Przesuniêty przez: Tech 2009-04-22, 19:27 |
Autor |
Wiadomo¶æ |
|
sawmaster
|
Wys³any: 2007-06-02, 22:34 Czy warto byæ z zawodu lakiernikiem?
|
0
|
|
|
|
Zamierzam byæ z zawodu lakiernikiem samochodowym. Chcem siê na pocz±tek zapytaæ, jak szukaæ praktyk z tego zakresu. Nie wiem czy jest praca dla lakierników w Polsce lub za granic±. Ile siê zarabia. Jeszcze jedno pytanko czy ³atwo znale¶æ gdzie¶ w zak³adzie lakierniczym zatrudnienie dla pomocnkia lakiernika na okres wakacyjny. Czy mnie bardziej wy¶miej± jak powiem ¿e tylko tyle umiem co z ksi±¿ki i ¿e malowa³em kilka elementów samochodu. Zaznaczam, ¿e szybko siê ucze |
|
|
|
|
|
Wys³any: 2007-06-03, 12:47
|
0
|
|
|
MTGarage.
Pomóg³: 10 razy Posty: 722 Sk±d: ¦l±sk - ¦wierklaniec
|
Albo wy¶miej± albo bêdziesz zamatia³ albo szpachlowa³ (szpachla to i tak du¿o). A je¶li ju¿ cokolwiek dostaniesz to powiniene¶ siê cieszyæ...
Ja ca³e wakacje przepracowa³em u 2 takich lakierników, którzy najpierw musz± wypiæ alk., potem lakierowanie i znowu alko...
Podstawowych rzeczy musisz siê uczyæ sam! Najpier musisz mieæ byle jaki pistolet i kompresor. Cytaj to forum przez rok (ja czytam od samego pocz±tku jeszcze tego starego) wszystko po pare razy. Przeczytasz kilka tematów o cieniowaniu, to czytasz znowu od pocz±tku te same tematy...
Ja sie tu wiele nauczy³em z teorii, praktyki nauczylem sie tylko sam w garazu.
Kiedy¶ mi powiedziano, ¿e wiele ¿eczy trzeba "cenzura***æ" aby gdziekolwiek doj¶æ. Ja to potwierdzam, bo do tej pory co¶ "pier**le", ucze siê na b³êdach! |
|
|
|
|
djpolak1985
|
Wys³any: 2007-06-03, 14:45
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 87
|
a gdzie miaszkasz?
[ Dodano: 2007-06-03, 15:47 ]
Lakiernictwo to fajna sprawa polecam. Tylko wazne jest to gdzie trafisz na poczatek. |
|
|
|
|
sawmaster
|
Wys³any: 2007-06-03, 15:39
|
0
|
|
|
|
no miejsce mam nie najlepsze bo daleko od granicy z Niemcami, woj. podlaskie, Bia³ystok |
|
|
|
|
£ukasz
|
Wys³any: 2007-06-03, 19:11
|
0
|
|
|
|
Online ma racje uczysz siê na w³asnych b³êdach ja mam warsztat to znaczy mój tata, ale ja tez robiê i on pokazuje mi, co jest ¼le a co dobrze szczególnie przy wyprowadzaniu powierzchni (szpachlowanie), bo z malowaniem to ju¿ nie, bo "uczeñ przerós³ mistrza” teoria to 50% sukcesu a resztê to praktyka (kup sobie ksi±¿kê "Lakiernictwo samochodowe"
Gra¿yna Sobierajska Zbigniew Neuman).W lakiernictwie moim zdaniem niema tak ze siê da na czym¶ oszczêdzaæ, bo to potem wychodzi jedno szybciej drugie wolniej to jest moje zdanie |
_________________ Kto pyta nie b³adzi!! |
|
|
|
|
kaczmi
|
Wys³any: 2007-06-03, 21:50
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 102 Sk±d: Mazowieckie
|
Tak £ukasz ma racjê,potwierdzam jego s³owa |
|
|
|
|
looqasch
|
Wys³any: 2007-06-05, 12:46
|
0
|
|
|
|
Cytat: | bo z malowaniem to ju¿ nie, bo "uczeñ przerós³ mistrza” |
hehe sk±d ja to znam
A koledzy maj± racjê. Chcesz byæ lakiernikiem, zacznij sam. Poznaj± co jeste¶ warty to wtedy mo¿esz i¶æ wy¿ej, albo pozostaæ dalej na swoim |
|
|
|
|
£ukasz
|
Wys³any: 2007-06-05, 15:42
|
0
|
|
|
|
looqasch co chcia³e¶ powiedzieæ przez ten cytat:"hehe sk±d ja to znam" |
_________________ Kto pyta nie b³adzi!! |
|
|
|
|
looqasch
|
Wys³any: 2007-06-05, 21:55
|
0
|
|
|
|
£ukasz napisa³/a: | looqasch co chcia³e¶ powiedzieæ przez ten cytat:"hehe sk±d ja to znam" |
Mówiê o sobie i moim mistrzu |
|
|
|