Szukaj FAQ Album

Przesunięty przez: Tech 2009-04-25, 17:42
Autor Wiadomość
imnothep
Wysłany: 2008-03-09, 17:58   Odbarwienia miejscowe >raz jeszcze
0
UP DOWN

Przepraszam Âże zakÂładam nowy wÂątek ale temat chyba nie zostaÂł wyczerpany
http://www.lakierowanko.info/viewtopic.php?t=834

Mam podobny problem, lakierowa³em kilka elementów, wczeœniej poszpachlowa³em klapkê wlewu paliwa, kilka rys na masce, i drobne ubytki na drzwiach. SZpachel k³ad³em dzieù wczeœniej ale gara¿ mam nie ogrzewany, tylko w³¹czam dmuchawê gazow¹ na kilkanaœcie minut. Po szpachli podk³ad i na drugi dzieù lakier. Dopiero po kilku dniach zobaczy³em odbarwienia na tych elementach które szpachlowa³em. Mysla³em ze œlepy jestem i nie domalowa³em baz¹ :) Okaza³o siê jednak ¿e plamy zrobi³y siê dok³adnie w miejscach gdzie by³ szpachel.
Teraz pytanie co jest przyczyn¹ tego "zjawiska" ? czy jak sugerowa³ kolega w poprzednim w¹tku zbyt du¿o utwardzacza ? czy moze ca³oœÌ nie dosch³a dostatecznie ?
Pierwszy raz spotykam siĂŞ z takim czymÂś. Czy plamy mozna spokojnie zmatowaĂŚ i zamalowaĂŚ ponownie, czy sprawa z plamami ponownie siĂŞ powtĂłrzy ?

kalbi 
Wysłany: 2008-03-09, 20:25   
0
UP DOWN

nigdy nie miaÂłem takiej opcji, sam jestem ciekaw skad to sie bierze... a co to za szpachla?? w jakiej cenie?? data waznosci sie zgadza? (kombinuje :P)

rbfm 
Wysłany: 2008-03-09, 20:37   
0
UP DOWN

stawiam flaszke ze gowniana szpachla. pisalem juz o duzej dawce utwardzacza w szpachlach novolu :) i tam tego efektu nie bylo.

marikk 
Wysłany: 2008-03-09, 20:56   
0
UP DOWN

A ja stawiam na przedawkowanie utwardzacza lub niedokÂładne wymieszanie szpachli z utwardzaczem

imnothep
Wysłany: 2008-03-09, 21:04   
0
UP DOWN

Panowie, sam zachodzĂŞ w gÂłowĂŞ co to za szajs, pierwszy raz taki zonk, szpachlowaÂłem caÂłe powierzchnie i byÂło OK, mieszaÂłem na wyczucie i luzik. Szpachla GOLD, data waÂżnoÂści OK, inne elementy robione wczeÂśniej sÂą jak powinny. To byÂły ostatnie poprawki przed podkÂładem i potem podkÂład, baza, klarlack i kilka dni OK. Teraz patrzĂŞ i zrobiÂły siĂŞ odbarwienia. ZgÂłupiaÂłem i kombinowaÂłem co siĂŞ mogÂło staĂŚ, inne elementy podobnie robiÂłem, byĂŚ moze przedawkowaÂłem utwardzacz ale bez przesady, szpachel bylby czerwony :)
pozdrawiam

[ Dodano: 2008-03-09, 21:29 ]
ZnalazÂłem wzmiankĂŞ w katalogu wyrobĂłw NOVOL iÂż powodem odbarwienia miejscowego jest zastosowanie zbyt duÂżej iloÂści utwardzacza.
Zastanawia mnie tylko jedno, dlaczego skubany zadziaÂłaÂł po takim czasie od lakierowania i czy byÂło to powodem reakcji szpachel > baza
Cz³owiek wiecznie uczy siê na b³edach ale fajnie by³oby wiedzieÌ co jest przyczyn¹ takiej reakcji bazy aby uchroniÌ siê na przysz³oœÌ.

rbfm 
Wysłany: 2008-03-09, 21:31   
0
UP DOWN

imnothep napisał/a:
Szpachla GOLD,

a nie mowilem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

imnothep napisał/a:
ZnalazÂłem wzmiankĂŞ w katalogu wyrobĂłw NOVOL iÂż powodem odbarwienia miejscowego jest zastosowanie zbyt duÂżej iloÂści utwardzacza.

obalilem ten mit kiedys.

[ Dodano: 2008-03-09, 21:33 ]
imnothep napisał/a:
Zastanawia mnie tylko jedno, dlaczego skubany zadziaÂłaÂł po takim czasie od lakierowania i czy byÂło to powodem reakcji szpachel > baza

nie moglo byc takie reakcji, poniewazmiedzy szpachla a baza jedt podklad. oczywiscie przy zalozeniu ze przesztrzegales czasow schniecia. jesli wszystko bylo robione na szybkiego, mokre... to to co odparowywalo ze szpachli przeniknelo przez podklad i przez baze. stad ten efekt.

imnothep
Wysłany: 2008-03-09, 22:13   
0
UP DOWN

rbfm napisał/a:
nie moglo byc takie reakcji, poniewazmiedzy szpachla a baza jedt podklad. oczywiscie przy zalozeniu ze przesztrzegales czasow schniecia. jesli wszystko bylo robione na szybkiego, mokre... to to co odparowywalo ze szpachli przeniknelo przez podklad i przez baze. stad ten efekt.

Tak teÂż myÂśle, te plamy wyglÂądajÂą zupeÂłnie jak po odparzeniu klaru przy matowaniu przed polerkÂą, przupuszczam Âże szpachel nie wysechÂł dostatecznie i po naÂłoÂżeniu podkÂładu, caÂłoÂśc nie wyschÂła dostatecznie (no ale byÂło to przez caÂła noc) tyle Âże pisaÂłe iÂż robiÂłem to w nieogrzewanym garaÂżu. Potem po poÂłoÂżeniu bazy pozostaÂłoÂści po utwardzaczu w szpachli oraz podkÂładzie odparowujÂąc rozgrzaÂły bazĂŞ powodujÂąc takie odbarwienie.
Ale to tylko moja teoria.
DziĂŞki za pomoc

kalbi 
Wysłany: 2008-03-10, 07:20   
0
UP DOWN

a moÂże to wina podkÂładu, a nie szpachli!!! a jaki to podkÂład?? moÂże jakoÂś za bardzo rozcieĂączyÂłeÂś? szpachle gold car - a to sam uÂżywam i siĂŞ nic nigdy nie dzieje!!! moÂże jakiÂś podkÂład nie bardzo i stanowi sÂłabÂą izolacjĂŞ i szpachla przebija (znowu kombinuje:P )

imnothep
Wysłany: 2008-03-10, 08:26   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
a moÂże to wina podkÂładu, a nie szpachli!!! a jaki to podkÂład?? moÂże jakoÂś za bardzo rozcieĂączyÂłeÂś? szpachle gold car - a to sam uÂżywam i siĂŞ nic nigdy nie dzieje!!! moÂże jakiÂś podkÂład nie bardzo i stanowi sÂłabÂą izolacjĂŞ i szpachla przebija (znowu kombinuje:P )

PodkÂład dawaÂłem identyczny na inne elementy i jest OK, przebarwienia jak pisaÂłem powstaÂły tylko w miejscach gdzie byÂł szpachel. Poza tym mieszajÂąc podkÂład uÂżywam miarki, a szpachel na "oko". OgĂłlnie sprawa zagadkowa, zapytam dzisiaj znajomych profesjonalistĂłw. ByĂŚ moze widzieli juÂż coÂś takiego.
pozdrawiam i dzieki za pomoc

DUMM 
Wysłany: 2008-03-10, 10:23   
0
UP DOWN

Witam, teÂż miaÂłem kiedys taki przypadek, i doszedÂłem do tego Âże podkÂład byÂł za mocno rozcieĂączony, ale u mnie to juz wpijaÂło zanim baze nanosiÂłem takÂże luzik, zrobiÂłem gĂŞstrzy podkÂład i jazda pare warst i ok.

Z kolei taki jeden znajomy na szpachle wogule podkÂładu nie daÂł tylko odrazu baza i po paru dniach mu wpiÂło.To tak na marginesie.

Pozdrawiam.

kalbi 
Wysłany: 2008-03-10, 18:14   
0
UP DOWN

imnothep napisał/a:
kalbi napisał/a:

PodkÂład dawaÂłem identyczny na inne elementy i jest OK, przebarwienia jak pisaÂłem powstaÂły tylko w miejscach gdzie byÂł szpachel. Poza tym mieszajÂąc podkÂład uÂżywam miarki, a szpachel na "oko". OgĂłlnie sprawa zagadkowa, zapytam dzisiaj znajomych profesjonalistĂłw. ByĂŚ moze widzieli juÂż coÂś takiego.

ja rozumiem, Âże dawaÂłeÂś teÂż na inne elementy podkÂład, ale na elementy nieszpachlowane i tam nie wyszÂło przebarwienie. Dlatego coÂś moÂże jest z podkÂładem, moÂże wÂłaÂśnie za bardzo go rozcieĂączaÂłeÂś i na elementach szpachlowanych powstaÂły przebarwienia !!!

imnothep
Wysłany: 2008-03-10, 19:07   
0
UP DOWN

kalbi napisał/a:
imnothep napisał/a:
kalbi napisał/a:

ja rozumiem, Âże dawaÂłeÂś teÂż na inne elementy podkÂład, ale na elementy nieszpachlowane i tam nie wyszÂło przebarwienie. Dlatego coÂś moÂże jest z podkÂładem, moÂże wÂłaÂśnie za bardzo go rozcieĂączaÂłeÂś i na elementach szpachlowanych powstaÂły przebarwienia !!!

No wÂłasnie Âże dawaÂłem podkÂład na caÂłe bÂłotniki peÂłne szachli, na drzwi, lusterka, klapke wlewu paliwa, na maskĂŞ. Tylko, Âże klapka wlewu byÂła malowana kilka dni przed lusterkami oraz maskÂą. Co dziwne miejsca szpachlowane na innych elementach nie przebarwiÂły siĂŞ, a jedynie kilka ostatnich poprawek na lusterkach, masce oraz na tej nieszczesnej klapce.
GÂłupi siĂŞ zrobiÂłem bo co ma piernik do wiatraka, klapka byÂła malowana wraz z bÂłotnikami oraz dzwiami kilka Âładnych dni przed maska i lusterkami, na innych elementach jest OK a na klapce wylazÂło jakieÂś przebarwienie, podobnie na lusterkach oraz masce.
Ja raczej stawiam na utwardzacz w szpachli, byĂŚ moze przesadziÂłem tylko dlaczego zareagowaÂłby po tak dÂługim czasie ?

bajan733
Wysłany: 2008-03-10, 22:40   
0
UP DOWN

moÂże jakiÂś podkÂład nie bardzo i stanowi sÂłabÂą izolacjĂŞ i szpachla przebija (znowu kombinuje:P )[/quote] Witam.Nie ulega wÂątpliwoÂści ,ze to wina utwardzacza.Co do podkÂładu to Âżaden nie odizoluje utwardzacza od warstw zewnĂŞtrznych.Tylko szpachlĂłwka natryskowa ma te wÂłaÂściwoÂści.

szybki
Wysłany: 2008-03-13, 20:48   
0
UP DOWN

Czy to nie szpachla CSW? - totalne gĂłwno - piĂŞĂŚ samochodĂłw poprawiaÂłem,
PomĂłgÂł epoxyd i odpukaĂŚ do dnia dzisiejszego nic nie wrĂłciÂło.
Nie liczcie na reklamacje bo siĂŞ tylko z was uÂśmiejÂą i przeciÂągnÂą w czasie, aÂż ci sie czÂłowieku odechce.
To utwardzacz ze szpachli jest lipny - pomieszaÂłem inny utwardzacz z ich szpachlÂą i wszystko byÂło git, a element z prĂłbkÂą mam do dziÂś i nic siĂŞ nie dzieje.

virosa 
Wysłany: 2008-03-13, 20:56   
0
UP DOWN

O kurde ja teÂż miaÂłem przejÂścia na redcarze i ivacie , przebarwienia, szkoda, Âże wczeÂśniej nie wiedziaÂłem o tym epoksydzie, wszystko zdzieraÂłem, to zajebista gehenna.
I defakto CSW wypn¹ d..pê na mnie a¿ œmierdzia³o przez pó³ roku.
Nigdy wiĂŞcej wynalazkĂłw. Teraz robiĂŞ na NOVOLU i wreszcie mam spokĂłj.
Przestrzegam przed produktami KraÂśnika bo SZYBKI ma racjĂŞ, totalne gĂłwno!!!!!!!!!

rbfm 
Wysłany: 2008-03-13, 21:00   
0
UP DOWN

virosa napisał/a:
Teraz robiĂŞ na NOVOLU i wreszcie mam spokĂłj.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

imnothep
Wysłany: 2008-03-13, 21:35   
0
UP DOWN

To mnie pocieszyliœcie :) tylko odwrotnie bo nak³ad³em tego na inne elementy. Teraz pytanie skoro utwardzacz w szpachli Gold Car (CSV) jest do d.... to dlaczego odbarwienia wysz³y tylko w miejscach które mia³y znikom¹ iloœÌ tej szpachli ?
Dla lepszego samopoczucia napiszcie czy nadal bĂŞdĂŞ miaÂł problemy bo naÂłoÂżyÂłem tego kitu na inne element i zapodkÂładowaÂłem, teraz bĂŞdĂŞ siĂŞ modliĂŚ aby nie wyszÂły przebarwienia.
PodkÂład Mobihel 3:1 (efekt prawie jak guma) czy ten podkÂład jest spoko, czy to kicha ?
doœÌ ciê¿ko szlifowalny ale cholernie dobrze wype³nia.

rbfm 
Wysłany: 2008-03-13, 21:39   
0
UP DOWN

A nie mowilem ze to wina szpachli !!!!!!!!!!!!!!

[ Dodano: 2008-03-13, 21:41 ]
imnothep, odizoluj wszystko jakimkolwiek podkladem novol a na 100% zalatwisz sprawe raz a dobrze

glover
Wysłany: 2008-03-13, 23:27   
0
UP DOWN

Ja bym mimo wszystko izolowaÂł podkÂładem epoksydowym.

rbfm, jak masz kontakt do novola, a pewnie masz :grin: to wyÂślij maila z pytaniem czy podkÂład akrylowy odizoluje. TeÂż przerabiaÂłem kiedyÂś takie problemy i wtedy goÂście z ich laboratorium przekonywali, Âże tylko natryskowa i epoksyd odpowiednio izoluje.
A i jeszcze jedno mi sie przypomina, Âże mĂłwili coÂś o tym, Âże jak da siĂŞ za maÂło utwardzacza to efekt jest podobny a moÂże i jeszcze bardziej widoczny ale mniej utwardzacza to daje siĂŞ raczej latem a nie teraz.

kalbi 
Wysłany: 2008-03-14, 06:54   
0
UP DOWN

ja uÂżywam szpachli APP i miĂŞdzy innymi Gold Cara, nigdy nie miaÂłem przebarwieĂą Âżadnych!!! uÂżywam tego praktycznie codziennie!

imnothep
Wysłany: 2008-03-14, 08:35   
0
UP DOWN

ChÂłopaki bez urazy ale dzwoniÂłem do znajomych lakiernikĂłw, majÂą autoryzacjĂŞ Toyoty, a to juÂż jakaÂś tam renoma. RobiÂą Goldcar-em i nigdy nie mieli problemow. Jedno co powiedzili tylko siĂŞ nie obraÂżajcie, Âże konkurencja lubi wypisywaĂŚ na forach bo to najtaĂąsza reklama. W swoim miescie mam firmĂŞ Boll ktĂłra to produkuje co siĂŞ da i podobno kaÂżdy ich produkt jest miodzio........jasne nawet baranek zmywa zwykÂłe Nitro. Baranek ma byĂŚ idealny bo przejmuje uderzenie tysiĂŞcy kamykĂłw, a u nich to jakiÂś chÂłam i szajs. Gdyby nie kilka przebarwieĂą na tych elementach przez myÂśl nie przesÂłoby mi Âże utwardzacz moze robiĂŚ takie cyrki. SwojÂą drogÂą to zbyt maÂło tego robiĂŞ aby mieĂŚ doÂświadczenie z innymi wyrobami. PodkÂład ktĂłry naÂłoÂżyÂłem nie absorbuje wody, byĂŚ moze wystarczy jako izolacja, zrobiĂŞ test i pomalujĂŞ tak jak leci, jeÂżeli wyjdÂą przebarwienia zwracam honor i chylĂŞ czoÂła.
Raz jeszcze dziĂŞkujĂŞ za pomoc

baqo 
Wysłany: 2008-03-14, 09:02   
0
UP DOWN

imnothep napisał/a:
majÂą autoryzacjĂŞ Toyoty, a to juÂż jakaÂś tam renoma. RobiÂą Goldcar-em
no to zaj.... renoma jak robiÂą najtaĂąszymi produktami! a krojÂą jak za najlepszÂą markĂŞ :evil: :evil: :evil: :mrgreen:

rbfm 
Wysłany: 2008-03-14, 13:57   
0
UP DOWN

imnothep napisał/a:
.jasne nawet baranek zmywa zwykÂłe Nitro. Baranek ma byĂŚ idealny bo przejmuje uderzenie tysiĂŞcy kamykĂłw, a u nich to jakiÂś chÂłam i szajs.

buahahahahaahahahaahahaha
kazdego baranka zmyjesz nawet beznzyna a co dopiero nitrem. zreszta nie tylko baranka ale kazdy produkt 1K.

mebArth 
Wysłany: 2008-03-14, 14:05   
0
UP DOWN

J tam do GOLD-CAR'a od CSV nic nie mam. Pracowa³em na nim d³u¿szy czas i nigdy nie mia³em jaj z chnieciem czy przebarwieniami. Utwardzacz do szpachli nieraz by³ rózny - jaki sie nawin¹³ taki by³.
Bo tez jest GOLD ale nie od CSV i wyglÂąda jak piasek z plazy a twardy jak sk... Totalny szajs za 19zÂł :D

rbfm 
Wysłany: 2008-03-14, 14:30   
0
UP DOWN

imnothep napisał/a:
majÂą autoryzacjĂŞ Toyoty, a to juÂż jakaÂś tam renoma.

kazdy kumaty uzytkownik samochodu wie ze do aso jezdzi sie tylko na przeglady gwarancyjne. w aso pracuja takie same tepe buce jak paproki po stodolach wiec ich autoryzacja to jest dla mnie antyreklama zakladu. gdyby mi jakis dealer zaproponowal autoryzacje to bym go wysmial. od lat obserwuje zjawisko gdy jakis DOBRY fachowiec pracujacy w aso po niedlugim czasie otwiera wlasny biznes. zreszta kto ma stycznosc z ludzmi aso ten wie kto tam pracuje..... (rozpisalem sie znowu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: )

Bisuside14 
Wysłany: 2008-03-14, 15:08   
0
UP DOWN

Sam widzia³em jak to robi¹ w tych serwisach. Jak chcia³em( a raczej ojciec :razz: ) ustawiÌ zbie¿noœc kó³ to musia³em jechac do 2 zak³adów. W jednym musia³em popuœciÌ coœ w zawieszeniu, bo oni nie umieli, a w drugim ustawiaÌ zbie¿noœÌ kó³.
Nawet w tym warsztacie jakiœ tempy buc uzywa³ kluczyka takiego co mo¿na sobie nim w d* pogrzebaÌ, wiêc wpad³ na pomys³, ¿e weŸmie palnik i rozgrzeje t¹ œrubê. Tak porozgrzewa³, ¿e s¹siednie elemêty te¿ zrobi³y siê czerwone. Jak ju¿ uda³o mu siê j¹ odkrêciÌ to spowrotem j¹ wkrêci³, zamiast wymieniÌ na now¹.( ta œruba to by³a chyba od dr¹¿ka kierowniczego i na dodatek jednorazowa[samokontruj¹ca] Zak³ad mia³ szczêœcie, ¿e starszy tego nie widzia³ bo by³ sie dotleniÌ....ale by by³o larmo. Ten kolo nawet nikomu o tym nie powiedzie³, a ja ¿a³uje, ¿e powiedzia³em starszemu o tym, jak samochód ju¿ sta³ na ko³ach. By sie przynajmniej g³oœno zrobi³o w warsztacie. :razz:

rbfm 
Wysłany: 2008-03-14, 15:56   
0
UP DOWN

glover napisał/a:
A i jeszcze jedno mi sie przypomina, Âże mĂłwili coÂś o tym, Âże jak da siĂŞ za maÂło utwardzacza to efekt jest podobny a moÂże i jeszcze bardziej widoczny ale mniej utwardzacza to daje siĂŞ raczej latem a nie teraz.

jak dasz za malo utwardzacz to szpachla sie po prostu nie utwardzi i bedzie wchlaniac to co na nia polozysz. ilosc utwardzacza nie jest zalezna od pory roku.

szybki
Wysłany: 2008-03-14, 17:59   
0
UP DOWN

imnothep napisał/a:
ChÂłopaki bez urazy ale dzwoniÂłem do znajomych lakiernikĂłw, majÂą autoryzacjĂŞ Toyoty, a to juÂż jakaÂś tam renoma. RobiÂą Goldcar-em i nigdy nie mieli problemow. Jedno co powiedzili tylko siĂŞ nie obraÂżajcie, Âże konkurencja lubi wypisywaĂŚ na forach bo to najtaĂąsza reklama. W swoim miescie mam firmĂŞ Boll ktĂłra to produkuje co siĂŞ da i podobno kaÂżdy ich produkt jest miodzio........jasne nawet baranek zmywa zwykÂłe Nitro.

Sam zaprzecza sobie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! HAHAHAHAHAHAHAH :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A moÂże jesteÂś konkurencjÂą Bolla??????????????????????????
Boll nie jest producentem- to agencja handlowa, taka sama jak wurth, czy forch...

marikk 
Wysłany: 2008-03-14, 18:40   
0
UP DOWN

Na kaÂżdy szpachel czy jest lepszy czy gorszy nabywca sie znajdzie jak komuÂś sie robi dobrze na goldcarze to niech se robi jego sprawa ja na temat szpachlĂłw z goldcara sie nie wypowiem bo nigdy ich nie uÂżywaÂłem wiĂŞc niewiem jaki jest kaÂżdy robi tym czym jest mu wygodniej znam co sobie chwalÂą szpachle z economy i robiÂą nimi ja z economy w Âżyciu nic juÂż nie kupie bo dla mnie to jest jedna wielka ch..... , syf

imnothep
Wysłany: 2008-03-15, 13:55   
0
UP DOWN

szybki napisał/a:
imnothep napisał/a:
ChÂłopaki bez urazy ale dzwoniÂłem do znajomych lakiernikĂłw, majÂą autoryzacjĂŞ Toyoty, a to juÂż jakaÂś tam renoma. RobiÂą Goldcar-em i nigdy nie mieli problemow. Jedno co powiedzili tylko siĂŞ nie obraÂżajcie, Âże konkurencja lubi wypisywaĂŚ na forach bo to najtaĂąsza reklama. W swoim miescie mam firmĂŞ Boll ktĂłra to produkuje co siĂŞ da i podobno kaÂżdy ich produkt jest miodzio........jasne nawet baranek zmywa zwykÂłe Nitro.

Sam zaprzecza sobie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! HAHAHAHAHAHAHAH :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
A moÂże jesteÂś konkurencjÂą Bolla??????????????????????????
Boll nie jest producentem- to agencja handlowa, taka sama jak wurth, czy forch...

Niczemu nie zaprzeczam ale lakierowaniem zajmujĂŞ siĂŞ sporadycznie i zastanawia mnie tylko jedno, kaÂżdy wybiera to czym jemu dobrze siĂŞ robi, tylko jak to siĂŞ ma do systemĂłw lakierowania. Jednemu facka siĂŞ Goldcar, drugiemu Novol, jeszcze innemu jakiÂś wynalazek. To zapytam fachowcĂłw dlaczego tak siĂŞ dzieje ? przecieÂż ktoÂś to produkuje i ma to jakieÂś zastosowanie.
Jak to Boll nie jest producentem ? a niby kto produkuje ich wyroby ?

szybki
Wysłany: 2008-03-17, 21:40   
0
UP DOWN

ChiĂączyk, KoreaĂączyk, TaiwaĂączyk i inne skoÂśnookie ryÂż-owce, ewentualnie Polska myÂśl garaÂżowa. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu