Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
tom_s
Wys³any: 2010-09-25, 20:12   "Marszczenie" siê podk³adu...
0
UP DOWN

Cze¶æ, ja z takim problemem. Zabawê z lakierowaniem dopiero zaczynam... narazie czytam i siê uczê. Materia³y kupujê w miejscowej mieszalni (wiêc biorê co jest, choæ zawsze wolê dop³aciæ do "lepszego", ni¿ braæ to co najtañsze). Dzi¶ mi siê zwa¿y³o przy nak³adaniu podk³adu i chcia³bym wiedzieæ co jest nie tak. Opiszê co zrobi³em...

Ostatnio zapodk³adowa³em maskê takim podk³adem jak 2W Opti Filler, wszystko by³o ok, na to przysz³a baza, na to jeszcze klar. Pomijam to ¿e zrobi³em podstawowy b³±d, nie da³em kontrastu przy szlifowaniu podk³adu i gdzieniegdzie mia³em "w¿ery" od szlifowania maszyn±. Wysz³o dopiero po lakierowaniu. Zdecydowa³em ¿e to poprawiê. Zdar³em wszystko jeszcze raz do podk³adu (miejscami przetar³em siê do starego lakieru). Zmatowi³em ponownie 800 na wodê, odt³u¶ci³em i od nowa podk³ad - tym razem w drugiej mieszalni doradzili mi lepszy? podk³ad, tzn. Master Service 5:1 (foto poni¿ej). Kto¶ mia³ z nim do czynienia? Zarówno do poprzedniego jak i do tego doda³em 10% rozpuszczalnika akrylowego ¿eby by³ delikatnie rzadszy.

Przy nanoszeniu tego podk³adu w kilku miejscach "zmarszczy³ siê" czyli pewnie zwa¿y³. Co mo¿e byæ tego przyczyn±, dodam ¿e spód by³ ca³kowicie suchy. Mog³y pogry¼æ siê dwa podk³ady ró¿nych producentów? Nie wiem co teraz zrobiæ, mieejsca zmarszczone delikatnie zeszlifowaæ do równego, ca³o¶æ zmatowiæ i ponownie daæ warstwê podk³adu? Wolê chyba zrobiæ jeszcze jedn± warstwê podk³adu, coby siê baza nie zwa¿y³a przy nak³±daniu (bo wiadomo, dro¿sza). Zawsze my¶la³em ¿e podk³ad akrylowy odizoluje warstwy i nic siê wa¿yæ nie bêdzie a tu taka niespodzianka. Lakier na masce to by³ fabryczny LC9Z od VW wiêc raczej pewniak.

Pozdrawiam

jacenty 741
Wys³any: 2010-09-26, 06:39   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Prawdopodobnie zwarzy³ Ci siê podk³ad w miejscach,gdzie przeszlifowa³e¶ siê do starej bazy.To jedyna warstwa,która nie zawiera utwardzacza,i nawet po d³ugim czasie styczno¶æ z rozcieñczalnikiem ,,podnosi" j±.Mo¿esz spróbowaæ przeszlifowaæ te miejsca papierema pó¼niej przetrysn±æ je lekk± warstw± podk³adu bez rozcieñczalnika (2-3 razy z zachowaniem czasów na schniêcie),a na koniec 2 pe³ne warstwy.Albo podk³ad epoksydowy jako izolator...

obcy_69
Wys³any: 2010-09-26, 11:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 24 razy
tom_s napisa³/a:
Zdecydowa³em ¿e to poprawiê. Zdar³em wszystko jeszcze raz do podk³adu (miejscami przetar³em siê do starego lakieru).

Szkoda , ze zdzierales wszystko do podkladu...lakier bezbarwny jest dosonalym izolatorem...
Lepszym wyjsciem byloby, bys pozwolil dobrze wyschnac lakierowi..po tym okresie matowanko - ale bez przecierek. Nastepnie to juz do wyboru w zaleznosci od stanu powierzchni...albo podkladzik, albo kolejne warstwy bazy plus klar.
Podejrzewam , ze nie mialbys teraz tego typu problemow..

Skoro jednak juz sa ..to tak jak napisal @jacenty 741...jakis izolatro - sa specjalne podklady, lub tez epoksydowy.. jako pierwsze cieniutkie warstwy, po ktorych m/m akrylowy..

tom_s
Wys³any: 2010-09-26, 22:00   
0
UP DOWN

Z tym przetarciem do bazy to chyba bingo - w kilku miejscach delikatnie siê dotar³em (choæ teraz nie pamiêtam czy na pewno w tych gdzie siê zwa¿y³o ale ju¿ za pó¼no). By³em przekonany ¿e podk³ad akrylowy 2K to odizoluje.

Pytanie teraz czy konieczne jest zastosowanie tego epoksydowego? Czy je¶li zeszlifuje do równego te miejsca i jak radzicie w kilku cienkich warstwach naniosê jeszcze raz ten sam podk³ad akrylowy to bêdzie ok? (bêdzie to ju¿ odpowiednia izolacja?) Czy je¶li ju¿ podnios³o to mo¿e jeszcze po czasie podnosiæ (pó³ roku na przyk³ad? i warstwa bazy z tym podk³adem dalej bêd± reagowaæ?). Czy je¶li podk³ad sobie kilka dni odeschnie to nie obawiaæ siê. Jutro to zeszlifujê raz jeszcze.

Aha, zdziera³em z tego wzglêdu, ¿e nie wiem ile mo¿e byæ warstw lakieru. By³by oryginalny, nastêpnie ten mój, i kolejna trzecia warstwa, to czy to nie za du¿o?

jacenty 741
Wys³any: 2010-09-27, 05:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Mo¿esz spróbowaæ samym akrylowym,powinno byæ dobrze.Tylko jak najmniej rozcieñczalnika,on tu ba³agani w kontakcie ze star± baz±.
A co do ilo¶ci warstw:to ju¿ zagadnienie dla go¶cia z miernikiem grubo¶ci lakieru,który przyjedzie kiedy¶ po Twoje auto ;P ,czy za du¿o.
Niektórzy mówi±,¿e grube ocieplenie nie jest z³e...

ms
Wys³any: 2012-11-24, 00:33   
0
UP DOWN

Witam, pozwolê sobie od¶wie¿yæ temat ¿eby nie zak³adaæ podobnego.

Od tygodnia walczê z pogniecionym b³otnikiem w moim starym samochodzie.
Blacha ocynkowana, bez ¿adnych ¶ladów korozji. Przeszlifowa³em star± pow³okê lakiernicz± papierem ¶ciernym, w niektórych miejscach, przewa¿nie na ostrych za³amaniach wgnieceñ lakier odprys³ do go³ej blachy - to te¿ przeszlifowa³em bo matowi³em b³otnik po ca³o¶ci. Nastêpnie na³o¿y³em podk³ad epoksydowy na miejsca gdzie by³a ods³oniêta blacha oraz przetarcia starego lakieru do blachy. Nastêpnie na³o¿y³em szpachlówkê, wyszlifowa³em ca³o¶æ papierem 80, 120, 240 a miejsca w których przy szlifowaniu przetar³em siê do blachy psykn±³em podk³adem epoksydowym.

Do tego momentu wszystko by³o ok, nastêpnie na³o¿y³em 3 warstwy szpachli natryskowej zgodnie z zaleceniami w karcie technologicznej i tutaj pojawi³ siê problem, pow³oka szpachli natryskowej zwa¿y³a siê w miejscu gdzie by³ po³o¿ony podk³ad epoksydowy na przycierkach :/

Podk³ad epoksydowy jakiego u¿y³em to BOLL w sprayu, natomiast szpachlówka natryskowa to NOVOL do nak³adania pistoletem lakierniczym.

Czy szpachla natryskowa zwa¿y³a siê przez to, ¿e podk³ad epoksydowy by³ w spreju :?:

Co polecacie w takim wypadku zrobiæ :?: B³otnik przeszlifowa³em po ca³o¶ci, równie¿ na pomarszczonych/zwa¿onych fragmentach, co ciekawe tam gdzie siê zwa¿y³o trzyma³o siê wszystko bardzo dobrze, nie zauwa¿y³em ¿eby odpada³o p³atami czy te¿ lepiej siê ¶ciera³o przy obróbce papierem :roll:

Czy je¶li teraz na przeszlifowany b³otnik na³o¿ê np podk³ad akrylowy wype³niaj±cy NOVOL protect 310 to czy te¿ bêdzie siê wa¿y³o :?: Chcia³bym oddzieliæ to czym¶ zanim po³o¿ê bazê i bezbarwny, i tak siê zastanawiam czy podk³ad akrylowy to oddzieli :roll:

Z góry dziêkujê za wszelkie wskazówki

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-11-24, 21:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: kuj-pom
ms napisa³/a:
Czy szpachla natryskowa zwa¿y³a siê przez to, ¿e podk³ad epoksydowy by³ w spreju

Wielce prawdopodobne.
ms napisa³/a:
Czy je¶li teraz na przeszlifowany b³otnik na³o¿ê np podk³ad akrylowy wype³niaj±cy NOVOL protect 310 to czy te¿ bêdzie siê wa¿y³o

Zanim po³o¿ysz podk³ad akrylowy spróbuj odizolowaæ to podk³adem epoksydowym NIE W SPRAYU

ms
Wys³any: 2012-11-25, 02:43   
0
UP DOWN

Sam sobie zrobi³em na z³o¶æ tym epoksydem w spreju :sciana: Nastêpnym razem czego¶ takiego nie zrobiê

grzechoo2008 napisa³/a:
Zanim po³o¿ysz podk³ad akrylowy spróbuj odizolowaæ to podk³adem epoksydowym NIE W SPRAYU

Ju¿ my¶la³em, ¿e nikt mi nie pomo¿e, wiêc o 19 zebra³em siê i po³o¿y³em wcze¶niej wspomnianego novola 310, Jest dobrze :) Nic siê nie zwa¿y³o, przykry³o wszystko ³adnie. Przed chwil± by³em z ciekawo¶ci obejrzeæ jak to wygl±da, podk³ad wysech³ nic siê nie pomarszczy³o itp.

Jeszcze pytanie takie dla spokojno¶ci ;)
W tej chwili podk³ad akrylowy robi za izolacjê. Je¶li po³o¿ê w poniedzia³ek baze z klarem to podk³ad nie "przepu¶ci chemii" pod siebie :?:

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-11-25, 10:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
ms napisa³/a:
Je¶li po³o¿ê w poniedzia³ek baze z klarem to podk³ad nie "przepu¶ci chemii" pod siebie

Przepu¶ci.
Jesli pod nim bedzie dalej niestabilna warstwa to pomarszczy sie znów.

ms napisa³/a:
epoksydem w spreju Nastêpnym razem czego¶ takiego nie zrobiê

A co on winny?
Ja robiê caly czas w ten sposob.

marer 
Wys³any: 2012-11-25, 14:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Podkarpacie
Lackdoctor napisa³/a:
A co on winny?

Ja równie¿ u¿ywam epoksydu w sprayu na przecierki itp i nie mam z nim ¿adnego problemu.
Wiadomo jak kto¶ od razu wyleje raz po raz grubo to mo¿e podnie¶æ ale umiejêtnie mo¿na go stosowaæ , on naprawdê potrafi zaoszczêdziæ du¿o czasu :)

ms
Wys³any: 2012-11-25, 14:23   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Przepu¶ci.

by³em przed chwil±, ogl±da³em jak to wygl±da po prawie 24h.

Wszystko jest ok, tam gdzie by³y placki pomarszczone, nastêpnie przeszlifowane, to podk³ad akrylowy ³adnie wszystko przykry³ bez marszczeñ.

Ale jest jedno ale, na rancie nadkola (od spodu) by³ po³o¿ony epoksydowy w spreju, zapomnia³em o tym miejscu i go nie nakry³em wtedy szpachl± natryskow±. Ale wczoraj gdy lecia³em z podk³adem akrylowym, to psykn±³em to miejsce i dzisiaj zauwa¿y³em, ¿e tam gdzie akrylowy jest bezpo¶rednio na epoksydowym, pomarszczy³o siê.

Zatem co polecasz :?: oddzieliæ warstw± podk³adu epoksydowego nie w spreju, tak jak pisa³ grzechoo2008,

Lackdoctor napisa³/a:
A co on winny?

No w³a¶nie co :roll: Ja tego nie wiem. W czym zrobi³em b³±d, ¿e epoksyd po¿ar³ siê ze szpachl± natryskow± i podk³adem akrylowym gdzie bezpo¶rednio by³y po³o¿one na siebie.

Aha, stara ods³oniêta baza nie by³a tego powodem, gdyby to ona zawini³a, to pomarszczone placki mia³y by inny kszta³t, tutaj ewidentnie pomarszczy³o siê na ca³ej powierzchni warstwy epoksydu na przecierkach.

ms
Wys³any: 2012-11-25, 14:28   
0
UP DOWN

marer napisa³/a:
Wiadomo jak kto¶ od razu wyleje raz po raz grubo to mo¿e podnie¶æ ale umiejêtnie mo¿na go stosowaæ , on naprawdê potrafi zaoszczêdziæ du¿o czasu :)

hmmm, sêk w tym, ¿e ja grubo go nie na³o¿y³em :/ posz³y dwie cienki warstwy, nastêpnie wszystko siê suszy³o w gara¿u prawie 48h z temperatur± oko³o 22 stopnie, bo mam w gara¿u podci±gniête centralne ogrzewanie z domu

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-11-25, 14:32   
0
UP DOWN

ms,
Co to za epoksyd w sprayu uzywasz?

marer 
Wys³any: 2012-11-25, 15:19   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Podkarpacie
ms napisa³/a:
hmmm, sêk w tym, ¿e ja grubo go nie na³o¿y³em posz³y dwie cienki warstwy, nastêpnie wszystko siê suszy³o w gara¿u prawie 48h z temperatur± oko³o 22 stopnie, bo mam w gara¿u podci±gniête centralne ogrzewanie z domu

Ja swoim epoksydem w sprayu prysnê na element i jest w stanie za 5 minut bazê k³a¶æ.
Jaki masz ten epoksyd w sprayu ?

ms
Wys³any: 2012-11-25, 15:40   
0
UP DOWN

Panowie, to jest taki epoksyd:

http://www.boll.pl/lakier...-epoksydowy-194

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-11-25, 16:11   
0
UP DOWN

ms napisa³/a:
to jest taki epoksyd:

Kto Ci poleci³ taki szajs?

Epoksyd w sprayu to polecany i sprawdzony firmy novol z linii spectral.

Cena ok 25 z³ ... s± tez inne, ale dro¿sze z innych wiodacych firm.

ms
Wys³any: 2012-11-25, 16:22   
0
UP DOWN

Wcisn±³ mi to facet ze sklepu z lakierami :/ Chcia³em wzi±æ epoksyd do nak³adania pistoletem, ale facet zacz±³ siê mnie wypytywaæ co robiê, zacz±³ prawiæ swoje m±dro¶ci ¿e tak bêdzie szybciej no i pos³ucha³em siê i kupi³em tego bolla :sciana: Teraz mam nauczkê, na przysz³o¶æ nie dam sobie wcisn±æ to co mi "fachowiec" ze sklepu bêdzie poleca³. A tak w ogóle to ju¿ stracili klienta, ju¿ tam nic nie kupiê, na szczê¶cie to nie jedyny sklep z takimi rzeczami w mojej okolicy... .

Lackdoctor, wracaj±c do tego:

Lackdoctor napisa³/a:
ms napisa³/a:
Je¶li po³o¿ê w poniedzia³ek baze z klarem to podk³ad nie "przepu¶ci chemii" pod siebie

Przepu¶ci.

Co polecasz zanim na³o¿ê bazê :?: Szkoda bêdzie mojej roboty i materia³u je¶li siê stanie tak jak piszesz, ¿e przepu¶ci

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-11-25, 16:31   
0
UP DOWN

ms napisa³/a:
Co polecasz zanim na³o¿ê bazê Szkoda bêdzie mojej roboty i materia³u je¶li siê stanie tak jak piszesz, ¿e przepu¶ci

Dopisa³es dopiero pó¼niej o tym felernym epoksydzie, wiêc on by³ t± niestabiln± warstw±.
Czyli nic nie powinno Ci siê dziaæ jesli usun±³e¶ epoksyd do zera.

hamir 
Wys³any: 2012-11-25, 16:37   
0
UP DOWN

Sk±d: Astana
roznego rodzaju spraye nie sa srodkami do zastosowania profesjonalnego,taka prawda.ja sie tez wyleczylem z takich gadzetow jak podklad,rozcienczalnik do cieniowania itp.jak cos jest uniwersalne i to wszystkiego to jest do niczego,w tej branzy :) ale to moje zdanie,bo pewnie zaraz mnie ktos opieprzy ;P

mebArth 
Wys³any: 2012-11-25, 16:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 42 razy
Sk±d: Kraków
Lackdoctor napisa³/a:
ms napisa³/a:
to jest taki epoksyd:

Kto Ci poleci³ taki szajs?

Epoksyd w sprayu to polecany i sprawdzony firmy novol z linii spectral.

Cena ok 25 z³ ... s± tez inne, ale dro¿sze z innych wiodacych firm.

Kto to poleca spray.... dawno mnie tu nie by³o chyba?

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-11-25, 17:07   
0
UP DOWN

mebArth napisa³/a:
Kto to poleca spray....

Dawno, faktycznie. ;)
Ale nic, polecanie tego podk³adu, docelowo na przecierki, nie tylko na przecierki nie jest b³êdem.

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-11-25, 21:48   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
A co on winny?
Ja robiê caly czas w ten sposob

marer napisa³/a:
Ja równie¿ u¿ywam epoksydu w sprayu na przecierki itp i nie mam z nim ¿adnego problemu.

Ja te¿ u¿ywam Spectrala w sprayu na przecierki ale TYLKO przed ostatecznymi warstwami dekoracyjnymi a nie pod spód, tam tylko epoksyd 2k i wtedy na elemencie nic siê nie dzieje natomiast kolega u¿y³ spraya jako g³ówne warstwy antykorozyjne i prawdopodobnie dlatego jest jak jest i nie piszcie, ¿e te¿ lecicie epoksem w sprayu od pocz±tku do koñca bo wam nie uwierzê :rotfl:

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-11-25, 22:06   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisa³/a:
i nie piszcie, ¿e te¿ lecicie epoksem w sprayu od pocz±tku do koñca bo wam nie uwierzê

Zgodnie ze szkoleniem w novolu nie ma przeciwskazañ do takiej naprawy.
Wiadomo ¿e nie jest to ¿aden sposób na naprawy ca³ych elementów, ale przy jednej ³atce na elemencie ????

grzechoo2008 napisa³/a:
nie uwierzê

Uwierz.

I nie porównuj epoksydów spectrala i boola jako równych sobie przypadkiem.

grzechoo2008 
Wys³any: 2012-11-25, 22:28   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
I nie porównuj epoksydów spectrala i boola jako równych sobie przypadkiem.

Tak siê sk³ada Krzysiu, ¿e w tym roku w grudniu moja dzia³alno¶æ obchodzi 12-lecie istnienia i przez ten czas mia³em okazjê i przyjemno¶æ -mniejsz± lub wiêksz±- pracowaæ na bardzo wielu systemach od najtañszych do tych z bardzo górnej pó³ki i przez te lata i moj± otwarto¶æ na nowo¶ci wyrobi³em sobie opinie o produktach na których pracowa³em.
Wiem te¿ jakie miejsce w szeregu maj± firmy Bool i Novol z lini± Spectral i wiem te¿ ,¿e s± ¶wiête zasady dotycz±ce kolejno¶ci wykonywanych zadañ i rodzaju zastosowanych materia³ów .Wiem równie¿ jak czêsto siê koñczy chodzenie na skróty i upraszczanie pewnych zadañ, to jak palenie w kozie w lakierni, 100 razy siê uda a 101 :shock: dlatego staram siê nie upraszczaæ za bardzo ¿eby ten 101 raz nie powtarza³ siê za czêsto :D
Pozdro!

ms
Wys³any: 2012-11-26, 18:02   
0
UP DOWN

Panowie :) dziêki wszystkim za cenne podpowiedzi, dzisiaj po³o¿y³em bazê i bezbarwny, wszystko jest w jak najlepszym porz±dku. Jestem zadowolony i to bardzo :piwo:

robertwystep 
Wys³any: 2013-06-20, 22:33   
0
UP DOWN

Sk±d: Bydgoszcz
Witam. Mam podobny problem. Lakierowa³em kilka alementow na których by³y robione ''zaprawki'' Te zapreawki to poprostu wygl±da³y w ten sposób. Blacha wyczyszczona z rdzy aszpachlowana i na to baza.Robi³êm w ten sposób. ubytki na alemencie poszpachlowa³em i wyrówna³êm element ka¿dy z osobna. W miejscach gdzie szachla da³êm szpachlówke natryskow± firmy NOVOL na 2 dzien widzia³êm ¿e lekko sie pomarszczy³o. Nie by³o to jakie¶ specjalnie wielkie zmarszczenia wiêc postanowi³em przejechaæ ca³y alement papierem 240 i na to da³êm podk³±d akrylowy NOVOL 5+1 po czym zauwarzy³êm ¿e te¿ sie pomarszczy³o ale tylko w 2 miejscach ale jeszcze mniej ni¿ to na szpach³ówce. przejecha³êm podk³±da akrylowy jeszcze raz 240 i jeszcze raz prys³em nim. Pytanie brzmi czy jak teraz wezme sie za lakierowanie baz± czy czasem co¶ sie nie stanie?Zaznaczam ¿e wszêdzie tam gdzie siê marszczy³o to by³y miejsca co go¶æ robi³ zaprawki. Prosze o odp drodzy koledzy

diablo74 
Wys³any: 2013-06-20, 22:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
pewnie "co¶" siê przydarzy zaprawki pewnie robione spreyem i st±d takie " objawy" po mojemu wydrzeæ do blachy odizolowaæ epoksydem i dopiero szpachel itd. a na przysz³o¶æ nauczka je¿eli co¶ na elemencie odbiega od "normy" i jeszcze da siê zmyæ np.nitrem to trzeba to usun±æ zanim siê zacznie co¶ dalej robiæ pozdrawiam

robertwystep 
Wys³any: 2013-06-20, 22:58   
0
UP DOWN

diablo74 napisa³/a:
pewnie "co¶" siê przydarzy zaprawki pewnie robione spreyem i st±d takie " objawy" po mojemu wydrzeæ do blachy odizolowaæ epoksydem i dopiero szpachel itd. a na przysz³o¶æ nauczka je¿eli co¶ na elemencie odbiega od "normy" i jeszcze da siê zmyæ np.nitrem to trzeba to usun±æ zanim siê zacznie co¶ dalej robiæ pozdrawiam

To rozumiem ¿e lepiej darowaæ sobie i zrywaæ i od nowa robic? A jak by dawaæ cienkie warstewki bazy?

diablo74 
Wys³any: 2013-06-20, 23:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
mo¿e siê uda a mo¿e nie nie mam pojêcia na moje szkoda bazy i klaru na "eksperymenty" je¿li to nie wielkie to przeszlifuj i daj na to epoksydowy nawet 1k i m/m baza itd. to siê mo¿e prêdzej udaæ

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-06-20, 23:11   
0
UP DOWN

Cytat:

mo¿e siê uda a mo¿e nie nie mam pojêcia na moje szkoda bazy i klaru na "eksperymenty" je¿li to nie wielkie to przeszlifuj i daj na to epoksydowy nawet 1k i m/m baza itd. to siê mo¿e prêdzej udaæ

Odizoluj podk³adem wodnym.
100% gwarancji.
W³a¶nie taki problem teraz przerabiam.
Podk³ad wodny z app 1K.

robertwystep 
Wys³any: 2013-06-21, 16:04   
0
UP DOWN

diablo74 napisa³/a:

Masz racje nie ma co ryzykowaæ klaru i bazy.To te miejsca wyszlifowaæ gdzie by³y te zaprawki. Ale co do go³ej blachy?

robertwystep 
Wys³any: 2013-06-21, 16:35   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisa³/a:
Cytat:

Odizoluj podk³adem wodnym.
100% gwarancji.
W³a¶nie taki problem teraz przerabiam.
Podk³ad wodny z app 1K.

Nigdy nie rbi³em czym¶ takim przyznam szczerze. Jak robi³em renowacje to zawsze zdziera³em rdze na to podk³ad reaktywny potem szpachla .Wyrównywanie na szpachel szpachlówka natryskowa a na to podk³ad akrylowy NOVOL 5+1 lub spectral 335 na ca³y element b±d¼ na czê¶æ elementu zale¿y od jego stanu. Szczerze poprostu chcia³êm i¶æ troche na ³atwizne no i wysz³o jak wysz³o. Mog³em faktycznie te miejsca zaprawek zmyæ nitrem. Bo widaæ by³o ¿e go¶æ prysn±³ sprayem byle by w miare wygl±da³o do sprzeda¿y. Tak jak kolega napisa³ê nauczka na przysz³o¶æ. No nic trzeba braæ sie do roboty i robiæ te drzwi na nowo. Dobrze ¿e to tylko 2 elementy.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: