Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
Homer S. 
Wysłany: 2012-12-11, 16:32   Szukam pracy za granicÂą ?
0
UP DOWN

Jak tam jest gdzie nas nie ma :?:

W jaki rejon europy warto udaĂŚ siĂŞ w poszukiwaniu pracy jako blacharz lub lakiernik .
Teoretycznie rozwaÂżam taki krok jakoÂś tak mi to chodzi po gÂłowie :roll: .
Za i przeciw :idea:

Chali68
Wysłany: 2012-12-11, 18:57   
0
UP DOWN

Drogi kolego tylko Norwegia i Szwecja!
Socjal i wynagrodzenie nieporĂłwnywalnie wyÂższe niÂż w naszej czĂŞÂści eu.

hematol 
Wysłany: 2012-12-11, 19:26   
0
UP DOWN

od tego trzeba zacz¹Ì czy znasz jêzyk(i) obcy ?w Szwajcarii b.dobre zarobki,w Austrii zarobisz +- 12euro /h netto,podobnie w niemczech. :) :)

pawel1108 
Wysłany: 2012-12-11, 20:19   
0
UP DOWN

Homer S. napisał/a:
Jak tam jest gdzie nas nie ma :?:

WszĂŞdzie dobrze, gdzie nas nie ma ;)
Ja byÂłem w Irlandii, wytrzymaÂłem dÂłuuuugo aÂż miesÂąc ^^
JeÂśli chodzi o jĂŞzyk to nie musisz byĂŚ lingwistÂą aby siĂŞ dogadaĂŚ.
Ja pracowaÂłem u dziada prywaciarza, zarobki ok 7 euro/h, zapi.e.r.d.ol od 8-18
Co prawda trochĂŞ siĂŞ nauczyÂłem, bo przed wyjazdem nie wiedziaÂłem co to Trizact itp...
Ogólnie to wolê tu skromniej ale na miejscu, tym bardziej,¿e by³em ,,za kawalera" teraz jestem ¿onaty i z pewnoœci¹ bym tam nie pojecha³, choÌ mam mo¿liwoœÌ.
Co do NRD to teÂż nad tym myÂślaÂłem, bo blisko i moÂżna na weekend do domu przyjechaĂŚ ale niemiaszki wymagajÂą kwita na wykonywanie zawodu (ja takiej szkoÂły nie koĂączyÂłem) dopiero potem liczy siĂŞ to co potrafisz aczkolwiek zarobisz od 12 do nawet 20 euro /H.
Z tego co sie orientujĂŞ to w niemcach trzeba mieĂŚ niemiecki kwit aby pracowaĂŚ w zawodzie lakiernika, do tego meldunek choĂŚby czasowy ale to Âżaden kÂłopot.
JeÂśli chodzi o zaÂłatwienie czegoÂś w faszystowskim urzĂŞdzie to spoko, sÂą otwarci nie utrudniajÂą.
Pozdro

hematol 
Wysłany: 2012-12-11, 22:33   
0
UP DOWN

pawel1108 napisał/a:
WszĂŞdzie dobrze, gdzie nas nie ma

ÂŚwiĂŞte sÂłowa,Pawle! :tak:
A propo,jakbym ja miaÂł pracowaĂŚ z a7euro to wole jechaĂŚ na przysÂłowiowe truskawki.... ^^ niÂż odwalaĂŚ odpowiedzialnÂą robotĂŞ,idzie zarobiĂŚ ale trzeba dobrze trafiĂŚ,dziÂś to jest dosyĂŚ cieÂżko znalezc dobra i dobrze pÂłatnÂą robote za granicÂą no i na dÂłuÂżej.
Pozdrawiam.

pawel1108 
Wysłany: 2012-12-11, 23:39   
+1
UP DOWN

heh
ja to moÂże bym i posiedziaÂł dÂłuÂżej w tym irlandzkim syfie, ale robiÂłem duÂżo nadgodzin a jak przyszÂło do rozliczenia to szanowny pan szef powiedziaÂł, Âże jakbym siĂŞ bardziej przykÂładaÂł ja i jeszcze jeden chÂłopak z Pl to tÂą robotĂŞ zrobilibyÂśmy w czasie pracy i on nie widzi koniecznoÂści pÂłacenia za nadgodziny,dobre co? To siĂŞ wkooorwiÂłem kupiÂłem bilet i wrĂłciÂłem do ojczyzny :D
Homer jeÂżeli masz chwilĂŞ zwÂątpienia jak czasem wielu z nas to usiÂądÂź na kamieniu otwĂłrz browar i pomyÂśl co zmieniĂŚ aby byÂło lepiej, fach w Âłapach masz, nie musisz robiĂŚ aut bo z tym coraz gorzej co prawda ale sÂą inne tematy do lakierowania, mdf-y, meble, i duÂżo innych.
NorĂŞ odstawiÂłeÂś, napracowaÂłeÂś siĂŞ i chcesz wyjeÂżdÂżaĂŚ do niewoli?
Szkoda tego wszystkiego, pokombinuj z pewnoÂściÂą coÂś wymyÂślisz :spoko:
... a jak tylko badasz temat, jak to jest za granicÂą to powiem ci jedno- ciĂŞÂżko i fizycznie i psychicznie tym bardziej nam Âżonatym.
Pozdro

sawmaster 
Wysłany: 2012-12-12, 09:00   
0
UP DOWN

Homer S., w Polsce nie jest aÂż tak Âźle :)

Homer S. 
Wysłany: 2012-12-12, 14:57   
0
UP DOWN

sawmaster napisał/a:

ÂŹle nie tylko ..ujowo :)
DoszedÂłem do pewnego puÂłapu Âże pracujÂąc sam i tak wiĂŞcej nie zarobiĂŞ .InwestowaĂŚ w warsztat na wsi 200tyÂś lub wiĂŞcej to jak wywalaĂŚ kasĂŞ do pieca. RobotĂŞ mam ale nie jest to co byÂło nawet 2 lata temu .
Teraz co do jĂŞzykĂłw obcych :roll: Niemiecki to nie wiem jak to powiedzieĂŚ wiĂŞcej rozumiem niÂż jestem w stanie powiedzieĂŚ :D .Nawet jak przyjedzie sam Niemiec to jestem w stanie siĂŞ dogadaĂŚ wzglĂŞdem naprawy i ceny ;) .Angielski to OK i Fack .... itp.

PROJEKTER
Wysłany: 2012-12-12, 17:42   
0
UP DOWN

Homer S. napisał/a:
sawmaster napisał/a:

ÂŹle nie tylko ..ujowo :)
DoszedÂłem do pewnego puÂłapu Âże pracujÂąc sam i tak wiĂŞcej nie zarobiĂŞ .InwestowaĂŚ w warsztat na wsi 200tyÂś lub wiĂŞcej to jak wywalaĂŚ kasĂŞ do pieca. RobotĂŞ mam ale nie jest to co byÂło nawet 2 lata temu

Bo siĂŞ bez sensu upierasz przy tych samochodach ! NajdroÂższy prĂłg wejÂścia w profi zakÂład, najwyÂższy poziom wymagaĂą jakoÂściowych w branÂży lakiernictwa, najwiĂŞksza konkurencja, najniÂższe ceny za usÂługi , najdroÂższy sprzĂŞt.

PomyÂśl tylko jakbyÂś tak spawaÂł ogrodzenia, albo malowaÂł mdf czy robiÂł silosy na paszĂŞ, lub przerabiaÂł przyczepy, spawaÂł konstrukcje, lakierowaÂł obudowy plastikowe dla przemysÂłu ? Masz setkĂŞ moÂżliwoÂści wykorzystania posiadanych umiejĂŞtnoÂści zaplecza i sprzĂŞtu to uparcie trzymasz siĂŞ samochodĂłw. Ten zawĂłd ( balcharstwo lakiernictwo ) zostaÂł juÂż skopany przez tych co zaczĂŞli robiĂŚ tanio, tanim sprzĂŞtem w norach. Ta branÂża juÂż siĂŞ nie dÂźwignie do poziomu na jakim byÂła. Za duÂża podaÂż i nikt nie odpuÂści nawet jak go przepisy zmuszÂą do legalizacji. Ci co maja profi firmy jakoÂś wytrzymujÂą jeden kryzys po drugim. Reszta siĂŞ zawsze chwieje jak krzaczki na wietrze i nie jeden pĂŞknie.

Dlatego przemyÂśl sprawĂŞ i uciekaj z tej branÂży, a nie z kraju. Rozejrzyj siĂŞ dokoÂła ile rzeczy jest polakierowanych natryskowo ;) ... ile to spawane konstrukcje ;) Jak siĂŞ zaczniesz sprawÂą interesowaĂŚ to siĂŞ zdziwisz jak jest podaÂż zleceĂą.

9 na 10 moich klientĂłw gdy zapytam Dlaczego chcecie robiĂŚ wÂłasnÂą lakierniĂŞ ? odpowiada Bo nasz podwykonawca nas juÂż wkurza ! ... ÂŁapiesz przekaz ? Dotrzymujesz terminĂłw robisz OK cena ciĂŞ zadowala, a oni pÂłacÂą na czas i nie ma problemĂłw z "wkurzaniem" sÂą dÂługie proste i powtarzalne zlecenia. Np. taka stolarka okienna i drzwiowa ? ;) Polska to najwiĂŞkszy producent okien w Europie.

Homer S. 
Wysłany: 2012-12-12, 18:42   
0
UP DOWN

Z wyjazdem to daje sobie czas do poÂłowy przyszÂłego roku mam 43 lata i pochopne decyzje to raczej nie ja :blee: ÂŻona dzieci i caÂły bajzel to nie tak hop-siup ^^
Spawam zawodowo ;P na przeÂłomie 1999-2001 robiÂłem kute ogrodzenia ale to dÂługo terminowe zlecenia i wiecznie mi kasy brakowaÂło :rotfl: Na teraz u mnie ten rynek jest na full nabity takimi firmami :tak:
RobiÂłem metalowe nogi do mebli dla duÂżej firmy meblarskiej ale wiecznie musiaÂłem upominaĂŚ siĂŞ o pieniÂądze :help:
Znam siĂŞ na obrĂłbce metalu bo jednym z moich zawodĂłw jest ,,operator obrabiarek skrawajÂących i Âślusarz ,, :D
LubiĂŞ obrĂłbkĂŞ metalu i lakierowanie moÂże i nie muszÂą to byĂŚ samochody :idea:
Warsztat jest mĂłj prywatny 11 arĂłw ogrodzonych 160m2 w 4 pomieszczeniach :D .
MoÂże i moje pole widzenia jest ograniczone samochody ,samochody ...... :?:

Tytexo
Wysłany: 2012-12-12, 19:08   
+1
UP DOWN

Popieram pozostanie w kraju, mo¿e czasem zwariowanym i rozkradanym przez ludzi, ale nie po to dziadek za czasów niemca gin¹³.

Ciekawe to wszystko ciekawe. BranÂża lakiernictwa samochodowego rzeczywiÂście kuleje. Dobrze Âże to tylko moje hobby, ale sam bym chĂŞtnie dorobiÂł pistoletem ale jeÂśli nie autka to co??

grzechoo2008 
Wysłany: 2012-12-12, 22:59   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisał/a:
Bo siĂŞ bez sensu upierasz przy tych samochodach

I to sÂą ÂświĂŞte sÂłowa!
Jest tyle rzeczy do malowania w tym kraju i tyle chêtnych na zlecenie takich us³ug, ¿e tak naprawdê to a¿ nie wiadomo na co siê dok³adnie nastawiÌ a jakoœÌ wykonania... hmmm... byle siê œwieci³o i nie korodowa³o przez jakiœ czas. Ja od czasu do czasu lakierujê jeszcze samochody ale traktujê to jako wkur wiaj¹cy dodatek do sta³ego dochodu jakim jest lakierowanie stalowych wyt³oczek, ponadto kilku ludzi robi¹cych ogrodzenia kute namawia mnie na lakierniê proszkow¹ z du¿ym piecem bo na chwilê obecn¹ aby lakiern¹Ì proszkowo 8 metrow¹ bramê zasuwaj¹ z ni¹ ponad 100 km a do tego parê innych tematów wiêc te auta to naprawdê wkur... dodatek.
PomyÂśl nad tym Jacku :spoko:

lak 
Wysłany: 2012-12-12, 23:50   
0
UP DOWN

A jakby tak hydrografika-...Albo malowanie chromem...

Homer S. 
Wysłany: 2013-01-19, 14:59   
0
UP DOWN

WracajÂąc do tematu szukania pracy jak wyglÂąda to u nas w kraju . Jakie sÂą szanse znalezienia pracy w zawodzie lakiernika-blacharza w takich miastach jak WrocÂław ,PoznaĂą ..... ? . Ile moÂżna zarobiĂŚ w duÂżym mieÂście :roll: .

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-19, 18:34   
0
UP DOWN

Przenies sie moze do jakeigos miasta i wynajmij jakies pomeisczenie i bedziesz kosiÂł dobra kase :) z Tw zdolnosciami :)

a gdzies byÂł post ile zarabiaja lakiernicy w wikeszych miastach :)

Homer S. 
Wysłany: 2013-01-19, 18:43   
0
UP DOWN

PrzeniĂłsÂł bym siĂŞ (chyba) do wiĂŞkszego miasta Âżeby Moje dzieci miaÂły lepiej . Ja mogĂŞ popracowaĂŚ u kogoÂś zrobiĂŞ swoje i do domu :tak: .

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-19, 18:46   
0
UP DOWN

W Âłdz bys moze znalazÂł miejscĂłwke gdzies w saloniie. CHociaz tam jest tak ze biora lakiernika na robote a nie na staÂłe roznie to jest ;)

Ale Jak bys taka blacharke robil jak robisz w ldz to bysmy mogli wspoÂłpracowac :) miejsca mam pod dostatkiem.

Homer S. 
Wysłany: 2013-01-19, 19:07   
0
UP DOWN

Czas na zmiany 2013r jak roboty bĂŞdĂŞ szukaÂł to warunki pracy ,zaplecze sprzĂŞtowe i pÂłaca to bĂŞdzie podstawa mam juÂż swoje lata a chcĂŞ jeszcze trochĂŞ poÂżyĂŚ ^^ .

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-19, 21:15   
0
UP DOWN

A co czy ja robie w jakiejs szopie czy na kompresorku wÂłasnej budowy zeby cos sie staÂło :D ?

:D chyba ze nawiazaujesz do wodorro ^^

pawel1108 
Wysłany: 2013-01-19, 21:17   
0
UP DOWN

YAMAHER napisał/a:

:D chyba ze nawiazaujesz do wodorro ^^

Ty to byÂś znalazÂł szybko robotĂŞ na dalekim wschodzie, oni tam lubiÂą jak coÂś lata w powietrzu ;)

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-19, 21:23   
0
UP DOWN

No ale wystrzaÂły to tam z zamilowania ;D do cenzura :D
GÂłosniej strzela jak na polowaniu strzelam ze sztrzucera :)

pawel1108 
Wysłany: 2013-01-19, 21:24   
0
UP DOWN

Jacku ja robiÂłem rozpoznanie jak to zarabiajÂą lakiernicy we WrocÂławiu.
MiaÂłem takie odbicie pod koniec roku i powiem Ci tak ogĂłlnie pÂłacÂą od 60 do 90 pln za element, ile zrobisz tyle zarobisz, Âśrednio wychodzi ok 3000 miesiĂŞcznie.Warunki spoko, wÂłasne mieszalniki, kabina itp,itd.
JeÂżeli byÂś siĂŞ zdecydowaÂł odwiedziĂŚ WrocÂław w poszukiwaniu pracy to chĂŞtnie pomogĂŞ.
Ostatnio byÂł poszukiwany lakiernik do duÂżej firmy (kabiny,strefy itd) wiem, Âże robiÂą na materiaÂłach R-M, lakier DiamontopCP to tam podstawa wiĂŞc na bogato,zarobki byÂły min 2,5 naprawa dla [...] i BMW.
Pozdro

Chali68
Wysłany: 2013-01-29, 12:07   
+1
UP DOWN

Tak se czytam i nie mogĂŞ siĂŞ nadziwiĂŚ. Drogi PaweÂłku od elementu i od roboty to jest Âżadna praca!!! Brak stabilnej nawet minimalnej stawki skutkuje tym Âże na chleb nie zarobi. JuÂż przerobiÂłem ten temat. PĂłki robota jest jesteÂś potrzebny jak jej niema mĂłwiÂą
do widzenia! panu juÂż dziĂŞkujemy! I biedny chÂłopina zostaje z rĂŞkÂą w nocniku.
Jedyne co mo¿e zrobiÌ to zmieniÌ bran¿ê a w du¿ym mieœcie jest inaczej inne uk³ady itd.
Bez duÂżego wsparcia niema szansy, tym bardziej Âże nie robiÂł w duÂżych warsztatach.
Widzisz ja dzisiaj miaÂłem ofertĂŞ z Holandii i dupa, dzwoniÂł holender i siĂŞ nie dogadaliÂśmy
MĂłwiÂł Âłamanym angielskim i stwierdziÂł Âże to ja mĂłwiĂŞ za sÂłabo. Takie to jaja.
Homer siedŸ na swoim i szukaj wspó³pracy. Lub rozwa¿ inn¹ opcjê dzia³alnoœci.
Pozdrawiam.

pawel1108 
Wysłany: 2013-01-29, 20:51   
0
UP DOWN

Cytat:

Tak se czytam i nie mogĂŞ siĂŞ nadziwiĂŚ. Drogi PaweÂłku od elementu i od roboty to jest Âżadna praca!!! Brak stabilnej nawet minimalnej stawki skutkuje tym Âże na chleb nie zarobi.

Ja tylko opisaÂłem jak to jest we WrocÂławiu, z tego, co wiem.
OgĂłlnie to jak napisaÂłem powyÂżej, wszĂŞdzie dobrze, gdzie nas nie ma ;)
W 100% siĂŞ z TobÂą zgadzam.Jak robisz to o.k, brak roboty pa pa.

piwo76
Wysłany: 2013-02-02, 23:25   
0
UP DOWN

u mnie dla lakiernik z ogÂłoszenia bo takie byÂły 16000 brutto.WiĂŞc daÂłem sobie spokĂłj i u siebie mĂŞcze podobnie wyjdzie i nie buduje jakiegoÂś wyzyskiwacza na dorobku-jak nikogo nie znajdzie to podniesie

maciej214 
Wysłany: 2013-02-03, 00:36   
0
UP DOWN

piwo76 napisał/a:

u mnie dla lakiernik z ogÂłoszenia bo takie byÂły 16000 brutto.

No mnie by takie zarobki zadowalaÂły :D

hematol 
Wysłany: 2013-02-03, 01:16   
0
UP DOWN

Cytat:
WiĂŞc daÂłem sobie spokĂłj i u siebie mĂŞcze

WÂłaÂśnie w ten sposĂłb powstaje szara strefa.Jak mas robiĂŚ za 1600 brutto caÂły dzieĂą to lepiej przyrobiĂŚ sobie "w norce" mniej godzin za te same pieniaÂądze bez marudzenia,jednak po jakimÂś tam czasie stwierdza sie,Âże trzeba wyechaĂŚ za granicĂŞ,i tak to sie koĂączy. :shock:

Homer S. 
Wysłany: 2013-02-03, 09:00   
0
UP DOWN

maciej214 napisał/a:
piwo76 napisał/a:

u mnie dla lakiernik z ogÂłoszenia bo takie byÂły 16000 brutto.

No mnie by takie zarobki zadowalaÂły :D

Moje minimum to 3tyœ. netto :!: poni¿ej tej kwoty nie podj¹³ bym pracy :)

maciej214 
Wysłany: 2013-02-03, 13:17   
0
UP DOWN

Homer S. napisał/a:
Moje minimum to 3tyÂś. netto

piwo76 napisał/a:
16000 brutto

WidzĂŞ, Âże nikt nie dopatrzyÂł siĂŞ trzech zer (zamiast wnioskuje, Âże dwĂłch) w poÂście kolegi. :)

piwo76
Wysłany: 2013-02-03, 18:34   
0
UP DOWN

sÂłuszna uwaga maciej214 16000 to szczyt marzeĂą lakiernika by byÂł,oczywiÂście miaÂło byĂŚ 1600.Popieram Homera S 3000 to dobry pieniÂądz za lakierkĂŞ.Bo wbrew pozorom to nie tylko szybkie machanie pistoletem.Co do Skandynawi to nie wiem przecieÂż tam nie ma wypadkĂłw wcale moÂże jeden od ÂświĂŞta.

karambol 
Wysłany: 2013-02-04, 17:07   
0
UP DOWN

koledzy to jak z tÂą robotÂą o za granicami naszego kraju?
Nosze sie z zamiarem wyjazdu do Niemiec lub Austrii, ale nie za robotÂą, tylko w dwĂłjke (ja i dziewczyna) wyjechaĂŚ i nie wracaĂŚ do tego burdelu

Czy za pensje lakiernika w Niemczech mo¿na coœ wynaj¹Ì, w miarê godnie ¿yÌ i coœ od³o¿yÌ? Krótko czy jest sens wyjazdu na zachód nie w celu zarabiania i powrotu do kraju, tylko osiedliÌ sie tam i zacz¹Ì nowe ¿ycie maj¹c fach lakiernika w rêku?

Dzieki z gĂłry za odp

hematol 
Wysłany: 2013-02-06, 00:39   
0
UP DOWN

karambol napisał/a:
Czy za pensje lakiernika w Niemczech mo¿na coœ wynaj¹Ì, w miarê godnie ¿yÌ i coœ od³o¿yÌ?

POwiem krĂłtko,tam jest tak na emeryturze:
Sposób spêdzania czasu przez emerytów w ró¿nych krajach:
- USA- butelka whiskey i caÂły dzieĂą na rybach
- Francja- butelka wina i caÂły dzieĂą na dziewczynkach
- Polska- butelka moczu i caÂły dzieĂą w przychodni.
WybĂłr spĂŞdzania czasu na emeryturze bĂŞdzie naleÂżaÂł do Ciebie. :spoko: ^^

LAKIEROWANKO Strona Główna » POZOSTAÂŁE » Off Topic

Odpowiedz do tematu