Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
HakerPL1
Wys³any: 2012-11-22, 13:36   lakierowanie tworzyw - plastiki ze skuterka i problem
0
UP DOWN

Witam wszystkich
Chcia³em polakierowaæ skuterka i nie wiem czy dobre robiê dlatego prosi³bym o pomoc i odpowied¼ na moje pytania. Skuterek to francuski Peugeot, obudowy lakierowane wykonane s± z ABS-u, temperatura w gara¿u zazwyczaj w granicach 10* C. Lakierujê w ten sposób:
-matuje dok³adnie wszystkie plastiki papierem wodnym 320-400,
-odt³uszczam wszystko rozcieñczalnikiem ekstrakcyjnym,
-nastêpnie w miejscach gdzie mia³ otarcia natryskuje cienk± warstwê podk³adu na plastik (nie wiem czy dobrego preparatu u¿ywam, ale to taka ¿ó³tawa, klarowna ciecz)
-po odczekaniu 15-20 min a¿ przyschnie podk³ad na plastik natryskujê podk³ad akrylowy w ilo¶ci 2 warstw w odstêpie ok 20 minut
-po wyschniêciu podk³adu szlifuje go papierem 600, aby wyg³adziæ nierówno¶ci
-jak ju¿ nie ma ¿adnych nierówno¶ci i wszystko jest wyprowadzone odt³uszczam ca³± powierzchniê ekstrakcyjnym
-nastêpnie k³adê pierwsz±, cienk± warstwê bazy, po jakich¶ 20 minutach kolejn±, grubsz±.
-je¶li s± prze¶wity, albo co¶ jeszcze jest nie tak jak powinno to k³adê 3 warstwê bazy,
-je¶li nie ma prze¶witów i wszystko wygl±da przyzwoicie zaczynam k³a¶æ bezbarwny w dwóch warstwach w odstêpie ok 20-30 minut

Czy wszystko robiê tak jak powinienem?
Czy w przypadku gdy to jest konieczne szpachlê na plastik powinienem k³a¶æ na jaki¶ podk³ad czy te¿ bezpo¶rednio na zmatowiony i odt³uszczony plastik?
Czy je¶li s± przetarcia na krawêdziach do go³ego plastiku powinienem je pokryæ jakim¶ podk³adem czy mogê k³a¶æ bazê?

I g³ówny mój problem, gdy po³o¿ê pierwsz± warstwê podk³adu akrylowego w miejscach gdzie wcze¶niej by³ k³adziony podk³ad na plastik czêsto gryzie mi siê on z oryginalnym lakierem. Nie wiem jak temu zaradziæ, prosi³bym o jakie¶ porady co powinienem zrobiæ aby to nie wystêpowa³o.

Proszê o pomoc

mr_andre
Wys³any: 2012-11-23, 06:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Lakiernikiem nie jestem ale na forum wyczyta³em ¿e podk³adu siê nie szlifuje, jak chcesz wyrównaæ nierówno¶ci czy te¿ zadrapania u¿yj szpachli wed³ug mojego amatorskiego oka na go³y plastik na to podk³ad, baza i klar ;) Jak co¶ pokrêci³em proszê poprawcie mnie.

hamir 
Wys³any: 2012-11-23, 13:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
jak masz przetrcia to podlad musi byc,i pamietaj ze odtluszczanie jest podstawa,najlepiej to zmywaczem silikonowym,benzyna ekstrkcyjna nie zmywa wszystkiego,a najlepiej odtlusc calosc,zmatow,pokryj podladem do plastiku,potem podklad wypelniajacy,zmatow,odtlusc,baza,bezbarwny.

No-limit
Wys³any: 2012-11-23, 14:17   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
HakerPL1 napisa³/a:
gdy po³o¿ê pierwsz± warstwê podk³adu akrylowego w miejscach gdzie wcze¶niej by³ k³adziony podk³ad na plastik czêsto gryzie mi siê on z oryginalnym lakierem.

Za grubo po³o¿ony podk³ad na plastik i podk³ad akrylowy.PZP wystarczy przyprószyæ i odczekaæ do pe³nego matu.Akrylowy 1 warstwa przyprószona,przedmuchaæ pistoletem do matu i dopiero 2 warstwy z przerw± na odparowanie.

No-limit
Wys³any: 2012-11-23, 14:40   
0
UP DOWN

mr_andre napisa³/a:
ale na forum wyczyta³em ¿e podk³adu siê nie szlifuje

Którego?

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-11-23, 15:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
No-limit napisa³/a:
Którego?

Mokrego ;)

HakerPL1
Wys³any: 2012-11-24, 04:04   
0
UP DOWN

Dziêki za odpowiedzi

Czyli z tego co rozumie nie mo¿e byæ takiego czego¶ jak przetarcie podk³adu i starego lakieru do zera, tylko w razie przetarcia muszê od nowa podk³adem przelecieæ, tak? Je¶li gdziekolwiek wyst±pi przetarcie a bym po³o¿y³ bazê to co¶ z³ego mo¿e siê staæ?

Spróbujê po³o¿yæ podk³ad tak jak pisa³ No-limit, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Mam jeszcze takie pytanie, lakierowanie laminatu jest k³opotliwe?
Bo mam w swoim aucie do wymiany maskê wraz z b³otnikami i zastanawiam siê czy nie wymieniæ ich na laminatowe. Tak na wszelki wypadek wolê siê spytaæ ;)

No-limit
Wys³any: 2012-11-24, 09:38   
0
UP DOWN

HakerPL1 napisa³/a:

Czyli z tego co rozumie nie mo¿e byæ takiego czego¶ jak przetarcie podk³adu i starego lakieru do zera, tylko w razie przetarcia muszê od nowa podk³adem przelecieæ, tak? Je¶li gdziekolwiek wyst±pi przetarcie a bym po³o¿y³ bazê to co¶ z³ego mo¿e siê staæ? [/quote]
Tak.
HakerPL1 napisa³/a:
Mam jeszcze takie pytanie, lakierowanie laminatu jest k³opotliwe?

Nie.

HakerPL1
Wys³any: 2012-11-24, 22:27   
0
UP DOWN

dziêki ¶liczne :)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów