Autor |
Wiadomość |
 |
ra_dek
|
Wysłany: 2013-01-21, 15:41 Jakie ÂświatÂło, jakie lampy do lakieru bezbarwnego?
|
0
|
|
|
|
Nie znalazÂłem konkretnej odpowiedzi, wiĂŞc jak w temacie jakie lampy polecacie do malowania bezbarwnym?
MalujĂŞ maÂłe iloÂści drewna bezbarwnym wodnym, przy ciemniejszych bejcach jeszcze coÂś widzĂŞ ale przy jasnym drewnie nie widzĂŞ prawie nic, muszĂŞ siĂŞ gimnastykowaĂŚ.
Wiem ¿e ma byÌ jasno, ¿e generalnie wiêkszoœÌ stosuje œwietlówki ze œwiat³em dziennym 36W w oprawach hermetycznych, ale mo¿e jest jakiœ patent na poprawê widocznoœci lakieru bezbarwnego? Myœla³em np. o dodatkowej lampie UV oczywiœcie + okularki z filtrem. Mo¿e macie jakieœ sposoby typy œwietlówka o konkretnym widmie, czy inne lampy itp? |
_________________ Pozdrawiam Radek |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2013-01-21, 15:45
|
0
|
|
|

|
Wstaw halogeny blisko elementu lakierowanego 2x 500 W ;D
I nie bedzie mowy zebys nie widziaÂł |
|
|
|
 |
hamir
|
Wysłany: 2013-01-21, 18:06
|
0
|
|
|
|
ra_dek,wejdz na pw tam Ci napisaÂłem |
|
|
|
 |
ra_dek
|
Wysłany: 2013-01-21, 21:36
|
0
|
|
|
|
hamir, dziêki. Rozumiem ¿e wiêcej œwiat³a to lepiej, ale mo¿e ktoœ zna/stosuje jakieœ sztuczki na wydobycie/uwypuklenie lakieru bezbarwnego. Halogeny to jednak nie najlepszy pomys³ no i ma³a sprawnoœÌ i do tego z ma³ej odleg³oœci konkretnie i nie równomiernie grzej¹. Ale jutro spróbujê z halogenem 500W. |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2013-01-21, 22:16
|
0
|
|
|

|
wÂłacz je do samego lakierowania i ustaw sie z elementem powiedzmy na przeciwko nich. TO bedziesz widzial wszystko idelanie
ja mam 2 takie stojaczki z 4 lampami
najlepiej miec jazeniowy dookoÂła biaÂłe scianki i ju ale trzeba sobie radzic |
|
|
|
 |
ra_dek
|
Wysłany: 2013-01-23, 19:43
|
0
|
|
|
|
YAMAHER, dziĂŞki, nie tego szukaÂłem ale muszĂŞ przyznaĂŚ teraz widzĂŞ znacznie lepiej |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2013-01-23, 20:55
|
0
|
|
|

|
radziu --> powinienes miec swiatÂła na bokach i w suficie jazeniĂłwy mocne no i biaÂłe scianki i by lepiej byÂło ale z takimi Power halogenami tez nie jest zle |
|
|
|
 |
ra_dek
|
Wysłany: 2013-01-23, 22:43
|
0
|
|
|
|
Œcianki s¹ bia³e, a œwietlówki w³aœnie chcê dokupiÌ i myœla³em ¿e mo¿e ktoœ doradzi jakie bo jak siê rozgl¹da³em to mo¿na teraz kupiÌ o ró¿nej barwie itp. Ale spoko. Z halogenem pod œwiat³o widaÌ super wiêc pokombinujê coœ ze œwietlówkami w du¿ej iloœci. Malujê w super ma³ym pomieszczeniu wiêc du¿o ich nie potrzeba. Œwiat³o w³aœciwie odfajkowane, teraz walczê z filtrami i odsysem w obiegu zamkniêtym. W temacie obok proœba o pomoc z filtrami do lakierów wodnych |
|
|
|
 |
YAMAHER
|
Wysłany: 2013-01-23, 23:02
|
0
|
|
|

|
Do osweitlenia to przejedz sie do CASTO tam maja fajny wybor a pozniej znajdz takie same na alegro
A co do filtrĂłw to zobacz na DZIS PYTANIE DZIS ODP tam wrzuciÂłem linki.
DO wodnych to tam dobre wiatry zainstaluj |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2013-01-26, 17:29
|
0
|
|
|
|
ra_dek napisał/a: | ÂŚcianki sÂą biaÂłe, a ÂświetlĂłwki wÂłaÂśnie chcĂŞ dokupiĂŚ i myÂślaÂłem Âże moÂże ktoÂś doradzi jakie bo jak siĂŞ rozglÂądaÂłem to moÂżna teraz kupiĂŚ o ró¿nej barwie itp. Ale spoko. Z halogenem pod ÂświatÂło widaĂŚ super wiĂŞc pokombinujĂŞ coÂś ze ÂświetlĂłwkami w duÂżej iloÂści. MalujĂŞ w super maÂłym pomieszczeniu wiĂŞc duÂżo ich nie potrzeba. ÂŚwiatÂło wÂłaÂściwie odfajkowane, teraz walczĂŞ z filtrami i odsysem w obiegu zamkniĂŞtym. W temacie obok proÂśba o pomoc z filtrami do lakierĂłw wodnych |
Obieg zamkniĂŞty filtracji podczas lakierowania to nie najlepszy pomysÂł gdyÂż filtry nie zatrzymujÂą 100% zanieczyszczeĂą a zwÂłaszcza izocjanianĂłw co moÂże grozic wybuchem pomieszczenia i bardzo szybkim pogorszeniem Twojego zdrowia.
Ps. OÂświetlenie powinno byc jak najbardziej zbliÂżone do dziennego ok. 2000 lumenĂłw.
Najlepiej sprawdzajÂą siĂŞ ÂświetlĂłwki o barwie biaÂłej zimnej w lakierniach na caÂłym Âświecie wiĂŞc nie ma co kombinowac. Pozatym rzucajÂą minimalnÂą iloÂśc cienia na powierzchnie lakierowanÂą.
Dobra wentylacja poprawia oÂświetlenie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
ra_dek
|
Wysłany: 2013-01-27, 21:26
|
0
|
|
|
|
936 wszystko siê zgadza tylko ¿e to bêdzie "Kabina" do malowania wy³¹cznie lakierem wodnym, w dodatku ma³ych powierzchni < 0.5 m2 na raz. Myœlê ¿e obieg zamkniêty w zupe³noœci wystarczy. Mam zamiar stosowaÌ te¿ filtr sufitowy, z nabyciem nie ma problemu, ale filtry typu HYDRO tylko w rolkach po 20 mb. Wiêc szukam co zamiast albo co innego.
Czy ktoÂś mi moÂże doradziĂŚ jakiÂś filtr do lakierĂłw wodnych? ProszĂŞ
Link do tematu: http://lakierowanko.info/...hp?t=7030#80765 |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2013-01-27, 22:28
|
0