Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Gali
Wys³any: 2012-10-18, 18:17   co i czym lepiej zrobic
0
UP DOWN
Witam:)

Witam. Panowie mam szybkie pytanie. prosze o odp. jestem nowicjuszem i musze przed zima zrobic poprawki z rdza. i teraz sie zastanawiam czy lepiej zrobic to spray-em czy pistoletem który po¿yczy³em ale jest to jakis "przedwojenny" chyba sprzet. sprawdza³em dzis i niby cos tam przez niego leci g³ownie go przeczysci³em NITRO wla³em do pojemnika i spust....dawke da sie regylowac ale szerokosc miot³y troszke ale chyba lipa. i teraz w³asnie nie wiem czy lepiej zrobic to jednak sprayem czy tym nie do konca "wypasionym" pistoletem....???????prosze o szybk± i pomocn± odpowiedz bo jutro musze zacz±c. w maiare ciep³o u mnie:)

shalashaska 
Wys³any: 2012-10-18, 19:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Kraków
Spray-em ka¿dy Ci odradzi.

Gali
Wys³any: 2012-10-18, 19:29   
0
UP DOWN

no tak ale lepiej spray czy ten nie wiadomo jak maluj±cy pistolet...???? dodam ze nie s± to ca³e elementy tylko miejsca na nich wieæ chcia³bym tylko te miejsca psikn±æ.... to czym lepiej???plisss jest tutaj kto???

Dumel19
Wys³any: 2012-10-18, 19:46   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: LKR
witam, wiec je¶li tego nigdy nie robi³e¶ to mo¿e lepiej odstaw auto do alkiernika, ale je¶li nie zalezy Ci na estetyce to na moje oko mo¿esz zrobiæ to te¿ sprayem.

Na poczatek pare czynników...

-wiesz wogóle jak zmatowiæ itd. ??
-jak i czym zabezpieczyæ przed rdz±? bo mysle ze g³ównie chodzi o to ¿eby Ci nie ze¿ar³o autka (sól w zimie)
-nawet je¶li uda Ci sie w miare pomalowaæ to przejscie musisz spolerowaæ (polerka mechaniczna)

Napisz jakie musisz zrobic te zaprawki i koszta jakie Cie one wynios±, przekalkuluj to z kosztem naprawy w zak³adzie i wyjd± Ci Twoje zaoszczêdzone koszta albo zmarnowany czas :) :spoko:

nie chce zniechêcaæ, to jest tylko moim okiem widziane... ja sam kiedy¶ robi³em zaprawkê sprayem i jak ju¿ wy¿ej wspomnia³em by³a nieestetyczna (brak po³ysku, wyra¼ne odciecie koloru).

Pozdrawiam.

Dumel19
Wys³any: 2012-10-18, 19:47   
0
UP DOWN

najlepiej zrób zdjecia tych miejsc i poka¿ tu wszytkim. ;)

Gali
Wys³any: 2012-10-18, 20:37   
0
UP DOWN

tak ogó³ wiem a estetyka wyjdzie w praniu:) co prawda mam praktyke w szlifowaniu itp ale nigdy jeszcze nie robi³em tego. a chce sie przekonac i spróbowac bo cudów nie potrzebuje a lepiej sie czegos nauczyc na swoim...wiec chcia³bym to jednak zrobic...mia³em kupic jakis pistolet kompresor mam. ale pistol tani to podobno gówn...o wiec pozyczy³em. chyba tez z tego typu:) ale chce to zrobic sam bo nie mam tyle kasy i ochoty wywalac na to konklretnie auto...zabezpieczyc wiem jak,, itp....najgorzej z praktyk± ale to wyjdzie w praniu. no w³asnie czy pistoletem dam rade zrobic takie przejscia tzn nie ca³y element lakierowac tylko czesc jego??? jest pare elementów i tam gdzie sie bedzie da³o to odetne po prostu do krawedzi za³amania itd ale tam gdzie nie da sie to da sie zrobic takie jakby zapylenie pistoletem czy lepiej spray-em???

Dumel19
Wys³any: 2012-10-18, 20:42   
0
UP DOWN

ja te¿ zaczyna³em pistoletem za 100 z³ i maluje nim do tej pory :) co prawda juz tylko podk³ad, ale od czegosæ trzeba zacz±æ, obecnie mam troche lepszy pistolet, niezbyt równie¿ lubiany na tym forum, ale mi sie nim bardzo dobrze maluje.

powiem Ci tak, ka¿dy chiñczyk bedzie lepszy od tego emeryta którego po¿yczy³e¶ je¶li chodzi o pistolety, a jak nie chcesz sie zraziæ do tego zawodu to kup w³asnie taki tani pistolet i zrób te zaprawki w³a¶nie nim, je¶li Ci nie wyjd± to wk³ad w sprzêt niewielki, a je¶li z³apiesz bakcyla to bêdziesz my¶la³ o lepszym pistolecie itd.

tak ja bym to widzia³, ale sprayem te¿ mo¿esz spróbowaæ, czemu nie :spoko: pozdr.

Gali
Wys³any: 2012-10-18, 20:43   
0
UP DOWN

a po drugie dodawa³em juz do lakiernika ten samochód i to co zrobi³ to masakra by³em na poprawce bo wszystko powy³azi³o i wogóle lipa...wiec jak mam miec zrypane to wole to zrypac tanszym kosztem sam i moze sie czegos nowego naucze:) oczywiscie nie mowie ze wszyscy tacy lakiernicy s±... peace

Dumel19
Wys³any: 2012-10-18, 20:45   
0
UP DOWN

wiadomo, walka z rdz± jest ciê¿ka, ale to nie znaczy ze nie mo¿liwa, próbuj ;)

Gali
Wys³any: 2012-10-18, 20:45   
0
UP DOWN

no tak w³asnie o to chodzi... dzieki za zainteresowanie wgl :spoko:

Dumel19
Wys³any: 2012-10-18, 20:48   
0
UP DOWN

ten film w³a¶nie przedstawia tak± naprawê sprayem, ale je¶li chodzi o rdze, to ona w³asnie tak czy siak wylazie je¶li zrobisz to tak jak tu na filmie.

jesli poczytasz trochê forum o epoxydzie i reaktywnym to napewno zrobisz swoj± naprawê tanim chiñczykiem (pistolet), i bedzie to napewno du¿o ³adniej ni¿ sprayem... :spoko:

Gali
Wys³any: 2012-10-18, 20:49   
0
UP DOWN

a mzoêsz Dumel19, jeszce mi napisac jak jest z dyszami do takiego taniego pistoletu??? bo chyba sie nie op³aca lepiej kolejny pistolet kupic z inna dysza?? bo tak do podk³adu antykor inna dysza do podk³ akryl inna i do bazy i klaru inna tak??? a jakie s± rozmiary do poszczególnych w³asnie???

Gali
Wys³any: 2012-10-18, 20:51   
0
UP DOWN

tak juz ogl±da³em to i du¿o czyta³em o wszystkim ;) no ale wiadomo jeszce tego nie robi³em wiec cos tam moze nie dograc. jakimi papierami dok³adnie obrabiac??? wole sie upewnic....

Dumel19
Wys³any: 2012-10-18, 20:58   
0
UP DOWN

z dyszami to jest temat rzeka, ale to w tych dro¿szych i pistoletach profi... ja mam aktualnie dysze 1.3 w airgunsie az3 i jestem do niej przyzwyczajony, ten mój wcze¶niejszy pistolet mia³ dyszê 1.4 i te¿ da³o siê nim rozpyliæ podk³ad wype³niaj±cy,bazê i bezbarwny, aczkolwiek podk³ad musia³em bardziej rozciêczaæ i k³a¶æ na wiecej warstw , przy ewentualnych wiekszych "rysach". Przy tych tanich pistoletach nie bardzo namodzisz przy dyszach, nawet nie s± one wiarygodne, to ze pisze 1.4 to nie znaczy ze ona tyle rzeczywiscie ma, bo ¿eby mieæ jako¶æ to trzeba zap³aciæ wiêksze pieni±dze.

mój pierwszy pistolet http://allegro.pl/pistole...2698811141.html kupi³em go prawie 2,5 roku temu i jeszcze go sprzedaj± ^^ ^^ i odpukaæ w puste i niemalowane :sciana: jeszcze maluje (ostatnio ca³ego busa bia³ym akrylem nim polecia³em).

diablo74 
Wys³any: 2012-10-18, 22:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Gali napisa³/a:
tak juz ogl±da³em to i du¿o czyta³em o wszystkim ;) no ale wiadomo jeszce tego nie robi³em wiec cos tam moze nie dograc. jakimi papierami dok³adnie obrabiac??? wole sie upewnic....

maszynowo czy rêcznie, na sucho czy mokro, co do taniego pistoletu to z dysz± 1.4 od biedy dasz radê od podk³adu do bezbarwnego ale sza³u nie bêdzie zw³aszcza na bazie no i mycie, mycie i jeszcze raz mycie sprzêtu :cool:
no i pistolet oczywi¶cie hp jak wielozadaniowy

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2012-10-21, 19:41   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Dumel19 napisa³/a:
mój pierwszy pistolet http://allegro.pl/pistole...2698811141.html

Pochwal siê zdjêciem miot³y tego pistoletu.

Dumel19
Wys³any: 2012-10-21, 19:45   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisa³/a:
Dumel19 napisa³/a:
mój pierwszy pistolet http://allegro.pl/pistole...2698811141.html

Pochwal siê zdjêciem miot³y tego pistoletu.

obecnie jestem w szkole, w sobote postaram sie wstawiæ zdjecie ;)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: