Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
robert147
Wysłany: 2013-01-06, 22:42   Hobby
0
UP DOWN

Witam
Na poczÂątku trzeba siĂŞ przedstawiĂŚ, nie znacie mnie a ja juÂż was troszkĂŞ tak. Forum przeglÂądam od jakiegoÂś czasu.
Nazywam siê Robert pracuje w wydawnictwie jednak to nie daje mi ¿adnej satysfakcji. Popo³udnia spêdzam w gara¿u grzebi¹c siê w swoim aucie. G³ównie zajmujê siê naprawami b¹dŸ modyfikacjami. W ostatnim czasie uda³o mi siê polakierowaÌ dwa komplety felg. Te pierwsze w akrylu natomiast drugie to baza plus lakier bezbarwny kolor srebrny.

Pierwsze lakierowanie akrylem wysz³o ca³kiem nieŸle, bior¹c pod uwagê fakt ¿e zawsze myœla³em ¿e g³ównym problem s¹ zacieki, uda³o siê bez. Dumny zostawi³em obrêcze do wyschniêcia. Jakie by³o moje zdziwienie nastêpnego dnia gdy zacz¹³em siê przygl¹daÌ pod œwiat³o i zobaczy³em ¿e lakier nie odbija jak lustro. Matowa³em na mokro póŸniej g3 i polerka elektryczna zwil¿on¹ g¹bk¹. Efekt przeszed³ najœmielsze amatorskie oczekiwania.

MateriaÂły

PodkÂład epoxydowy Troton
PodkÂład wypeÂłniajÂący 2K DUPONT DUXONE
Lakier akrylowy
Pasta g3

NarzĂŞdzia amatorskie

Kompresor (market) 1 tÂłok 50l + dodatkowa butla 30l
Pistolet dysza 1.4 SICO TOOLS BRONZE ktĂłry ciekÂł juÂż po 1 uÂżytku.
Polerka elektryczna (market)
Polerka oscylacyjna pneumatyczna (market)

PorwaÂłem siĂŞ na samodzielne polakierowanie boku w swoim aucie.
Mam duÂżo pytaĂą dotyczÂących chemii , sprzĂŞtu, techniki.

Pozdrawiam Robert

zeniTh 
Wysłany: 2013-01-06, 23:17   
0
UP DOWN

robert147 napisał/a:
PorwaÂłem siĂŞ na samodzielne polakierowanie boku w swoim aucie.

Mam duÂżo pytaĂą dotyczÂących chemii , sprzĂŞtu, techniki.

pytaj wiĂŞc ;)

pokaÂż fotki co tam masz do roboty w tym aucie.

te felgi wyszÂły bardzo Âładnie jak na amatora z wydawnictwa ;) oby tak dalej, tylko ÂżyczyĂŚ lepszego sprzĂŞtu :spoko:

mateusz999 
Wysłany: 2013-01-07, 12:43   
0
UP DOWN

Jak masz duzo pytaù to poczytaj forum. sprzêt masz kipski ale i gorszym malowa³em. Ale jak chcesz aby to jakoœ wygl¹da³o to sobie odpuœÌ chyba ¿e masz do pomalowania starego golfa.

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-01-07, 14:15   
0
UP DOWN

mateusz999 napisał/a:
Ale jak chcesz aby to jakoœ wygl¹da³o to sobie odpuœÌ chyba ¿e masz do pomalowania starego golfa.

PrzecieÂż to co pokazaÂłeÂś z tymi milionami wtrÂąceĂą to sie tylko na bardzo starego golfa nadaje.

A tu kolege prostujesz aby sobie odpuÂściÂł. :x:

I nie pisz mi Âże polerka daÂła radĂŞ, bo to dobre teksty i gÂładkie lustro dla laika.

mateusz999 
Wysłany: 2013-01-07, 14:40   
0
UP DOWN

i poco gadasz g³upoty? jak mówie ¿e polerka da³¹ to da³a nie wierzysz to wpadnij to ci udowodniê jesteœ z wlkp to do poznania trafisz ;) ja malowalem przyczepke i inne duperele a on chce pomalowac calego boku auta ;)

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-01-07, 15:11   
0
UP DOWN

mateusz999 napisał/a:
nie wierzysz

Nie wierzĂŞ.
Zawsze lustro i slady po ciĂŞciu papierem zostajÂą.
A tego nie cierpiĂŞ w pracy lakiernika.

mateusz999 
Wysłany: 2013-01-07, 15:22   
0
UP DOWN

Cierpisz nie cierpisz ja tam Âżadnych rys nie mam ;)

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-01-07, 15:30   
0
UP DOWN

mateusz999,
ÂŚlady po wyciĂŞtych syfach miaÂłem na myÂśli a Twoje foty mini morisa to jedna wielka tragedia.
Ale poprawisz to i nie bĂŞdzie Âźle.

mateusz999 
Wysłany: 2013-01-07, 16:22   
0
UP DOWN

Dorobie siĂŞ pomieszczenie u siebie to sie poprawie ;) i licze Âże jeszcze swojÂą wiedzÂą mi pomoÂżesz ;)

teac27 
Wysłany: 2013-01-07, 16:40   
0
UP DOWN

mateusz .. powiedz mi dlaczego starsze nic nie warte auto ma byc gorzej pomalowane od nowego ? .. nie rozumie tego.. albo jest sie solidnym i robi tak jak nale¿y albo robi siê syf na lakierze którego Ty masz na swoich elementach pe³no.. Przepraszam ale takie myœlenie to chyba nie jest odpowiednie w tym zawodzie w którym liczy siê dok³adnoœÌ ... Wiedza wiedz¹ ... ale chêci do pracy i solidnoœci to podstawa..

Zanim dorobisz sie pomieszczenia to opinia o Tobie moÂże byĂŚ juÂż kiepska i moÂże Ci sie ona juz nie przydaĂŚ .. WiĂŞc wyciÂąg wnioski sam .

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-01-07, 16:50   
+1
UP DOWN

teac27 napisał/a:
Zanim dorobisz sie pomieszczenia to opinia o Tobie moÂże byĂŚ juÂż kiepska i moÂże Ci sie ona juz nie przydaĂŚ ..

Niekoniecznie.
To s¹ pocz¹tki na forum, pe³no syfu na aucie i w . . . g³owie, bo dopuszcza tak¹ iloœÌ i akceptuje.
PoÂżyjemy, kolega zmieni podejÂście, bĂŞdzie widaĂŚ postĂŞpy to i opinia sie zmieni na plus.

robert147
Wysłany: 2013-01-07, 20:00   
0
UP DOWN

Pacjent: kolor srebrny grigio sterling 5d.
Uszkodzenia: zderzak przĂłd, bÂłotnik, drzwi kierowcy, drzwi tylne, nadkole tyÂł.

Obecnie drzwi sÂą zaÂłoÂżone ten sam kolor z innego auta (przednie i tylne), odpada wyciÂąganie wgnieceĂą i rzeÂźba. Przedni bÂłotnik rĂłwnieÂż upoluje uÂżywany nie naprawiany. Wiadomo nie sÂą to elementy idealne majÂą jakieÂś drobne ryski czy odpryski od kamieni.

Tylny bÂłotnik wypchaÂłem od Âśrodka tyle ile mogÂłem. NadaÂłem ksztaÂłt zbliÂżony, wyrĂłwnaÂłem blachĂŞ resztĂŞ wyszlifowaÂłem.

NastĂŞpnie odtÂłuszczaÂłem zmywaczem bolla.

PoÂłoÂżyÂłem:
podkÂład epoxydowy
podkÂład wypeÂłniajÂący szary
MatowaÂłem lekko drobnym papierkiem , odtÂłuszczaÂłem

Cienkie warstwy szpachli z w³óknem szklanym.
PrzetarÂłem z grubsza papierem na klocku powstaÂły przetarcia do blachy

OdtÂłuszczaÂłem

PoÂłoÂżyÂłem:
podkÂład epoxydowy
podkÂład akrylowy wypeÂłniajÂący szary
odtÂłuszczaÂłem

Kolejne cienkie warstwy szpachli z w³óknem szklanym

Szlif
OdtÂłuszczaÂłem
podkÂład epoxydowy

Nada³em przyczepnoœÌ papierem œciernym.

OdtÂłuszczaÂłem
SzpachlĂłwka wykaĂączajÂąca

Szlif+ odtÂłuszczenie

podkÂład epoxydowy

Szlif+ odtÂłuszczenie

SzpachlĂłwka natryskowa

Szlif+ odtÂłuszczenie

PodkÂład akrylowy.

Wysz³o bez do³ów kszta³t nadkola zosta³ odtworzony. Zderzak pasuje linia prosta, przerwa zachowana. Aczkolwiek jeszcze do dopieszczenia.

ZostaÂło przygotowaĂŚ idealnie powierzchnie pod srebro... Chce lakierowaĂŚ caÂły bok bÂłotnik, drzwi, bÂłotnik tyÂł i rama na okoÂło drzwi.

Swojego kompresorka chce u¿yÌ do podk³adu natomiast bazê plus klar bêdê k³ad³ przy u¿yciu sprê¿arki 100L 2 t³okowej wydajnoœÌ 240l.

Jestem na etapie poszukiwania pistoletu ktĂłrym chce poÂłoÂżyĂŚ bazĂŞ i klar.

Jak przygotowaĂŚ powierzchnie „nowych drzwi i bÂłotnika” na ktĂłrym jest juÂż kolor.
LakierowaĂŚ bÂłotnik, drzwi na aucie?
Jakie podkÂłady polecacie?
Chodzi mi o uzyskanie jak najlepszego efektu.

Dumel19
Wysłany: 2013-01-07, 21:22   
0
UP DOWN

robert147 napisał/a:
Jak przygotowaĂŚ powierzchnie „nowych drzwi i bÂłotnika” na ktĂłrym jest juÂż kolor.

jezeli nie masz dziurek ani doÂłkĂłw to ja bym zmatowiÂł 600 potem 1000 poprawic i lecieĂŚ baza i bezbarwny, jesli zaÂś sÂą defekty to 240papierkiem, podkÂład akrylowy i dalej ;)

robert147 napisał/a:
LakierowaĂŚ bÂłotnik, drzwi na aucie?

tak, oczywiÂście jeÂśli nie chcesz zeby Ci inne odcienie srebra wyszÂły na caÂłym aucie, poniewaÂż srebro jest najczĂŞstrzym kolorem w ktĂłrym wychodza chmurki oraz inne problemy. Jesli nigdy nie malowaÂłeÂś srebra to odrazu weÂź sobie lampĂŞ na staywie aby mieĂŚ jak najwiĂŞcej ÂświatÂła przy poÂłozeniu bazy, oraz nie Âśpiesz siĂŞ bezbarwnym i dokÂładnie obejrzyj elementy po bazie ;)

robert147 napisał/a:
Jakie podkÂłady polecacie?

osobiÂście uÂżywam novola, jak wychodzi mozesz zobazyĂŚ w galerii w moich tematach ;)

robert147 napisał/a:
Chodzi mi o uzyskanie jak najlepszego efektu.

wiec rĂłb to na luzie i nie Âśpiesz siĂŞ, felgi super kolor ÂśrodkĂłw z polerowanym rantem masakrycznie przyciagajÂą oko, i alfa rĂłwniez zacna, powodzenia :spoko:

mateusz999 
Wysłany: 2013-01-08, 01:05   
0
UP DOWN

teac27 Ÿle mnie zrozumia³eœ chodzi³o mi o to ¿e uczyÌ siê mo¿na na starym golfie albo innym klamocie który za d³ugo nie poci¹gnie, a nie o to ¿e jak stary to mo¿na fuszerkê zrobiÌ ;) Co do przyczepki i syfków na niej to co to ma wspólnego z opini¹ bud¿et by³ znikomy nie staÌ mnie wtedy by³o na podjêcie komory i wysz³o jak wysz³o, zleceniodawca by³ zadowolony bo nie liczy³ na wysok¹ jakoœÌ a liczy³ tylko siê bud¿et, nie mia³em warunków to i nie zrobi³em lepiej.

zeniTh 
Wysłany: 2013-01-08, 09:11   
0
UP DOWN

mateusz999 napisał/a:
zleceniodawca by³ zadowolony bo nie liczy³ na wysok¹ jakoœÌ a liczy³ tylko siê bud¿et

w wielu przypadkach tak jest :D
znam to z autopsji xD

teac27 
Wysłany: 2013-01-08, 10:25   
0
UP DOWN

Mateusz popracujesz trochĂŞ .. przewinie Ci sie przez garaÂż trochĂŞ osĂłb .. wykonasz kilka zleceĂą i zobaczysz jakie sÂą realia. Klienci w polsce sÂą tacy Âże chcÂą dobrze a tanio .. wiem juz po sobie a w tym temacie siedzĂŞ zaledwie parĂŞ miesiĂŞcy .

Dumel19
Wysłany: 2013-01-08, 10:56   
+1
UP DOWN

mateusz999 napisał/a:
nie miaÂłem warunkĂłw to i nie zrobiÂłem lepiej.

kiedy obczaisz tak jak ja po jakimÂś czasie jak przygotowaĂŚ pomieszczenie pod malowanie to bĂŞdziesz miaÂł lakierek tylko do przeciĂŞcia trizackiem a gĂłra dwa malutkie wtrÂącenia, po pierwsze folia do [...], na podÂłoge duÂżo wody i na Âściany wosk kabinowy, w drzwiach wywal dziurĂŞ na wiatrak samochodowy od chÂłodnicy i po drugiej stronie zrĂłb dziurĂŞ Âżeby skÂądÂś to powietrze miaÂło pociÂągaĂŚ, filtra uÂżyj tzw. gazy jaÂłowej, nie jest tania ale uÂżywana jako filtr, kupisz jÂą w kaÂżdej aptece i problem z gÂłowy. :spoko: powodzenia ;)

rude.boy
Wysłany: 2013-01-08, 13:09   
0
UP DOWN

o dzieki Dumel za ta wypowiedz! :) ciekawy sposob i w rozsadnej kasie jesli rzeczywiscie mialoby byc jak mowisz.

"zawsze pod prÂąd, bo z prÂądem pÂłynÂą tylko Âśmieci"
http://youtu.be/3o55ca8rSPE
http://youtu.be/vU_R980SZVs

http://youtu.be/b6m9DDlBGu4

Semper Fidelis

Dumel19
Wysłany: 2013-01-08, 13:23   
0
UP DOWN

rude.boy napisał/a:
o dzieki Dumel za ta wypowiedz! ciekawy sposob i w rozsadnej kasie jesli rzeczywiscie mialoby byc jak mowisz.

ciesze sie Âże sie podoba, ja jestem garazowcem i sie tego nie wstydze, i u mnie w ten sposĂłb w garaÂżu mam zrobiony nawiew i wyciÂąg, w lecie bajkowo sie maluje i polecam :spoko:

mateusz999 
Wysłany: 2013-01-08, 15:42   
0
UP DOWN

ten wentylator samochodowy lepiej zast¹piÌ jak¹s turbink¹ bo zasilacz do takiego wentylatorka bêdzie kosztowa³ wiêcej ni¿ markowa turbinka ;) 12v 30A z 1000z³ :) no chyba ¿e pod kompresor pod³¹czyÌ jeszcze stary alternator ;) ps. kolego folia nie jest do de... bo przyci¹ga wszystko. poczytaj sobie w wielu amatorskich pomieszczeniach folia na suficie to standard. A u mnie folia ma za zadanie nie zamalowanie kafelkow ;)

teac27 
Wysłany: 2013-01-08, 16:09   
0
UP DOWN

Kolega ma na warsztacie wszedzie ÂżarĂłwki po 12v.. koszt przerĂłbki 80 zÂł na 4 lampy tyle wiem :D jest jakis transformator a kabel idzie normalnie do gniazdka :) wiec z wentylatorem moze byc podobnie :)

Dumel19
Wysłany: 2013-01-08, 16:43   
0
UP DOWN

mateusz999 napisał/a:
ten wentylator samochodowy lepiej zastÂąpiĂŚ jakÂąs turbinkÂą bo zasilacz do takiego wentylatorka bĂŞdzie kosztowaÂł wiĂŞcej niÂż markowa turbinka

skoro tak mĂłwisz to tak zrĂłb, powodzenia :)

mateusz999 napisał/a:
ps. kolego folia nie jest do de... bo przyciÂąga wszystko.

wÂłasnie kolego PRZYCIÂĄGA a nie bĂŞde siĂŞ rozwodziÂł nad tematem dlaczego w lakierniach uÂżywa sie ANTYSTATYCZNYCH folii czyli ktĂłre NIE PRZYCIÂĄGAJÂĄ ;) jest na forum tego duÂżo, i pokaÂż mi komore w ktĂłrej wisi folia lub samochĂłd w lakierni jest obklejony foliÂą a nie papierem ;)

mateusz999 napisał/a:
poczytaj sobie w wielu amatorskich pomieszczeniach folia na suficie to standard. A u mnie folia ma za zadanie nie zamalowanie kafelkow

w³asnie ...to jest g³ówny problem..."w wielu amatorskich..." amator nie zwraca uwagi na syfy, brak dostatecznego œwiat³a, maluje raz, a co za tym idzie jak to mnie nauczy³ PROJEKTER za co mu dziêkuje bo przejrza³em na oczy, wiêc co za tym idzie robota jest z dupy :) wiem ze umiesz wyszpachlowaÌ itd. itp. ale efekt koùcowy niszczy ciêcie lakieru jak ju¿ pisa³ gdzieœ LACKDOCTOR który wie co pisze, rys sie nie pozbêdziesz, a jesli ich nie widzisz to poprostu w³ó¿ okulary :) lakiernik powinien widziec takie rzeczy... ;) powodzenia :spoko:

Dumel19
Wysłany: 2013-01-08, 16:46   
0
UP DOWN

teac27 napisał/a:
Kolega ma na warsztacie wszedzie ÂżarĂłwki po 12v.. koszt przerĂłbki 80 zÂł na 4 lampy tyle wiem jest jakis transformator a kabel idzie normalnie do gniazdka wiec z wentylatorem moze byc podobnie

dokÂładnie, mnie koszt wyniĂłsÂł okoÂło 30 zÂł bodajze, wentylator z ducato chyba, a ten strasznie drogi trafo ktĂłry kosztuje wg. Pana mateusz999 1000 zÂł wyniĂłsÂł mnie w sklepie CASTORAMA 25 zÂł ;)

robert147
Wysłany: 2013-01-08, 18:22   
0
UP DOWN

robert147 napisał/a:

NastĂŞpnie odtÂłuszczaÂłem zmywaczem bolla.

PoÂłoÂżyÂłem:
podkÂład epoxydowy
MatowaÂłem lekko drobnym papierkiem , odtÂłuszczaÂłem

Cienkie warstwy szpachli z w³óknem szklanym.
PrzetarÂłem z grubsza papierem na klocku powstaÂły przetarcia do blachy

OdtÂłuszczaÂłem

PoÂłoÂżyÂłem:
podkÂład epoxydowy
odtÂłuszczaÂłem

Kolejne cienkie warstwy szpachli z w³óknem szklanym

Szlif
OdtÂłuszczaÂłem
podkÂład epoxydowy

Nada³em przyczepnoœÌ papierem œciernym.

OdtÂłuszczaÂłem
SzpachlĂłwka wykaĂączajÂąca

Szlif+ odtÂłuszczenie

podkÂład epoxydowy

Szlif+ odtÂłuszczenie

SzpachlĂłwka natryskowa

Szlif+ odtÂłuszczenie

PodkÂład akrylowy.

Wysz³o bez do³ów kszta³t nadkola zosta³ odtworzony. Zderzak pasuje linia prosta, przerwa zachowana. Aczkolwiek jeszcze do dopieszczenia.

Nie przesadziÂłem ?

Dumel19
Wysłany: 2013-01-08, 22:01   
0
UP DOWN

ja bym pomin¹³ epoxyd juz w kolejnych warstwach i odcinanie ka¿dej szpachli podk³adem akrylowym, ale technicznie chyba jest dobrze, je¿eli masz to dosuszone to nie powinno byÌ problemów, ostatecznie mo¿e troche si¹œÌ jak dostanie s³oneczka, ale to jak si¹dzie to sobie poprawisz, technicznie jest ok, a¿ nawet nazbyt, nikt sie chyba z tym tak nie pieœci :D wielki+ za to dla ciebie :spoko: rób dalej i relacjonuj powodzenia :spoko:

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-01-08, 22:18   
0
UP DOWN

Dumel19 napisał/a:
ale technicznie chyba jest dobrze,

HeloÂł, jakie dobrze?

Dumel19 napisał/a:
aÂż nawet nazbyt

Tyle postĂłw i dalej kicha. :help:

grzechoo2008 
Wysłany: 2013-01-08, 22:23   
0
UP DOWN

Dumel19 napisał/a:
i pokaÂż mi komore w ktĂłrej wisi folia lub samochĂłd w lakierni jest obklejony foliÂą a nie papierem
:sciana:
yyy... co druga komora albo jeszcze czĂŞÂściej a co do oklejania auta to jak osiÂągniesz odpowiedni poziom "wtajemniczenia foliowego" to nie bĂŞdziesz chciaÂł uÂżyĂŚ niczego innego.
Pozdro!

robert147
Wysłany: 2013-01-08, 23:05   
0
UP DOWN

Stara³em siê trzymaÌ tego co przeczyta³em na tym forum. Problemem mo¿e byÌ moja interpretacja i czytanie z zrozumieniem oraz zastosowanie teorii w praktyce. Jednak najwiêksz¹ trudnoœci¹ jest wy³apanie tego kiedy ktoœ sobie ¿artuje albo celowo wprowadza w b³¹d.

NaÂłoÂżyÂłem tych warstw tyle poniewaÂż obawiaÂłem siĂŞ przetarĂŚ „epoxydu” do blachy. RĂłwnieÂż znalazÂłem takie stwierdzenie gdzie wynikaÂło iÂż naleÂży „epoxyd” oddzielaĂŚ podkÂładem akrylowym.
Szpachle k³ad³em cienko i bardzo du¿a jej czêœÌ posz³a na pod³ogê wraz z szlifowaniem.

UÂżyÂłem na sam koniec szpachlĂłwki natryskowej chyba tak profilaktycznie Âżeby w razie czego byÂło co zeszlifowaĂŚ.
A na niÂą znĂłw poÂłoÂżyÂłem podkÂład akrylowy.

Mam lekkie wraÂżenie Âże przesadziÂłem. Czym siĂŞ objawia siadanie szpachli, podkÂładu w praktyce. Jak siÂądzie to mam zdzieraĂŚ do blachy ?

LakierowaĂŚ baza zamierzam dopiero jak bĂŞdzie ciepÂło. Czy przed tym czekaĂŚ na sÂłoĂące i wygrzaĂŚ auto ?

Wszelkiego rodzaju uwagi sÂą mile widziane. Jak i dyskusja na temat.
Pozdrawiam Robert

mateusz999 
Wysłany: 2013-01-09, 00:43   
0
UP DOWN

Dumel19i pokaÂż mi ten twĂłj zasilacz i wentylator ;) pochwal sie tym przed kim kolwiek kto choĂŚ troche ma wiedzy o elektryce to cie wysmieje wiec nie cenzura takich bzdur na forum ps. KLIK najtanszy jaki znalazlem daje 15A i gwarantuje ci ze sie spali po 30min pracy ;) pokaz mi twoj zasilacz za kilkadziesiat zl i jakie napiĂŞcie daje ;)

ps. nie przecze ¿e popelniam wiele blêdów przy organizacji stanowiska ale po to jestem na tym forum aby sie uczyc aby ktos mnie cenzura za gadanie glupot i robienie bledow a nie po to aby sie k³óciÌ ;)

Dumel19
Wysłany: 2013-01-09, 22:36   
0
UP DOWN

Lackdoctor napisał/a:
ale technicznie chyba jest dobrze,

HeloÂł, jakie dobrze?

Dumel19 napisaÂł/a: aÂż nawet nazbyt

Tyle postĂłw i dalej kicha.

no dobra moze i powiedzia³em ze dobrze i jest Ÿle, ale wska¿ Lackdoctor, b³ad, na moje oko to moze si¹œÌ i tyle ;)

Dumel19
Wysłany: 2013-01-09, 22:42   
0
UP DOWN

mateusz999 napisał/a:
Dumel19i pokaÂż mi ten twĂłj zasilacz i wentylator pochwal sie tym przed kim kolwiek kto choĂŚ troche ma wiedzy o elektryce to cie wysmieje wiec nie cenzura takich bzdur na forum

ok jestem teraz w Kielcach bo tu studiuje, jak tylko wrócê to zrobiê fotkê jak wszystko mam i dzia³a, a ten w³asnie zasilacz poleci³ mi ELEKTRYK z zawodu z 14 letnim sta¿em jak i ca³¹ elektrykê mi zrobi³, mia³em zak³adaÌ tak jak mówisz niestworzone turbiny, ale jestem zaledwie studentem i nie staÌ mnie na to, lakierujê hobbystycznie ale i na brak pracy nie narzekam, wiêc przy najblizszej okazji zrobiê foto wielkiej zwojnicy czyli transformatora który mi to wszystko zasila ;) i równie¿ nie chodzi mi o k³otnie i za³oze dla Ciebie specjalny temat :spoko:

Dumel19
Wysłany: 2013-01-09, 22:52   
0
UP DOWN

robert147 napisał/a:
Mam lekkie wraÂżenie Âże przesadziÂłem. Czym siĂŞ objawia siadanie szpachli, podkÂładu w praktyce. Jak siÂądzie to mam zdzieraĂŚ do blachy ?

przepraszam za ten wczesniejszy spam,

siadanie(usychanie) szpachli objawia siê "do³kami" , pêkniêciami, marszczeniem siê pow³oki, ogólnie w ró¿ny sposób ;) i nie zawsze sie to dzieje.

JeÂżeli pojawiÂą siĂŞ pekniĂŞcia w szpachli to musisz zrywaĂŚ jÂą do blachy, a jak pojawiÂą siĂŞ doÂłki to mnie uczono ze wystarczy zmatowiĂŚ dokÂładnie doÂłoÂżyĂŚ tyle ile brakuje i dobrze wysuszyĂŚ i nic sie nie dzieje, i narazie to sie sprawdza ;) zapytaj na priv. Guguna albo Lackdoctora, wiedzÂą na ten temat bardzo duÂżo :spoko: powodzenia :spoko:

mateusz999 
Wysłany: 2013-01-10, 00:16   
0
UP DOWN

Czekam na temat i chce to zobaczyĂŚ na jakimÂś filmiku jak zasilacz za kilka dych zasila wentylator samochodowy ;)

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-01-10, 01:16   
0
UP DOWN

mateusz999 napisał/a:
zasilacz za kilka dych zasila wentylator samochodowy

W czym tu widzisz problem?
Od 125 zÂł masz juÂż zasilacze 12V 30A.

Mam zapytaĂŚ jakiegoÂś elektryka? :fiu:

mateusz999 
Wysłany: 2013-01-10, 11:24   
0
UP DOWN

hahahahahahahahaha 125zÂł 12v 30A no to ÂżeÂś mnie teraz rozÂśmieszyÂł hahaha ;D

Kolego nie masz pojecia o elektryce zajmij sie lakierowaniem i jako kolejny nie rozprowadzaj durnych mitow. Taki zasilasz spali sie po chwili bo go temperatura zabije, nie kluc sie bo mam o tym duz¹ wiedze. Takie zasilacze nadaj¹ sie do pod³¹czenia kilku diodek a nie wentylatora

Bzdury o tym gadacie a do teraz nie zobaczyÂłem ani jednego przykÂładowego linka ;)

Lackdoctor 
Wysłany: 2013-01-10, 12:04   
0
UP DOWN

mateusz999 napisał/a:
Kolego nie masz pojecia o elektryce zajmij sie lakierowaniem

No to mo¿e mam zasiêgn¹Ì porady u jakiegoœ dobrego elektryka? :rotfl:
mateusz999 napisał/a:
nie kluc sie bo mam o tym duzÂą wiedze.

A wiesz, nie bĂŞdĂŞ CiĂŞ uÂświadamiaÂł, , , ,moÂże ktoÂś inny Ci wskaÂże naszego nadwornego elektryka obu for :tak:

gugun 
Wysłany: 2013-01-10, 12:36   
0
UP DOWN

grzechoo2008 napisał/a:
yyy... co druga komora albo jeszcze czĂŞÂściej a co do oklejania auta to jak osiÂągniesz odpowiedni poziom "wtajemniczenia foliowego" to nie bĂŞdziesz chciaÂł uÂżyĂŚ niczego innego.
Pozdro!
zgadzam sie w 100%
Lackdoctor, mateusz999, i kto ma wiekszego? ^^

Dumel19
Wysłany: 2013-01-10, 13:32   
0
UP DOWN

mateusz999 napisał/a:
hahahahahahahahaha 125zÂł 12v 30A no to ÂżeÂś mnie teraz rozÂśmieszyÂł hahaha ;D

z ciekawosci zapytam :D ile masz lat?? :D

Dumel19
Wysłany: 2013-01-10, 13:36   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
grzechoo2008 napisał/a:
Pozdro!
zgadzam sie w 100%
Lackdoctor, mateusz999, i kto ma wiekszego? ^^

ja sie z tym równiez zgadzam, ale folia wszêdzie to te¿ nie jest wyjscie, bo te py³ki fruwaj¹, a jak troche zrosimy pomieszczenie(pod³oge), i dobrze je pistolecikiem odkurzymy, to iloœÌ ewentualnych wtraceù jest minimalna, a ja foli¹ oklejam równie¿, ale samochody gdzie ju¿ u¿ywanie papieru graniczy z lekkim nadu¿yciem(duza powierzchnia). ;)

gugun 
Wysłany: 2013-01-10, 14:08   
0
UP DOWN

ty mowisz o foli 4x6 za 3zl a my mamy na mysli specjalna folie do oklejania aut...ktora nie puszcza syfu,przylega ladnie do powierchni i jest o wiele praktyczniejsza od papieru

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-10, 14:32   
0
UP DOWN

ja okleja³êm ORACALEM ca³e auta i nigdy syfu nie mia³em mimo ze nie mam foli na scianach :) a folia wylewna :)

Jak przyciemniam szyby to musi byc steerylnie bo inaczej beda syfki pod folia ;)

Dumel19
Wysłany: 2013-01-10, 14:42   
0
UP DOWN

gugun napisał/a:
ty mowisz o foli 4x6 za 3zl

dokÂładnie tak :)

gugun napisał/a:
my mamy na mysli specjalna folie do oklejania aut...ktora nie puszcza syfu,przylega ladnie do powierchni i jest o wiele praktyczniejsza od papieru

rozumiem, ale w tym garaÂżu u mateusz999 jest ta zwykÂła, o ktĂłrÂą mi chodziÂło, a ona faluje we wszystkie strony przy najmniejszym zawirowaniu powietrza :/ a tej lepszej nie uzywaÂłem, zapytam w mojej mieszalni o niÂą, pozdr. :spoko:

Dumel19
Wysłany: 2013-01-10, 14:43   
0
UP DOWN

YAMAHER napisał/a:
Jak przyciemniam szyby to musi byc steerylnie bo inaczej beda syfki pod folia

znam ten bĂłl :D

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-10, 15:33   
0
UP DOWN

dlatego ja przyciemniam w Âłazience :D

Fronterka z SOLAR

Focus z 3M :)

DSC00914.JPG
Plik ściągnięto 120 raz(y) 144.04 KB

DSC09227.JPG
Plik ściągnięto 114 raz(y) 422.5 KB

Dumel19
Wysłany: 2013-01-10, 15:36   
0
UP DOWN

piĂŞkna robota, a i paseczek z przodu nakleiÂłeÂś :D :spoko:

juny 
Wysłany: 2013-01-10, 15:49   
0
UP DOWN

Haha moÂże i sterylne warunki ale kurna auto umyc to nie problem :P :D

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-10, 15:53   
0
UP DOWN

bys zobacyzÂł jaki teraz mam u siebie :D 20 pare cm :D hehehe
nie ma lipy :D

juny --> ten na dole brudas to nie moj:D

juny 
Wysłany: 2013-01-10, 16:31   
0
UP DOWN

:D MyÂślaÂłem Âże takÂą fuszerkĂŞ bĂŞdziesz robiÂł :D

robert147
Wysłany: 2013-01-10, 16:42   
0
UP DOWN

Nie spodziewaÂłem siĂŞ tylu postĂłw w moim temacie.

juny 
Wysłany: 2013-01-10, 17:01   
0
UP DOWN

Noo troche siĂŞ rozciÂągnĂŞÂło :P

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Fotorelacje

Odpowiedz do tematu