Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
dm15 
Wys³any: 2012-12-09, 23:58   Dobrze zrobiona polerka klaru
0
UP DOWN

Witajcie, mam polerkê , mam element , mam te¿ dwie g±bki - bia³a twarda i czarna bardzo miêkka, do tego pasta polerska Farecla G3.

Pytanie jest nastêpuj±ce: Jak zrobiæ polerkê ¿eby nie by³o grubych rys ani miliona ma³ych rysek.

Co mo¿e byæ tego powodem? Jak temu zaradziæ ?

Próbowa³em i jedn± gabk± i obydwiema po sobie i du¿o wody i malo wody i efekt ci±gle ten sam, element robi siê "lustrzany" ale ma pe³no rys, niekiedy dosyæ spore/ g³êbokie

zeniTh 
Wys³any: 2012-12-10, 00:54   
0
UP DOWN

Sk±d: RSR
a przed polerowaniem przeciera³e¶ element papierem wodnym na mokro ?
powiedzmy gradacji 2000 i 2500 ?

gugun 
Wys³any: 2012-12-10, 01:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
to nie o wode chodzi...biala gabka jest do polerowania a czarna do zebrania resztek pasty i nablyszczenia co za tym idzie,
g3 nie musisz moczyc elementu niewiadomo jak,poprostu bierzesz spryskiwacz nakladasz troche pasty i polerujesz....dopiero na koniec jak zuzyjesz paste a element swieci sie jak psu jajka to myjesz dokladnie i zbierasz resztki czarna gabka juz bez pasty i nie ma bata zeby rysy byly...jesli masz problem to opisz dokladnie jak to robisz,to moze pomozemy bo nie tylko ty na g3 porabiasz

karol2010
Wys³any: 2012-12-10, 06:57   
0
UP DOWN

Moim zdaniem problem jest w tym miejscu , ¿e próbójesz G3 u¿yæ do wykoñczenia elementu. Po G3 bêd± zawsze ryski takie drobne. Zrób tak wypoleruj dobrze tward± gombk± z g3 tak aby nie by³o grubych rys. Nastêpnie zmieñ g±bkê na miêkk± zbierz resztki pasty która masz na b³otniku , przep³ucz g±bkê a nastêpnie u¿yj ¿ó³tego korka z firmy 3M. Nastêpnie za³ó¿ now± g±bkê lub umyj bardzo dobrze któr± masz w przeciwnym przypadku na nic nak³adanie nowej pasty. Po tym u¿yj niebieskiego korka. Po wszystkim mo¿esz jeszcze u¿yæ ró¿owego korka i element bêdzie idealny. Po samej g3 bêdziesz mieæ b±czki oczywi¶cie mo¿esz skróciæ t± droge o pastê z ¿ó³tym korkiem i ró¿owym ale efekt ju¿ nie bêdzie taki fajny pozdrawiam.

jacenty 741
Wys³any: 2012-12-10, 08:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Wy siê wszyscy wykorkujcie :sciana:
Ch³opak wykosztowa³ siê pewnie 30 zeta na 250 g Farecli,kupi³ dwie g±bki po 14,a Wy ka¿ecie mu jeszcze dokupiæ ¿ó³ty korek za 115,ró¿owy za 100,i niebieski za kolejn± stówkê.
Szkoda s³ów i komentarza.
Nie ma co siê po g³upiemu popisywaæ,tylko podaæ link do opisu polerowanie Farecl±,to zadanie raczej dla moda,oblatanego po forum jak...wiecie co po czym :D
I powiedzcie wreszcie,¿e to wcale nie jest takie proste i oczywiste,¿e efekt bêdzie zgodny z oczekiwaniem.

karol2010
Wys³any: 2012-12-10, 09:31   
0
UP DOWN

jacenty 741, trzerba zacz±æ od tytu³u tematu...... dobrze zrobiona polerka klaru. Skoro kto¶ pisze ze chce dobrze to pisze jak zrobiæ zeby by³o dobrze. A jak chce tanio i z hologramami to inaczej trzeba by³o zatytu³owaæ temat. Dobrze nie równa siê tanio....

gugun 
Wys³any: 2012-12-10, 10:34   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
karol2010 napisa³/a:
A jak chce tanio i z hologramami to inaczej trzeba by³o zatytu³owaæ temat.
ja tam sobie jakos radze sama g3 nawet na ciemnych kolorach i jest znosnie...
jacenty 741 napisa³/a:
tylko podaæ link do opisu polerowanie Farecl±,to zadanie raczej dla moda
a co ja bede leniwych wyreczal?nawet sa podklejone chyba tematy na temat g3 i ogolnie calej polerki,

szewczu
Wys³any: 2012-12-10, 13:44   
0
UP DOWN

panowie czemu wszyscy tylko g3 i g3 s± inne lepsze materia³y do polerowania którymi duzo wygodniej siê poleruje nie trzeba wody wszystko ³adnie be¿ pylenia wysychania pasty czy chlapania na wszystkie strony mówie tu o 3m lub menzernie zacznijcie u¿ywaæ takich produktów a nigdy wiêcej nie bedziecie o g3 s³yszeæ

rogal-master1
Wys³any: 2012-12-10, 14:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Kolego nie tylko 3m 3m tak jak tu zachwalasz ale juz nawet sa pasty z farecli G6 na sucho i cos podobnego jak 3m zielony a G6 moim zdaniem robi sie lepiej i efekt taki sam aha i jedna pasta robimy twarda g±bka i czarna wiec jedna pasta kasujemy i hologramy i rysy pozdro :spoko:

szewczu
Wys³any: 2012-12-10, 14:19   
0
UP DOWN

a u¿ywa³e¶ kolego menzerny? 3m poda³em tylko dla przyk³adu choæ nie u¿ywam jej wole menzerne

hamir 
Wys³any: 2012-12-10, 14:24   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
dm15,niestety g±bka,maszynka,tubka pasty to jeszcze nie wszystko ;)dobra polerka to temat rzeka,mo¿e lepiej by by³o troszkê lizn±æ teorii w tym temacie na pocz±tek ;)poszperaj po necie na temat past i/lub systemów polerskich,pad'ów,co siê dzieje z past± w trakcie kolejnych przej¶æ maszyny,poczytaj co¶ na temat samych polerek,przygotowania powierzchni do polerowania,rodzajów lakierów itd :) .. [/code]

hamir 
Wys³any: 2012-12-10, 15:11   
0
UP DOWN

popieram tezê ¿e ¶wiat siê na g3 nie koñczy ^^

kalbi 
Wys³any: 2012-12-10, 16:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 32 razy
Sk±d: Warszawa
ja polecam pasty Surface, mo¿na kupiæ w 250ml opakowaniach po 20 z³ sztuka. Surface Rapid Ultra - ostrzejsza, Surface OE Compound - delikatniejsza i Surface UltimateGlaze na hologramy, spokojnie mozna miec te dwie ostatnie pasty i dwie gabki - biala i czarna

rogal-master1
Wys³any: 2012-12-10, 16:59   
0
UP DOWN

Albo kup sobie paste TEMPO i bedziesz mega zadowolony:) ^^ ^^ ^^ ^^ ^^

dm15 
Wys³any: 2012-12-10, 18:12   
0
UP DOWN

Zostawiæ Was na chwile samych to tyle popiszecie heh , nie upieram siê przy Farecli poprostu facet w sklepie mi j± poleci³ i te g±bki. Ale , ¿e jak zaznaczy³em zale¿y mi na dobrej polerce to pytam Was jak to wygl±da z do¶wiadczenia.

Czyli mo¿liwe , ¿e po prostu ta pasta jest zbyt "¶cierna" i st±d te rysy?

Powierzchnie przed polerk± przetar³em papierem na mokro P2500

Wodê dozowa³em w³a¶nie spryskiwaczem, g±bka uprzednio namoczona.

hamir - no ju¿ teraz widzê ¿e to nie jest takie proste jak siê wydaje :sciana:

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-12-10, 18:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
dm15 napisa³/a:
Czyli mo¿liwe , ¿e po prostu ta pasta jest zbyt "¶cierna" i st±d te rysy?

S³ysza³em w³a¶nie o podrobionej partii farecli która trafi³a w twoje rejony.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-10, 19:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
dm15 napisa³/a:
Zostawiæ Was na chwile samych to tyle popiszecie heh ,

Dobre naprawdê dobre :spoko:
Projekter napisa³/a:
Was zostawiæ godzinê bez kontroli i ju¿ teorii spiskowych namno¿ycie tysi±c ...
http://lakierowanko.info/...hp?t=6904#79144

... a w temacie :

Jest wiele past i ró¿ne techniki polerowania co nie zmienia faktu, ¿e Farecla G3 rz±dzi od lat t± bran¿±. Chcesz to zrobiæ od pocz±tku ( od matowania ) do koñca ( idea³ bez hologramów ) to przeczytaj temat o polerowaniu farecl±. To pasta któr± trzeba na spokojnie „wypracowaæ” pod g±bk± w os³onie minimalnej ilo¶ci wody ( kilku kropel )

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-12-10, 20:17   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
pod g±bk± w os³onie minimalnej ilo¶ci wody ( kilku kropel )

Nie przesadzaj.
Pad ma byc wilgotny.
Tylko dla jednego wilgotny to ... wiadro wody a dla drugiego naparstek.

rogal-master1
Wys³any: 2012-12-10, 20:30   
0
UP DOWN

Ja jak robiê G3 nakladam paste raz wcieram z ma³a iloscia wody prawie do suchego elementu potem zraszam jeszcze raz jade tez do suchego nak³adam jeszcze raz paste wiecej wody potem p³ukam g±bke i jade juz sam± wod± i wychodzi pizdziora ³osia:) ^^

karol2010
Wys³any: 2012-12-10, 20:59   
0
UP DOWN

jak to czytam to padam. Je¶li kto¶ uwa¿a , ¿e sam± g3 czy tam innym ¶rodkiem podobnym (ta sama gradacja) polerka wyjdzie dobrze to o¶wiecam was zapalcie sobie ¶wiat³o w garazu tylko porzadne (np 300w halogen , lub wyjed¼cie na konkretne s³oñce)

Pono
Wys³any: 2012-12-10, 21:30   
0
UP DOWN

nie bawcie sie w g3 to amatorka w tych czasach ;] tylko 3m chociaz zielony i niebieski na hologramy, ja tam mam i w sloncy nawet najmniejszej ryski nie ma, oczywsicie trzeba to umiec a nie byle jak polerowac i machac polerka w jedna i druga strone, trzeba czuc powloke i sie do niej zastosowac (obrotami) a w kazdym miejscu jest inna nie raz trzeba mocniej polerowac bo jest wiecej ryj itp...) powodzenia

szewczu
Wys³any: 2012-12-11, 06:52   
0
UP DOWN

jest wiele aspektów ¿eby dobrze zrobiæ polerke od kombinacji past i padów, maszynie mam ty na my¶li chocia¿by stabilizacjê obrotów, po np. metodê punktu Zenitu

A tak wogóle to ta¿dy ma swój tym w rodzaju pasty tu mo¿emy tylko podpowedzieæ na czym pracujemy i co jest dobrze a wybór nalezy do ciebie. Nie wa¿ne czym chcesz pracowaæ wa¿ne ¿eby by³ efekt,a to czy chcesz sie napracowaæ czy sobie u³atwiæ wybieraj±c lepszy zestaw pasta pad maszyna . Takie jest moje zdanie

hamir 
Wys³any: 2012-12-11, 12:05   
0
UP DOWN

dm 15,a s³ysza³e¶ o trizact 3000?nikt tu nie podpowiedzia³ ci? ;) a o tym ¿e jak polerujesz to musisz troszkê "przygrzaæ" lakier? ^^ [/list]

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-11, 14:14   
0
UP DOWN

karol2010 napisa³/a:
jak to czytam to padam. Je¶li kto¶ uwa¿a , ¿e sam± g3 czy tam innym ¶rodkiem podobnym (ta sama gradacja) polerka wyjdzie dobrze to o¶wiecam was zapalcie sobie ¶wiat³o w garazu tylko porzadne (np 300w halogen , lub wyjed¼cie na konkretne s³oñce)

Ja uwa¿am ¿e G3 zrobiê idealnie polerowanie ka¿dego koloru i lakieru z wyj±tkiem grantu i czarnego gdzie potrzebowaæ bêdê wosk pod maszynê i mo¿e troszkê G10. Generalnie jednak przy nowych pow³okach lakierniczych G3 jest i by³a ju¿ dawno temu najlepszym produktem dla lakierników samochodowych ( nie dla detalingu ) tylko dla lakiernictwa w refinishu. Nawet system 3M jest od niej gorszy bo wymaga zakupu kilku past.

Problem w tym ¿e G3 daje po³ysk b³yskawicznie i to "usypia czujno¶æ". W systemach skokowych nie da siê doprowadziæ pow³oki do idea³u jedn± past± bo te s± ¶cierne albo nab³yszczaj±ce. G3 to pasta która siê formuje pod g±bk± w co raz mniejsze i regularne cz±stki zmieniaj±c skok i poziom ¶cierania. Z pasty ¶ciernej przechodzi do poziomu posty wykoñczeniowej samoistnie. Na tym polega jest wieloletni fenomen technologiczny. Sam decydujesz na jakim poziomie zakoñczyæ polerowanie. Jednak gdy kto¶ be3¿myslnie doklada pasty gdy koñczy ju¿ polerowanie to sam sobie robi krzywdê i mo¿e tak dwa lata polerwaæ jeden elemnty i szybciej zedrze lakier ni¿ zlikwiduje drobne rysy i hologramy. To ca³a tajemnica o G3. ;)

W zestawieniu z innymi systemami ma jednak dwie wady. Musi pracowaæ w os³onie wody w celu odprowadzenia tego co pozostawia rozpadaj±ca siê pasta i ochronie przed temperatur± i przegrzaniem pow³oki lakieru. Do tego czas wypracowania G# z poziomu ¶ciernego do poziomu polerowania koñcowego jest stosunkowo d³ugi w porównaniu z systemami skokowymi

Gdzie¶ tam w postach pad³ zarzut ¿e G3 to prze¿ytek. To tak samo m±dre jak stwierdzenie jak to ¿e Glasurit, Dupont czy Spies Hecker to starocie technologiczne i s± nowsze produkty ^^ Zastanówcie siê chwilê ... naprawdê my¶licie ¿e w Farecla nikt nie udoskonala tego produktu co jaki¶ czas ... tylko siê przygl±da jak nowe rozwi±zani chemiczne … skopi± ich po dupie w jakie¶ pa¶cie Chin za dolara nie wspominaj±c od starych konkurentach ^^ G3 to klasa sama w sobie ale Farecla to tak¿e szereg innych past.

To naprawdê glupie i nieodpowiedzialne porownywaæ G3 z systemem innych past. Porownajcie G3 z inn± jedn± past±. Tak± od startu do koñca. Zobaczymy ilu jest konkurentów z tak skutecznym i doskona³ym efektem koñcowym jaki daje G3 w rêkach ¶wiadomego tego produktu ... operatora polerki ;)

No-limit
Wys³any: 2012-12-11, 16:03   
0
UP DOWN

Pomóg³: 34 razy
PROJEKTER napisa³/a:
Jednak gdy kto¶ be3¿myslnie doklada pasty gdy koñczy ju¿ polerowanie to sam sobie robi krzywdê i mo¿e tak dwa lata polerwaæ jeden elemnty i szybciej zedrze lakier ni¿ zlikwiduje drobne rysy

Wê¿ykiem Robert,wê¿ykiem :tak:

No-limit
Wys³any: 2012-12-11, 16:09   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
G3 to pasta która siê formuje pod g±bk± w co raz mniejsze i regularne cz±stki zmieniaj±c skok i poziom ¶cierania.

To te¿ wê¿ykiem ;)

karol2010
Wys³any: 2012-12-11, 20:50   
0
UP DOWN

PROJEKTER, Zgadzam siê z toba cze¶ciowo bo sam maj±c srebrne auto na handel nie u¿ywam nic innego tylko G3 bo tez dobrze sie ni± wykañcza. Jednak¿e kiedy wpada mi ciemny kolor na samej g3 nie idzie robiæ pod pod ¶wiat³em pe³no hologramów bêdzie

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-12-11, 21:48   
0
UP DOWN

karol2010 napisa³/a:
kiedy wpada mi ciemny kolor na samej g3 nie idzie robiæ
Przesadzasz.
Idzie robiæ, ale niestety czasowo wychodzi d³uzej.
Ale tylko czasami.
Wszystko zale¿y od lakieru.
Co by nie mówic to ¿ó³ty korek bardzo przyspiesza uzyskanie odpowiedniego efektu koñcowego i efekt ten jest trwa³y.

Po samej G3 mo¿e siê zdarzyæ ¿e znajdziemy tu i ówdzie po czasie miejsca niedopieszczone G3.

karol2010
Wys³any: 2012-12-12, 07:36   
0
UP DOWN

Lackdoctor, to dawaj poleruj koncowo g3 czarny akryl :D a ja systemem 3m i zobaczysz jaka ci lipa wyjdzie.

jacenty 741
Wys³any: 2012-12-12, 08:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
karol2010 napisa³/a:
trzerba zacz±æ od tytu³u tematu...... dobrze zrobiona polerka klaru.
Dok³adnie siê zgadzam,tylko dla jednego oznacza to b³yszcz±cy i ³adnie wygl±daj±cy lakier,a dla innego jest to spaprana robota i najwy¿ej po³owa drogi.
Zaczyna³em od Farecli,by³o dobrze,ale spróbowa³em 3M,i zosta³a ze mn± na kilka lat,ale ona te¿ ma swoje wady(o cenie zestaw nie wspominaj±c),potestowa³em Manzerne dostarczon± przez jednego z jej fanatycznych wyznawców(chorego na mózg jak wszyscy fana detailingu),i...znowu wróci³em do Farecli. Ale ju¿ bardziej ¶wiadomie,staraj±c siê zrozumieæ,co ona do mnie mówi w trakcie polerowania,i lepiej siê z ni± dogaduj±c.Na razie zostaje,bo poleruj±c bez u¿ycia papierów przed polerowaniem jest po prostu najskuteczniejsza,a ciemne kolory poprawiam ¿ó³tym korkiem 3M.
I wiesz co
karol2010 napisa³/a:
zapalcie sobie ¶wiat³o w garazu tylko porzadne (np 300w halogen , lub wyjed¼cie na konkretne s³oñce)
zanim zaczniesz dyskutowaæ na ten temat,to pomy¶l,dlaczego mimo wszystko w wiêkszo¶ci lakierni rz±dzi Farecla:bo wszyscy (³±cznie ze mn± ) robimy przy kagankach na olej?Bo d.pa s³oñca nie widzia³a?

No-limit
Wys³any: 2012-12-12, 09:54   
0
UP DOWN

jacenty 741 napisa³/a:
ciemne kolory poprawiam ¿ó³tym korkiem 3M.

A ja niebieskim i nab³yszczam czerwonym.

karol2010
Wys³any: 2012-12-12, 10:03   
0
UP DOWN

jacenty 741, Ja nie mówie ze robisz przy kaganku jedynie próbóje niektórym przet³umaczyæ , ¿e sama g3 np czarnego akryku dobrzrze nie wypolerujesz bo zostan± hologramy. Osobi¶cie je¶li robie czarny aktyl to robie g3 , zó³ty korek i niebieski na koniec. Przy mniej wymagaj±cych kolorach samym niebieskim.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-12-12, 10:59   
0
UP DOWN

karol2010 napisa³/a:
Ja nie mówie ze robisz przy kaganku jedynie próbóje niektórym przet³umaczyæ , ¿e sama g3 np czarnego akryku dobrzrze nie wypolerujesz bo zostan± hologramy.

Sprawa jest prosta.
Nie umiesz sie ni± pos³ugiwaæ i dlatego dla Ciebie lepszy jest system dro¿szy, ale wspomagaj±cy niedoskona³o¶ci pracy osoby poleruj±cej prawie doskonale :blee:

Ale ¿eby¶ nie odczyta³ tego jako atak i dowalenie z mojej strony, to dopowiem ¿e dziecinnie ³atwo i przyjemnie robi sie G3 , w miare dok³adnie nie przejmuj±c siê ewentualnymi ominiêtymi rysami... potem mycie auta , obtarcie na sucho i.. ¿ó³ty korek i jest mega miodzio.
Perfekcja. Poprawiona dla pewnosci niebieskim korkiem i ¿aden klient nie wróci z reklamacj±.
A gdy po umyciu i wysuszeniu auta okazuje siê ¿e omina³em jakis fragment to... zielony korek i syfu juz na aucie drugi raz nie robie.

To jest, przy cenie zestawu 3M , najtañsza wersja skutecznej polerki. :spoko:

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-12, 18:03   
0
UP DOWN

Gdybym mia³ napisaæ jeszcze raz ¿e G3 jest super to wiêkszo¶ci by³o by to co ju¿ napisa³ Lackdoktor, po za wykoñczeniem koñcowym inn± past±. G3 to pasta ¶cierna kolego @Karol2010 i dopiero pod padem zmienia sie w polersk±. W tej dyskusji, teraz opierasz siê o w³asne do¶wiadczenia ... ale nie wiesz czy potrafisz pos³ugiwaæ siê G3 ?

Dlatego nie spieraj siê z nami. I spróbuj sobie sam jeszcze raz. G3 to pasta któr± trzeba wypracowaæ. To jednak trwa. Po co siê mêczyæ i traciæ czas jak mo¿na zmieniæ gradacje w systemie. Nie myl jednak tego z ograniczeniami technicznymi tej pasty. Nawet czarny akryl mo¿na doci±gn±æ do idealnego poziomu. Owszem wymagaæ bêdzie koñcowego rêcznego nab³yszczenia ale akryl przetrzesz czyst± rêk± i jest ju¿ porysowany wiêc gdzie jest ten moment idea³u ?

Najwiêkszy b³±d tych co nie potrafi± polerowaæ G3 polega na dok³adaniu pasty w tracie polerowania. Jak tak zrobisz to zaczynasz to je¿d¿enia polerk± i padem od nowa nawet jak do celu brakowa³o ci ju¿ ciut ciut. Ale nie martw siê …. Ja te¿ kiedy¶ o tym nie wiedzia³em i macza³em pada w wodzie la³em pasty kilo polerowa³em, by³y rysy to zdejmowa³em je G10 a potem do³±cza³em do tych co mówili ¿e Farcla to syficzna brudz±ca pasta, a jej u¿ywanie wymaga stroju chemicznego - OP1 w wersji bez maski gazowej typu „s³oñ”.

Zm±drza³em po prezentacji Farecli gdy mia³em podj±æ decyzje o jej wycofaniu z serwisu i zast±pieniu systemem Presta ( te¿ po prezentacji ).

karol2010
Wys³any: 2012-12-12, 18:49   
0
UP DOWN

Lackdoctor, Widze ze nie umiesz siê zdecydowaæ , albo trzymaj siê wersji ze robisz sama g3 albo ze g3+3m. Kolego poleruje auta ju¿ ponad 2 lata i robie to g3 doskonale wiem jak jej u¿ywaæ i wiem , ¿e u¿ycie samej podkre¶lam samej g3 daje gówniane efekty. Zrobiæ g3 a potem daæ niebieski korek albo zó³ty ¿adna nowo¶æ tak jak ty to robisz. a polerowaæ ca³y dzien g3 zeby uzyskaæ efekt niebieskiego korka to bez sensu......

karol2010
Wys³any: 2012-12-12, 18:56   
0
UP DOWN

PROJEKTER, kolgo podkre¶lam ¿adnych nowo¶ci mi nie mówicie wiem , ¿e g3 mo¿e byæ te¿ past± wykoñczeniow± i u¿ywam jej do srebrnych aut. Uwie¿ robie ju¿ troche g3 i wiem jak siê ni± pos³ugiwaæ. I rozumiem ze z czasem ona siê jakby "rozbija". I co czarnego akrylu siê nie zgodze czasem jak zrobie G3 a potem zó³tym na koniec niebieskim , umuje auto , namaszcze go , to prawie nie ma hologramów podkre¶lam s³owo prawie bo zawsze co¶ siê znajdzie.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-12-12, 19:32   
0
UP DOWN

karol2010 napisa³/a:
I co czarnego akrylu siê nie zgodze czasem jak zrobie G3 a potem zó³tym na koniec niebieskim , umuje auto , namaszcze go , to prawie nie ma hologramów podkre¶lam s³owo prawie bo zawsze co¶ siê znajdzie.

Czyli w Twoim przypadku dwa lata w polerowaniu to o nastepne trzy lata za ma³o.
karol2010 napisa³/a:
Kolego poleruje auta ju¿ ponad 2 lata

Czyli na dzis nie mamy o czym rozmawiaæ z powodu braków technologicznych z Twojej strony.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-12, 20:15   
0
UP DOWN

karol2010 napisa³/a:
PROJEKTER, kolgo podkre¶lam ¿adnych nowo¶ci mi nie mówicie wiem , ¿e g3 mo¿e byæ te¿ past± wykoñczeniow± i u¿ywam jej do srebrnych aut. Uwie¿ robie ju¿ troche g3 i wiem jak siê ni± pos³ugiwaæ.

... a Ja kolego karol2010 piêæ lat piszê posty na kilku portalach w sieci i ma mu siebie taki program który analizuje posty / odpowiedzi wskazuj±c szeroko¶æ rozwarcia paszczy i zdziwienia oponenta. ;) Twój wspó³czynnik w skali 1do 10 wyniós³ 10 co oznacza kompletne zaskoczenie i zerowy brak wiedzy o tym ¿e G3 jest past± do "wypracowania", a nie "idiotycznego polerowania". Jeszcze tylko nie wiem ( choæ podejrzewam )... na jak± cholerê próbujesz tu na nas zrobiæ wra¿enie ? Da³e¶ dupy bo twoja informacja o G3 jest tak amatorska jak tylko jest to mo¿liwe na tym forum. Z ka¿dym postem grzebiesz siê g³êbiej wiêc dla w³asnego dobra daj ju¿ spokój. :x: To ¿e nie potrafisz polerowaæ i jeszcze d³ugo bêdziesz musia³ to robiæ zanim siê nauczysz to ju¿ dowiod³e¶ miêdzy wierszami. Rozumiemy.

Na przysz³o¶æ np. jak bêdziesz chcia³ zrobiæ wra¿enie na innym portalu to raczej pamiêtaj ¿e :

¯aden zawodowy lakiernik samochody nie powie ci nigdy, ¿e Farecla G3 jest do dupy i ¿e nie da siê ni± zrobiæ do koñca polerowania ciemnej pow³oki ... no szczególnie jak to bezbarwny ... :tak: Problem nie tkwi w tym kole¶ czy siê da czy nie bo to oczywiste ¿e siê da .... tylko w nak³adzie pracy i syfie jaki G3 zostawia na czarnych plastikowych elementach.

Po co dalej z tob± gadaæ na ten temat jak od razu widaæ, ¿e siê na tym nie znasz ? :tak:

rogal-master1
Wys³any: 2012-12-12, 20:24   
0
UP DOWN

PROJEKTER :spoko:

karol2010
Wys³any: 2012-12-12, 20:54   
0
UP DOWN

Lackdoctor,
Cytat:
Czyli na dzis nie mamy o czym rozmawiaæ z powodu braków technologicznych z Twojej strony.

Sk±d wiesz co mam w garazu??
Cytat:
Czyli w Twoim przypadku dwa lata w polerowaniu to o nastepne trzy lata za ma³o.

czyli uwa¿asz , ¿e mo¿e ty robisz tak wspaniale polerkê , ¿e uda ci siê ka¿dy hologram usun±æ gratulacje doby kawa³ :D

PROJEKTER,

A ja twój wska¿nik pojechania oceniam na ¿enuj±cy i ¶mieszny nic nowego mi nie powiedzia³e¶ i od ciebie nic nowego siê nie dowiem widze , ¿e dopiero ameryke odkry³e¶ skoro siê tym tak chwalisz. Pewnie jakie¶ niedowarto¶ciowanie w zyciu skoro czuje siê podniete po zabawie w s³ówka. A poprostu nazwaæ to mo¿na czyst± projekcj± :D . A ja z ka¿dym postem widze , ¿e z drugiej strony monitoru siedzi jaki¶ zadufany snob który uwa¿a , ¿e zjad³ wszystkie rozumy i zna siê najlepiej na ¶wiecie.

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-12-12, 21:02   
0
UP DOWN

karol2010 napisa³/a:
Sk±d wiesz co mam w garazu??

Ale¿ to nie jest wa¿ne.
Teraz oceniamy co masz w g³owie. :spoko:
karol2010 napisa³/a:
czyli uwa¿asz ,

Uwa¿am ¿e czêsto siê z Projekterem nie zgadzamy, chyba ze w Twoim przypadku... a to ju¿ powinno daæ Ci trochê do myslenia. :tak:

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-12-12, 21:08   
0
UP DOWN

karol2010 napisa³/a:
A ja z ka¿dym postem widze , ¿e z drugiej strony monitoru siedzi jaki¶ zadufany snob który uwa¿a , ¿e zjad³ wszystkie rozumy i zna siê najlepiej na ¶wiecie.

Mimo znacz±cych ró¿nic w sposobie pojmowania lakiernictwa,,, oba portale bez niego To by by³ taki ma³y kiermasz ró¿no¶ci, patencików, wynalazków i omijania kosztów.

A ze wszystko wie... to jego zawód, wiedza z która sam próbowa³em cos niecos od czasu do czasu... ale to sie nie da, wiec lepiej na spokojnie poczytac i zrozumieæ.

karol2010
Wys³any: 2012-12-12, 21:23   
0
UP DOWN

A ja uwa¿am , ¿e nie ma ludzi którzy wiedz± wszystko nie istniej± tacy a je¶li kto¶ twierdzi , ¿e wie wszystko ¶mia³o mog± go nazwaæ idiot±. Powiem tyle w swoim ¿yciu spolerowa³em ogron± ilo¶c aut, nigdy nie mia³em reklamacji. Sami lakiernicy przychodzili rozmawiaæ ze mna jak to robie itd wymiana do¶wiadczen. Na codzien poprawiam polerki po lakiernikach. Sam nie jestem z zawodu lakiernikiem ale robie to lepiej ni¿ nie jeden z nich. A czy co¶ nazwê inaczej ni¿ mówi ksi±¿ka to mam to w dupie liczy siê efekt na lakierze a nie na forum. A co do farecli bêde jej u¿wywaæ bo to bardzo dobra pata i nie zmienie zdania o niej jednak¿e nie zmienie zdania , ¿e aby zrobiæ dobrze i szybko auto najelpiej daæ po niej 3m.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-12, 21:25   
0
UP DOWN

karol2010 napisa³/a:
.... A ja z ka¿dym postem widze , ¿e z drugiej strony monitoru siedzi jaki¶ zadufany snob który uwa¿a , ¿e zjad³ wszystkie rozumy i zna siê najlepiej na ¶wiecie.

No :D ... dawaj dawaj Karolku w tym stylu to miodzik na moje uszka ^^ ... Nawijaj kole¶ ostro a¿ moje ego dostanie orgazmu ... Co oczywi¶cie nie zmienia niestety nic w sprawach zawodowych i twoich kiepskich umiejêtno¶ciach ... Powiem ci tak¿e, ¿e mój niezawodny zawodowy nos wskazuje ¿e dupa blada z Ciebie nie lakiernik. Na 100 % spad³e¶ tu na forum z którego¶ o detalingu gdzie nawiedzeni wariaci u¿ywaj± sze¶ciu padów i piêciu past ¶ciernych jednej z py³u ksiê¿ycowego, jednej z asteroidy która okr±¿a marsa na prze³omie listopada i grudnia, jednej z jelita cienkiego Gu¼ca morskiego rasy skandynawskiej , jednej ze spermy wiewiórki skoczki syberyjskiej i na koniec ciep³ej pasty wykoñczeniowej z dupy detailingowca nak³adanej paluchem. Przy tym wszystkim wypowiadacie zaklêcia woo-doo i polerujecie samochody tylko w dni nieparzyste, a wszytko po to ¿eby zrobiæ dok³adnie to samo co zawodowy lakierni robi G3 i bia³ym padem ^^ . Czytam czasami te wasze rozmowy i poszczaæ siê mo¿na ze ¶miechu najbardziej z tych s³owotworów. ^^

Generalnie to mi to tam wisi skoro wasi klienci siê daj± braæ pod w³os … Jednak irytuje mnie fakt gdy z wami rozmawiam, ¿e od razu widaæ, ¿e ka¿dy z was ma drzem w g³owie w temacie polerowania. To prosty przyk³ad na to jak z jednej pro¶ciutkiej operacji mo¿na rozbiæ odrêbn± bran¿ê us³ug gdy siê j± tak zamota i zakrêci ¿e robi wra¿enie jakie¶ sztuki

To nie twoja wina Karolciu … ale po prostu ¼le trafi³e¶ w tej dysksji. Pech. ^^ My wiemy o co tu chodzi i jak to dzia³a. Wiemy jak i czym doporwadziæ samochód do poziomu wygl±du ponad standard wygl±du fabrycznego. Jednak co¶ ci siê pokiæka³o wchodz±c do tego tematu bo to forum i temat lakierników samochodowych ... poziom wygl±du pow³oki "fabryczny" i ani kawa³ka dalej. Ty rozwalisz lakier na lustro i sikasz z rado¶ci ... gdby który kolowek z zawodowych lakierników tak zrobi³ ... to lakierowa³ by od pocz±tku. Ale oczywi¶cie o tym nie pomy¶la³e¶ ^^ .

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-12, 21:35   
0
UP DOWN

karol2010 napisa³/a:
A ja uwa¿am , ¿e nie ma ludzi którzy wiedz± wszystko nie istniej± tacy a je¶li kto¶ twierdzi , ¿e wie wszystko ¶mia³o mog± go nazwaæ idiot±. ..

Ty ... ile ty masz lat ... 12 ? Co to za odkrywcza my¶l ? Ograniczmy zatem to wszytko do tematyki tego forum .... LAKIERNICTWO . Wal ? Zobaczymy co z tym idiot± ^^

karol2010
Wys³any: 2012-12-12, 21:36   
0
UP DOWN

Uwa¿asz , ¿e zrobisz lepiej i szybieæ polerkê sama g3 i bia³± gobk±??hahahah ale kole¶ jete¶ ¶mieszny na wsi to mo¿e komu¶ zaimponujesz ale nie pokazuj siê z taka technika dalej bo cie wy¶miej±. Tak nie jestem lakiernikiem ale ludzie oodaja mi auta po robotach których lakiernicy zawiedli. I w du¿ym % siê mylisz bo robie tylko 2 padami , i max 3 pastami je¶li robie systemem perfect 3. A tak na serio ile masz lat 13?? bo po ostatnim poscie s±dze , ¿e nie wiele wiêcej skoro piszesz o jakiej¶ magi. Kolego widzê ze nikt jeszcze ci wstydu nie narobi³ i dlatego tak piszesz. Jak wogóle mo¿na pisaæ o wykañczaniu bia³± tward± gobk± która rysuje dla mnie kpina , chyba , ¿e siedzisz przy jednym b³otniku ze 3 dni to mo¿e i spolerujesz hahaha

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-12, 21:52   
0
UP DOWN

To tylko demonstruje ponad wszelk± w±tpliwo¶æ ¿e nie masz pojêcia o polerowaniu G3.
... i ostro¿nie z tym "szybciej" .... Widaæ ¿e nie czytasz postów, a to kur...ewsko niegrzeczne jest :> Tego ¿e zrobiê poolerkê bez drobnych rys i hologramów tylko G3 to akurat jestem pewny ... :D By³ czas ¿e robi³em 20 / 30 elementów dziennie .... przez siedem lat a nie dwa lata jak Ty teraz ... i nie co jaki¶ czas ... tylko sze¶æ dni w tygodniu, nie licz±æ fuch w norze ;) ... w tym sporo samochodów przed sprzeda¿nych. Jeszcze nie trafi³y na salon, a ju¿ zawita³y do lakierni ;)

To pierwsza sprawa. Druga jest taka ¿e przez lata ca³e do dyspozycji „poler mistrzów” by³ tylko jeden pad ... bia³y ( orygina³ Farecla ) i doskonale sobie radzili tak¿e z czarnymi i bordowymi akrylami, steruj±c jedynie czysto¶ci± pada i prêdko¶ci± obrotów maszyny, ale sk±d Ty to mo¿esz wiedzieæ jak Ciebie w 2000 roku nie by³o na ¶wiecie. :x:

Z jednym siê jednak zgodzê ... ¿e trafiaj± do Ciebie samochody zje bane przez "lakierników". Widzisz … tylko ¿e Ja ich od lat nazywam „gównozjadami z obesranych nor”. Ty tam mo¿esz zaszczytnie tytu³owaæ ich lakiernikami. Poniewa¿ jednak moja ocena tej bran¿y diametralnie siê ró¿ni od oceny mniej wiêcej 95 % tego forum ... to w ciemno przyznam ci racjê … ¿e pewnie tak siê zdarza ... Gównozjady nie tylko nie potrafi± polerowaæ ale te¿ lakierowaæ. Gdyby¶ dosta³ samochód od prawdziwego lakiernika z profesjonalnej lakierni raczej nie mai³by¶ nic do roboty na polakierowanych elementach. Chyba ¿e chcia³by¶ co¶ tam spieprzyæ ¿eby z daleka samochód krzycza³, ¿e by³ naprawiany i polerowany.

Im wiêcej piszesz tym bardziej wy³azi na wierzch to, ¿e nie znasz produktu Farecli G3 i ¿e nie potrafisz nim pracowaæ.

karol2010
Wys³any: 2012-12-12, 22:01   
0
UP DOWN

PROJEKTER, Kolego rób jak uwa¿asz ja zdania nie zmienie wiem , ¿e robie dobrze i nie mam siê czego wstydziæ. Chcesz robiæ to sobie tak rób. DLa mnie bia³a gombka s³u¿y tylko do wstêpu i usówania g³êbikich rys i tyle i nigdy nie przysz³o mi do g³owy zeby u¿yæ jej do jak to nazywasz wykañczania elementu i nigdy te¿ tak nie zrobie. Hmm czy¿by znalaz³ siê taki mocny który powie mi ¿e pomaluje ca³e auto bez ani jednego smietniczka??

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-12, 22:27   
0
UP DOWN

Nie uciekaj z w±tku do w±tku z tymi ¶mieciami.

Sedno problemu i sporu z tob± ( zreszt± coraz wyra¼niej widaæ ¿e pierwsza diagnoza by³a celna prosto w ¶rodek tarczy ) ... jest takie ¿e TY porostu nie potrafisz pos³ugiwaæ siê tym produktem. Gdyby¶ przeczyta³ moje posty i te @Lacdoktora to szybko by¶ z³apa³ ¿e twój system polerski to jeden ze sposobów, a nie jedyny sposób.

¬le, ¿e nie zmienisz zdania ... bo to oznacza dla Ciebie wiêcej komplikacji i du¿o wiêksze koszty us³ugi. Ja proponuje tylko ¿eby¶ po¶wiêci³ wiêcej czasu na wypracowanie G3 i choæ twierdzisz ¿e "wiesz" to widaæ, ¿e tego dot±d nie próbowa³e¶. Dlatego nie mo¿emy siê dogadaæ i stajesz siê celem coraz mnie wybrednych ¿artów.

Zadziwiaj±ce jest choæby to ¿e potwierdzasz skuteczno¶æ G3 na srebrze, a negujesz na czarnym skoro polerowaniu poddajemy ten sam produkt akrylowy czyli lakier bezbarwny i do kontroli masz te same narzêdzia … lampê punktow± i lupê. :shock: Sugerujesz, ¿e czasami puszczasz fuszerkê bo nie widaæ ? Skoñcz pracê i podnie¶ samochód do góry na podno¶niku. Zobaczysz efekt swoich niedoróbek przy krawêdziach elementów. ^^

Jest ogromna ró¿nica miedzy polerowaniem po lakierowaniu, a polerowaniem renowacyjnym. To te¿ powiniene¶ wiedzieæ z praktyki zawodowej, a nawet o tym nie wspominasz. Szkoda czasu na powtarzanie w kó³ko tego samego. Ewidentnie Karolu wpad³e¶ w pu³apkê w³asnego zadufania ... odpu¶æ i popracuj G3 bia³ym padem z minimaln± ilo¶ci± wody przy nastêpnym polerowaniu zobaczysz jak w miarê wzrostu temperatury i ilo¶ci przej¶æ polerki znikaj± najpierw drobne rysy, a potem hologramy. Wystarczy ¿e postawisz sobie proste zadanie wypolerowaæ na gotowo ! ... i przyjmiesz na chwilê ¿e nie ma na ¶wiecie innej pasty poz a G3 ... i oryginalnym bia³ym padem Farecli.

Jak zmienisz nastawienie z NIE DA SIÊ na MUSZÊ TO ZROBIÆ to zrozumiesz o czym jest ten temat i jak bezsensowne przyj±³e¶ stanowisko. To akurat jest dla twojego dobra bo Ja mam wielk± nadziejê ¿e do koñca moich dni ¿ycie nie zmusi mnie nigdy do powrotu do tego trudnego i syficznego zawodu.

Ta rada i ten temat o G3 ... nie jest dla mnie. Ja swoje … ju¿ wypolerowa³em na idea³ . Ten temat i jego wnioski s± dla Ciebie @karol2010 .... dla Ciebie. Czytaj i we¼ to za fakt. Po pierwsze bêdziesz m±drzejszy. Po drugie zaczniesz wiêcej zarabiaæ przez mniejsze koszty.

Nie wszytko co widzisz to fakt i nie wszystko to robisz w tym gara¿u u siebie to prawid³owa technologia pos³ugiwania siê danym produktem … Jak my¶lisz inaczej … to raczej TY nie JA jeste¶ zarozumialcem i to raczej TY nie JA przyjmujesz ¿e wiesz ju¿ wszystko !

karol2010
Wys³any: 2012-12-12, 22:41   
0
UP DOWN

Na srebrnym lakierze wykañczam g3 bo na srebrnym nie widaæ hologramów albo bardzo ciezko je znale¶æ. Nie bêde siê ograniczaæ do g3 bo jest szereg innych produktów które u³atwi± mi zycie. A co do od¶wie¿ania lakieru to robie ró¿nie w zale¿no¶ci od stanu lakieru. Jak jest auto nieporysowane to daje czarny korek 3m potem niebieski i koniec. a jak porysowane to 3g zó³ty i niebieski ( w zle¿no¶ci od koloru) a co do wykañczania 3g próbowa³em kiedy¶ , nie wychodzi³o i nie bêde puki co siê w to bawiæ. bêdzie czas na experymenty to spróbóje kiedy¶ mo¿e. A co do kasy to i tak na g3 najwiecej kasy mi idzie dzi¶ np. kupi³em 3 opakowania i starcz± mi mo¿e do koñca roku. a Mleczkiem 3m robie o wiele wiele wiêcej.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: