Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
thedawidos 
Wys³any: 2012-11-23, 07:56   Akryl a bezbarwny
0
UP DOWN

Sk±d: Wlkp. Ko¶cian
Witam

Wczoraj mi co¶ odbi³o i chcia³bym pomalowaæ zmieniæ kolor swego skutera. Mianowicie bêdzie on w dwóch kolorach czerwomy z bia³ym. I teraz chcia³bym porady jak pomalowaæ czy wszystko lakierem bazowym ?? Czy te¿ po³o¿yæ lakier akrylowy? Chcia³em niby pomalowaæ bia³ym akrylem a czerwony po³o¿yæ bazowy co wy na to? Czy na akryl muszê k³a¶æ bezbarwny??

hamir 
Wys³any: 2012-11-23, 13:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
to zalezy jakie masz doswidczenie w tej branzy? ;)

No-limit
Wys³any: 2012-11-23, 13:49   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
Nie kombinuj.Zmatuj,bia³a baza, na bia³± czerwon±,bezbarwny na ca³o¶æ ;) .Wiedz,¿e czerwone ,jaskrawe kolory k³adzie siê na bia³e t³o.

No-limit
Wys³any: 2012-11-23, 14:08   
+1
UP DOWN

Aha.Gdyby¶ chcia³ na jednym elemencie 2 kolory,baza jest dobra do ta¶my nastêpnego dnia.

thedawidos 
Wys³any: 2012-11-23, 15:14   
0
UP DOWN

A co s±dzicie o czarnym macie chcia³em kupiæ gotowy mat, bez ¿adego kombinowania czy konieczno¶æ jest pokrycia matu bezbarwnym ?? Mat chcia³em po³±czyæ z czerwonym-krwistym kolorem- baz±. Czy w³a¶nie bazê mogê nanosiæ na podk³ad szary?? Po 15 min od po³o¿enia bazy nale¿y pokryæ to bezbarwnym??

No-limit
Wys³any: 2012-11-23, 16:29   
+1
UP DOWN

Czerwony ma byæ w po³ysku?

thedawidos 
Wys³any: 2012-11-23, 16:32   
0
UP DOWN

No dobrze by by³o ;)

No-limit
Wys³any: 2012-11-23, 17:01   
-1
UP DOWN

Najtañsza opcja:akryl 1-warstwowy w macie.Na drugi dzieñ maskujesz czarny mat.Pod czerwony bia³e t³o(baza).Oklejasz,maskujesz nastêpnie o 1-2mm od krawêdzi bia³ego i lecisz czerwon± bazê.Rozklejasz oklejasz 1-2 mm od krawêdzi czerwonego i klar.

thedawidos 
Wys³any: 2012-11-23, 17:53   
0
UP DOWN

Znaczy siê te moje malowanie i kolory odpowiadaj± elementom tak¿e nic nie musze oklejaæ ka¿dy elemen bêdzie oddzielnie malowany innym kolorem tak¿e oklajaæ nie musze. Tylko w³a¶nie pytanie czy je¶li kupie czarny mat 1l to bêde musia³ to jeszcze czym¶ pokryæ?? Trudno maluje siê matem?? a co do czerwonego koloru co radzicie ¿eby by³ fajny efekt ale i te¿ ¿eby by³o to do¶æ ³atwwe do wykonanie. Baz± jeszcze jako¶ dam rade po³o¿yæ tylko najwiêcej strachu mam przy bezbarwnym i w³a¶nie zastanawiam sie czy akryl czy baza.

No-limit
Wys³any: 2012-11-23, 19:04   
0
UP DOWN

thedawidos napisa³/a:
najwiêcej strachu mam przy bezbarwnym i w³a¶nie zastanawiam sie czy akryl czy baza.

Akryl potrafi tak samo pociec jak klar.
thedawidos napisa³/a:
czy je¶li kupie czarny mat 1l to bêde musia³ to jeszcze czym¶ pokryæ?? Trudno maluje siê matem??

Jak za mocno wylejesz wyjdzie Ci pó³mat.¿eby temu zapobiec trzeba lakier ciut wiêcej rozrzedziæ ni¿ po³ysk i k³a¶æ lekkie warstwy z przerwami na odparowanie do matu.Akrylu w macie niczym ju¿ nie pokrywasz.
Co do czerwonego je¶li ma byæ jaskrawy musi byæ bia³e t³o.

thedawidos 
Wys³any: 2012-11-23, 19:07   
0
UP DOWN

Tak wiêc co radzisz z tym czerwonym kolorem baza czy akryl??

No-limit
Wys³any: 2012-11-23, 19:13   
+1
UP DOWN

thedawidos napisa³/a:
Tak wiêc co radzisz z tym czerwonym kolorem baza czy klar??

Jak to baza,czy klar?Jak baza to i klar :D
Kup sobie akryl.Przy zacieku bêdzie ³atwiej ;)
Pod czerwony daj podwasrtwê z bia³ej bazy.Tak wygodniej.

thedawidos 
Wys³any: 2012-11-23, 19:17   
0
UP DOWN

http://www.kolorbox.pl/color/2,184,bmw,japanrot

Too akryl czy baza ??

P.S

Sorry zamiast klar powinno byæ akryl ;)

thedawidos 
Wys³any: 2012-11-23, 19:22   
0
UP DOWN

Okej znów nie doczyta³em ;/

Dziêki za pomoc :)

No-limit
Wys³any: 2012-11-23, 19:24   
+1
UP DOWN

A sk±d mam wiedzieæ :D
Przecie¿ dany kolor mo¿e byæ dostêpny w obu systemach ;)

lukas94 
Wys³any: 2012-11-24, 22:00   
0
UP DOWN
lukas94

Sk±d: mazowieckie
ten lakier na zdjeciu to baza .napisane tam jest "lakier bazowy" jednak mo¿e byc zrobiony w akrylu

ms
Wys³any: 2012-11-25, 02:51   
0
UP DOWN

No-limit napisa³/a:
Aha.Gdyby¶ chcia³ na jednym elemencie 2 kolory,baza jest dobra do ta¶my nastêpnego dnia.

Baza siê nie przesuszy za bardzo :?:

No-limit
Wys³any: 2012-11-26, 11:53   
0
UP DOWN

ms napisa³/a:
Baza siê nie przesuszy za bardzo

Nie :)

adniem21
Wys³any: 2012-11-26, 12:51   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Tez bêdê nied³ugo wykleja³ szparunki i s³ysza³em tak± opinie zeby do bazy dodaæ troszke utwardzacza i wtedy sie baza nie przesuszy. itylko nie wiem czy to mo¿na stosowaæ czy sie co¶ nie zwa¿y i czy klej z ta¶my liniowej nie zostanie na bazie, robi³ ktos szparunki nz wykorzystaniem ta¶my liniowej 3M

No-limit
Wys³any: 2012-11-26, 13:59   
0
UP DOWN

adniem21 napisa³/a:
s³ysza³em tak± opinie zeby do bazy dodaæ troszke utwardzacza i wtedy sie baza nie przesuszy.

Nie kombinuj.Jak u¿yjesz rozc. do bazy,a nie nitra wszystko bêdzie OK.Do 48 h musisz po³o¿yæ klar.Ta¶ma liniowa nie zostawi kleju, nie obawiaj siê :)

ms
Wys³any: 2012-11-26, 17:59   
0
UP DOWN

No-limit napisa³/a:
ms napisa³/a:
Baza siê nie przesuszy za bardzo

Nie :)

No-limit napisa³/a:
Do 48 h musisz po³o¿yæ klar

Do tej pory by³em przekonany, ¿e jak baza przyschnie (zmatowieje) to trzeba w ci±gu kilku h po³o¿yæ bezbarwny bo w przysz³o¶ci mo¿e siê oddzieliæ i kalr bêdzie odpada³ :)

Kolejna cenna informacja, dziêki, na pewno w przysz³o¶ci mi siê przyda :spoko:

No-limit, to przy okazji ja siê zapytam w nawi±zaniu do tego:

No-limit napisa³/a:
Wiedz,¿e czerwone ,jaskrawe kolory k³adzie siê na bia³e t³o

Mam pod domem samochód z 89r. Wg próbek lakierów dla tego modelu i rocznika, odkodowa³em, ¿e fabrycznie by³ po³o¿ony jaskrawy czerwony akryl, natomiast na dole zderzaków i listew progowych idzie czarny matowy pas.

Wiosn± bêdê lecia³ ca³o¶ciówkê, i sam nie wiem czy pozostaæ przy akrylu tak jak by³o w oryginale, czy zrobiæ to baz± i kalrem :roll:

Je¶li zdecydujê siê baz± i klarem, to najpierw polakierowaæ ca³y zderzak i listwy na czerwono a nastêpnego dnia czarne pasy na dole, czy w odwrotnej kolejno¶ci :?:

Kolejna rzecz, jakiej firmy akryle s± najlepsze :?: Czerwone akrylowe lakiery lubi± p³owieæ, co ciekawe w moim samochodzie z 89r lakier choæ oryginalny czerwony akryl, to w ogóle nie wyp³owia³, nie zmatowi³ siê, jest jak nowy gdyby nie mniejsze i wiêksze wgniotki parkingowe oraz otarcia bym go nie zaczepia³

No-limit
Wys³any: 2012-11-27, 12:09   
0
UP DOWN

ms napisa³/a:
Do tej pory by³em przekonany, ¿e jak baza przyschnie (zmatowieje) to trzeba w ci±gu kilku h po³o¿yæ bezbarwny bo w przysz³o¶ci mo¿e siê oddzieliæ i kalr bêdzie odpada³

Poda³em maksymalne czasy,tak ¿eby¶ wyrobi³ siê w 48h z klarem ³±cznie.Ta¶mê mo¿na kleiæ ju¿ po 3-4h.
ms napisa³/a:
Wiosn± bêdê lecia³ ca³o¶ciówkê, i sam nie wiem czy pozostaæ przy akrylu tak jak by³o w oryginale, czy zrobiæ to baz± i kalrem

Klar czê¶ciowo zabezpicza przed UV

No-limit
Wys³any: 2012-11-27, 12:37   
0
UP DOWN

ms napisa³/a:
listwy na czerwono a nastêpnego dnia czarne pasy

Jak bêdziesz odcina³ siê ta¶m±,po 3-4 h,najpó¿niej nastêpnego dnia.Czarny na czerwony.
ms napisa³/a:
Czerwone akrylowe lakiery lubi± p³owieæ, co ciekawe w moim samochodzie z 89r lakier choæ oryginalny czerwony akryl, to w ogóle nie wyp³owia³, nie zmatowi³ siê, jest

Nie wierzê.Zapoleruj to zobaczysz ró¿nicê.
ms napisa³/a:
jakiej firmy akryle s± najlepsze

Te dro¿sze ;)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum