Przesunięty przez: Tech 2009-04-22, 15:59 |
Autor |
Wiadomość |
 |
sawyer
|
Wysłany: 2008-03-08, 20:38 WÂłasny biznes-zakÂład lakierniczy
|
0
|
|
|
|
Ile kosztuje Âśrednio dostosowanie takiego zakÂładu do wymogĂłe bhp/UE? SÂą to olbrzymie kwoty? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-03-08, 22:04
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
marek
|
Wysłany: 2008-03-11, 21:57
|
|
|
Gość
|
te¿ o tym myœlê bo chcê zatruniÌ pracownika ale mo¿e ktoœ zna sposób na osi¹gniêcie tego celu? Czy jest mo¿liwoœÌ zatrudnienia kogoœ nie maj¹c do koùca wyposa¿onego warsztatu? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-03-11, 21:58
|
0
|
|
|
|
marek napisał/a: | Czy jest moÂżliwoœÌ zatrudnienia kogoÂś nie majÂąc do koĂąca wyposaÂżonego warsztatu? |
no pewnie ze tak. co ma piernik do wiatraka ? |
|
|
|
 |
kalbi
|
Wysłany: 2008-03-11, 22:17
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: | marek napisał/a: | Czy jest moÂżliwoœÌ zatrudnienia kogoÂś nie majÂąc do koĂąca wyposaÂżonego warsztatu? |
no pewnie ze tak. co ma piernik do wiatraka ? |
mo¿liwoœÌ taka jest ale nie ka¿dy bêdzie chcia³ pracowaÌ w kiepskich warunkach, ciêzko bêdzie znaleŸÌ dobrego fachowca... |
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-03-11, 22:22
|
0
|
|
|
|
kalbi napisał/a: | moÂżliwoœÌ taka jest ale nie kaÂżdy bĂŞdzie chciaÂł pracowaĂŚ w kiepskich warunkach, ciĂŞzko bĂŞdzie znaleŸÌ dobrego fachowca... |
to fakt, ale pytajacy chyba nie o to pytal |
|
|
|
 |
marek
|
Wysłany: 2008-03-11, 22:27
|
|
|
Gość
|
warunki sÂą nie dla fachowca ale dla PIP itd. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-03-11, 22:28
|
0
|
|
|
|
marek napisał/a: | warunki sÂą nie dla fachowca ale dla PIP itd. |
najprosciej zarejestrowac jako blacharstwo. |
|
|
|
 |
marek
|
Wysłany: 2008-03-11, 22:30
|
|
|
Gość
|
goœÌ który u mnie pracuje na warunki nie narzeka ale kontroli to nie interesuje |
|
|
|
 |
marek
|
Wysłany: 2008-03-11, 22:35
|
|
|
Gość
|
teÂż o tym myÂślaÂłem ale czy nikt nie bĂŞdzie wnikaÂł w sprawy lakiernicze? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-03-11, 22:39
|
0
|
|
|
|
marek napisał/a: | ale czy nikt nie bĂŞdzie wnikaÂł w sprawy lakiernicze? |
konkurencja moze wnikac. w znanych mi warsztatach, ktore lakieruja 'na lewo' nikt nie wnika w sprawy lakiernicze bo po prostu nikt o nich oficjalnie nie wie. do pierwszego donosu. poza tym jesli ktos ma jaja to nic mu nie zrobia. bo jak niby ktos mi udowodni ze to ja lakieruje czy lakierowalem dany wozek ? |
|
|
|
 |
marek
|
Wysłany: 2008-03-11, 22:44
|
|
|
Gość
|
ja mam niestety Âżyczliwych sÂąsiadĂłw |
|
|
|
 |
sawyer
|
Wysłany: 2008-03-12, 10:48
|
0
|
|
|
|
powiedzcie jak to jest, jeœli np nie bêde mia³ kabiny i przydzie inspekcja to odrazu mandat, i tak w kó³ko bêd¹ przychodziÌ i bêde p³aci³ mandat? jest mnóstwo warsztatów co nie maj¹ kabin, jak one maj¹ miejsce bytu jeœli s¹ takie surowe przepisy(kabina+wodne lakiery) |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-03-12, 11:19
|
0
|
|
|
|
MuszÂą ci najpier udowodniĂŚ, Âże lakierujesz bez kabiny, udokumentowaĂŚ, zatwierdziĂŚ no i jakiÂś Âświadek musi byĂŚ bo bez dowodĂłw to nici.... PrzecieÂż nie przyjdzie i nie wlepi ci grzywny i za 5 min zrobi to samo.... MusÂą byĂŚ DOWODY!! Musi byĂŚ sprawa rozstrzygniĂŞta sprawiedliwie, a nie "ot tak"... |
|
|
|
 |
kaczmi
|
Wysłany: 2008-03-12, 20:29
|
0
|
|
|
|
inspekca z ochrony Âśrodowiska nie daje mnadatĂłw i nie pyta o kabine tylko sprawdza pomieszczenia w ktĂłrych lakierujesz czyli czy pomieszczenie jest szczelne i czy odciÂąg filtruje powietrze i czy sÂą zamontowane kominy wylotowe i czy masz eko szambo i po 1
Pokazujesz im dokumenty na utylkizacje odpadów oraz dokument na przyjêcie œcieków do oczyszczalni która siê tym zajmuje jeœli nie masz szamba z oczyszczalni¹ w³asn¹ i jeœli siê czegoœ przywal¹ to dadz¹ Ci okreœlony termoin na zmodernizowanie tego a jeœli nie zmodernizujesz w tym termini to masz automatycznie zamkniêty warsztat i zakaz wykonywania jakichkolwiek us³óg motoryzacyjnych w tym warsztacie, do mnie zagl¹dali i to nie raz !! a to wszystko przez konkurencje która nie ma robvoty i zazdroœci ¿e od nich klienci uciekaj¹ ,a no tak to jest,
I nie ma czegoœ takiego jak rejestrowanie na blacharstwo !!!!!!!!! s¹ nowe czasy i nowe przepisy!! dotycz was jeden numer PKD czyli 4520 Z - Konserwacja i naprawa pojazdów samochodowych z wy³¹czeniem motocykli!!! tak wiêc w to wchodzi wszystko wulkanizacja lakiernocto blacharstwo to tylko ty wybierasz sobei co na szyldzie napiszesz czy Blacharka czy lakiernoctwo |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-03-12, 20:49
|
0
|
|
|
|
kaczmi_company napisał/a: | to tylko ty wybierasz sobei co na szyldzie napiszesz czy Blacharka czy lakiernoctwo |
no to nawet lepiej |
|
|
|
 |
ewa
|
Wysłany: 2008-03-13, 23:32
|
|
|
Gość
|
je¿eli chcesz zatrudniÌ pracownika ,to musisz siê liczyÌ jeszcze z dodatkowymi wydatkami na zerowanie urz¹dzeù elektrycznych , coroczny pomiar natê¿enia ha³asu,œwiat³a , stê¿enia py³ów , "oplakatowaÌ siê" instrukcjami bhp itp.... ogó³em : kaszana. |
|
|
|
 |
glover
|
Wysłany: 2008-03-13, 23:39
|
0
|
|
|
|
Podobno jeszcze elektronarzĂŞdzia muszÂą posiadaĂŚ znak CE i trzeba mieĂŚ to na piÂśmie |
|
|
|
 |
ewa
|
Wysłany: 2008-03-13, 23:52
|
|
|
Gość
|
jak przyjdzie PIP ,to siĂŞ przekonasz jak wiele trzeba mieĂŚ na piÂśmie...mnie kiedyÂś czepili siĂŞ nawet o to ,Âże nie miaÂłam 'na pismie" certyfikatu kratki odpÂływowej w Âłazience... |
|
|
|
 |
ixell
|
Wysłany: 2008-03-16, 23:22
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
ewa
|
Wysłany: 2008-03-17, 01:44
|
|
|
Gość
|
moja ulubiona instrukcja dotyczy obsÂługi migomatu i ma siĂŞ znajdowaĂŚ na "snanowisku obsÂługi migomatu " ,ale nie moÂże byĂŚ do migomatu przymocowana ... |
|
|
|
 |
ixell
|
Wysłany: 2008-03-20, 00:28
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
ewa
|
Wysłany: 2008-03-21, 23:57
|
|
|
Gość
|
wiĂŞc skoro nie migomat ,to instrukcja bĂŞdzie na zÂłym miejscu.... inspektor z fantazjÂą napewno wymyÂśli coÂś ciekawego. |
|
|
|
 |
ixell
|
Wysłany: 2008-03-22, 01:35
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-21, 20:04
|
0
|
|
|

|
JAK SÂĄ PYTANIA W SPRAWIE - jakie przepisy dotyczÂą blacharni i lakierni w zakresie : budynek i jego lokalizacja, zabezpieczenia i dopuszczenia ppoÂż, pozwolenia na uÂżytkowanie instalacji lakierniczej, lakiery wodorozcieĂączalne czy materiaÂły konwencjonalne, wyposaÂżenie - jakie wymogi formalne. podnoÂśniki i UDT. lub inne zwiÂązane z formalnoÂściami przy otwieraniu budowie i rozbudowie warsztatu to proszĂŞ o e-mail. z pytaniem ! projekter@projekter.pl |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
potrolu
|
Wysłany: 2009-05-29, 14:50
|
0
|
|
|
|
witam
zastanawiam siê czy mogê postawiÌ now¹ lakierniê je¿eli w planie zagospodarowania przestrzeni mam oznaczenie MN UC MN to napewno mieszkaniowe a UC to s¹ chyba jakieœ us³ugi nieuci¹¿liwe jak byta³em w urzeêdzie miasta to babka powiedzia³a mi ¿e warsztatu nie mogê tam mieÌ jedynie stacjê kontroli pojazdów czy ma racjê ??
pozdrawiam
Potrolu |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-05-29, 15:03
|
0
|
|
|

|
Jak mo¿e byÌ SKP to s¹dzê ¿e i ma³¹ blacharnia z lakierni¹. Oznaczenia w wypisie z palnu maj¹ legendê Ka¿dy plan w gminie jest uzgadniany z przewodnikiem czyli symbolami. S¹ standardy, ale czasami gmina wprowadza swoje zaostrzenia jak np zakaz budowy obiektow handlowych powy¿ej 300 m2 i .... mniejszy tak, a wiêkszy nie
W sprawie warsztatu decyzja - nie zaleÂży juÂż od tej BABKI tylko od DECYZJI ÂŚRODOWISKOWEJ. Poszukaj na forum w postach od 20.04.2009 do dziÂś - zawÂłaszcza z dziÂś . Znajdziesz duÂżo informacji na ten temat. Pozdrawiam !
[ Dodano: 2009-05-30, 17:02 ]
patrolu ! Dzisiaj dosta³em jako przyk³ad ! taki link od klienta który szuka haka na lakierniê któr¹ goœÌ wybudowa³ ko³o jego domu ! OLEWAM go bo niby po co mam siê w to wtr¹caÌ ! ale ..... przeczytaj sobie ... w zasadzie mo¿esz budowaÌ ten swój warsztat !
ChoÌ Pani oczywiœcie wspó³czujê te¿ nie chcia³bym mieÌ warsztatu pod domem !
Witam
Mam pytanie odnoÂśnie moÂżliwoÂści zablokowania budowy/nie wydania pozwolenia na budowĂŞ warsztatu samochodowego wraz z myjniÂą w samym centrum ( wewnÂątrz) nowo powstaÂłego osiedla domkĂłw jednorodzinnych.
W planie zagospodarowania przestrzennego dla omawianego terenu caÂły obszar ma oznaczenie MN czyli dziaÂłki pod budownictwo mieszkaniowe jednorodzinne. Osiedle jest w ksztaÂłcie podkowy wewnÂątrz ktĂłrej miaÂł byĂŚ teren rekreacyjne i 2 dziaÂłki przy nim byÂły o przeznaczeniu usÂługowym. Teren rekreacyjny bĂŞdzie podzielony na dziaÂłki budowlane, a jedna z dziaÂłek usÂł. zostaÂła juÂż przeksztaÂłcona w budowlanÂą i powstaje na niej dom .
jedyna dziaÂłka w samym Âśrodku osiedla domkĂłw, graniczÂąca pÂłotem z domami jednorodzinnymi jest o przeznaczeniu usÂługowym i ma powstaĂŚ na niej warsztat samochodowy z myjniÂą oraz sklepem i zapleczem biurowym.
W zwi¹zku z oczywista uci¹¿liwoœci¹ w/w us³ug wyst¹piliœmy o cofniêcie decyzji oraz zarz¹dzaliœmy raportu oddzia³ywaniu tej inwestycji na œrodowisko. Wnieœliœmy swoje zastrze¿enia do miasta ale przekroczenie norm zosta³o skwitowane zaleceniem nasadzeù drzew i roœlin oraz umieszczeniem pojemników bezodp³ywowych na wody opadowe z warsztatu. Dodam, ¿e na osiedlu nie ma drogi, deszczówki, oœwietlenia itp., nie mówi¹ o ha³asie, spalinach, wzmo¿onym ruchu samochodów osobowych i dostawczych i sklepie.
Miasto nie widzi problemu i odrzuci³o nasz wniosek jako 1-dyny mo¿liwy powód cofniêcia decyzji podaj¹c niezgodnoœÌ z planem zagospodarowania.
Czy to jest zgodne z prawem ? Czy mo¿na lokalizowaÌ warsztat z myjnia w centrum nowego osiedla o wy³¹cznej niskiej zabudowie jednorodzinnej ? Czy plan zagospodarowania jest zgodny z prawem ? Proszê o piln¹ pomoc
http://www.eprawnicy.pl/f...dla-domkow.html |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|