Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
matutu
Wys³any: 2012-11-20, 18:56   Renowacja auta + zakup sprzêtu - czy dobrze kombinujê?
0
UP DOWN

Witam Panowie,

Jestem amatorem, nie zajmujê siê tym zawodowo, a tak po prawdzie to moja pierwsza ca³o¶ciówka. Mam do zrobienia busa. Ca³± imprezê zaczynam od blacharki i lakierowania.
Jako ¿e lakiernik zawo³a³ tak± cenê ¿e musia³em usi±¶æ, to za robotê zabieram siê sam.

Jako ¿e buda jest zdrowa, w zgnitych miejscach ma wstawione wstawki, to z blacharki pozostaje mi jedynie: doczy¶ciæ ³±czenia blach z rdzawego nalotu i usun±æ star± szpachlê (za d³ugo by³a nieos³oniêta lakierem i wci±gnê³a zbyt wiele wilgoci).
Plan dalszych robót:
1. doczyszczenie do go³ej blachy tam gdzie bêdzie trzeba
2. podk³ad reaktywny (wash primer)
3. podklad akrylowy w miejscach gdzie da³em reaktywny, a gdzie muszê na³o¿yæ szpachlówkê
4. szpachlówka (jaka¶ w miarê lekka, jako ¿e wg³êbienia do szpachlowania s± niewielkie)
5. podklad akrylowy
6. lakier akrylowy

W metallic ani per³ê mimo szczerych chêci siê nie zabieram, w±tpiê czy by³bym w stanie je dobrze po³o¿yæ.
Je¶li chodzi o ³±czenia blach to zamierzam wyczy¶ciæ je do go³ej blachy, na to podk³ad reaktywny, potem warstwa podkladu akrylowego, potem masa (np APP), podklad akrylowy a na to koncowa warstwa lakieru akrylowego.

Je¶li kto¶ ma jakie¶ uwagi lub sugestie - chêtnie pos³ucham:)
Dodatkowe pytania:

1.Je¶li chodzi o sprzêt - mam kompresor metabo 50l, na upartego mogê za³atwiæ drugi i pod³±czyæ je przez jaki¶ trójnik. Szlifierkê oscylacyjn± posiadam, papiery zakupiê.
Najwa¿niejsz± spraw± jest pistolet. Chcia³em unikn±æ zakupu pistoletów za 100z³, i doszed³em do tego ¿e kupiê co¶ do 400z³. W grê wchodzi Star evo-t v2 lub lare EVOlution lvlp. Czy to dobry wybór? Chyba sk³aniam siê ku starowi.
2.Niestety, bior±c pod uwagê ¿e muszê kupiæ jeszcze odwadniacz, wiêcej pieniêdzy nie posiadam, a jako ¿e ww. kupiê z dysz± 1,4 , to zostaje z pistoletem który nada siê do akrylu na koniec jak i podk³adu reaktywnego, nie nadaje siê natomiast do podkladu akrylowego. W zwi±zku z tym pytanie - czy dysz± 1,4mm na³o¿ê podk³ad reaktywny? O ile wiêcej powinienem daæ rozcienczalnika (bêdê robi³ to novolem economy albo novolem 350)? Alternatyw± dla tego jest zakup 2x SICO, nie wiem czy to dobry pomys³.
3. Pytanie dotycz±ce szpachlowania jak i podkladu reaktywnego : czy mogê szpachlowaæ, oraz nak³adaæ podklad reaktywny w temperaturze 5-10*C? Do lakierowania podkladem akrylowym oraz lakierem koncowym bêde mial dostep do ogrzewanej hali +20*C, a byæ mo¿e tak¿e do komory w której bêdê móg³ wygrzaæ auto przy +60*C, jednak do reaktywnego + szpachli takiego miejsca nie za³atwiê.

Pozdrawiam i dziêkujê za odpowiedzi:)

sawmaster 
Wys³any: 2012-11-21, 19:38   
0
UP DOWN

Sk±d: Bia³ystok
o pistoletach jest mnóstwo tematów, czemu chcesz nak³adaæ reaktywny pistoletem? nie lepiej epoxyd pêdzlem?
mo¿esz malowaæ epoxydem/reaktywnym w tej temaperaaturze i szpachlowaæ

matutu
Wys³any: 2012-11-22, 12:16   
0
UP DOWN

Pistolety kupi³em 2: star evo-t v2 1,4mm i speedway hp 1,8mm do podkladu akrylowego.

Czyli podklad reaktywny powinienem nak³adaæ pêdzlem a nie pistoletem?

okoñ
Wys³any: 2012-11-22, 17:31   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
sawmaster napisa³/a:
o pistoletach jest mnóstwo tematów, czemu chcesz nak³adaæ reaktywny pistoletem?

O pistoletach jest mnóswo :tak: a o reaktywnym te¿ jest mnóstwo :x: i gdyby¶ nie czyta³ tylko o pistoletach to te¿ byæ wyczyta³ ¿e reaktywny powinien zostaæ po³o¿ony w cienkiej równej warstwie i nie mam pojêcia jak to jest mo¿liwe pêdzlem ale skoro potrafisz to czemu nie :x:
matutu napisa³/a:
Czyli podklad reaktywny powinienem nak³adaæ pêdzlem a nie pistoletem?

Lepiej poczytaj jeszcze o podk³adach bo ja to tylko amator amatorów ale z tego co wyczyta³em to NALE¯Y po³o¿yæ pistoletem zreszt± takie dane znajdziesz w karcie technicznej produktu która zapewne jest dostêpna na stronie producenta produktu. Co do techniki to jeszcze wyczyta³em ¿e nie powinno siê k³a¶æ szpachli na podk³ad akrylowy, ale nie chcê Ciê wprowadzaæ w b³±d wiêc lepiej doczytaj od fachowców ;)
P.S. Te¿ mam EVO-T ale z dysza 1.3 ;)

hamir 
Wys³any: 2012-11-23, 14:13   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
powiem tak,dozbieraj kasy,daj to lakiernikowi do zrobienia.braki sprzetowe i brak wiedzy Twojej w temacie sa rowne z cena jaka zawolal lakiernik.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: