Autor |
Wiadomo¶æ |
|
vitara
|
Wys³any: 2012-06-29, 12:56 Jak siê konserwuje barankiem ? - pro¶ba o porady
|
0
|
|
|
|
Witam
Mam sobie baranek - preparat i pistolet do niego.
Kompresor pompuje oko³o 2 atm .
Ale nie chce mi to lecieæ?
Rozrzedza siê to czym¶ ?
Ca³y czas mam uczucie ¿e rozwali mi powietrze t± butle z barankiem ?
S± jakie¶ tajniki pistoletu i baranka?
RObiê to 1 raz i tylko dla siebie
I ten baranek straszliwie gêsty siê byæ wydaje .
Co my¶licie ?
Gdzie znale¼æ jakie¶ podpowiedzi w temacie konserwacji barankiem pistoletu itd ? |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2012-06-29, 13:44
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 600
|
kompresor pompuje 2 atmosfery
to chyba jaki¶ ¿art pompk± do roweru nie zasilisz ¿adnego pistoletu a zw³aszcza do konserwacji po drugie baranek na konserwacjê to mizerny pomys³ chyba ¿e mia³e¶ wszystko zdarte do zera i zrobione epoksydem a i tak po baranku trzeba by pojechaæ jak±¶ konserwacj± |
|
|
|
|
vitara
|
Wys³any: 2012-06-29, 13:51
|
0
|
|
|
|
to co zamiast baranka ? kompresor pompuje do 4 atm na wyj¶æiu mam ustawione 2
tak epoksydem malowa³em wcze¶niej |
|
|
|
|
vitara
|
Wys³any: 2012-06-29, 13:58
|
0
|
|
|
|
ten ¶rodek tectyl czym siê nak³ada?
jaki¶ specjalny pistolet ? |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2012-06-29, 14:09
|
0
|
|
|
|
no je¿eli masz epoxem to baranek mo¿e byæ bo w tm momencie spe³ni swoje zadanie ale na niego musisz waln±æ jeszcze ¶rodkiem do konserwacji podwozia np. ja u¿ywam czêsto bolla z zielonym korkiem sam baranek mizernie bo „pije wode” i trzeba go czym¶ zabezpieczyæ co do kompresora to 2 czy 4 i tak ma³o do tego wiatru potrzeba naprawdê du¿o sprawd¼ pistolet ma u góry taki ma³y otworek który powinie byæ dro¿ny i dysza wylotowa musi byæ czysta co do rociêczania to mo¿na i to pewnie jedyna twoja droga ale czym nie wiem bo nigdy nie rozrabia³em baraków mo¿e inni co¶ podpowiedz± pzdrawiam |
|
|
|
|
vitara
|
Wys³any: 2012-06-29, 15:17
|
0
|
|
|
|
a jaki¶ inny ¶rodek do wykorzystania jako konserwant podwozia ?
który mo¿na konserwowaæ nanosiæ normalnym pistoletem do farby ? jest co¶ takiego ? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2012-06-29, 17:10
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
kolego poprostu masz zapchany pistolet dlatego zamiast leciec wali ci powietrzem w barana...kup nowy pistolet najlepiej,nie jest to duzy koszt albo rozbierz tego i poprzepychaj wszystko dobrze...jak wlo¿ysz koncówke do nitro to musi zapier.... sie ciesz ze jeszcze w baranku nie jestes ca³y,ja kiedys tez tak mialem jak walne³o w zbiornik a bylo s³abo przykrecone to moj pravcownik mial ca³y ryj czarny i my³ sie nitrem szybko ³±cznie z w³osami |
|
|
|
|
emiliopl
|
Wys³any: 2012-06-29, 19:09
|
0
|
|
|
|
w³ó¿ pistolet ca³y do nitro. zobacz na opakowaniu d baranka jakie ci¶nienie ma mieæ na 4 ewentualnie poleci. ale na 2 na pewno nie. |
|
|
|
|
...kuba...
|
Wys³any: 2012-06-29, 19:46
|
0
|
|
|
|
diablo74 napisa³/a: | no je¿eli masz epoxem to baranek mo¿e byæ bo w tm momencie spe³ni swoje zadanie ale na niego musisz waln±æ jeszcze ¶rodkiem do konserwacji podwozia np. ja u¿ywam czêsto bolla z zielonym korkiem sam baranek mizernie bo „pije wode” i trzeba go czym¶ zabezpieczyæ. |
A ja mam pytanie odno¶nie zabezpieczenia baranka, mam po³o¿ony baranek na epoksydzie, na nadkolach, i je¶li baranka pokryjê baz± i lakierem to bêdzie dobre zabezpieczenie? czy nie op³aca siê k³a¶æ lakieru na nadkolach, i lepiej zabezpieczyæ to ¶rodkiem do konserwacji podwozia? |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2012-06-29, 21:51
|
0
|
|
|
|
...kuba... napisa³/a: | A ja mam pytanie odno¶nie zabezpieczenia baranka, mam po³o¿ony baranek na epoksydzie, na nadkolach, i je¶li baranka pokryjê baz± i lakierem to bêdzie dobre zabezpieczenie? czy nie op³aca siê k³a¶æ lakieru na nadkolach, i lepiej zabezpieczyæ to ¶rodkiem do konserwacji podwozia? |
baranka mo¿esz malowaæ we wszystkich wymienionych przez ciebie sposobach je¿eli masz go od wewn±trz(w nadkolu) to konserwacja bêdzie lepszym rozwi±zaniem przynajmniej w aucie u¿ytkowym |
|
|
|
|
Marcino
|
Wys³any: 2012-11-20, 14:34
|
0
|
|
|
|
diablo74... a co daæ na same ranty nadkoli? Czy poprostu walnaæ 2x warstwe konserwacji i nie bawic siê w baranka? |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2012-11-20, 14:57
|
+1
|
|
|
|
czasami dajê na same ranty baranka takiego "delikatnego" a potem kolor i dla jasno¶ci moja kolejno¶æ jest taka: blacha epox baranek podk³ad akrylowy(ale nie ma musu) no i kolor |
|
|
|
|
Marcino
|
Wys³any: 2012-11-20, 15:02
|
0
|
|
|
|
A jak okleiæ rant ¿eby dobrze wysz³o? Okleiæ od czo³a i wtedy zalewasz delikatnie sam rant?
Jaki ¶rodek proponujesz... np Noxudol 1600, Sika , Tectyl...
Wnêki i ca³y spód mam zrobione Bolem z zielonym korkiem, posz³o 4 puchy, i jeszcze jedna conajmnie pojdzie na odcinek od tylnej belki i pod tylnym zderzakiem. |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2012-11-20, 15:15
|
0
|
|
|
|
tak w zasadzie to siê chyba nie zrozumieli¶my ale có¿ taka wada s³owa pisanego ja poda³em przyk³ad jak pod lakier a Ty pewnie chcesz same ranty dodatkowo zabezpieczyæ no to co masz? |
|
|
|
|
van_semp
|
Wys³any: 2012-11-20, 23:22
|
0
|
|
|
|
A ja mam takie pytanie: Czy kto¶ z was s³ysza³ o tym ¿eby baranka rozcieñczyæ przepracowanym olejem? ¯e niby jest wtedy bardziej elastyczny i nie popêka? |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2012-11-20, 23:33
|
0
|
|
|
|
nie no bez przesadyzmu nie do¶æ ¿e olejem to jeszcze przepracowanym
miêdzy bajki to trzeba w³o¿yæ albo do jakich¶ nieziemskich patentów
po pierwsze olej nie wiem nawet czy da siê wymieszaæ z barankiem po drugie nigdy by taka mikstura nie wysch³a a po trzecie przepracowany olej zawiera zwi±zki siarki a zgadnij jak to mo¿e dzia³aæ na metal? |
|
|
|
|
Marcino
|
Wys³any: 2012-11-21, 08:55
|
0
|
|
|
|
diablo74,
Chcia³bym tak jak ty, daæ baranka dodatkowo na rant i to polakierowaæ. Choæ nuie wiem czy to konieczne.
Obecnie mam w podk³±dzie i w sobotê przymierzam sie do bazy i klaru. £aczenie blach nadkola wewnetrznego i zewnêtrznego uszczelnione mam mas± kauczukow± uszczelniajaco-klej±c± i na to ca³e wneki mam w tym momencie pokryte konserwacj± do podwozi Bola (z zielonym korkiem). |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2012-11-21, 11:41
|
0
|
|
|
|
nie jest to konieczne ja to robiê w starszych samochodach i po wymianie reperaturek ( takie dodatkowe elastyczne zabezpieczenie ) jak malujesz b³otnik to na pewno nie zaszkodzi |
|
|
|
|
Marcino
|
Wys³any: 2012-11-21, 11:58
|
0
|
|
|
|
Mój jest w³asnie starszy 97, i jest po "reanimacji" wstawionych reperaturek. Napewno mam ju¿ lepiej zabezpieczone ni¿ by³o poprzednio. Dzi¶ jeszcze rozbiorê i zakonsserwuje od ¶rodka baga¿nika.
Dzieki za pomoc. |
|
|
|
|
van_semp
|
Wys³any: 2012-11-21, 17:28
|
0
|
|
|
|
Wiêc takie mikstury to tylko czyi¶ "genialny pomys³". Pyta³em bo siê zastanawiam jak konserwacja podwozia pêka (wygl±da tak jak by przeci±æ no¿em i troche j± oderwaæ) to znaczy, ¿e by³o ¼le zrobione czy mo¿e nieodpowiednia konserwacja- s± twardsze i bardziej elastyczne? |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-11-21, 18:49
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 293
|
Ja znowu s³ysza³em o mieszaninie ¶rodka do konserwacji podwozi ze ¶rodkiem do konserwacji profili i efekt ma byæ taki ¿e ma to nie pêkaæ ale nie dam sobie za to g³owy uci±æ bo tylko co¶ takiego s³ysza³em |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2012-11-21, 21:35
|
0
|
|
|
|
van_semp napisa³/a: | Wiêc takie mikstury to tylko czyi¶ "genialny pomys³". Pyta³em bo siê zastanawiam jak konserwacja podwozia pêka (wygl±da tak jak by przeci±æ no¿em i troche j± oderwaæ) to znaczy, ¿e by³o ¼le zrobione czy mo¿e nieodpowiednia konserwacja- s± twardsze i bardziej elastyczne? |
najpierw piszesz o baranku a potem o konserwacji zdecyduj siê to dwa ró¿ne ¶rodki ale ¿adnego z nich nie miesza siê z "wynalazkami" ani olej ani smar nie maj± tu ¿adnego zastosowania |
|
|
|
|
van_semp
|
Wys³any: 2012-11-21, 22:22
|
0
|
|
|
|
By³em przekonany, ¿e baranek i konserwacja to jedno i to samo! Ale jeszcze raz przeczyta³em temat...
Wiêc jak jest dziura w pod³odze to wspawam now± blachê na to epoxyd a potem boll w puszce z zielonym korkiem pod pistolet (to jest konserwacja a nie baranek tak?)
Czyli taki boll ma za zadanie amortyzowaæ uderzenia kamieni o podwozie?
W takim razie do czego s³u¿y baranek i jakie jest zadanie? |
|
|
|
|
piwo76
|
Wys³any: 2012-11-21, 22:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 176
|
baraner s³u¿y do maskowania niedoskona³o¶ci na progach których nie robi sie za dok³adnie |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2012-11-21, 23:24
|
0
|
|
|
|
a ja namieszam w ten sposób: baranek nie mo¿e byæ ostatni± warstw± a konserwacja tak, na baranka siê dalej maluje a na konserwacjê ju¿ nie i jeszcze dla lepszego efektu: na baranka mo¿na rzucic konserwacjê a na konserwacjê nie mo¿na rzuciæ baranka, wsio jasne? |
|
|
|
|
van_semp
|
Wys³any: 2012-11-22, 16:46
|
0
|
|
|
|
Teraz dziêki Wam ju¿ wiem wiêcej.
Pytam tak dociekliwie bo nied³ugo bêdê ³ata³ podwozie golfa 3 i znalaz³em w gara¿u 4 puszki tego w³a¶nie bolla a pewien znajomy (ten od rozcieñczania olejem) twierdzi³, ¿e to jest twarde i popêka i bêdzie od³aziæ. Podwozi jeszcze nie konserwowa³em, wiêc nie wiem co i jak dok³adnie...
Czyli zadanie baranka mo¿na poniek±d porównaæ do szpachlówki...
Czy wystarczy sam boll w celu ochrony podwozia od uderzeñ kamyków czy mo¿e do tego stosuje siê jeszcze co¶ innego? |
|
|
|