Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
ra_dek
Wysłany: 2013-01-02, 12:31   Uruchomienie kompresora po latach
0
UP DOWN

Witam serdecznie wszystkich. AdminĂłw, moderatorĂłw i uÂżytkownikĂłw! Wszystkiego dobrego w nowym roku :)

Jak w temacie: Kompresor bezolejowy Fiac ECU 201 HP 1,5 stoi z 10 lat nieuÂżywany, co mam zrobiĂŚ przed uruchomieniem? RozkrĂŞcaĂŚ, smarowaĂŚ, co i czym?

To maleĂąstwo ze zbiornikiem 6 l. ale mam do niego butlĂŞ 50 l. ByÂł uÂżywany do aerografĂłw i mini pistoletĂłw, ale miaÂłem przerwĂŞ prawie 10 lat, teraz wracam do hobby i chcĂŞ go wykorzystaĂŚ. ProszĂŞ o pomoc.

Irek 
Wysłany: 2013-01-03, 02:32   
0
UP DOWN

To jest kompresor bezolejowy, wiĂŞc tÂłok, pierÂścienie i czasem cylinder sÂą wykonane z tworzywa. Jak toto da siĂŞ rozebraĂŚ, to proponujĂŞ sprawdziĂŚ czy pierÂścienie, a raczej oringi na tÂłoku(mogÂą byĂŚ gumowe lub teflonowe) nie sa sparciaÂłe. Wszystko zaleÂży od tego jakiej jakoÂści jest to kompresor i w jakich warunkach byÂł przetrzymywany. Jak mu cos zaszkodzilo, to moÂże siĂŞ okazaĂŚ, Âże stanie po kilku sekundach pracy.
Nie zaszkodzi podczas skladania przesmarowaĂŚ gladzie cylindra jakims obojĂŞtnym Âśrodkiem np wazelinÂą (Âżadnym olejem). O napĂŞd bym siĂŞ raczej nie martwil, cala reszta powinna byĂŚ sprawna o ile sprzet nie byl przechowywany w nadmiernie wilgotnym miejscu.

ra_dek
Wysłany: 2013-01-03, 15:00   
0
UP DOWN

Irek dziĂŞki. StaÂł na poddaszu w temp. powyÂżej kilku stopni. DziÂś bĂŞdĂŞ rozkrĂŞcaÂł, no i wÂłaÂśnie nie wiedziaÂłem czym to przesmarowaĂŚ, bo Âże nie olejem to siĂŞ domyÂśliÂłem.
Zamierzam kupiĂŚ jakiÂś wiĂŞkszy kompresor, ale na razie nie ogarniam tematu i chcĂŞ uruchomiĂŚ ten na poczÂątek wystarczy, "najmocniejszy", najbardziej gazo Âżerny gan jaki mam to IWATA AZ3 HTE-2 a on bierze raczej maÂło i moÂżliwe Âże do formatĂłw na ktĂłrych pracuje /max. 50x70cm./ wystarczy ta pompa ze zbiornikiem 50 l. jak nie to bĂŞdĂŞ zmuszony kupiĂŚ coÂś nowego. CiĂŞÂżko siĂŞ zorientowaĂŚ tyle tego jest, a do tego wolĂŞ bezolejowy - wybĂłr trudny i kosztowny.

Irek 
Wysłany: 2013-01-03, 17:54   
0
UP DOWN

1. Po co ci iwata na takie maÂłe powierzchnie- lepiej jakiÂś pistolet mini
2. jak nabijesz zbiornik 50 l do 8 atm to jesli masz na wyjÂścu jakieÂś 3, powinieneÂś spokojnie polakierowaĂŚ jakiÂś 1 m kwadratowy, bez obaw.
3. kompresor preferuje raczej olejowy, wystarczy taki ma³y ze zbiornikiem 25 l , mi taki s³u¿y³ do dorywczych prac (zaprawki itp) ponad 2,5 roku zanim pad³, z tego wiêkszoœÌ na dworze i deszczu, nic go nie rusza³o, ostatecznie pad³y zaworki w g³owicy.

ra_dek
Wysłany: 2013-01-03, 18:23   
0
UP DOWN

Celowa³em w SATA 1000 ale na dziœ mam sporo wydatków a ta pseudo IWATA ma jednak sporo dobrych opinii i jak dla mnie starczy. A jak trochê popracuje to dokupiê coœ lepszego, zobaczymy. Te 5 stów mnie nie boli a jeœli da radê to nawet nie bêdê siê pcha³ w coœ lepszego. Maluje g³ównie lakierami wodnymi. Format poda³em dla orientacji, powiedzmy ¿e raz na dwa trzy dni mam dwie, trzy takie formatki do pomalowania "bezbarwnym". Co do kompresora to jak pisa³em nie jestem zorientowany ale raczej to bêdzie bezolejowiec widzia³em tanio 100l. Stanleya, ale mo¿e wystarczy to maleùstwo - jest bardzo ciche, a jeszcze dodatkowo zosta³o przeze mnie wyciszone i pracuje naprawdê przyjemnie, lodówkowców mia³em trzy i nie chcê do tego wracaÌ.
Zanim mnie ktoÂś zwyzywa, bo widzĂŞ Âże tu takie obyczaje na porzÂądku dziennym, to zaznaczam: nie jestem lakiernikiem :)

[ Dodano: 2013-01-04, 23:38 ]
Nie mogĂŞ juÂż edytowaĂŚ wiĂŞc post pod postem :(
Po zapoznaniu siê zestanem ogólnym postanowi³em w³¹czyÌ kompresorek i o dziwo poszed³ bez problemu, pochodzi³ trochê i wygl¹da na to ¿e mimo up³ywu lat jeszcze trochê pochodzi. Nie zdecydowa³em siê na rozkrêcane bo nie mogê znaleŸÌ do niego papierów i ciê¿ko przewidywaÌ co mo¿e byÌ nie tak przy sk³adaniu. Do tego polski dystrybutor moim zdaniem nie zas³uguje na zaufanie, a nie wiem jak z czêœciami zapasowymi typu uszczelki itp. Do dystrybutora pisa³em i nie dosta³em odpowiedzi, pierwsza taka akcja od lat. A ponoÌ jest kryzys :sciana:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu