez g³upie tanie patenty a nie tych co jeszcze eksperymentuj± bo my¶l± ¿e s± cwani. Jak kto¶ co¶ robi i buduje sam to twierdzi ze zrobi³ tanio. Ale nie liczy w³asnej pracy wyjazdów na z³om, czasu jaki po¶wieci³ Mo¿e lepiej by³o zrobiæ jeden samochód wiêcej i kupiæ gotowe rozwi±zanie ni¿ traciæ miesi±c na g³upoty.

Jak ciê nie staæ na zakup skutecznego rozwi±zania technicznego nawet okazyjnie na aukcji czy wyprzeda¿y lub na raty ... to po jak± cholerê pchasz siê do tej bran¿y us³ug ? Wydaje cie siê ¿e za rok dwa bêdzie ciê ju¿ staæ ? ^^ Dobre ... Zapytaj kolegów jak siê podorabiali profii warsztatów z w³asnej pracy w obsranej norze ^^ . Mo¿na z tego ¿yæ ... jednak z jest na ¶wicie tysiac innych zawodów znacznie mniej wymagaj±cych ... choæby elektronik samochodowy. Nawet serwis opon wymaga mniejszych nak³adów finansowych ni¿ lakiernia.

Tu w lakierni nie ma nic "na pocz±tek". Tu jest od razu dobrze, mo¿e byæ taniej, albo od razu na bardzo wysokim poziomie z najwy¿szej pó³ki ... bo to us³ugi i to us³ugi oparte o pow³oki ochronno DEKORACYJNE. Chcesz zarabiaæ na pomalowaniu b³otnika musisz to drogo sprzedaæ ... a nie za 100 czy 200 z³. Za to mo¿esz sobie kupiæ co najwy¿ej "koze"i worek wêgla.

Wiesz jakie s± rady @Lackdoktora lub @gugna w tym ¶wietle ... to mi³e i szczere oszustwo. Ch³opaki chc± dobrze lituj± siê, ale ciê oszukuj±. Tak siê nie dorobisz tego co mia³o by niby nadej¶æ pó¼niej za jaki¶ czas. Lepiej rusz g³ow± i siê trochê zastanów. Inwestycje w jaki¶ element wyposa¿enia robi siê raz, a potem czerpie z tego korzy¶ci. Nie dok³ada siê ju¿ nie remontuje i nie modernizuje bo to oznacza ¿e my¶lisz kosztami, a nie dochodami ... to oznacza ¿e siê krêcisz w kó³ko zamiast koncentrowaæ na kolejnym elemencie wyposa¿enia. Rok po roku twoje aktywa maja sta³± warto¶æ bo przynosz± dochody, a nie s± ci±g³ym powodem do zmartwieñ i wymuszaj± zmiany, albo remonty niweluj±c zyski

Ja rzadko pisze takie rzeczy bo raczej uwa¿am ¿e s± dla wielu z was nie do skapowania. Przerastaj± was. Wolicie wydaæ bezpowrotnie i bez sensu z³otówkê i j± straciæ ni¿ zainwestowaæ 10 z³ + 20 % odsetek w co¶ co po sp³acie zobowi±zania jeszcze 10 lat wypracowywaæ bêdzie zysk, lub wydatnie wspomagaæ jego wypracowanie. Klasa szyk i poziom firmy, czy nawet ka¿dego z nas to wynik ciê¿kiej pracy i wysi³ku, a nie co¶ co wch³ania siê z powietrzem i samo pojawia siê z wiekiem.

Masz @Dumel takie marzenie ¿eby do koñca ¿ycia byæ biednym dziadem w gównianej norze to stosuj tanie patenty i tanie rady od "serdecznych przyjació³ internetowych". Jak masz jakie¶ ambicje i marzenia i cele to lepiej siê rozejrzyj i dowiedz jak do sukcesu doszli ci co maj± dzi¶ siê czym pochwaliæ. Ci co maj± w³asne renomowane warsztaty, czy nawet stacje ASO. Jak jednak Pacan z Ciebie i nie wierzysz w swoje mo¿liwo¶ci to faktycznie dalej pytaj o gówniane patenty i rozwi±zania i o tani sprzêt ... i s³uchaj rad nieudaczników ¿yciowych.

Nikogo nie chcê obra¿aæ, czy rozpoczynaæ tu awantury, ale niestety moje podej¶cie do ludzi i ich postêpowania zawodowego jest proste. S± tacy których podziwiam i im zazdroszczê, si³y, determinacji, odwagi i zwyk³ego szczê¶cia i tacy którzy s± nieudacznikami i ofiarami losu. Jak tylko siê za co¶ wezm± to wychodzi z tego slams, albo wiejski kibel. Ani to wzorce do na¶ladowania ani autorytety do opierania siê o ich rady.

Dumel19 napisa³/a:
opisz nam prosze jak sam zaczyna³e¶, i nie chodzi mi tu ze kto¶ sie osmiesza czy pier doli ³upoty o lakiernictwie, tylko poprostu jak by³o z pierwszymi Twoimi malunkami??? :spoko: tu nie ma ¿adnej prowokacji...

Ja kolego mia³em zwyczajne szczê¶cie. W odpowiednim miejscu trafi³em na odpowiednich ludzi ... a ¿e czas te¿ by³ odpowiedni to zaliczy³em kilka zagranicznych szkoleñ. Potem wymiana do¶wiadczeñ. Moja widza technologiczna i teoretyczna o produktach w zamian za ich do¶wiadczenia praktyczne. Od chwili gdy pierwszy raz mia³em w reku pistolet lakierniczy do momentu gdy samodzielnie lakierowa³em nowe samochody minê³y trzy tygodnie !!! :tak: Porostu nie traci³em czasu na patenciarstwo i dyskusje. wiedzia³em teoretycznie wszytko co by³o mi potrzebne ... reszta to manualne nawyki i wyczucie. Ile mo¿na trenowaæ jak do lakierowania by³o piêæ samochodów dziennie ? 10 razy ( to max trzy dni ) 20 razy ( to tydzieñ ) ... a po trzech ;) Tylko ze Ja nigdy nie chcia³em byæ i pozostaæ lakiernikiem samochodowym ... nawet na swoim. Nawet za te ogromne pieni±dze jakie zarabia³em. Widzia³em jak siê koñczy po 20 latach w tym zawodzie :tak:

Przez tyle lat obserwuje t± bran¿ê i swoje wiem. Nikt nie przekona mnie ze jest inaczej bo to w co sam nie wierzy³em wraca³o do mnie w formie przyk³adów ¿yciowych po kilkadziesi±t raz w roku. To co wydawa³o siê cudowne pêka³o jak bañka mydlana pod naporem faktów z Polski. Ja ju¿ w g³owie nie ma idea³ów czy wyobra¿eñ o tej bran¿y. Dzi¶ to Ja doskonale wiem co jak dzia³a i sk±d siê bierze i ... dok±d prowadz± wybierane przez inwestorów drogi potencjalnego rozwoju. Jedna rozmowa i wiem czy kto¶ skoñczy jak dziad czy ma mega szanse na sukces. Po latach sprawdzam. Kiedy¶ co¶ mnie zaskakiwa³o bo siê pomyli³em raz czy dwa. Dzi¶ ... ju¿ nie. :cool:

Dlatego piszê kilometrowe posty ... bo nigdzie indziej czego¶ takiego nie przeczytasz :spoko:

heeler11
Wys³any: 2012-10-16, 13:56   
0
UP DOWN

panowie jak nadmuch bedzie mocniejszy od wyciagu to nie musze sie martwic nie szczelnymi dzwiami garazowymi ?? ze mi bedzie ci±g³o tamtedy powietrze?

Dumel19
Wys³any: 2012-10-16, 15:36   
0
UP DOWN

PROJEKTER, i tu mnie zaskoczy³e¶, bo w³asnie tak jest jak piszesz, ja my¶la³em o stworzeniu gara¿u max na 2 lata... i teraz musze jeszcze raz przemysleæ, czy pchaæ sie w te branze, bo jesli chodzi o sprzêt to jest dok³adnie tak jak piszesz, tani sprzêt=robota z du py...

dziêki ¿e opisa³e¶ o co dok³adnie chodzi³o Ci w postach :spoko: bo poczatkowo mia³em wrazenie ¿e chcia³es tylko osmieszyæ userów :D

Dumel19
Wys³any: 2012-10-16, 15:39   
0
UP DOWN

heeler11 napisa³/a:
panowie jak nadmuch bedzie mocniejszy od wyciagu to nie musze sie martwic nie szczelnymi dzwiami garazowymi ?? ze mi bedzie ci±g³o tamtedy powietrze?

niby lepiej ¿e co¶ wiecej pcha ni¿ zasysa, bo nie poci±gnie syfu...

gugun 
Wys³any: 2012-10-16, 17:16   
+1
UP DOWN

a sie rozpedziles ;) to nie tak do konca jak ci sie wydaje...sam piszesz ze niepotrzebnie wydawac kase 2x na to samo...ale skoro nie ma innejmozliwosci to lepsze jest grzanie w kozie niz siedzenie w temp -10st w zime,nie kazdy ma mozliwosci zeby o tak sobie wydac kilka tysi na dobre ogrzewanie,ale chlopak ma 21lat, jest na utrzymaniu rodzicow,nie ma zadnych wydatkow,ma jakis tam garazyk i chce sobie dorobic to czego mu bronic?? mysle ze spokojnie sobie nawet jak bedzie bral 150-200zl za element zaoszczedzi na super ogrzewanie zeby zrobic na nastepny rok... lepsze to jak siedzenie w domu bo projektek nastraszyl ze koza wybuchnie ^^ albo zakredytowac sie i siedziec potem bez roboty i sie stresowac...
z mojego punktu widzenia jest to rozwiazanie tymczasowe,glupie by bylo zrobic tak, siedziec przy tej kozie kilka lat i chwalic sie jak to fajnie w dupke cieplo,ale postawic takie cos i szybko zbierac szybko na cos konkretnego to tez nic zlego...
a co do mnie to siedze wlasnie w goofnie tylko z jednego powodu-szkoda mi wlasnie kasy na ulepszanie tego co za jakis czas itak bedzie rozebane,czy tez "modernizowane" po co mam robic cos co bedzie przypominac kabine skoro to strata kasy jak juz taka kabinka stanie na placu,na uj mi wtedy kabina i pseudo kabina,albo garaz 5x7 w plytkach ktorego nie bede uzywal bo bede mial miejsce na 3-5 aut w 1 pomieszczeniu??...ale tu mowimy o wkladzie 200zl ktore sie w 2 dni zwroci zeby cos tam sobie uzbierac i za rok czy 2 zrobic cos jak sie nalezy,a kozystaj dumelek z tego czasu poki nie masz rodziny,dzieci,zony bo jak nie teraz to potem bedzie ci cholernie ciezko cokolwiek zrobic,ja cos na ten temat wiem.
i nie spinaj sie robert,gownozjadki byli sa i beda ;)

Dumel19
Wys³any: 2012-10-16, 17:39   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
postawic takie cos i szybko zbierac szybko na cos konkretnego to tez nic zlego...
:spoko:

poczatkowo i ja tak my¶la³em, :spoko: PROJEKTER mnie troche zbi³ z tropu ale gara¿yk mia³em, wiatraki i reszte piec itp. wiec czemu nie zrobic takiego gara¿yku?.

gugun widzia³em wiele Twoich prac, my¶le ¿e w ASO nie zrobili by tego lepiej ni¿ Ty, czy Lackdoctor, i tak jak mówisz maj±c dom i rodzine na utrzymaniu ciê¿ko jest ruszyæ ze sprzêtem do przodu, PROJEKTER napisa³ sam ze znalaz³ siê w odpowiednim miejscu i czasie... dlatego teraz wie co z czym sie je, i w du pie ma ludzi pracuj±cych fizycznie, bo sam nie musi ju¿ tego robiæ. Ja nie mam warunków, kasy, ale i wydatków takich jak Wy. Moja robota sie ró¿ni od waszej jakosci±, ju¿ teraz rzadziej niedociagniêciami, czy niedostosowaniem do kart technicznych.

Ostatecznie zosta³o mi tynkowanie pomieszczenia i po wypowiedzi guguna zosatne przy tym pomysle gara¿yku przynajmniej przez rok góra dwa, jak dorwê jaki¶ piec CO. to zrobie nadmuch z ch³odnic± od stara. Narazie temat wyczerpany.

Dzieki wszystkim za pomoc. :spoko:

PROJEKTER
Wys³any: 2012-10-16, 18:02   
0
UP DOWN

No to poczekamy ... i zobaczymy gdzie bêdziesz za rok ... o tej samej godzinie ? ;) ... a potem za dwa lata. Dzi¶ stawiam flaszkê na to ¿e w tym samym miejscu ... w zimnej norze z ogrzewaniem na mia³ wêglowy :spoko: ... a potem zobaczymy gdzie bêdziesz za 10 lat. Nie w³o¿ysz w to kasy raz a dobrze bêdziesz drepta³ w miejscu 10 - 20 lat a potem po prostu umrzesz na suchoty, lub nowotwór. :tak:

Dumel19
Wys³any: 2012-10-16, 21:19   
0
UP DOWN

PROJEKTER, ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ ^^ jeste¶ zajebisty :spoko: po tym poscie to nie wiem czy za rok o tej porze bedziesz powie¶cio pisa¿em czy jasnowidzem :D :D

ale zarty na bok. jak sie nie uda to wk³adu finansowego w to nie by³o takiego zeby za³owaæ, wiec co mi tam, jak sie rozkrêci to pomysle o czym¶ powa¿nym ;)

pzdr.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-10-17, 12:54   
0
UP DOWN

Dumel19 napisa³/a:
... jak sie rozkrêci to pomysle o czym¶ powa¿nym ;) pzdr.

To w³a¶nie jest sedno tego problemu i tych kilometrowych postów. W tym biznesie nie ma udawania i próbowania. Decyzja i mega inwestycja ... albo gównozjadztwo i obsrana nora ^^ o ostatniego tchnienia kolego.

Krzyknij @Dumel na forum ... i nich siê zg³osz± ci co zaczynali jak w tej twoje wizji ... od nory z piecem na mia³ i po kilku latach tak siê w nich dorobili ... ¿e dzi¶ maj± profi lakiernie ( bez dotacji kredytów i zaje bania siê d³ugami :tak: ) ^^ .

Biznesu kolego nie da siê udawaæ. Albo go traktujesz powa¿nie i masz z tego satysfakcjê, albo walczysz codziennie o to ¿eby nie uton±æ. Kto¶ kto ma 500 ty¶ gotówk± na inwestycje musi byæ niespe³na rozumu ¿eby w³o¿yæ to w warsztat samochodowy, albo lakiernie. Ca³a zabawa polega na tym ¿e masz co najwy¿ej 1/5 takiej kwoty, a reszta to zobowi±zania które sp³acasz bo masz jak, z czego, w czym, i gdzie ... po kilku, mo¿e kilkunastu latach ten maj±tek jest twój. Wtedy masz 500 ty¶ w firmie. Pocz±tki to nie SICO i piec na mia³ ^^ .

Jedni maja stówe w dzia³ce budowlanej inni w budynku do remonty jeszcze inni w sprzêcie który zebrali. Nie znam jednak nikogo kto wyszed³ z nory i zorganizowa³ firmê. Znam bardzo wielu którzy za³o¿yli firmê w wynajêtych obiektach i teraz buduj± w³asne. Zawsze zaczyna siê od powa¿nej przemy¶lanej decyzji na powa¿nie i albo sukces, albo ... d³ugi do koñca ¿ycia. .... a nie od ... a ch.... j tam jak nie wyjdzie to pojadê do Anglii na zmywak i dlatego kupie sobie tanie SICO, FOBO, i worek mia³u na opa³ ¿eby mi na bilet do Londyna zosta³o :x: ..... pocz±tek kur...a biznesu :D .

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-10-17, 13:53   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
albo ... d³ugi do koñca ¿ycia

Buhahahaha.
¦wietny start na zmywak do anglii.
Robert, czasem jedna miarka na wszystko to ... kaczka po smoleñsku w sosie katyñskim.
Potem juz tylko pêtla, dobre ubezpieczenie 4direct... :x:

PROJEKTER
Wys³any: 2012-10-17, 15:05   
0
UP DOWN

Ja wiem Krzysiu ¿e Ty wolisz siê dorabiaæ powolutku i ca³ymi latami. Znam twój nick kilka lat i .... raczej wko³o ogona :D ... a przecie¿ codziennie tyrasz i malujesz samochody i wracasz do domu zmêczony, upieprzony ... a rano od pocz±tku. I do tego z miesi±ca na miesi±c robisz to sprawniej i lepiej i co ?.... Masz ju¿ kabinê ? Choæby u¿ywan± ? :x: ...

Nie my¶lisz wiêc, ¿e mo¿e co¶ jednak jest nie tak w tej twojej koncepcji ? ... ¿e mo¿e ten model jedzenia ma³± ³y¿eczk±, powolutku, po cichutku ... to raczej nie jest skuteczny ? ... i ¿e tak to siê nie dorobisz w tej bran¿y normalnej lakierni ... nie wspominaj±c ju¿ o legalnej normalnej lakierni ? :x:

Dumel19
Wys³any: 2012-10-17, 16:18   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
kaczka po smoleñsku w sosie katyñskim.

jeszcze nie jad³em, masz mo¿e przepis ^^ ^^ ^^ ??

Dumel19
Wys³any: 2012-10-17, 16:31   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Biznesu kolego nie da siê udawaæ.

z tym sie zgodze.. :spoko:

PROJEKTER napisa³/a:
Pocz±tki to nie SICO i piec na mia³

u mnie takie by³y, inaczej bym sie za to nie bra³ bo nie mam zawodu "syn" i nikt ni mie da na pocz±tek na pistolet i komore...

PROJEKTER napisa³/a:
Wtedy masz 500 ty¶ w firmie

a co je¶li nie bêde mia³ klientów, kto sp³aci firme? :x:

PROJEKTER napisa³/a:
Krzysiu ¿e Ty wolisz siê dorabiaæ powolutku i ca³ymi latami.

ale maluje bardzo dobrze... maj±c pojecie o robocie, potencjalnych klientów wie ze nie maj±c d³ugów nikt mu na chate nie wejdzie, a tak powoli sobie dorobi, w tym kraju tylko politycy my¶l± jak tu sie nachapaæ hajsu po pachy i wyje baæ reszte kraju w d³ugi :x:

PROJEKTER napisa³/a:
nich siê zg³osz± ci co zaczynali jak w tej twoje wizji ... od nory z piecem na mia³ i po kilku latach tak siê w nich dorobili ... ¿e dzi¶ maj± profi lakiernie ( bez dotacji kredytów i zaje bania siê d³ugami )

znam takich, teraz kasuj± po 600 za element, najpierw zaczynali w niemczech...popracowal i teraz ma go¶æ komore i wszystko inne ;)

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-10-17, 17:43   
0
UP DOWN

PROJEKTER,

My¶lisz ¿e celem mojego ¿ycia jest lakierowanie ?

NICOLSONtom164
Wys³any: 2012-10-17, 19:28   
0
UP DOWN

Ja zaczyna³em od ;kozy;a po 10-ciu. latach mam juz piec nadmuchowy. :sciana:

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach