Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
marek321s
Wys³any: 2012-11-02, 19:31   Pistolet Sata MC - B Opinie
0
UP DOWN

Witam wszystkich jestem tutaj nowy , pisze poniewa¿ mam okazje kupiæ taki pistolet a nie jestem jakim¶ wybitnym lakiernikiem i nie wiem o nim nic.

Chcia³ bym zaczerpn±æ waszej opinii na temat tego produktu czy jest to dobry pistolet i czy konkurencyjny jest z hvlp 3000 czy mo¿e typowe gu...
Chce pomalowaæ pare elementów a chce by by³y jak z fabryki. Umiem malowaæ lecz zawsze robi³em to byle czym ale i tak by³o piêknie ale z pistoletem sata podobno mo¿na cuda.

Czy jest to amatorski sprzêt czy profesjonalny
chcia³ bym tez wiedzieæ na jakim ci¶nieniu on pracuje i do jakich lakierów jest czy jest to szybki pistolet

Jednym s³owem chcia³ bym wiedzieæ wszystko by nie wyrzuciæ kasy w b³oto

czy umaluje nim tak samo jak ten pan z filmu czy tak samo bedzie wyglada³ samochod pomalowaniu tym pistoletem.
http://www.youtube.com/watch?v=bgGNs52ztCQ

Dziêkujê za wszelkie odpowiedzi.

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-11-04, 07:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Sata MC-B jest to starszy model pistoletu (po³owa lat 90-tych) ,przeznaczony on jest (by³) do nak³adania materia³ów pomocniczych (podk³ady ,grunty) :tak: Technologia HP (wysokoci¶nieniowy). Jego nastêpc± by³a Sata KLC a po niej wypuszczono model Sata 100 BF :tak: (obecnie produkowany)
Znam zak³ad lakierniczy gdzie jeszcze u¿ywaj± tego pistoletu do nak³adania podk³adów akrylowych i sprawdza siê do tego zadania idealnie :tak: nak³ada równ± i g³adk± powierzchnie bez tzw. efektu barana :tak: Który to jest "zmora" wszystkich posiadaczy chiñskich pistolecików :D
Pozdrawiam! :spoko:

PROJEKTER
Wys³any: 2012-11-04, 12:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
SATA MC-B dosêpna jest aktualnie w czarnym kolorze korpusu pod mark± ECONOLINE by SATA

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-11-05, 08:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
PROJEKTER napisa³/a:
SATA MC-B dosêpna jest aktualnie w czarnym kolorze korpusu pod mark± ECONOLINE by SATA

A nie jest to przypadkiem jednak Sata KLC ? ;) Korpus i g³owica jet wizualnie taka sama jak w MC-B :tak:

PROJEKTER
Wys³any: 2012-11-06, 14:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
To ju¿ bez znaczenia ;) ... bo wczoraj siê w³a¶nie dowiedzia³em ¿e nie ma ju¿ dostêpno¶ci do tej linii produktów. To nieaktualne niestety przynajmniej obecnie. Taki jednorazowy "trick" SATA z tym Econolline. Przy odpowiedniej ilo¶ci mo¿na zamówiæ teraz ka¿dy model ... nawet jaki¶ historyczny i wychodzi wtedy jako SATA, a nie "by SATA" zawsze delikatnie niebieski korpus. Ceny takie jak by³y w cennikach wiêc ¿adna okazja, czy rewelacja. Jest nawet model 3000 dla fanów tego w³a¶nie pistoletu.

Dla porz±dku tego w±tku :

MC-B to pistolet wysokoci¶nieniowy z dedykacj± do podk³adów. Wychodzi³ w szarym kolorze korpusu.

KLC - to jego nastêpca w wersji HVLP z zielonym korpusem, przez pewien czas dostepny tylko w tej wersji.

Potem wraca model M-CB ale ju¿ jako RP z niebieskim korpusem przy czym w ofercie nadal jest jego zielony kolego - KLC (HVLP ) .

Czasami w necie czy cenniku jest te¿ tak ... M-CB / KLC ( czyt. RP / HVLP )

Co do czarnych wersji Econoline ... to oba by³y dostêpne w czarnym macie . Wersja do wyboru przez zamawiaj±cego, ale tylko M CB RP lub HVLP KLC ;) .... bo oba musza spe³niaæ obowi±zuj±ce normy skuteczno¶ci. Faktycznie wiêc pierwsza wersja SATA M-CB / wysokoci¶nieniowa ... nie jest ju¿ dostêpna.

Co¶ tam pewnie jest w tych modelach inaczej zrobione. Z pewno¶ci± zestawy g³owic. Tak na pierwszy "rzut oka" raczej konstrukcja i korpusy s± identyczne. Przyznam jednak ¿e nie jestem tu autorytetem bo ten model SATA jako¶ nigdy mnie specjalnie nie interesowa³. Taka historyczna pozycja jak SATA NR92 HVLP. Jak to zreszt± mi wyja¶ni³ kto¶ zwi±zany z SATA .... Pierwszy HVLP i to jawnym zakazem aplikacji nim bazy ^^ ... a Ja zawsze my¶la³em, ¿e to zwyk³a wpada konstrukcyjna ^^ zast±piona szybko przez SATA NR95 HVLP ... a tu proszê pierwszy pistolet SATA z materia³ów nierdzewnych ... ale nie do bazy .... wodorozcieñczalnej ^^ !!! . Katalog reklamowy z wod± w tle i z naciskiem na ekologie. Pierwszy zielony korpus SATA ... Ewidentnie widaæ ¿e nie by³ przeznaczony do bazy wodorozcieñczalnej :x: ^^ ^^ .

Co do KLC i MC-B to przyznam ¿e nie znam szczegó³owo ich genezy rozwoju i tajników budowy ;) W ofercie Econolline by SATA jest tak ( tzn. tak by³o ) ¿e pistolety do lakierowania s± niebieskie, a te do pod³adowania - czarne.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: