Autor |
Wiadomo¶æ |
|
geccon76
|
Wys³any: 2012-11-11, 01:32 Jak odkleic i ponownie przykleic nalepke (tabliczke) znamio?
|
0
|
|
|
|
Witam.
Mam taki problem i licze na Wasza pomoc. Jakis czas temu mialem stluczke, w wyniku ktorej wymieniono gorne poszycie blotnika przedniego (pod maska), na ktorym jest naklejona nalepka z VINem oraz informacjami dot. ladownosci itd auta. Pod podszybiem rowniez jest VIN, tyle ze wybity i sadzilem, ze ta naklejka mi nie jest potrzebna, i tu mylilem. Na badaniu technicznym Pan powiedzial, ze nie zrobi badania bo auto nie ma nalepki z VIN mimo, ze ma wygrawerowany VIN na podszybiu. Teraz przejde do sedna
Stary element posiadam i jest na nim ta nalepka. Chcialbym ja odkleic w jakis sposob i przykleic na nowo zalozony blotnik. Element moge pociac jakby co. Czy jest na to jakis sprawdzony sposob? W ASO mi powiedzieli, ze wyrobienie tej nalepki to koszt okolo 600 zl, co jest dla mnie nie do przyjecia. Czy macie jakies pomysly? Pozdrawiam. |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2012-11-11, 11:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
|
|
|
|
geccon76
|
Wys³any: 2012-11-11, 19:31
|
0
|
|
|
|
auto to audi tt, a nalepka znajduje sie po stronie pasazera nad nadkolem. Tak jak wspomnialem, moge wyciac ten fragment z nalepka z marginesem kilku cm.
pogladowe zdjecie:
|
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2012-11-11, 20:46
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
Trudna sprawa z tymi nalepkami przerabia³em temat kilka razy i jest ciê¿ko j± odzyskaæ. Naklejka jest min. z 2-3 warstw(mo¿e byæ jeszcze naciêta) i jej podwa¿anie nic nie da bo siê porwie. Po prostu jest tak skonstruowana ¿eby jej nie mo¿na by³o odkleiæ bez jej uszkodzenia .Jedyne co mo¿na spróbowaæ ale nie dajê gwarancji to od spodu blachê pod naklejk± podgrzaæ opalark± (jak mam tak± co ma 3000W) .Blachê trzeba ogrzewaæ równomiernie i poma³u trzeba uwa¿aæ ¿eby naklejka nie zaczê³a siê marszczyæ lub ¿ó³kn±æ jednocze¶nie od strony naklejki trzeba j± podwa¿aæ ¿yletka bêdzie widaæ jak klej puszcza od blachy .Wymaga to wprawy i cierpliwo¶ci ale mo¿e siê udaæ . To co zaobserwowa³em to w ¿adnym przypadku nie odzyskasz naklejki jak bêdziesz bezpo¶rednio j± ogrzewa³ opalark± 100% pora¿ka . Tylko ogrzewanie kleju pod ni± daje rezultaty tak 50-50% czyli blachê pod ni± .
Ale Robisz to na w³asne ryzyko |
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2012-11-11, 20:51
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
Homer S. napisa³/a: | Blachê trzeba ogrzewaæ równomiernie i poma³u trzeba uwa¿aæ ¿eby naklejka nie zaczê³a siê marszczyæ lub ¿ó³kn±æ jednocze¶nie od strony naklejki trzeba j± podwa¿aæ ¿yletka bêdzie widaæ jak klej puszcza od blachy . |
Mój sposób na naklejki z przedniej szyby...
naklejasz dobr± ta¶mê np z 3M na naklejkê.
podgrzewasz szybê równomiernie i nie za mocno - dobra opalarka z funkcj± reg temperatury za³atwia sprawê idealnie
reszta jak kolega napisa³ - ¿yletka a w moim przypadku stalowa japonka odpowiednio zuzyta i ostra... my¶lê ¿e mo¿na odzyskac naklejkê,,, te z szyby odchodza bez¶ladowo. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
geccon76
|
Wys³any: 2012-11-11, 21:51
|
0
|
|
|
|
obawiam sie wlasnie, ze ta naklejka moze sie rozwarstwic jak te z szyby, gdy sie je nieodpowiednio odrywa. Ona ma dodatkowo na sobie cos w rodzaju lekko widoczengo pod swiatlo hologramu ze znakiem audi.
Lackdoctor napisa³/a: | naklejasz dobr± ta¶mê np z 3M na naklejkê. |
a potem przy przyklejaniu naklejki w nowe miejsce jak odkleje ta tasme 3M?
Pewien "spec" doradzil mi, bym nalal do jakiegos pojemnika kilka cm benzyny ekstrakcyjnej lub czegos w rodzaju rozpuszczalnika i pomoczyl w tym ze 3 dni naklejke i powinna odejsc sama. Co o tym sadzicie? Dzieki za pomysly. |
|
|
|
|
chudson
|
Wys³any: 2012-11-12, 08:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 213
|
Mo¿na rownie¿ za³atwiæ opiniê rzeczoznawcy o zniszczeniu elementu z znakami identyfikacyjnymi podczas wypadku a nastepnie wyst±piæ z wnioskiem do WK o nabicie tabliczki zastêpczej. Nie bêdzie to orgina³ i przy sprzeda¿y nie ukryjesz st³uczki ale w pe³ni legalne. Koszt mniejszy ni¿ 600z³ w ASO ale niewiele. Rzeczoznawca zale¿nie od rejony 150-300z³ plus jakie¶ op³aty na stacji i w WK. Niektóre wydzia³y komunikacji zamiast opinii rzeczoznawcy przyjmuj± o¶wiadczenie warsztatu ,¿e musieli element z danymi usun±æ podczas naprawy. Je¶li masz zdjêcia z oglêdzin auta przed grzebaniem z tym elementem to mog± siê przydaæ. |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2012-11-12, 15:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
geccon76 napisa³/a: | obawiam sie wlasnie, ze ta naklejka moze sie rozwarstwic jak te z szyby, gdy sie je nieodpowiednio odrywa. Ona ma dodatkowo na sobie cos w rodzaju lekko widoczengo pod swiatlo hologramu ze znakiem audi.
Lackdoctor napisa³/a: | naklejasz dobr± ta¶mê np z 3M na naklejkê. |
a potem przy przyklejaniu naklejki w nowe miejsce jak odkleje ta tasme 3M?
Pewien "spec" doradzil mi, bym nalal do jakiegos pojemnika kilka cm benzyny ekstrakcyjnej lub czegos w rodzaju rozpuszczalnika i pomoczyl w tym ze 3 dni naklejke i powinna odejsc sama. Co o tym sadzicie? Dzieki za pomysly. |
Taka z hologramem to na 100% sk³ada siê kilku warstw na spodzie chyba jest folia alu. Dlatego podgrzewaæ tylko mo¿na od spodu . |
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-11-12, 20:35
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 293
|
A ja spróbowa³ bym podgrzaæ tak jak mówi Homer S., a po pogrzaniu nitka w ³apy i tu¿ przy samej blasze "pi³owaæ" t± nitk± oczywi¶cie jak najni¿ej siê da ¿eby sam klej ¶ci±æ. Dodam ¿e w ten sposób ale bez podgrzewania odkleja³em plombê ze spawarki oczywi¶cie dodam ¿e robisz to na w³asne ryzyko. |
|
|
|
|
peter124
|
Wys³any: 2012-11-13, 06:51
|
0
|
|
|
|
Moze i ja dorzuce cos do tematu. Sprowadzilem audi a6 z Danii i sytuacja byla o tyle dziwna ze auto od poczatku nie mialo na sobie tej tabliczki(w Danii pewna a6 zostala rozbita i koles kupil sama nowa bude w audi bez numeru seryjnego i tabliczki i przebili tylko numer seryjny z tego rozbitego) w kazdym razie na przegladzie rowniez sie mnie czepili ze nie ma tabliczki i Pan powiedzial ze mam wystapic do WK o nowa. I to nie kosztuje majatku tylko jakies 50zl. Bede musial to tez zrobic w grudniu. Tyle z tego co ja sie dowiedzialem. |
|
|
|
|
geccon76
|
Wys³any: 2012-11-15, 09:25
|
0
|
|
|
|
Dziekuje wszystkim za dobre rady, pewnie bede probowal robic to opalarka. Naklejka ma wiele podobienstw do tej naklejki z szyby, wiec moze podjade z tym tematem do firmy wymieniajace szyby, bo powinni miec juz wprawe w tego typu zabiegach. Rozpuszczanie kleju w miednicy z benzyna chyba sobie odpuszcze.
Jesli chodzi o tabliczke z WK to w moim przypadku raczej odpada, bo odrazu wskazuje to na jakis dzwon, a tak nie bylo |
|
|
|
|
No-limit
|
Wys³any: 2012-11-15, 14:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 34 razy Posty: 1179
|
Rêkawice skórzane i plecionka wêdkarska |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-11-15, 15:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
ma audi tt a 600zl zaluje potem przyjdzie do sprzedania to kazdy bedzie krzywo patrza³... widze chlopaki musicie na boku dorabiac ze juz takie sposoby macie opracowane |
|
|
|