Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
kpopis
|
Wys³any: 2008-03-13, 01:50 Szpryca - czas schniecia
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 291
|
Gdy robie sporo zaprawek np. na drzwiach to czesto na koniec zalewam je grubo podkladem akrylowym lub epoksydowym na niskim cisnieniu i potem klockiem na sucho wyrownuje ostatnie nierownosci. Wada tego rozwiazania jest dlugi czas utwardzania takiej grubej warstwy podkladu. Nigdy nie uzywalem szpachli natryskowej ale zastanawiam sie czy nie utwardzila by sie szybciej niz filler? |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-03-13, 15:07
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
znacznie szybciej- bardzo szybko shcnie szpryc marki: unispray, tani- ok 26z³, ale nie wiem jak z jako¶ci± w praktyce (tej u¿ywa³em tylko raz). szpryc novola schnie troche d³uzej od tej uni (tak mi siê wydaje) i na nim ci±gle pracuje. innych nie próbowa³em.
i po raz kolejny powiem jedno- zalewanie podkladem a szpryc± to niebo a ziemia! |
|
|
|
marikk
|
Wys³any: 2008-03-14, 18:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 249
|
online napisa³/a: | bardzo szybko shcnie szpryc marki: unispray, tani- ok 26z³, | z ranala pewnie to by³ szpryc ja akurat szprycu z ranala nigdy nie u¿ywa³em zreszt± wole daæ zamiast szprycu grubiej dobrego podk³adu np novola trio mia³em kiedy¶ z ranala szpachla alu strasznie kiepska by³a szybko podsycha³a du¿o dziurek o obróbce nie wspomne |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-03-14, 20:10
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
marikk napisa³/a: | online napisa³/a: | bardzo szybko shcnie szpryc marki: unispray, tani- ok 26z³, | z ranala pewnie to by³ szpryc ja akurat szprycu z ranala nigdy nie u¿ywa³em zreszt± wole daæ zamiast szprycu grubiej dobrego podk³adu np novola trio mia³em kiedy¶ z ranala szpachla alu strasznie kiepska by³a szybko podsycha³a du¿o dziurek o obróbce nie wspomne |
nie nie, to nie byl szpryc ranala a UNISPRAY! uzywalem raz i tak jak mowilem schn±³ b. szybko ale jak z wlasciwosciami na d³u¿sz± metê to nie wiem. w kazdym razie szpryc trzymal sie do dzis na moim moto. mialem wypadek, calosc do lakierowania, plastiki [...] w mak, a wszystkie byly wlasnorecnzie przezemnie przerabiane, kameleon... ponad rok pracy w dupe, a odszkodowania zadnego. nikomu nie zycze efekty szimi z wynikiem gleby. ostatni raz tak odkrecilem po wsi.
sry ale musialem sie wyzalic, bo plakac i nic wiecej
co do tematu, to ja pracuje na novolu i uzywam ich szprycu. nie ma porownania szpryc a podklad jaki kolwiek, jednak wydaje mi sie, ze przy samej renowacji elementów tez nie uzywalbym szprycu w takich ilosciach jak teraz... |
|
|
|
ixell
|
Wys³any: 2008-03-15, 01:50
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 283 Sk±d: Kalisz
|
online napisa³/a: | znacznie szybciej- bardzo szybko shcnie szpryc marki: unispray, tani- ok 26z³, ale nie wiem jak z jako¶ci± w praktyce (tej u¿ywa³em tylko raz). szpryc novola schnie troche d³uzej od tej uni (tak mi siê wydaje) i na nim ci±gle pracuje. innych nie próbowa³em.
i po raz kolejny powiem jedno- zalewanie podkladem a szpryc± to niebo a ziemia! |
Mylisz siê kolego. Dobry podka³d daje 30-40 mikronów suchej warstwy na 1 raz. Natrysk mo¿e 10-15 czyli nawet nie po³owê. Do tego je¿eli nie u¿yjesz specjalnego rozcieñczalnika do natrysków to masz gwarancjê, ¿e posiada. Dobre firmy zalecaj± wy³±cznie nak³adaæ podk³ad wype³niaj±cy. |
_________________ ZOBACZ
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=7388319
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=3442968
www.autolakier.pl
|
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-03-15, 10:25
|
0
|
|
|
AIRBRUSH:D:D:D:D
Pomóg³: 6 razy Posty: 256 Sk±d: Zgierz
|
ixell napisa³/a: | Dobre firmy zalecaj± wy³±cznie nak³adaæ podk³ad wype³niaj±cy. |
Jakie dobre firmy tak zalecaj±????? |
|
|
|
|
marikk
|
Wys³any: 2008-03-15, 14:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 249
|
ixell napisa³/a: | Dobre firmy zalecaj± wy³±cznie nak³adaæ podk³ad wype³niaj±cy. | zgadzam siê z tym jak najbardziej ale na pewno nie podk³ady za 27 zl auto renovy profixy czy inne wynalazki ale niestety z przykro¶ci± stwierdze ¿e w wiêkoszo¶ci sklepach z materia³ami pó³ki s± tym przepe³nione |
|
|
|
|
arti
|
Wys³any: 2008-03-15, 22:06
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 98
|
ixell,
W karcie technicznej Novola:
Podk³ad 330 - jedna warstwa 40-50 mikronow
Szpachlowka = jedna warstwa ok. 100 mikronow
O co chodzi??? |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2008-03-16, 11:37
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
no wlasnie. ktora to spzachla ma 15 mikronów? chyba jak nalozysz max such± warstwê na dyszy 1.3 |
|
|
|
ixell
|
Wys³any: 2008-03-16, 19:03
|
0
|
|
|
|
arti napisa³/a: | ixell,
W karcie technicznej Novola:
Podk³ad 330 - jedna warstwa 40-50 mikronow
Szpachlowka = jedna warstwa ok. 100 mikronow
O co chodzi??? |
kolego, naucz siê czytaæ
http://www.novol.pl/att/1...LT-01-13_SN.pdf
Pkt "teoretyczna wydajno¶æ" masz napisane, ¿e litrem zrobisz 6 m kw o grubo
[ Dodano: 2008-03-16, 19:04 ]
co
[ Dodano: 2008-03-16, 19:07 ]
cos mi komp glupieje.
ciagnac dalej, grubosci 100 mikronow na 6 m kw z litra... zadna rewelka. Dlaczego nie napisza otwarcie, 1 warstwa to .... mikronow? Pomyslcie...
[ Dodano: 2008-03-16, 19:10 ]
Poza tym, novol to nie jest dobra firma. Mowiac to mam na mysli np; DuPony, Sikkens, Standox, Spies, PPG......... Nie ma tam miejsaca dla naszych firm i raczej dlugo nie bedzie |
_________________ ZOBACZ
www.autolakier.pl
|
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-03-16, 19:28
|
0
|
|
|
|
ixell napisa³/a: | DuPony, Sikkens, Standox, Spies, PPG |
ixell napisa³/a: | Dobre firmy zalecaj± wy³±cznie nak³adaæ podk³ad wype³niaj±cy. |
Ponawiam pytanie, która z firm zaleca wy³±cznie stosowanie podk³adu wype³niaj±cego????
Po co kazda z tych firm ma natryskówkê w swojej ofercie jeslil jest "niepotrzebna"????? |
|
|
|
|
ixell
|
Wys³any: 2008-03-16, 19:38
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-03-16, 19:43
|
0
|
|
|
|
przeczyta³em, wynika ze uzywanie szprycy ZALECAJ¡!!!!!
myle sie?????? |
|
|
|
|
ixell
|
Wys³any: 2008-03-16, 19:45
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
danielpainter
|
Wys³any: 2008-03-16, 19:50
|
0
|
|
|
|
ja maluje Spiesem i zalecaj±, nie myle sie
mi piszesz zebym przeczyta³ co jest napisane w tym pliku który wrzuci³e¶ a sam go chyba nie czyta³e¶. przeczytaj dok³adnie co jest napisane na samym koncu, ostatni akapit, DOK£ADNIE!!! |
|
|
|
|
ixell
|
Wys³any: 2008-03-16, 20:07
|
0
|
|
|
|
Wiem dok³adnie co jest napisane. Wg mnie mo¿esz robiæ natryskiem. Tito mi to. Ja uwa¿am, ¿e wiêcej zepsuæ u¿ywaj±c natrysku, ni¿ nak³adaj±c np 2 x podk³ad wype³niaj±cy. Nie u¿ywam go ju¿ od 97 roku i jak na razie nie zamierzam do niego wracaæ. DLA MNIE NATRYSK TO HISTORIA. Na ¿adnym szkoleniu, które przeszed³em (a kilka ich by³o w ró¿nych firmach), ¿aden technik nie pokazywa³ procesu naprawczego z u¿yciem szprycy. Wrêcz odradza³.... |
_________________ ZOBACZ
www.autolakier.pl
|
|
|
|