Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Tytexo
Wysłany: 2012-11-25, 12:17   Ró¿nice pomiĂŞdzy kolorami korkĂłw materia³ów BOLL.
0
UP DOWN

Witam, mam maÂłe pytanie, chodzi mi o Âśrodki do konserwacji podwozi marki Boll. Jest kilka kolorĂłw korkĂłw tych konserwacji pod pistolet. Kolory: szary, czarny, biaÂły, zieloni i jeszcze jakiÂś. WytÂłumaczy mi ktoÂś jaki kolor do jakiej czynnoÂści.

Z gĂłry bardzo dziĂŞkujĂŞ!!!

CarVarnish
Wysłany: 2012-11-25, 13:01   
0
UP DOWN

Witam z tego co siê oriêtuje to kolor czarny szary bia³y to jest do progów tzw baran zielony do konserwacji podwozia a zó³ty profile zamkniete

diablo74 
Wysłany: 2012-11-25, 14:40   
0
UP DOWN

Jeszcze jest biaÂły korek(preparat woskowy) teÂż do profili zamkniĂŞtych reszta jak kolega wyÂżej :spoko:

Tytexo
Wysłany: 2012-11-25, 21:05   
0
UP DOWN

Dlaczego do progĂłw sÂą aÂż 3 kolory korkĂłw, czy kolor korka pokazuje jaki kolor ma sam materiaÂł w puszce?

diablo74 
Wysłany: 2012-11-25, 21:13   
0
UP DOWN

Tytexo napisał/a:
Dlaczego do progĂłw sÂą aÂż 3 kolory korkĂłw, czy kolor korka pokazuje jaki kolor ma sam materiaÂł w puszce?

dokÂładnie
a trzy po to ¿eby jak z podk³adem dobraÌ sobie odpowiedni¹ szaroœÌ bo teoretycznie baranka bolla mo¿na lakierowaÌ bez podk³adowania ale to mizernie wygl¹da ja zawsze baranka cienko podk³adem traktuje i efekt jest znacznie lepszy

pawel1108 
Wysłany: 2012-11-25, 22:18   
0
UP DOWN

diablo74 napisał/a:
ale to mizernie wyglÂąda ja zawsze baranka cienko podkÂładem traktuje i efekt jest znacznie lepszy

i wĂłwczas nie ma tego schodka od taÂśmy,duÂżo lepiej to wyglÂąda :spoko:

Tytexo
Wysłany: 2012-11-25, 22:30   
0
UP DOWN

Panowie powiedzcie mi jeszcze czy ten podkÂład dajecie na caÂłkowicie doschniĂŞtego baranka czy moÂże byĂŚ trochĂŞ mokro na mokro. A potem standardowo jak w lakierowaniu docieramy dopiero suchy juÂż podkÂład, baza i klar?? Rozumiem teÂż Âże podkÂładem i klarem jedziemy caÂły prĂłg?

pawel1108 
Wysłany: 2012-11-25, 22:39   
0
UP DOWN

Cytat:
Panowie powiedzcie mi jeszcze czy ten podkÂład dajecie na caÂłkowicie doschniĂŞtego baranka

to zaleÂży od naprawy , zdarza siĂŞ M/M a zdarza siĂŞ Âże po na drugi dzieĂą na utwardzony baranek.

diablo74 
Wysłany: 2012-11-25, 22:43   
0
UP DOWN

akurat baranek bolla s³abo siê nadaje do metody m/m zale¿y jeszcze od gruboœci jak¹ na³o¿ysz zazwyczaj dajê mu kilka godzin na wyschniêcie przynajmniej w warunkach jakie teraz panuj¹ bo w lato lub je¿eli masz w pomieszczeniu w którym pracujesz ca³¹ dobê ciep³o na poziomie 20 stopni to 2-3 godz. wystarcz¹ jak wyschnie to traktuje go grub¹ w³óknin¹ i podk³ad na to a dalej to ju¿ standardowa obróbka przy czym zapodk³adowanego baranka ostro¿nie traktuje papierem œciernym ¿eby za du¿o nie poprzecieraÌ

[ Dodano: 2012-11-25, 22:45 ]
a po 2-3 godz. nic go nie tykam tylko od razu podk³ad a w³óknin¹ jak wyschnie czyli na drugi dzieù

Tytexo
Wysłany: 2012-11-27, 06:37   
0
UP DOWN

A teraz jeszcze jedno pytanie, przed po³o¿eniem konserwacji jest potrzeba po³o¿yÌ epoksyd, i teraz moge na niego k³aœÌ konserwacjê jak jest jeszcze trochê mokry czy czekaÌ wz wyschnie i go zmatowic i dopiero na to? Jeszcze czy przed po³o¿eniem konserwacji na star¹ konserwacjê czy te star¹ muszê trochê zmatowiÌ ¿eby siê to trzyma³o?

jacenty 741
Wysłany: 2012-11-27, 08:11   
0
UP DOWN

Star¹ konserwacjê mo¿esz potraktowaÌ zielon¹ w³óknin¹ zmoczon¹ w zmywaczu lub benzynie ekstrakcyjnej,i,o ile nie masz przecierek do go³ego metalu,mo¿esz k³aœÌ now¹.Ale jak jest go³y metal,to epoksyd,i po godzinie bez szlifowania konserwacja.

Tytexo
Wysłany: 2012-11-27, 09:49   
0
UP DOWN

Na œwie¿y jeszcze trochê mokry brunoks mogê te¿ k³aœÌ konserwacjê czy na suchy tylko. Czy muszê jeszcze gruboœÌ od konserwacji oddzieliÌ epoksydem?

jacenty 741
Wysłany: 2012-11-27, 10:19   
0
UP DOWN

Aaaaaa,to juÂż pytaj producenta Brunoxa,bo to nie jest produkt rekomendowany do refinischu.

Tytexo
Wysłany: 2012-11-27, 11:35   
0
UP DOWN

Mam jeszcze jedno chyba juÂż ostatnie pytanie... WyczytaÂłem Âże na baranka dajemy konserwacjĂŞ nie na odwrĂłt, ale czy moÂżemy daĂŚ samÂą konserwacjĂŞ?

diablo74 
Wysłany: 2012-11-27, 15:24   
0
UP DOWN

moÂżemy na odpowiednio przygotowane podÂłoÂże, konserwacja powinna byĂŚ ostatniÂą warstwÂą na podwoziu

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu