Autor |
Wiadomo¶æ |
|
zawi3j
|
Wys³any: 2012-11-23, 09:16 Lakierowanie Rantu nadkola
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 141
|
Cze¶æ, chcia³em wszystkich powitaæ jako ¿e to mój pierwszy post
Wczoraj zacz±³em kombinowaæ z tylnim rantem (kto¶ mnie stukn±³ i porysowa³ go na ca³ej d³ugo¶ci lekko go odkszta³caj±c).
Zeszlifowa³em powsta³e zadrapania praktycznie do samego podk³adu. Nastêpnie po³o¿y³em szpachlê wykoñczeniow±. Po wyschniêciu doszlifowa³em element. Po³o¿y³em wczoraj podk³ad szary z utwardzaczem a dzi¶ go doszlifowa³em. Planowa³em zgubiæ liniê ³±czenia lakierów zagiêciu lecz chyba to nie wypali.
zdjêcie:
Baze powinienem po³o¿yæ ciut ponad podk³ad ? o ile wy¿ej 2-3 mm nad tym szarym podk³adem ?
jak po³ozyæ klar na jak± powierzchnie ? na tak± sam± jak baza czy ciut wy¿ej, a mo¿e na tak± jak teraz jest zaznaczona?
samochód nie bedzie lakierowany w tych warunkach. Ko³o bêdzie zdjête i izolacja foli± od otoczenia. |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2012-11-23, 13:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 754 Sk±d: Astana
|
patrzac na zdjecie,to to folie do lakierowania masz za blisko,zostanie Ci odciecie juz na bazie bedzie widoczne!lepiej bedzie wyzej,tak aby baza nie dotarla tam,natomiast bezbarwnym to lepiej pokryj caly blotnik,bo jak niemsz wprawy to wyjdzie Ci hmura!koszt ten sam,efekt lepszy. |
|
|
|
|
zawi3j
|
Wys³any: 2012-11-24, 08:26
|
0
|
|
|
|
To jak powinienem os³onic foli±?
Ma³y schemat to nie jest moja viki tylko zdjêcie zaczerpniete z googli.
Zielonym kolorem zaznaczy³em gdzie bêdê próbowa³ zrobiæ odciêcie w zagiêciu. czê¶æ zderzaka bêdzie malowana tylko od do³u tak jak idzie podk³ad a tam na zewn±trz tylko troszeczke tyle co napuszy
Czerwonym kolorem zaznaczone jest ca³e nadkole ono bedzie ods³oniête
jaki strumieñ bêdzie najbardziej odpowiedni do tego zabiegu ? (kszta³t, stosunek powietrza do materia³u)
Do tej pory malowa³em skutery(ca³e plastiki) i wychodzi³y ca³kiem przyzwoicie. Malowa³em te¿ zderzaki, ale nigdy nie malowa³em takich elementów jak to nadkole. Jak zrobiæ ¿eby nie by³o widaæ odciêcia? |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2012-11-24, 08:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 848
|
Kolego w³a¶nie trzeba ca³e nadkole tak jak zaznaczy³es znaczy miejsce podk³adowane bazujesz delikatnie wypruszajac na przejsciach zeby nie by³o widac róznicy a calosc kryjesz bezbarwnym... zderzak tez troche dalej na za³amaniu pod lamp± myske ze bedzie ok jak wyjdziesz tam bezbarwnym potem na koniec na ³aczeniu starego lakieru z nowym przepruszyc rozpuchem do cieniowania... |
|
|
|
|
zawi3j
|
Wys³any: 2012-11-24, 10:26
|
0
|
|
|
|
Mo¿na zdrowy lakier odt³u¶ciæ rozpuszczalnikiem ? Muszê przycieraæ go papierem ¶ciernym ? Bojê siê ¿eby nie zasz³a jaka¶ reakcja chemiczna i nie narobiæ sobie jakich¶ problemów.
Ahh jedno pytanie dla porównania cen:
dobieranie koloru dla opla vectry na bazie lakieru 293 - 100 ml zap³aci³em 22 z³
klar + utwardzacz 8 z³
Czy to drogo ? |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2012-11-24, 14:33
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 848
|
No przeciez normalna cena za 5 zl nik ci nie zrobi ... stary bezbarwny matujesz na wode 2000 badz 1500 pod bezbarwny tylko nie przetrzyj lakieru zadna reakcja nie zajdzie a tam gdzie podklad matujesz 1000na wode opklejasz przemywasz zmywaczem i psikasz.... |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2012-11-24, 15:37
|
0
|
|
|
|
ta cena to standard wiec niema problemu,tylko tego klaru setka to zamalo na blotnik |
|
|
|
|
zawi3j
|
Wys³any: 2012-11-24, 16:24
|
0
|
|
|
|
Mam 200 ml klaru do tego dochodzi utwardzacz i rozcieñczalnik my¶lê ¿e powinno wystarczyæ(klar 2:1 czyli bêdê mia³ jakie¶ 300 ml do tego rozcieñczalnik jakies 10% wiêc na oko bêdzie oko³o 330 ml). Nadkole (ca³y obszar zaznaczony czerwonym zmatowi³em papierem wodnym 2500, a rant 2000). A na b³otniku tylko rant, wydaje mi siê ¿e nie bêdzie widaæ odciêcia z racji tego ¿e tam tylko od do³u bêdê malowa³. Ewentualn± liniê mo¿e uda siê spolerowaæ bêdê celowa³ tak ¿eby granica by³a idealnie w zagiêciu.
Co do pokrywania klarem na ca³o¶ci nadkola musi i¶æ idealnie równa "gruba" warstwa ?
czy tam w "zdrowym" miejscu wystarczy jedna a klar szczególnie rozlaæ w miejscu zapodk³adowanym i tam gdzie najbardziej baza siê zapyli czyli w okolicach rantu ?
Jak najlepiej po³o¿yæ klar ? Bojê siê ze zrobiê tz firanki(nie oddam tego do lakierka, chce spróbowaæ - dalem rade skuterowym owiewk± dam rade i tu ). Mo¿na k³a¶æ warstwa za warstw± np jakie¶ 3 warstwy w odstêpach kilku minutowych ? tak ¿eby nie sp³ynê³o mi nic. Uzyskam w ten sposób zadowalaj±cy efekt ? Co zrobiæ w wypadku firanki czy zacieku ? |
|
|
|
|
sawmaster
|
Wys³any: 2012-11-24, 17:35
|
0
|
|
|
|
mam pytanie jak zmatowiæ np b³otnik aby polakierowaæ tylko bezbarwnym? da siê szlifierk± p500? tylko jak przetrze do bazy to bêdzie lipa? |
|
|
|
|
grzechoo2008
|
Wys³any: 2012-11-24, 21:26
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 377 Sk±d: kuj-pom
|
sawmaster napisa³/a: | da siê szlifierk± p500? |
Pewnie, ¿e siê da tylko, ¿e bêdzie znaæ szlif. Ja robiê pod klar P1000 Trizact a pod ³±czenie starego i nowego klaru P3000 te¿ Trizact.
zawi3j napisa³/a: | Nadkole (ca³y obszar zaznaczony czerwonym zmatowi³em papierem wodnym 2500, a rant 2000). |
Zdejmij choæ po 500 z ka¿dej gradacji bo inaczej zdejmiesz pó¼niej klar myjk± |
|
|
|
|
zawi3j
|
Wys³any: 2012-11-24, 21:49
|
0
|
|
|
|
A wystarczy jak przejade ca³e nadkole papierem 1500 ? |
|
|
|
|
zawi3j
|
Wys³any: 2012-11-24, 23:25
|
0
|
|
|
|
Zmatowione i zamaskowane. Ehh jutro niedziela ale i tak bede zmuszony do pomalowania bo potrzebny mi bêdzie samochód w poniedzia³ek.
Nie posiadam polerki oscylacyjnej tak wiec zmatowione rêcznie papier o gradacji 1500 wodny
Odt³uszczone wstêpnie benzyn± ekstrakcyjn±, niestety nie mog³em dostaæ nigdzie zmywacza silikonowego u mnie w miasteczku |
|
|
|
|
mebArth
|
Wys³any: 2012-11-25, 17:04
|
0
|
|
|
Pomóg³: 42 razy Posty: 1794 Sk±d: Kraków
|
Dobrze przygotowane chjowo oklejone... ile czasu trwa zdjecie uszczelki i oklejenie tak zeby nie by³o widaæ odcinki nowej farby? 3 minuty. Ta gumka prostokatna jest na ko³ku do zdjêcia dwoma p³askimi srubokrêtami ewentualnie do wyrwania na chama i przyklejenia na dwustronnej ta¶mie dla tych co nie umiej± ko³ków wyjmowaæ. Bena ekstrakcyjna nie jest z³a ale za du¿o nie mo¿na laæ. Zapomnia³em... na szybie nie dawaj folii zwyk³ej bo sie lakier pruszy a folia lata, papier tylko moze byc nawet gazeta. |
_________________ Bart
|
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-11-25, 17:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 293
|
I jak wysz³o? Poka¿ fotki
P.S. W niedziele to mi chojowo wychodzi |
|
|
|
|
zawi3j
|
Wys³any: 2012-11-25, 18:39
|
0
|
|
|
|
Nic specjalnego mys³a³em ¿e zrobiê to lepiej. ³adny po³ysk niestety wpyli³o mi siê troszkê kurzu w klar (kilka ziarenek). Na rancie sp³ynê³a mi lekka firanka szeroko¶æ/d³ugo¶æ oko³o 1 cm mo¿e sp³ynie i sie schowa ale jest niezbyt mocna wiêc uda mi siê j± spolerowaæ bez problemu. Lustrem tego nazwaæ nie mo¿na ale nie jest ¼le, po polerce mam nadzieje wyci±gnê "wymarzony efekt". S³aby pistolet, s³aby kompresor i marne moje umiejêtno¶ci. |
|
|
|
|
zawi3j
|
Wys³any: 2012-11-25, 20:19
|
0
|
|
|
|
Po odmaskowaniu. Prosze o niez³± zjebke ¿ebym wiedzia³ co jest nie halo ( prosze nie mówcie ¿e wszystko) Co do kolegi który mówi³ o odklejeniu listwy nie widac tam krawêdzi bo ta¶mê wsun±³em pod ni± i podklei³em do niej jak na chwilê obecn± przyzwoicie wygl±da kolor zgodny w 90% jest ciut ja¶niejszy ale wydaje mi siê ze jeszcze zciemnieje. Nie widaæ efektu pomarañczy, ¿adnych chmur te¿ nie widaæ. Zobaczymy jak jutro na s³oñce go zabiorê Ehh z tym zderzakiem nie¼le [...]³em widaæ odciêcie. Macie jaki¶ patent ¿eby to spolerowaæ jako¶, ¿eby ukryæ t± liniê ? jak usun±æ lekkie zacieki ? (mini firankê nie uszkadzaj±c zbyt lakieru )
fotki:
Firanki / zacieki:
|
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-11-25, 20:46
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
zawi3j napisa³/a: | wydaje mi siê ze jeszcze zciemnieje. | To super.
Nie zapomnij mu tylko o tym powiedzieæ,bo mo¿e nie wiedzieæ,¿e ma ¶ciemnieæ.
A, i ¿eby siê nie zapomnia³,bo jak tak,to mo¿e siê zapêdziæ i ¶ciemnieje za mocno.
Chocia¿-jest sposób,¿eby równo ¶ciemnia³o:b³oto w du¿ej ilo¶ci. |
|
|
|
|
zawi3j
|
Wys³any: 2012-11-25, 21:01
|
0
|
|
|
|
Kolego jacenty 741 ja rozumiem ¿e jeste¶ bardziej do¶wiadczony ode mnie w tych sprawach, ale to nie powód do tego typu wypowiedzi. Zgodno¶æ koloru nadkola z drzwiami oko³o 95% pod ¶wietlówkami. Wydaje mi siê ¿e jak odparuje rozcieñczalnik to trochê jednak zmieni kolor. Zdjêcia robione by³y telefonem dlatego jako¶æ taka kiepska. |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2012-11-25, 21:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 600
|
zawi3j napisa³/a: | to trochê jednak zmieni kolor |
nie zmieni
a zderzak by³o robiæ tak jak kto¶ napisa³ wy¿ej do zakrêtu pod lamp±
ale nic pocz±tki nie s± ³atwe |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-11-25, 21:16
|
0
|
|
|
|
E tam...Do¶wiadczony...
Po prostu lubiê siê pom±drowaæ.
A te pomóki przy nicu,to kiedy¶ by³a awaria serwera,i jak ju¿ naprawili,to siê pojawi³y,a ja siê nie awanturowa³em,to i zosta³y...Ot i.
A co do ¶ciemniania lub rozja¶niania lakieru po czasie,to mit,który pokutuje na skutek szukania sposobu na niepasuj±cy odcieñ podczas oddawania samochodu klientowi.Mówi³o siê wtedy :Panie,¶ciemnieje (albo rozja¶ni siê,zale¿y od sytuacji),i go¶ciu jecha³,a na 99% ju¿ nie wraca³,bo pó¼niej samochód siê ubrudzi³,porysowa³ w myjni ,twarda szczotka albo g±bka powodowa³a ,,zrównanie siê" koloru.
I tak to trwa... |
|
|
|
|
zawi3j
|
Wys³any: 2012-11-25, 21:19
|
0
|
|
|
|
No to by³em w b³êdzie. Przepraszam. zderzak jest lekko matowy mo¿e po wypolerowaniu past± bêdzie mniejsza ró¿nica. Mo¿e uda mi siê spolerowaæ jako¶ t± "granicê" zreszt± bedê te¿ nied³ugo robi³ ca³y przedni zderzak to pomaluje przy okazji tylni i zniweluje ten efekt.
p.s vectra combi z 99r 2.0 TDL. w mojej rodzinie dosta³ tz. do¿ywocie przebieg jakies 300 km lakiernik zawo³a³ 700 z³ ja zrobi³em to za 120 z³. Jestem ¶wiadom ¿e nie na tym samym poziomie wykoñczenia co on by zrobi³ no ale. Trzeba mieæ sie na czym¶ uczyæ Nastêpnym razem bêdzie na pewno lepiej.
Jak jutro go wyprowadzê na s³oñce to wrzucê wam zdjêcia. A mo¿e za tydzieñ zdjêcia po polerce jak bêdzie siê czym chwaliæ Odciêcie widac jedynie na zderzaku miêdzy drzwiami a nadkolem czy s³upkiem ciê¿ko zobaczyæ cokolwiek.
Krytyka dobrze wp³ywa mo¿e dziêki temu siê czego¶ nauczê |
|
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-11-25, 21:19
|
0
|
|
|
|
E tam...Do¶wiadczony...
Po prostu lubiê siê pom±drowaæ.
A te pomóki przy nicu,to kiedy¶ by³a awaria serwera,i jak ju¿ naprawili,to siê pojawi³y,a ja siê nie awanturowa³em,to i zosta³y...Ot i.
A co do ¶ciemniania lub rozja¶niania lakieru po czasie,to mit,który pokutuje na skutek szukania sposobu na niepasuj±cy odcieñ podczas oddawania samochodu klientowi.Mówi³o siê wtedy :Panie,¶ciemnieje (albo rozja¶ni siê,zale¿y od sytuacji),i go¶ciu jecha³,a na 99% ju¿ nie wraca³,bo pó¼niej samochód siê ubrudzi³,porysowa³ w myjni ,twarda szczotka albo g±bka powodowa³a ,,zrównanie siê" koloru.
I tak to trwa...
No bo co ma odparowaæ i zmieniæ odcieñ,skoro za kolor odpowiada baza (w 99%),a tylko odrobinê jaki¶ skopany bezbarwny.A baza jest ju¿ sucha przy nak³adaniu bezbarwnego,wiêc nie ma w niej rozcieñczalnika.Wiêkszy wp³yw na odcieñ ma ci¶nienie,na jakim nak³adasz bazê,lub VS podk³adu,ni¿ hipotetyczny odparowuj±cy rozcieñczalnik.
Ups,o raz za du¿o wys³ane.Czy jest tu jaki¶ mod? |
|
|
|
|
zawi3j
|
Wys³any: 2012-11-25, 21:36
|
0
|
|
|
|
Ok rozumiem. jacenty 741 powiem szczerze ten sprzêt który posiadam wo³a o pomstê do nieba... Kompresor samoróbka chyba 50 L z agregatem jednot³okowym. posiada filtry. Co do pistoletu.. wstyd mówiæ to jaka¶ "zabawka" z kompletu kilku elementów (pistol do baranka, lakieru, dmuchania i pompowania). Mam zamiar kupiæ jak±¶ mocniejsz± sprê¿arkê ¿ebym móg³ korzystaæ swobodnie z pneumata czy z pistoletu do piaskowania(czêsto u¿ywam przy remoncie skuterów[piaskowanie karterów, odkrêcanie nakrêtek z wa³u sprzêg³a itp]).
Gdybym posiada³ wiêksze do¶wiadczenie to mo¿e by to ³adniej wygl±da³o. Owiewki w skuterach przewa¿nie nie posiadaj± takiej powierzchni jak ta tu i nie widaæ by³o tak bardzo moich b³êdów. Nastêpnym razem lepiej siê postaram |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-11-25, 21:50
|
0
|
|
|
|
zawi3j napisa³/a: | lakiernik zawo³a³ 700 z³ ja zrobi³em to za 120 z³ | Kawa³ chama, reszta dziada!Bur¿uj skoñczony!Pewnie chcia³a zarobiæ na ZUS,albo inne podatki.Albo,o zgrozo,mo¿e chcia³ wy¿ywiæ rodzinê! :shock:Nie z nami takie numery
A bu³ki smaczne pieczesz? |
|
|
|
|
zawi3j
|
Wys³any: 2012-11-25, 21:55
|
0
|
|
|
|
Jakby¶ zgad³ hahha bu³ki tez piekê hahahhahahaha. Lubiê mieæ ciep³e pieczywo . W pe³ni rozumiem koszt. Mo¿e nie jest to du¿o dla kogo¶ kto pracuje. Ja jestem w klasie maturalnej, nie mam ¼ród³a dochodu. A by³em na tyle g³upi ¿e wybra³em transakcjê gotówkow± u mojego ubezpieczyciela z wyp³aty OC. A ¿e jestem na tyle sk±py i nie chcia³em daæ nikomu zarobiæ to zrobi³em to sam Do poprawki by³y te¿ drzwi(dziêkowaæ ¿e zamek nie by³ dokrêcony i móg³ przestawiæ) ale uda³o mi siê je "uratowac" bez lakierowania. choæ w najgorszym stanie by³o nadkole, dok³adniej rant bo trzeba by³o wyprofilowac. |
|
|
|
|
zawi3j
|
Wys³any: 2012-11-25, 22:28
|
0
|
|
|
|
Kurcze nie mogê ju¿ edytowaæ. W jaki sposób najlepiej bedzie usun±æ te zacieki/firanki ? klocek papier 2500 i jazda ? Nie chce przetrzeæ sie do bazy. S³ysza³em co¶ o szpachli ale nie rozumiem tej metody zabezpieczania lakieru przed zbytnim uszkodzeniem |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-11-25, 23:16
|
0
|
|
|
|
Nak³adasz na zaciek i kilka mm dalej cienk± warstwê szpachli,a nastêpnie po jej wyschniêciu trzesz szpachlówkê,spod której bêdzie stopniowo pojawia³ siê zaciek.I tak po trochu usuwasz szpachlê wraz z zaciekiem,nie ryzykuj±c (a przynajmniej znacznie mniej) przetarcia lakieru obok zacieku.Zacznij od 800,pó¼niej 1200,1500,2000 i na koniec 2500,inaczej siê zajedziesz.
I wcale nie jest to takie proste,czasami trzeba jeszcze raz na³o¿yæ i delikatnie wykoñczyæ,a czasami i tak jest lipa.
Daj dobrze wyschn±æ zaciekowi,bo jak bêdzie w ¶rodku choæby delikatnie niedoschniêty,to mo¿e siê poderwaæ od bazy. |
|
|
|
|
zawi3j
|
Wys³any: 2012-11-26, 09:36
|
0
|
|
|
|
Ok dziêki, polerowa³ bêdê dopiero w przysz³ym tygodniu |
|
|
|
|
Marcino
|
Wys³any: 2012-11-26, 10:12
|
0
|
|
|
|
Pomocny temat, mo¿na wyciagnaæ ciekawe wnioski.
Ile posz³o bazy na ten b³otnik a ile klaru?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
zawi3j
|
Wys³any: 2012-11-26, 10:31
|
0
|
|
|
|
Posz³o 50 ml podk³adku, oko³o 100 ml bazy. i 310 ml klaru(200 klaru + 100 utwardzacza + 10 ml rozcieñczalnika). Nie ma efektu pomarañczy pow³oka jest g³adziutka prócz tych 2 lekkich zacieków na rancie. Jak opadnie mg³a to wrzucê wam zdjêcia spod s³oñca
Podsumowuj±c:
Pozytywy:
- ciekawy efekt
- ma³y koszt
- zdobyta wiedza - bezcenne
negatyw
- zle maskowany zderzak i widaæ odciêcie, mo¿e po polerce uda sie troche to ukryæ
- lekkie zacieki na rancie |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2012-11-26, 13:55
|
0
|
|
|
|
jak na pierwszy raz to niezle |
|
|
|
|
zawi3j
|
Wys³any: 2012-11-26, 14:40
|
0
|
|
|
|
W jaki sposób mogê spolerwoaæ t± krawêd¼ (odciêcie, granica jak zwa³ tak zwa³) na rancie zderzaka ¿eby nie by³o jej czuæ pod paznokciem. Nie chcia³bym zderzaka psikaæ na nowo. Na wiosnê bede malowa³ oba zderzaki dlatego nie przywi±zuje do tego zbytniej uwagi.
Samochód jakie¶ 40 min po myciu:
|
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2012-11-26, 14:58
|
0
|
|
|
|
papierek na wode,2000 albo 2500 przytrzyj i zapolerowac i bedzie igla |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-11-26, 15:03
|
0
|
|
|
|
£eee tam bêdzie je¼dziæ szkoda ¿e ko³a nie zdj±³e¶ do malowania.
P.S. Mnie z moim autkiem wysz³o gorzej ;p |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2012-11-26, 16:43
|
0
|
|
|
|
Je¶li Ci to pasuje,to spoko.Dla mnie do poprawki,za du¿a ró¿nica.A rantu nie spolerujesz na ,,ig³ê",jak pisze mój przedmówca,bo nie lakieruje siê do ta¶my przyklejonej na ostro,a co najmniej do wywiniêtej lub (jak ja robiê) do g±bki do wnêk. |
|
|
|
|
zawi3j
|
Wys³any: 2012-11-26, 16:57
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 Zderzak przód i ty³ bêdê próbowa³ polakierowaæ na wiosnê (z ty³u zwa¿ona farba na wysoko¶ci tablicy, a przód jest pozdzierany od strony kierowcy) teraz mam zbyt ch³odno w gara¿u i musze podgrzewaæ |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2012-11-26, 17:51
|
0
|
|
|
|
jacenty 741 napisa³/a: | a co najmniej do wywiniêtej lub (jak ja robiê) do g±bki do wnêk |
Jakiej g±bki? Mo¿esz daæ linka jak to wygl±da? Ja robi³em do wywiniêtej tasiemki ale wiadomo to i tak nie to. |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2012-11-26, 17:58
|
0
|
|
|