Autor |
Wiadomo¶æ |
|
vitara
|
Wys³any: 2012-10-25, 14:50 CZy spawarka inwertorowa posapawa t³umik i karoseriê ?
|
0
|
|
|
|
Witam
Czy robi±ce furrorê na rynku nowe spawarki inwertorowe
pospawaj± t³umiki ? karoseriê samochodow± ?
Czy do takich zastosowañ taka spawarka bêdzie dobra? bo koszt jej to 700z³
i ludzie sobie chwal± ?
Oczywiscie mowa o zastosowaniu amartorskim nie profesjonalnym ?
Pytam tylko dlatego, ¿e za koszt takiej spawarki jest o po³owê mniejszy od takiego MIGOMATU BESTER
Zwyk³± spawarkê transformatorow± ju¿ posiadam ale blach samochodowych czy t³umika ni± nie pospawam niestety |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2012-10-27, 00:04
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
inwerterowa spawark± pospawasz idelanie w sensie perfekcyjnie wygladajacy spaw np do kolektorów, do klatek rurki i t³umiki tez da rade Ale nie ejst to proste T³umiki do motorów w³asnie robia tymi
Najlepsze do autka jest lutospawanie MIG. Nie nadtapiasz blachy, nie odkszta³ca sie, blacha nie traci w³asciwosci.
A tak ogolnie to kazdy wali migiem Wiec lepiej by by³o kupic MigoMat
Ja musze odpalic wreszcie moja inwerterowa |
|
|
|
|
shalashaska
|
Wys³any: 2012-10-27, 06:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 190 Sk±d: Kraków
|
Ja mam miga ale tak naprawdê te migomaty to siê nazywaj± MAG. Obecnie jestem na kupnie tig ac/dc, strzelam w model Tig Viper 210 ac/dc puls, jest to to samo co JLT. wydaje mi siê ¿e warto jest dop³aciæ i mieæ mo¿liwo¶æ spawania kwasa, nierdzewki i aluminium. Przy zakupie patrz na sprawno¶æ spawarki któr± zazwyczaj liczy sie w czasie 10 min jej pracy czyli dla przyk³adu je¿eli piszê na niej ¿e ma 40% to znaczy ¿e 4 minuty spawasz a 6 minut czekasz a¿ ostygnie. Mówi± ¿e 35% to w sam raz do domowego warsztatu. Pozdrawiam |
|
|
|
|
vitara
|
Wys³any: 2012-10-27, 07:01
|
0
|
|
|
|
ok
bo trochê jest mentlik
mozna kupiæ miga inwerta i tak naprawdê przy obs³udze 6 aut domowych trudno powiedzieæ który lepszy .
Normaln± spawarkê ju¿ mam transformatorow± |
|
|
|
|
shalashaska
|
Wys³any: 2012-10-27, 07:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 190 Sk±d: Kraków
|
Spawanie tig-iem jest du¿o precyzyjniejsze. |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2012-10-28, 23:17
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
shalashaska ---> Kolego ja mam JLT 170
Dasz mi jakies wskazóweczki do pierwszego spawania i nauki ? Filmiki na YT juz obejra³em hehe
Nie wiem jak wazne jest uziemienie w kontakcie bo u mnie go brak hehehe a cos mnie kopne³o
No i jak próbowa³em to mi sie elektrodki topi³y :( a by³y ³adnie zaostrzone.
Migiem spawam MMA tez , ostatnio zderzak z alu z RR i koloktor wydechowy z niego tez z ¿eliwa masakraaaa
Bede wdzieczny za podpowiedzi |
|
|
|