Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
''Jaro'' 
Wysłany: 2012-10-14, 23:13   MERCEDES W123 1978r
0
UP DOWN

Witam przedstawiam mojÂą prace :) Mercedes w123 1978r 2400D

Lakieruje od czasu do czasu dla wÂłasnej przyjemnoÂści, i dla tego Âże lubiĂŞ tÂą dziedzinĂŞ sztuki ;P
Ale do tematu Mercedes jest u mnie w rodzinie od lat 80 od tamtej pory przeszed³ jedn¹ wiêksz¹ naprawê lakiernicz¹ która jak widaÌ nie wysz³a fachowcowi najlepiej polega³a na ca³kowitym zmianie koloru z bia³ego na zielony ''lakiernik'' dosta³ wytyczne co do koloru ale chyba by³ przy dobieraniu lakieru daltonist¹, inny malarz jeszcze próbowa³ poprawiaÌ ale te¿ nie wysz³o. I tak z kiepsk¹ pow³ok¹ lakiernicz¹ silnie jeŸdzi³ przez parê lat a¿ w koùcu podros³em i zacz¹³em siê trochê wstydziÌ ''³adnego lakieru'' :) i powiedzia³em sobie ¿e trzeba gwiazdê ratowaÌ i wzi¹³em merca na gara¿

Plan: odnowa mercedesa blacharsko-lakierniczo oraz odÂświeÂżyĂŚ tapicerkĂŞ

sprzĂŞt oraz materiaÂły
pistolet iwata air-gunsa az3 1.3
podkÂłady oraz szpachlĂłwki z autorenova
lakier t4w ht tiefgruen 825

Na poczÂątku:

wnĂŞtrze:

i juÂż podczas prac:

jutro wiĂŞcej zdjĂŞĂŚ

barslo
Wysłany: 2012-10-14, 23:32   
0
UP DOWN

super sprawa nie mogĂŞ siĂŞ doczekaĂŚ nastĂŞpnych zdjĂŞĂŚ :)

hematol 
Wysłany: 2012-10-15, 00:17   
0
UP DOWN

witam,''Jaro'' ,Âświetne auto do restaurowania!Sam mialem 240D z 81r,pozostal tylko sentyment...Pokazuj nam jak robisz mietka i jakimi materiaÂłami?Takie wozy uwielbiam :tak: Sam w wolnych chwilach grzebie przy moim vw T3 z 83r.,ale ze wzgledu na nawaÂł roboty nie moge zbyt czasu poÂświeciĂŚ dla siebie.Czekamy na dalsze fotorelacje! :spoko:

''Jaro'' 
Wysłany: 2012-10-15, 21:27   
0
UP DOWN

Dzisiaj juÂż zapodkÂładowaÂłem drzwi.

Jutro postaram siê zrobiÌ zdjêcia polakierowanej ju¿ budy z b³otnikami, mask¹ i tylna klap¹. Wnêtrze ju¿ tez trochê ogarn¹³em, wiêc jak znajdê chwilkê to pochwale siê postêpami :)

jedi9 
Wysłany: 2012-10-15, 22:18   
0
UP DOWN

czy mi siĂŞ wydaje czy caÂła twoja praca idzie na marne wraz z "kitem" prosto na blachĂŞ bez podkÂładu ? :sciana:

''Jaro'' 
Wysłany: 2012-10-15, 22:36   
0
UP DOWN

niech mnie zastrzelÂą zawsze sÂłyszaÂłem Âże szpachla potem podkÂład jak narazie robiÂłem tak do tej pory i nic ze szpachlÂą siĂŞ nie dzieje :shock:

hematol 
Wysłany: 2012-10-15, 22:44   
0
UP DOWN

Cytat:
niech mnie zastrzelÂą zawsze sÂłyszaÂłem Âże szpachla potem podkÂład

:nie: tez widzialem szpachle ale myslalem ze "coÂś" daÂłeÂś pod niÂą,tzn jakieÂś zabezpieczenie typu podklad epoksydowy alby reaktywny.... :D

''Jaro'' 
Wysłany: 2012-10-15, 22:52   
0
UP DOWN

no nic Âżycie :cool: niema co pÂłakaĂŚ teÂż bĂŞdzie dobrze :) nastĂŞpne fury bĂŞdÂą lepiej wykonane

Sw.Piotrek 
Wysłany: 2012-10-15, 23:46   
0
UP DOWN

Bardzo dÂłuuuuugo macie tego Mercedesa. W latach 80' musiaÂła to byĂŚ ekstra fura.
Czym szlifujesz szpachlĂŞ oraz jakim podkÂładem jÂą zabezpieczyÂłeÂś :?:

chudson
Wysłany: 2012-10-16, 07:22   
0
UP DOWN

Wielu producentĂłw dopuszcza kÂładzenie na goÂła blachĂŞ szpachli. ChoĂŚby w kartach technicznych novola piszÂą o stosowanych podÂłoÂżach: " Stal" lub "stal ocynkowana" , jest rĂłwnieÂż wzmianka o "podkÂładach dwu komponentowych akrylowych" a nie ma wzmianki o epoksydzie ,ktĂłry wielu uwaÂża za najlepszy przed szpachlÂą.

Dumel19
Wysłany: 2012-10-16, 16:44   
0
UP DOWN

piĂŞkne auto, az sie chce patrzeĂŚ jak go reanimujesz :spoko:

kiedyÂś gdzieÂś czytaÂłem ze w instrukcji obsÂługi tego auta przy naparwie tylnego mostu byÂło tak napisane " Producent nie udziela schematu tylnego mostu poniewaÂż nie przewiduje jego naprawy. " :D

Dawid9
Wysłany: 2012-10-16, 19:11   
0
UP DOWN

Tak czy siak danie epoxydu pod szpachle napewno by nie zaszkodziÂło ;) . Z niecierpliwoscia czekam na dalsze zdjĂŞcia, mam sÂłabosc do youngtimerĂłw :D

''Jaro'' 
Wysłany: 2012-10-16, 19:46   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek, Tak w latach 80' to by³a fura, bia³a limuzyna kupiona od znajomego ojca ja pamiêtam przez mg³ê (poniewa¿ jeszcze wtedy pod stó³ wbiega³em na stoj¹co) :) i tyle co mam jeszcze pami¹tkowe zdjêcie z parkingu wœród fiatów 125p, zastaw, i wartburgów, auto jeŸdzi³o bardzo d³ugo a¿ zesz³o na 2 plan za spraw¹ fiata cromy, ale to ju¿ nie by³o to samo co merc, fiat psu³ siê co chwile, brakowa³o czêœci a¿ zosta³ sprzedany potem przewinê³y siê jeszcze 2 sierry a¿ wkoùcu w 2003r. pojawi³ siê granatowy mercedes w124 i tak w123 sta³ siê zielonym ''wo³em roboczym''

co do podkÂładu to - protect 300 novol

szpachle obrabiam najpierw hebelkiem i koĂącowe pod podkÂład mimoÂśrodowÂą

kalbi 
Wysłany: 2012-10-17, 16:52   
0
UP DOWN

podkÂładu tÂłusto, i wady wyjÂą po czasie na sÂłoneczku, sÂłabe przygotowanie niestety siĂŞ kÂłania lub od razu za gruba warstwa podkÂładu. ZdjĂŞcie 1 pokazuje jak rozcieĂączalnik z podkÂładu juÂż zareagowaÂł ze spodnia warstwÂą.

''Jaro'' 
Wysłany: 2012-10-17, 22:41   
0
UP DOWN

kalbi, przygotowanie wed³ug mnie jest dobre poniewa¿ auto robiê dla siebie dla w³asnego oka i nie bêdê odwalaÌ fuszerki i siê oszukiwaÌ póŸniej ¿e jest zajebiœcie. Ale co do podk³adu to masz w 100% racje chcia³em trochê podgoniÌ robotê i wysz³o tak jak wysz³o :/ nie zostawiê tego tak i bêdê poprawiaÌ bo zale¿y mi na jak najlepszym efekcie koùcowym.

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-10-17, 23:17   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
podkÂładu tÂłusto, i wady wyjÂą po czasie na sÂłoneczku, sÂłabe przygotowanie niestety siĂŞ kÂłania lub od razu za gruba warstwa podkÂładu.

Moim zdaniem @Kalbi ma racjĂŞ.
SÂłonce przygrzeje i popÂłaczesz sie widzac krzywizny elementĂłw.
A te wyrobione powierzchnie gotowe pod podkÂład chetnie bym pomacaÂł --- raczej juÂż krzywizny bym wymacaÂł.

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-10-17, 23:18   
0
UP DOWN

''Jaro'' napisał/a:
kalbi, przygotowanie wed³ug mnie jest dobre poniewa¿ auto robiê dla siebie dla w³asnego oka i nie bêdê odwalaÌ fuszerki i siê oszukiwaÌ póŸniej ¿e jest zajebiœcie.

Nie w¹tpiê w Twoje szczere chêci, ale z doswiadczenia z kit edyszyn elementami ... proste to nie mo¿e byÌ, nie mo¿e te¿ po czasie nie si¹œÌ.

kosior
Wysłany: 2012-10-18, 07:05   
0
UP DOWN

a te kobyÂłki to jakieÂś pancerne takie .... jakiÂś wodociÂąg zdemontowaÂłeÂś ? ^^

kalbi 
Wysłany: 2012-10-18, 07:07   
0
UP DOWN

taki kit edyszyn, najlepiej przelecieĂŚ natryskĂłwkÂą i dopiero potem podkÂładem

Lackdoctor 
Wysłany: 2012-10-18, 09:30   
0
UP DOWN

Cytat:

taki kit edyszyn, najlepiej przelecieĂŚ natryskĂłwkÂą

A Wiesz, nie npisalem o natryskĂłwce liczac na innych opiniĂŞ o niej.

gugun 
Wysłany: 2012-10-18, 10:38   
0
UP DOWN

jak jest tak juz jest...korzystaj ze s³oneczka:) wystaw to i za pare dni daj kontrast dobrze dotrzyj ten podklad zeby sie wszystko zrownalo i daj jeszcze jedna juz cienka warstwe podk³adu :tak: szkoda ze nie dales natrysku,ma mniejsza kurczliwosc i na nim bys sobie dopiero wszystko zrownal po paru dniach,ale juz jest jak jest..daj temu wszystkiemu dobrze "si¹œÌ" i bedzie ok

kalbi 
Wysłany: 2012-10-18, 10:55   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
Cytat:

taki kit edyszyn, najlepiej przelecieĂŚ natryskĂłwkÂą

A Wiesz, nie npisalem o natryskĂłwce liczac na innych opiniĂŞ o niej.

mo¿na to by by³o jeszcze przelecieÌ cienko zwyk³¹ szpachlówk¹ po ca³oœci ale natryskówka jest wg mnie lepsza - bo ³atwiej siê nak³ada na du¿e powierzchnie i ³atwiej siê obrabia. Ogl¹da³em swoje wypociny robione szpachl¹ natryskow¹ po oko³o 2 latach (tzw ulepy) i naprawdê nie ma siê kompletnie do czego przyczepiÌ.
Jeszcze jak ktoÂś chce przyspieszyĂŚ czas i nie babraĂŚ siĂŞ w natryskĂłwki to polecam U-Pol Dolphin - szpachla do nakÂładania szpachelkÂą - samopoziomujÂąca.

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Fotorelacje

Odpowiedz do tematu