Autor |
Wiadomość |
 |
adniem21
|
Wysłany: 2012-04-07, 20:08
|
0
|
|
|
|
Ciekawe kiedy kolega @Projekter wrĂłci moÂże by nam coÂś powiedziaÂł. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-04-07, 20:10
|
0
|
|
|

|
bym wiedziaÂł to itak bym nie powiedziaÂł tylko bym byÂł z jednym z nielicznych co cokolwiek na ten temat wiedzÂą
ale itak nie wiem,tylko skojarzenie mialem te same,najpierw zachwalanie app hehe a potem modular w nazwie |
|
|
|
 |
lakierok
|
Wysłany: 2012-04-08, 18:32
|
0
|
|
|
|
Z APP robi siĂŞ powaÂżny konkurent dla Novola na rynku krajowym . |
|
|
|
 |
Benos77
|
Wysłany: 2012-04-08, 20:40
|
0
|
|
|
|
lakierok napisał/a: | Z APP robi siĂŞ powaÂżny konkurent dla Novola na rynku krajowym . |
WÂątpie... |
|
|
|
 |
avel1
|
Wysłany: 2012-05-02, 22:43
|
0
|
|
|
|
Witam i jak czy ktoÂś porabia na tym mieszalniku app ? jesli tak to napisz swoje opinie |
|
|
|
 |
Chali68
|
Wysłany: 2012-05-06, 17:10
|
0
|
|
|
|
No to powiem tak. Sprzedali jeden na mazury a tam niema telefonu i nikt nic niewie. Ps. Jeszcze za wczeÂśnie niech trochĂŞ rozprowadzÂą mieszalnikĂłw,wtedy bĂŞdziemy pisaĂŚ,pisaĂŚ itd. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2012-09-20, 13:32
|
0
|
|
|

|
cyk, cyk, cyk czas przemija,
APP po cichu siĂŞ rozwija,
juÂż wstawiÂło wiele ram,
bazĂŞ leje tu i tam
Co tam Pany w temacie APP? Coœ cicho na forum a plotki po Polsce kr¹¿¹, ¿e to towarek od takiego jednego Pana Misia z konewk¹. Jak tak, to mnie mój informator zawiód³ ale prze¿yjê tê pora¿kê. Kontrwywiad z Wrzeœni dobrze dzia³a, bo jak to posz³o w eter to zaraz pojawi³a siê informacja ¿e Pan Misio oskar¿y³ ich o kradzie¿ i ¿e s¹dziÌ siê maj¹. Ciekawe co wymyœl¹ jeszcze ¿eby zatrzeÌ œlady? |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2012-09-21, 08:46
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | cyk, cyk, cyk czas przemija,
APP po cichu siĂŞ rozwija,
juÂż wstawiÂło wiele ram,
bazĂŞ leje tu i tam |
Siekiera, co palisz i gdzie kupujesz
A ten tajemniczy Pan Misio to kto??? |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-09-21, 10:11
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2012-09-21, 17:42
|
0
|
|
|

|
Dementor napisał/a: | Siekiera, co palisz i gdzie kupujesz |
Tajemnica handlowa
PROJEKTER napisał/a: | Dementor napisaÂł/a:
A ten tajemniczy Pan Misio to kto???
Misio z konewkÂą
|
Kolega PROJEKTER, od razu zaÂłapaÂł.
JeÂżeli faktycznie majÂą od Pana Misia to mogÂło siĂŞ to niespodobaĂŚ dystrybutorom i wodzowie Wielkiej Gawry niedÂźwiedziej z Holandii (nie Gakry ) Âżeby ich udobruchaĂŚ ( ??? wy.ruchaĂŚ ) zmyÂślili bajkĂŞ o kradzieÂży programu. Poczekamy, zobaczymy. |
|
|
|
 |
Chali68
|
Wysłany: 2012-09-21, 19:23
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2012-09-30, 09:29 mam to cudo
|
0
|
|
|

|
Witam. Mam APP od kilku miesiĂŞcy.
System w zakupie doœÌ drogi. Kupuje siê go pakietami. Rama, waga, mieszad³a, box, pigmenty. Jak ktoœ ma wage i pasuj¹c¹ ramê, wystarczy kupiÌ same pigmenty, mieszad³a i boxa. Pasuj¹c¹ rame mo¿na za grosze wy³apaÌ na Allegro. Wtedy koszt wychodzi na przeciêtnym poziomie. Co do targetów, to kwestia waszych zdolnoœÌi negocjacyjnych.
Z APP moÂżna siĂŞ dogadaĂŚ. Ceny pigmentĂłw sprawiajÂą, Âże jest taĂąszy niÂż konkurencja w tej klasie. Ceny sÂą kwestiÂą mÂądrej negocjacji. Kolorystyka zaskakujÂąco dobra. Misio z konewkÂą zostaÂł lekko dopracowany.
Szuka³em kilka miesiêcy drugiego systemu +/- w tej samej klasie cenowej co mój pierwszy mieszalnik, ¿eby poprawiÌ szybkoœÌ pracy a nie podnosiÌ ceny lakieru. Moja kolorystka ogl¹da³a w sumie 5 systemów. G³ównym kryterium by³a pasowalnoœÌ fiszek do klapek i zgodnoœÌ koloru mieszaniny z fiszk¹. Zabiera³a do dystrybutorów dwie wielkie siatki z klapkami i wycinkami porównuj¹c do nich fiszki. Potem lakier do kubka i natrysk. Wybra³a APP.
Kolorbox jest pouk³adany markami. Fiszkê znajduje siê w ci¹gu chwili. W chromatycznym kolorboxie, nawet 20 minut. Nowe auta pasuj¹ zaskakuj¹co dobrze. Czasem trzeba coœ podkrêciÌ, ale tylko kosmetycznie. Po kilku miesi¹cach pracy, system ten wypar³ mój pierwszy mieszalnik. Na APP robimy teraz 70% ca³oœci. Mo¿na powiedzieÌ, ¿e bez korekty wchodzi nie mniej ni¿ 4 kolory na 10. Œredni¹ jest 5. Natrysk zawsze jest taki sam jak fiszka z boxu. Starsze auta wchodz¹ ró¿nie. Niektóre bez korekty niektóre trzeba korygowaÌ a nad niektórymi trzeba p³akaÌ. Bardzo dobrze wchodz¹ francuzy, które z natury maj¹ pokrêcone kolory. Dobrze wchodz¹ grupa VW, Opel, Mercedes. W miare wchodzi Fiat i Alfa. Reszta wchodzi ró¿nie. Ogólnie moja kolorystka jest zadowolona z tego systemu. Ja jestem zadowolony ze stale zwiêkszaj¹cej siê liczby klientów i bardzo ma³ej iloœci zlewek wynikaj¹cych z b³êdów systemu. System godny uwagi zw³aszcza dla nowych ma³ych mieszalni skazanych ze wzglêdów ekonomicznych na jeden mieszalnik. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-09-30, 13:07
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
Benos77
|
Wysłany: 2012-10-05, 16:42
|
0
|
|
|
|
@ Projekter lepiej jakbyÂś w tym temacie pisaÂł posty z tego drugiego profilu o nazwie MODULAR |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-10-06, 14:51
|
0
|
|
|

|
To juÂż by byÂła AROGANCJA... a tak tylko sugestia |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2012-10-08, 18:31
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER napisał/a: | Taki .... MODULARNY ..... |
Aaa, to juÂż teraz ÂłapiĂŞ dlaczego taki modularny
Chcesz bez ramy? bo masz od innego systemu to proszĂŞ bardzo, bieÂżesz bez moduÂłu pt. "rama"
Chcesz bez wagi bo dostarczyÂła ci jÂą firma X... proszĂŞ bardzo, nie liczymy moduÂłu "waga"
W takim razie jak ktoÂś dobrze siĂŞ zakrĂŞci to moÂże kupiĂŚ jedynie moduÂł "kolorbox" i "mieszadÂła" i moÂżna mieszaĂŚ. Sprytne |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2012-10-09, 18:39
|
0
|
|
|

|
Kolego trzeÂźwy inaczej, napisz ile trzeba daĂŚ za moduÂł WSAD |
|
|
|
 |
barkley3434
|
Wysłany: 2012-10-09, 22:36
|
0
|
|
|
|
Siekiera napisał/a: | PROJEKTER napisał/a: | MajÂą dobrÂą opinie i Âśladowe wpadki dystrybucyjne. |
Z tym bym polemizowa³. To co robili na rynku 2-3 lata temu, niektórzy ca³y czas pamiêtaj¹. Rozpuœcili ca³¹ armiê zbieraczy zamówieù po warsztatach to sklepy odwróci³y siê od nich. Ja swojego te¿ pogoni³em a wiem od znajomych ¿e zrobili to samo. Jak woleli zbieraÌ zamówienia po 300 z³ tak jak wurth, forch czy normfest to ich sprawa. Przez to do mieszalni bêdzie ciê¿ko im wejœÌ a do warsztatów myœlê ¿e te¿ bo te warsztaty które maj¹ sensowne przeroby to maj¹ ju¿ mieszalniki a czasami nawet kilka. Chyba ¿e zrobi¹ tak samo jak teraz maj¹, zamówienie 300-500 z³ na tydzieù ale w to jakoœ nie wierzê bo jak ktoœ wyk³ada du¿¹ kasê na jakiœ biznes to oczekuje ¿e mu siê szybko zwróci ¿eby zacz¹Ì zarabiaÌ a przy takich obrotach to bêdzie to sponsoring. Do du¿ych warsztatów te¿ nie wejd¹ bo na bank nie bêd¹ mieli aprobat. S³abo to widzê ale gratulacje za odwagê |
[ Dodano: 2012-10-09, 22:41 ]
barkley3434 napisał/a: | Siekiera napisał/a: | PROJEKTER napisał/a: | MajÂą dobrÂą opinie i Âśladowe wpadki dystrybucyjne. |
Z tym bym polemizowa³. To co robili na rynku 2-3 lata temu, niektórzy ca³y czas pamiêtaj¹. Rozpuœcili ca³¹ armiê zbieraczy zamówieù po warsztatach to sklepy odwróci³y siê od nich. Ja swojego te¿ pogoni³em a wiem od znajomych ¿e zrobili to samo. Jak woleli zbieraÌ zamówienia po 300 z³ tak jak wurth, forch czy normfest to ich sprawa. Przez to do mieszalni bêdzie ciê¿ko im wejœÌ a do warsztatów myœlê ¿e te¿ bo te warsztaty które maj¹ sensowne przeroby to maj¹ ju¿ mieszalniki a czasami nawet kilka. Chyba ¿e zrobi¹ tak samo jak teraz maj¹, zamówienie 300-500 z³ na tydzieù ale w to jakoœ nie wierzê bo jak ktoœ wyk³ada du¿¹ kasê na jakiœ biznes to oczekuje ¿e mu siê szybko zwróci ¿eby zacz¹Ì zarabiaÌ a przy takich obrotach to bêdzie to sponsoring. Do du¿ych warsztatów te¿ nie wejd¹ bo na bank nie bêd¹ mieli aprobat. S³abo to widzê ale gratulacje za odwagê |
|
Siekiera w 100% zgadzam sie z Twoj¹ opini¹ co do firmy na trzy czerwone litery. Na pocz¹tku chcia³em coœ z tym zrobiÌ i nawet pisa³em i dzwoni³em do dyrekcji APP ale oni mieli mnie mocno w dupie . Zadawa³em im pytanie ze jak to mo¿liwe ¿e ja w tygodniu zamawiam na 3000 netto i mam gorsze warunki zakupu ni¿ gara¿owiec co kupuje raz na miesi¹c 5 lakieru. Drugie pytanie brzmia³o ¿e jak to mo¿liwe ¿e w Paùstwa planie lojalnoœciowym sklepiki , mieszalnie s¹ gorzej traktowane ni¿ gara¿owiec , dok³adnie chodzi³o mi o podzia³ punktów. Us³ysza³em ¿e ja dla nich nie jestem klientem , i maj¹ wyjechane na tak trudnych klientów którzy zadaj¹ niewygodne pytania. Po czym przyjecha³ ich przedstawicielek który oœwiadczy³ mi ¿e musimy siê jakoœ dogadaÌ , gdy¿ wiedzia³ ¿e mu parê setek odpadnie z planu. Oœwiadczy³ mi ¿e jak weznê mieszalnik to dorzuci mi 5 % rabatu do obecnego. Wyœmia³em go i wyjeb... ze sklepu - niech jeŸdzi i robi kilometry po garazykach i norach. Co tu ukrywaÌ ¿e ca³a APP to konfekcja i du¿a iloœÌ produktów to Mipa któr¹ mo¿na kupiÌ za mniejsz¹ kaskê. Co do mieszalnika App to jest znak "?" ¿yczê firmie na trzy litery wszystkiego dobrego i tak jak powiedzia³ Siekiera rynek jest pamiêtliwy, mœciwy i bezlitosny |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2012-10-10, 10:26
|
0
|
|
|

|
barkley3434 napisał/a: | Co do mieszalnika App to jest znak "?" ÂżyczĂŞ firmie na trzy litery wszystkiego dobrego i tak jak powiedziaÂł Siekiera rynek jest pamiĂŞtliwy, mÂściwy i bezlitosny |
... a moim zdaniem po prostu ciê olali i dlatego tak reagujesz. W kontaktach z du¿ymi firmami jednostka nie ma znaczenia. O kontakty z pojedynczymi klientami maj¹ zawsze dbaÌ przedstawiciele terenowi lub dystrybutorzy. Gdy komuœ siê wydaje ¿e wspó³pracuj¹c z du¿ym koncernem go utrzymuje bo robi du¿e obroty to pope³nia on grzech pychy za który ciê¿ko zawsze p³aci ... ciê¿ko ... bo albo by³ od pocz¹tku œlepy i robi³ gó wniany interes handluj¹c z tym koncernem na takich zasadach ... albo jednak robi³ na tyle dobry biznes, ¿e niczego nie trzeba by³o zmieniaÌ.
Co do cen i rabatĂłw to w kaÂżdym przypadku moja opinia jest zawsze niezmienna ... najgÂłupsza rzeczÂą jakÂą moÂże zrobiĂŚ wÂłaÂściciel firmy handlowej, albo usÂługowej to obniÂżenie cen oferowanego produktu pod naciskiem tzw. rynku.
Nie broniê polityki APP, tylko doskonale wiem jak dzia³aj¹ firmy tego typu w³¹cznie z koncernami naftowymi w dzier¿awionymi stacjami paliw ... jak dzia³aj¹ koncerny olejowe gdzie dystrybutorzy centralni maj¹ wy¿sze ceny zakupu konfekcji ni¿ MAKRO SELGROS, czy nawet TESCO ceny sprzeda¿y w gazetce promocyjnej. Z tego co napisa³eœ raczej wynika ¿e podchodzisz do tych spraw na "ch³opski rozum" nie kapuj¹c ¿e jako sklepik czy nawet warsztacik wa¿ny jesteœ tylko dla przedstawiciela który ciê obs³uguje. Ju¿ dla przedstawiciela regiony ... raczej œrednio. Twoje miejsce zajmie inny ... nowy lub inny ura¿ony przez innego dostawcê. Zbyt czêsto wydaje siê wam ¿e ktoœ celowo albo systemowo dba specjalnie o koùcowego odbiorcê detalicznego - klienta. Tak to robi tylko dzia³ marketingu. W ka¿dej firmie. Potem "olewka" jak wszêdzie i kontakt tylko prze Pana Józia dostawcê terenowego.
NapisaÂłem bo generalnie to rozumiem twojÂą gorycz. To maÂło powaÂżne w biznesie ... ale rozumiem. Czy bĂŞdziesz podchodziÂł do tego chÂłodno i bez emocji czy nadal siĂŞ bĂŞdziesz ciskaÂł to juÂż twoja sprawa bo kaÂżdy sam odpowiada za prowadzonÂą przez siebie firmĂŞ.
Jednak w twoim poÂście caÂłkowicie nie zgadzam siĂŞ z konkluzjÂą ktĂłrÂą powtarzasz za @siekeira :
barkley3434 napisał/a: | Co do mieszalnika App to jest znak "?" ÂżyczĂŞ firmie na trzy litery wszystkiego dobrego i tak jak powiedziaÂł Siekiera rynek jest pamiĂŞtliwy, mÂściwy i bezlitosny |
Rynek wcale taki nie jest. Tacy s¹ tylko nastroszeni klienci. Oferty firm na które siê po obra¿ali siê jednak zmieniaj¹ , zmieniaj¹ siê dyrektorzy i decyzje poprzedników, zmieniaj¹ siê towary, ich jakoœÌ i ceny ... w ka¿dym koncernie u ka¿dego producenta i w ka¿dej sieci dystrybucyjnej .... od samych producentów samochodów a¿ po producentów spinek plastikowych tapicerki do tych samochodów . Gdy prowadzi siê biznes w danej bran¿y nieodpowiedzialnoœci¹ jest zachowywanie siê jak ura¿ona dziewczynka.
Kilka lat temu na rynku nie by³o tych firm które dziœ w poszczególnych segmentach rozdaj¹ karty .... ust¹pi³y miejsca tym którzy kilka lat temu byli potêgom ... za klika lat i one wyskocz¹ z foteli liderów na szary koniec .... zast¹pione przez inne ... a ludzie z tych firm drodzy koledzy ? Ludzie od lat ci sami .... tylko na wy¿szych stanowiskach w coraz to nowych firmach Dlatego lepiej jest i ugryŸÌ siê w jêzor chowaj¹c swoje ¿ale pod ladê ... ni¿ potem zaczynaÌ wspó³pracê z now¹ firm¹ od t³umaczenia siê staremu i znanemu partnerowi handlowemu ... ale oczywiœcie mo¿ecie olaÌ t¹ radê. "UnieœÌ siê honorem" zawsze oznacza straciÌ - ZAWSZE ! |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2012-11-12, 10:38
|
0
|
|
|

|
Od stycznia maja pojawiĂŚ siĂŞ akryle w APP. |
_________________ ÂŻycie jest zbyt krĂłtkie Âżeby jeÂździĂŚ Dieslem... |
|
|
|
 |
Pono
|
Wysłany: 2012-11-19, 00:42
|
0
|
|
|
|
app to sikkens tak samo jak novol to troton po prostu tansza linia ale warta uwagi |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2012-11-19, 08:59
|
0
|
|
|

|
Pono napisał/a: | app to sikkens tak samo jak novol to troton po prostu tansza linia ale warta uwagi |
No nie zgadÂłeÂś niestety:(
APP to nie Sikens a Novol to nie Troton. Novol i Troton to ogromne firmy dziaÂłajÂące niezaleÂżnie od siebie i nie sÂą w Âżaden sposĂłb ze sobÂą spokrewnione. W kwesti APP to kupiÂło system z inej wirmy. Bardziej "futrzastej" niÂż Sikens. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2012-11-20, 10:28
|
0
|
|
|

|
Obaj siĂŞ mylicie,
choĂŚ trzeÂźwy inaczej, duÂżo mniej |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2012-11-20, 10:34
|
0
|
|
|

|
Po co te podchody.Po prostu De Beer |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2012-11-20, 19:41
|
0
|
|
|

|
Ciekawe czy to Âże juÂż wszyscy wiedzÂą, to dla APP lepiej czy gorzej?
I drugie pytanie, czy to Debeer sprzed przejĂŞcia przez Valspara czy juÂż ten poprawiony?
I trzecie pytanie, czy dostali go od Debeera czy od jakiejœ spó³ki siostry z grupy Valspara?
I czwarte pytanie, czy lepiej wzi¹Ì orginalnego Debeera czy podróbkê? |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2012-11-20, 21:08
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | Ciekawe czy to Âże juÂż wszyscy wiedzÂą, to dla APP lepiej czy gorzej?
I drugie pytanie, czy to Debeer sprzed przejĂŞcia przez Valspara czy juÂż ten poprawiony?
I trzecie pytanie, czy dostali go od Debeera czy od jakiejœ spó³ki siostry z grupy Valspara?
I czwarte pytanie, czy lepiej wzi¹Ì orginalnego Debeera czy podróbkê? |
SÂądze Âże trzeba pokazaĂŚ system komuÂś kto robi na DeBeer. Ja nie wiem bo DeBeera nie miaÂłem, choĂŚ przed zakupem APP testowaliÂśmy miĂŞdzy innymi DeBeera. Jednak ja na Âżadne pytanie nie znam odpowiedzi. Nie mniej jednak, akryle bĂŞdÂą z tego samego zaplecza:) |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2012-11-20, 21:33
|
0
|
|
|

|
Wiem tylko tyle,Âże receptury identyczne.Kolega miaÂł,ma? De Beera. |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2012-11-21, 10:20
|
0
|
|
|

|
od debeera raczej nie dostali bo debeer z tego co mi sie o uszy obilo robi jakies dymy |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2012-11-21, 21:38
|
0
|
|
|

|
Ja teÂż wÂłaÂśnie sÂłyszaÂłem, Âże niby ukradli Debeerowi bazĂŞ z recepturami i dorobili takie same (zbliÂżone) pigmenty. To niby najprostszy sposĂłb Âżeby mieĂŚ wÂłasny system ale jakoÂś nie chce mi siĂŞ wierzyĂŚ Âże APP zdecydowaÂło by siĂŞ na taki manewr bo to samobĂłjstwo. KaÂżdy Âśrednio rozgarniĂŞty prawnik wydoiÂł by ich do zera. PrzecieÂż Valspar to firma amerykaĂąska wiĂŞc na pewno majÂą zatrudnionÂą rzeszĂŞ prawnikĂłw.
Poza tym sami nie byliby w stanie zÂłoÂżyĂŚ do kupy caÂłego systemu poprawnego chemicznie i odpowiednio zapigmentowanego. Na 100% ktoÂś to dla nich przygotowaÂł. KtoÂś kto posiada sprzĂŞt, wiedzĂŞ i dostep do surowcĂłw i... bazy danych Debeera.
MoÂże np. firma z ktĂłrej majÂą ten swĂłj mieszalnik SMART.
Debeer mĂłgÂł udostĂŞpniĂŚ tej firmie swojÂą technologiĂŞ do stworzenia maÂłego mieszalnika do napraw SMART, kupiÂło to APP a po stwierdzeniu Âże da siĂŞ tym robiĂŚ zapytali duÂży mieszalnik. Tak mogÂło byĂŚ, bo to nie pierwszy przypadek Âże duÂży gracz uÂżycza swojego systemu do napraw SMART. MoÂżna sobie popatrzeĂŚ na ten system z linka poniÂżej. Czy nie wyglÂąda to znajomo
http://mpsmicropaint.com/?page_id=734 |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2012-11-22, 09:44
|
0
|
|
|

|
JeÂżeli majÂą system od firmy z grupy Valspara to powinien byĂŚ aplikacyjnie bardzo podobny do Debeera. CiĂŞÂżko jest pozmieniaĂŚ system dla "niepoznaki" bez szkody dla niego samego.
JeÂżeli to totalna podrĂłba to mimo takich samych receptur na bank pojawiÂą siĂŞ problemy z jakoÂściÂą. |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2012-11-22, 11:59
|
0
|
|
|

|
Kolego trzeÂźwy inaczej, moÂżesz napisaĂŚ ile idzie rozpucha do bazy? i czy wlewa siĂŞ zywicĂŞ czy to mix? |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2012-11-22, 14:03
|
0
|
|
|

|
Dementor napisał/a: | Kolego trzeÂźwy inaczej, moÂżesz napisaĂŚ ile idzie rozpucha do bazy? i czy wlewa siĂŞ zywicĂŞ czy to mix? |
proporcje mieszania 1:1. do niektĂłrych trudnych kolorĂłw dorabia siĂŞ tÂło. system to mix. |
|
|
|
 |
lukas94
|
Wysłany: 2012-11-24, 22:18
|
0
|
|
|
lukas94
|
ja pracuje na co dzien na debeze moze z kolegÂą trzezwym inaczej bysmy porownali recepture danego koloru ? |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2012-11-25, 10:26
|
0
|
|
|

|
lukas94 napisał/a: | ja pracuje na co dzien na debeze moze z kolegÂą trzezwym inaczej byÂśmy porownali recepture danego koloru ? |
zaproponuj kolor. zobaczymy co to jest dokÂładnie. |
|
|
|
 |
POLYKAR.PL [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-11-26, 19:54
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Novol to nie Troton. Novol i Troton to ogromne firmy dziaÂłajÂące niezaleÂżnie od siebie i nie sÂą w Âżaden sposĂłb ze sobÂą spokrewnione |
Coœ kolego chyba na bie¿¹co nie jesteœ ... |
|
|
|
 |
okoĂą
|
Wysłany: 2012-11-26, 20:07
|
0
|
|
|
|
Z tego co kiedyÂś wyczytaÂłem na puszcze Novola nie pamiĂŞtam co to byÂło ale widniaÂło Wyprodukowano przez Troton dla Nowol czy jakoÂś tak ale pewien nie jestem, wiem Âże bardzo siĂŞ zdziwiÂłem. |
|
|
|
 |
lukas94
|
Wysłany: 2012-11-26, 23:21
|
0
|
|
|
lukas94
|
peugeot EKQ 3 Warstwowy receptura na 1litr
1 warstwa
uc 303
521-434,8g
519-395.3g
512-158.1g
Druga warstwa:
522-289.2g
554-226.0g
544-180.8g
563-113.0g
501-9.9g
wybralem ten numer bo w niektĂłrych systemach jest to kolor dwuwarstwowy a nie trzy jak u mnie. |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2012-11-27, 12:40
|
0
|
|
|

|
lukas94 napisał/a: | peugeot EKQ 3 Warstwowy receptura na 1litr
1 warstwa
uc 303
521-434,8g
519-395.3g
512-158.1g
Druga warstwa:
522-289.2g
554-226.0g
544-180.8g
563-113.0g
501-9.9g
wybralem ten numer bo w niektĂłrych systemach jest to kolor dwuwarstwowy a nie trzy jak u mnie. |
EKQ 1 litr podstawa
tÂło
UC303
8031-431,7
8029-384,3
8022-159,1
baza
8032-287,5
8064-220,3
8054-177,8
8067-156,1
8073-110,6
8011-9,2
kolor trĂłjwarstowy perÂłowy |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2012-11-27, 23:24
|
0
|
|
|

|
lukas94, brakuje ci chyba jednego pigmentu.
Recepty nie sÂą identyczne ale sÂą bardzo podobne.
Najciekawsze jest jednak oznaczenie poszczegĂłlnych pigmentĂłw.
APP ma ostatnie dwie cyfry o 10 wiĂŞksze niÂż w Debeerze
8031 => 521 czyli 31 / 21 ró¿nicy 10
8029 => 519 czyli 29 / 19 rĂłznicy 10
8022 => 512 czyli 22 / 12 rĂłznicy 10
8032 => 522 czyli 32 / 22 ...
itd... itd... zmienili oznaczenia dla zmyÂły a receptury przeliczone pewnie matematycznie
wszystko w temacie
[ Dodano: 2012-11-27, 23:37 ]
JeÂżeli ten APP to orginaÂł to moÂże lepiej wyjdzie cenowo w zakupie niÂż Debeer
ChwaliĂŚ siĂŞ cenami to moÂże rozbujamy sprzedaÂż APP w sieci Debeera |
|
|
|
 |
POLYKAR.PL [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-11-28, 19:08
|
|
|
|
okoĂą napisał/a: | Wyprodukowano przez Troton dla Nowol czy jakoÂś tak ale pewien nie jestem, wiem Âże bardzo siĂŞ zdziwiÂłem. |
Niepotrzebnie siê zdziwi³eœ . Novol i Troton to powi¹zane firmy . TrzeŸwy inaczej w swej trzeŸwoœci tak siê zatrzeŸwi³ " Novol to nie Troton. Novol i Troton to ogromne firmy dzia³aj¹ce niezale¿nie od siebie i nie s¹ w ¿aden sposób ze sob¹ spokrewnione" , ¿e nie chce wytrzeŸwieÌ . A tak dok³adniej to Novol jest wspó³w³aœcicielem Trotona ( nawet posiada chyba wiêkszoœciowy pakiet udzia³ów ) . |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2012-11-28, 21:53
|
0
|
|
|

|
POLYKAR.PL napisał/a: | okoĂą napisał/a: | Wyprodukowano przez Troton dla Nowol czy jakoÂś tak ale pewien nie jestem, wiem Âże bardzo siĂŞ zdziwiÂłem. |
Niepotrzebnie siê zdziwi³eœ . Novol i Troton to powi¹zane firmy . TrzeŸwy inaczej w swej trzeŸwoœci tak siê zatrzeŸwi³ " Novol to nie Troton. Novol i Troton to ogromne firmy dzia³aj¹ce niezale¿nie od siebie i nie s¹ w ¿aden sposób ze sob¹ spokrewnione" , ¿e nie chce wytrzeŸwieÌ . A tak dok³adniej to Novol jest wspó³w³aœcicielem Trotona ( nawet posiada chyba wiêkszoœciowy pakiet udzia³ów ) . |
Zapraszam do rzeczowej dyskusji o systemie APP. Je¿eli interesuj¹ Ciê przepychanki, m¹drowanie siê, popychanie banialuk o tym kto jest trzeŸwy i jak bardzo, czy Novol to Troton czy nie, a Pani Basia z w¹sami to facet czy kobieta, za³ó¿ osobny w¹tek i tam rozwijaj swoj¹ radosn¹ twórczoœÌ. Mnie podobnie jak i pozosta³ych uczestników dyskusji, œrednio to interesuje. Staramy siê ustaliÌ co to za system i pozwole sobie zauwa¿yÌ, ¿e Twoje wpisy nie s¹ przydatne. Poœwiêc te¿ 2 minuty i zajrzyj do KRS. Potem podejmij decyzjê czy bêdziesz siê wi³ i przepycha³, czy wniesiesz coœ po¿ytecznego do dyskusji w ramach tego w¹tku.
[ Dodano: 2012-11-28, 22:00 ]
lukas94 napisał/a: | peugeot EKQ 3 Warstwowy receptura na 1litr
1 warstwa
uc 303
521-434,8g
519-395.3g
512-158.1g
Druga warstwa:
522-289.2g
554-226.0g
544-180.8g
563-113.0g
501-9.9g
lukas94, podaj kolejny numer. lecimy dalej. napisz jakÂą nmasz wersjĂŞ programu. moÂże ktoÂś poda receptury z innej wersji |
|
|
|
 |
POLYKAR.PL [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-11-29, 06:45
|
|
|
|
trzeÂźwy inaczej napisał/a: | Zapraszam do rzeczowej dyskusji o systemie APP. JeÂżeli interesujÂą CiĂŞ przepychanki, mÂądrowanie siĂŞ, popychanie banialuk o tym kto jest trzeÂźwy i jak bardzo, czy Novol to Troton czy nie, a Pani Basia z wÂąsami to facet czy kobieta, za³ó¿ osobny wÂątek i tam rozwijaj swojÂą radosnÂą twĂłrczoœÌ. Mnie podobnie jak i pozostaÂłych uczestnikĂłw dyskusji, Âśrednio to interesuje. Staramy siĂŞ ustaliĂŚ co to za system i pozwole sobie zauwaÂżyĂŚ, Âże Twoje wpisy nie sÂą przydatne. PoÂświĂŞc teÂż 2 minuty i zajrzyj do KRS. Potem podejmij decyzjĂŞ czy bĂŞdziesz siĂŞ wiÂł i przepychaÂł, czy wniesiesz coÂś poÂżytecznego do dyskusji w ramach tego wÂątku. |
Ale¿ niepotrzebne nerwy kolego . Przecie¿ sam w tym w¹tku poruszy³eœ temat firm Troton oraz Novol . Nastêpnie temat ten poruszy³ inny kolega . Ja tylko odpowiedzia³em na te posty. Wiêc nie zarzucaj mi warcholstwa i przepychania . Sam coœ tworzysz a póŸniej masz pretensje , ¿e ktoœ odpowiada ...
To jeszcze raz do wiadomoÂści Twojej i wszystkich pozostaÂłych : NOVOL i TROTON to nie , jak twierdzisz , samodzielne i odrĂŞbne byty prawne . SÂą jak najbardziej ze sobÂą spokrewnione w taki sposĂłb , Âże firma NOVOL jest udziaÂłowcem w firmie TROTON . Na dodatek prawdopodobnie wiĂŞkszoÂściowym .
Temat powiÂązaĂą kapitaÂłowych uwaÂżam za zamkniĂŞty . |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2012-12-03, 20:15
|
0
|
|
|

|
No to co z tymi cenami na bazy APP? Taniej niÂż Debeer czy nie? |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2012-12-04, 16:37
|
0
|
|
|

|
Siekiera napisał/a: | No to co z tymi cenami na bazy APP? Taniej niÂż Debeer czy nie? |
W zakupie taniej. Nie chce podawaĂŚ konkretnych cen bo to niejako tajemnica handlowa:). |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2013-01-16, 16:49
|
0
|
|
|

|
trzeŸwy inaczej, pracujesz na tym mieszalniku?Jestem zainteresowany zakupem.Jaka jest pasowalnoœÌ starych,nowych kolorów?PasowalnoœÌ do fiszek?S¹ jakieœ alternatywy w kolorbox-ie?Docieraj¹ do mnie sprzeczne opinie nawet ponoÌ z pierwszej rêki od techników,kolorystów z APP. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2013-01-16, 18:48
|
0
|
|
|

|
APP ma technikĂłw i kolorystĂłw?
Ja sÂłyszaÂłem Âże nie zamierzajÂą inwestowaĂŚ w system tylko traktujÂą go jak kaÂżdy inny towar handlowy i plan jest na dostawianie siĂŞ do innych mieszalnikĂłw na sĂŞpa |
|
|
|
 |
pro-k
|
Wysłany: 2013-01-17, 00:55
|
0
|
|
|
|
Przegl¹dajac przypadkowo sieÌ bardzo zaciekawi³ mnie ten temat, jako posiadacz mieszalnika DeBeera, aktualnego ju¿ Valspara, najnowszego programu i aktualizacji recept oraz œwie¿o po wizycie techników Gakry dowiedzia³em siê paru ciekawych informacji i chêtnie zabiorê g³os w dyskusji. Mia³em okazje porównywaÌ te¿ kilka pigmentów z obu mieszalników, to nie do koùca jest tak ¿e oba systemy s¹ zgodne. Mieszalnik APP posiada kilka pigmentów jakich nie ma w DeBeerze, a i niektóre bliŸniacze pigmenty siê ró¿ni¹ mniej lub bardziej znacz¹co, st¹d pewnie ró¿nice w gramaturze. Programu od APP nie widzia³em. Nie mnie jednak z aktualnych informacji wynika ¿e Valspar bêdzie toczy³ wojnê dla APP o rzekomy plagiat.
Dla banalnego przyk³adu 511 "Deep Black" DeBeera czyli np VW/Audi Y9B ró¿ni siê od odpowiednika APP, ten drugi przy silnym œwietle wchodzi w br¹z, a odkryliœmy to przy lakierowaniu starej A6 królika doœwiadczalnego, gdzie baza od APP posz³a na ca³oœciówkê. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2013-01-17, 14:12
|
0
|
|
|

|
Podobno jakiegoÂś kolorystĂŞ wyhaczyli.
pro-k napisał/a: | Dla banalnego przykÂładu 511 "Deep Black" DeBeera czyli np VW/Audi Y9B ró¿ni siĂŞ od odpowiednika APP, ten drugi przy silnym Âświetle wchodzi w brÂąz, a odkryliÂśmy to przy lakierowaniu starej A6 krĂłlika doÂświadczalnego, gdzie baza od APP poszÂła na caÂłoÂściĂłwkĂŞ. |
Mo¿e doradzi³,¿e wystarczy wzi¹Ì czarny w kierunku ¿ó³tego zamiast w kierunku niebieskiego pigment,ciut skorygowaÌ gramaturê recepty,podobnie przy innych kolorach /w korekty niech siê bawi¹ koloryœci/ ju¿ systemy bêd¹ siê ró¿ni³y |
|
|
|
 |
trzeÂźwy inaczej
|
Wysłany: 2013-01-17, 15:57
|
0
|
|
|

|
No-limit napisał/a: | trzeÂźwy inaczej, pracujesz na tym mieszalniku?Jestem zainteresowany zakupem.Jaka jest pasowalnoœÌ starych,nowych kolorĂłw?PasowalnoœÌ do fiszek?SÂą jakieÂś alternatywy w kolorbox-ie?DocierajÂą do mnie sprzeczne opinie nawet ponoĂŚ z pierwszej rĂŞki od technikĂłw,kolorystĂłw z APP. |
Odpowiadam na pytanie.
Nie pracuje na mieszalniku bo nie jestem kolorystÂą. Czasem w ramach pomocy coÂś tam zrobie z numeru, ale expertem nie jestem.
Z rozmowy z moj¹ kolorystk¹, wiem , ¿e jest zadowolona z APP. Je¿eli bierzemy pod uwagê samochody z tzw. oryginalnym lakierem, mo¿na powiedzieÌ, ¿e wchodzi po³owa a po³owa do mniejszej lub wiêkszej korekty. Jak auto by³o ju¿ lakierowane, bywa ró¿nie. Alternatyw jednego koloru s¹ 2-3. Rzadko zda¿a siê, ¿e jest wiêcej. Zalet¹ jest kolorbox pouk³adany markami. To niesamowicie u³atwia pracê. Przy autach malowanych pomocny jest Spectral bo tam z kolei rzadko zdarza siê mniej ni¿ 5 wariantów jednego koloru. Ja mam u siebie Spectrala, APP i R-M.Ten ostatni jak wiadomo, klasa sama w sobie, ale cena nie dla wszystkich. Te trzy systemy uzupe³niaj¹ siê na tyle, ¿e korygujemy bardzo ma³o i w mojej ocenie to najlepsze trio do mieszalni. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2013-01-17, 17:38
|
0
|
|
|

|
DziĂŞki za wyczerpujÂącÂą odpowiedÂż.Ja robiĂŞ na DP,wiĂŞc chodzi mi przede wszystkim o taĂąszÂą alternatywĂŞ i wzglĂŞdnie dobrÂą.
[ Dodano: 2013-06-01, 12:42 ]
Od kolegi trzeŸwy inaczej, odkupi³em mieszalnik.Skorzystam z okazji dziêkujê koledze za cierpliwoœÌ
Jak na razie jestem zadowolony jeœli chodzi o pasowalnoœÌ do colorboxu i w miarê œwie¿ych lakierów.Nieskomplikowany system do korekty pomijaj¹c to ,¿e niektórych lakierów nie da siê zrobiÌ z powodu braku wiekszej palety pigmentów.Ale czasem mo¿na podeprzeÌ siê kilkoma kroplami z DP |
|
|
|