Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Tytexo
Wys³any: 2012-12-04, 22:46   Piecyk koza przerobiony na piecyk z nadmuchem..
0
UP DOWN

Sk±d: Dzia³oszyn
Czas zimowy a temperatura w gara¿u potrzebna... Posiadam piecyk w kszta³cie walca typu koza... :cool: stoi on w jednym pomieszczeniu pod³±czony do dosyæ wysokiego komina, du¿y cug. Potrzebuje ogrzac pomieszczenie s±siednie. Chcê pospawaæ drugi p³aszcz temu mojemu piecykowi. Teraz pytania:
1. jaka ma byæ dylatacja pomiêdzy jednym a drugim p³aszczem?
2. jak± grub± zastosowaæ blachê na drugi p³aszcz?
3. jaki daæ wentylatorek z jednej strony (¶rednica, wydajno¶æ)
4. czy pomiêdzy p³aszcze wspawaæ pionowo kilka p³askowników ¿eby utrudniæ troszkê przep³yw ¿eby powietrze siê d³u¿ej nagrzewa³o?
5. piecyk jest okr±g³y, nie wiem czy dam zgi±æ tak blachê ¿eby drugi p³aszcz te¿ by³ okr±g³y, czy w przep³ywie powietrza bêdzie nie bêdzie przeszkadzaæ jak pospawam ten p³aszcz na oko³o z powiedzmy 8-10 p³yt stalowych?
6. jaka ¶rednica ¿eby zrobic wylot i tak tam pod³±czê jak±¶ rurê ¿eby daæ to na 3 metry do drugiego pomieszczenia, ¶rednica wylotu mo¿e 150mm?
7. macie jakie¶ do¶wiadczenia sugestie?????

POZDRO :spoko:

gugun 
Wys³any: 2012-12-04, 23:38   
+2
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
nie bede kutafon i podpowiem:
1-ok 10-15cm
2-wystarczy jedynka bo zadna temp wiec sie nie przepali
3-wentylator jak najnizej,zwykly jak od pieca na mial,z marketu jakiegos
4-jaki sens utrudniac przeplyw?
5-mozesz zrobic na kwadrat,nie robi
6-o polowe mniejsza conajmniej bo nie bedzie dmuchac
7-powodzenia

Dumel19
Wys³any: 2012-12-05, 00:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: LKR
w³asnie kombinuje co¶ podobnego, ale pewnie skoñcze po ¶wiêtach wiêc po ¶wiêtach prezentacja :)

tomek70
Wys³any: 2012-12-05, 06:42   
0
UP DOWN

4. Mo¿esz wspawaæ , ale nie po to ¿eby utrudniæ przep³yw , ale po to , ¿eby zwiêkszyæ powierzchniê oddawania ciep³a.

Tytexo
Wys³any: 2012-12-05, 07:29   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
nie bede kutafon i podpowiem:
1-ok 10-15cm
2-wystarczy jedynka bo zadna temp wiec sie nie przepali
3-wentylator jak najnizej,zwykly jak od pieca na mial,z marketu jakiegos
4-jaki sens utrudniac przeplyw?
5-mozesz zrobic na kwadrat,nie robi
6-o polowe mniejsza conajmniej bo nie bedzie dmuchac
7-powodzenia

3 - co do wentylatorka to piszesz o takim czy co¶ takiego? :
http://allegro.pl/wentyla...2833762047.html
http://allegro.pl/wentyla...2842210910.html

4 - chcia³em trochê utrudniæ przep³yw ¿eby powietrze z wentylatorka mia³o wiêcej czasu ¿eby siê nagrzaæ.

6 - czyli wentylatorek z wlotem umieszczê jak najni¿ej a wylot? daæ pewnie wy¿ej ale powiedzmy na ¶rodku czy raczej w górnej czê¶ci, jeszcze pytanko czy taki wentylatorek da radê przepchn±æ to przez piec i powiedzmy jeszcze przez 3 metrow± rurê tak± elastyczna do drugiego pomieszczenia? Czyli 15 cm na wylot za du¿a rura, ok to zastosujê np. 10cm.

gugun 
Wys³any: 2012-12-05, 10:56   
0
UP DOWN

wentylator ok, popatrz sobie jak wygladaja oryginalnie takie piece...
a reszta to male bzdury piszesz..
Tytexo napisa³/a:
4 - chcia³em trochê utrudniæ przep³yw ¿eby powietrze z wentylatorka mia³o wiêcej czasu ¿eby siê nagrzaæ.
jak za bardzo utrudnisz przeplyw i piec nie bedzie oddawal ciepla to ci sie ta koza stopi!!
Tytexo napisa³/a:
czyli wentylatorek z wlotem umieszczê jak najni¿ej a wylot?

a wylot calkiem u gory,CALKIEM ...
Tytexo napisa³/a:
jeszcze pytanko czy taki wentylatorek da radê przepchn±æ to przez piec i powiedzmy jeszcze przez 3 metrow± rurê tak± elastyczna do drugiego pomieszczenia? Czyli 15 cm na wylot za du¿a rura, ok to zastosujê np. 10cm
nie nie da rady,pisalem juz wczesniej...ja mam piec ktory ogrzeje spokojnie 100-150 kwadratow i mam 2x 8cm wyjscia w poprzednim-mniejszym mialem ok 5cm i bylo idealnie bo powietrze wylatywalo dosc ze z duza sila to jeszcze mocno nagrzane,a jesli ty dasz 10cm to dosc ze bedzie malo nagrzane to jeszcze bedzie leciec bo leciec...
czyli reasumujac,jak juz cos takiego robisz to zabuduj sobie ta koze w najmniejszych punktach bedziesz mial 10cm w najwiekszych ok20cm przestrzeni,wytnij na samym dole dziure na wentylator i u gory na poziomej czesci 2x rura 5 max 7cm i bedzie ok,innego rozwiazania nie ma...obspawac piec mozesz blacha 1mm nawet bo grubosc nie robi,ewentualnie piec bedzie cieply.tylko wstaw jakies pionowe wzmocnienia zeby blacha nie drza³a jak sie nagrzeje.na allegro masz tego pelno-zobacz jak to wyglada

rogal-master1
Wys³any: 2012-12-05, 11:00   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
gugun mog³bys jakies fotki wrzucic tej swojej kozy bo ja tez jestem zainteresowany czyms takim zeby to zrobic:)???

gugun 
Wys³any: 2012-12-05, 11:23   
0
UP DOWN

ja cenzura.. ;) http://allegro.pl/piec-na...2796024786.html

Tytexo
Wys³any: 2012-12-05, 11:35   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
ja cenzura.. ;) http://allegro.pl/piec-na...2796024786.html

Ok wszystko kumam tylko te wyloty powietrza (ew. jeden wylot) to bêdê musia³ z boku na bocznej ¶cianie umie¶ciæ bo góra nie bêdzie obspawana poniewa¿ z góry to bêdê ³adowa³ wêgiel... da radê?

gugun 
Wys³any: 2012-12-05, 13:53   
0
UP DOWN

Tytexo napisa³/a:
da radê?
musi ;P

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów