Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
DewREW
Wys³any: 2012-11-14, 00:51   Odpad³o po na³o¿eniu bezbarwnego
0
UP DOWN

Witam. Malujê pewne defekty starego samochodu, amatorsko. Na³o¿y³em na oszlifowana blache cynk w spray, nastêpnie podk³ad antykorozyjny, a potem lakier bia³y mat ze ¶nie¿ki, trzy warstwy, w odstêpach mniej wiecej godzinnych. gdy ostatnia warstwa wysch³a, po ok 4-6 godzinach chcia³em po³ozyæ na to bezbarwny z Deco Color i tak te¿ uczyni³em. Niestety na moich oczach pojawi³o mi siê takie oto co¶, co po dotkniêciu schodzi z ca³ym lakierem...
http://images50.fotosik.p...b16c0b88gen.jpg
http://www.fotosik.pl/pok...8713833ad8.html
Có¿ zawali³em ?

gugun 
Wys³any: 2012-11-14, 10:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
DewREW napisa³/a:
Có¿ zawali³em ?
wszystko :D

DewREW
Wys³any: 2012-11-14, 10:38   
0
UP DOWN

ta odpowiedz mi nie pomaga. kiedy mam nalozyc ten bezbarwny zeby to nie pêcznia³o ?

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-11-14, 11:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
DewREW napisa³/a:
kiedy mam nalozyc ten bezbarwny zeby to nie pêcznia³o ?

Jak tylko zedrzesz wszystko do dna, po³o¿ysz epoksydowy, nastêpnie szpachlówkê je¶li trzeba, podk³ad akrylowy i bazê ^^
Pozdro!

gugun 
Wys³any: 2012-11-14, 13:02   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisa³/a:
DewREW napisa³/a:

Jak tylko zedrzesz wszystko do dna, po³o¿ysz epoksydowy, nastêpnie szpachlówkê je¶li trzeba, podk³ad akrylowy i bazê ^^
Pozdro!

dok³adnie, czyli moja poprzednia odp jest bardzo pomocna jesli sobie poczytasz forum i zrobisz to od poczatku zgodnie ze sztuka :tak:

DewREW
Wys³any: 2012-11-14, 13:20   
0
UP DOWN

niestety ale nie mam za bardzo czasu na czytanie forum, je¿eli kilka chwil nie wystarczylo na odnalezienie jasnej odpowiedzi to znaczy ze forum jest bardzo nieintuicyjne dla amatora w temacie. zadaje dla fachowca bardzo proste pytanie, dlaczego bezbarwny odpada po nalo¿eniu na kolor, dwie obeznane osoby nie potrafia odpowiedzieæ rzeczowo na temat ? Chyba pora zmieniæ fachowców...

Homer S. 
Wys³any: 2012-11-14, 14:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
DewREW napisa³/a:
niestety ale nie mam za bardzo czasu na czytanie forum, je¿eli kilka chwil nie wystarczylo na odnalezienie jasnej odpowiedzi to znaczy ze forum jest bardzo nieintuicyjne dla amatora w temacie. zadaje dla fachowca bardzo proste pytanie, dlaczego bezbarwny odpada po nalo¿eniu na kolor, dwie obeznane osoby nie potrafia odpowiedzieæ rzeczowo na temat ? Chyba pora zmieniæ fachowców...

Nie trafi³e¶ tu na fachowców od ¶nie¿ki bo takich tu nie ma ^^ . Ciê¿ko jest daæ poradê jak ludzie nie maj± bladego pojêcia co z tym zrobiæ poza zerwaniem do go³ej blachy .

gugun 
Wys³any: 2012-11-14, 15:10   
0
UP DOWN

DewREW napisa³/a:
niestety ale nie mam za bardzo czasu na czytanie forum, je¿eli kilka chwil nie wystarczylo na odnalezienie jasnej odpowiedzi to znaczy ze forum jest bardzo nieintuicyjne dla amatora w temacie.
moze jak juz nie posiadasz odpowiedniego sprzetu to proponuje przeczytac ten temat http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=5714

DewREW napisa³/a:
zadaje dla fachowca bardzo proste pytanie
to nie jest proste pytanie,malo kto z nas wie co to wogole za sniezka,mi to sie kojarzy z farba do malowania scian w domu :D

No-limit
Wys³any: 2012-11-14, 17:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
DewREW napisa³/a:
lakier bia³y mat ze ¶nie¿ki

To pewnie farba alkidowa?lakiery akrylowe ponios± wszystko,nawet same siebie jak jak s± za grubo po³o¿one bez odpowiednich przerw na odparowanie,a co dopiero farbê olejn±.

piwo76
Wys³any: 2012-11-14, 21:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
gugun napisa³/a:
grzechoo2008 napisa³/a:
DewREW napisa³/a:

Pozdro!

dok³adnie, czyli moja poprzednia odp jest bardzo pomocna jesli sobie poczytasz forum i zrobisz to od poczatku zgodnie ze sztuka :tak:

A co je¶li tak sie dzieje na plastiku???Epoksyd na plastyk te¿....

rogal-master1
Wys³any: 2012-11-14, 21:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
kolego piwo a jak aplikujesz podk lad wylewasz? mi jak wazy czasem podczas malowania to przycieram baze i w tym miejscu delikatnie prusze dos³ownie samym py³em tak jakby na sucho... i wtedy przewaznie jest ok...

MARIO06CU
Wys³any: 2012-11-14, 21:14   
0
UP DOWN

Koniec zartow koledzy:) trzeba mu powiedziec dlaczego:) kolega grzechoo2008 juz po czesci napisal ci co jest zle... gowno nie podklad dales tzn zla izolacja od podloza poprostu podnioslo ci bezbarwny, zedrzyj to do golej blachy daj epoksydowy podklad na to akrylowy potem szpachla jak wszystko wyprowadzisz to poloz cienka warstwe znow epoksydowego potem akrylowego podkladu i wtedy mozesz spokolnie malowac a zapomnialem dodac matuj wszystkie warstwy... bo znow ci odejdzie. nawet miejsca w ktorych matujesz lakier bezbarwny i przetrzesz sie do bazy dobrze jest polozyc akryl zeby rozcienczalnik z bazy lub bezbarwnego sie nie pogryzl i zrobi sie to samo:) powodzenia i zainwestuj w dobre materialy:)

piwo76
Wys³any: 2012-11-14, 21:20   
0
UP DOWN

normalnie 2 warstwy Spectral 335 i na mokro pózniej ja bardzo g³adki ten akurat by³.

rogal-master1
Wys³any: 2012-11-14, 21:25   
0
UP DOWN

wiem no a wez to zetrzyj spróbuj na sucho pierwsze warstwy po³ozyc samym pu³em tak jakby i dopiero jak przykryjesz na sucho to spróbuj delikatnie mokra warstwe dac...

piwo76
Wys³any: 2012-11-14, 21:36   
0
UP DOWN

nastêpnym razem teraz nie by³o czasu

rogal-master1
Wys³any: 2012-11-14, 21:43   
0
UP DOWN

ale co ogarno³es to i juz jest ok nie podnosi ci tego?

Siekiera
Wys³any: 2012-11-14, 21:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 10 razy
DewREW napisa³/a:
zadaje dla fachowca bardzo proste pytanie, dlaczego bezbarwny odpada po nalo¿eniu na kolor, dwie obeznane osoby nie potrafia odpowiedzieæ rzeczowo na temat ? Chyba pora zmieniæ fachowców...

Te spraye których u¿y³e¶ to s± do malowania szpadli, grabek itp. a Ty pomiêdzy to wszystko da³e¶ jeszcze jaki¶ tajemniczy podk³ad antykorozyjny.
Ten bia³y mat ze ¦nie¿ki to jest na 100% lakier nawierzchniowy a Ty potraktowa³e¶ go jak bazowy i po³o¿y³e¶ na niego bezbarwny.

Dlaczego siê teraz dziwisz ¿e nikt nie wie co siê tam sta³o :nie:

lordik 
Wys³any: 2012-11-18, 12:03   
0
UP DOWN
narazie amator :)

Sk±d: Zahajki Lubelskie
MARIO06CU napisa³/a:
Koniec zartow koledzy:) trzeba mu powiedziec dlaczego:) kolega grzechoo2008 juz po czesci napisal ci co jest zle... gowno nie podklad dales tzn zla izolacja od podloza poprostu podnioslo ci bezbarwny, zedrzyj to do golej blachy daj epoksydowy podklad na to akrylowy potem szpachla jak wszystko wyprowadzisz to poloz cienka warstwe znow epoksydowego potem akrylowego podkladu i wtedy mozesz spokolnie malowac a zapomnialem dodac matuj wszystkie warstwy... bo znow ci odejdzie. nawet miejsca w ktorych matujesz lakier bezbarwny i przetrzesz sie do bazy dobrze jest polozyc akryl zeby rozcienczalnik z bazy lub bezbarwnego sie nie pogryzl i zrobi sie to samo:) powodzenia i zainwestuj w dobre materialy:)

Na podk³ad epoksydowy daj szpachlê i przykryj j± akrylowym bo po akrylowym nie mo¿na szpachlowaæ

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: