Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
ra_dek
Wysłany: 2013-01-21, 15:41   Jakie ÂświatÂło, jakie lampy do lakieru bezbarwnego?
0
UP DOWN

Nie znalazÂłem konkretnej odpowiedzi, wiĂŞc jak w temacie jakie lampy polecacie do malowania bezbarwnym?
MalujĂŞ maÂłe iloÂści drewna bezbarwnym wodnym, przy ciemniejszych bejcach jeszcze coÂś widzĂŞ ale przy jasnym drewnie nie widzĂŞ prawie nic, muszĂŞ siĂŞ gimnastykowaĂŚ.
Wiem ¿e ma byÌ jasno, ¿e generalnie wiêkszoœÌ stosuje œwietlówki ze œwiat³em dziennym 36W w oprawach hermetycznych, ale mo¿e jest jakiœ patent na poprawê widocznoœci lakieru bezbarwnego? Myœla³em np. o dodatkowej lampie UV oczywiœcie + okularki z filtrem. Mo¿e macie jakieœ sposoby typy œwietlówka o konkretnym widmie, czy inne lampy itp?

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-21, 15:45   
0
UP DOWN

Wstaw halogeny blisko elementu lakierowanego 2x 500 W ;D

I nie bedzie mowy zebys nie widziaÂł :D

hamir 
Wysłany: 2013-01-21, 18:06   
0
UP DOWN

ra_dek,wejdz na pw tam Ci napisaÂłem :)

ra_dek
Wysłany: 2013-01-21, 21:36   
0
UP DOWN

hamir, dziêki. Rozumiem ¿e wiêcej œwiat³a to lepiej, ale mo¿e ktoœ zna/stosuje jakieœ sztuczki na wydobycie/uwypuklenie lakieru bezbarwnego. Halogeny to jednak nie najlepszy pomys³ no i ma³a sprawnoœÌ i do tego z ma³ej odleg³oœci konkretnie i nie równomiernie grzej¹. Ale jutro spróbujê z halogenem 500W.

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-21, 22:16   
0
UP DOWN

wÂłacz je do samego lakierowania i ustaw sie z elementem powiedzmy na przeciwko nich. TO bedziesz widzial wszystko idelanie :)
ja mam 2 takie stojaczki :) z 4 lampami :)

najlepiej miec jazeniowy dookoÂła ;) biaÂłe scianki i ju :) ale trzeba sobie radzic :D

ra_dek
Wysłany: 2013-01-23, 19:43   
0
UP DOWN

YAMAHER, dziĂŞki, nie tego szukaÂłem ale muszĂŞ przyznaĂŚ teraz widzĂŞ znacznie lepiej :)

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-23, 20:55   
0
UP DOWN

radziu --> powinienes miec swiatÂła na bokach i w suficie ;) jazeniĂłwy mocne no i biaÂłe scianki :) i by lepiej byÂło ale z takimi Power halogenami tez nie jest zle :D

ra_dek
Wysłany: 2013-01-23, 22:43   
0
UP DOWN

Œcianki s¹ bia³e, a œwietlówki w³aœnie chcê dokupiÌ i myœla³em ¿e mo¿e ktoœ doradzi jakie bo jak siê rozgl¹da³em to mo¿na teraz kupiÌ o ró¿nej barwie itp. Ale spoko. Z halogenem pod œwiat³o widaÌ super wiêc pokombinujê coœ ze œwietlówkami w du¿ej iloœci. Malujê w super ma³ym pomieszczeniu wiêc du¿o ich nie potrzeba. Œwiat³o w³aœciwie odfajkowane, teraz walczê z filtrami i odsysem w obiegu zamkniêtym. W temacie obok proœba o pomoc z filtrami do lakierów wodnych ;)

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-23, 23:02   
0
UP DOWN

Do osweitlenia to przejedz sie do CASTO :) tam maja fajny wybor a pozniej znajdz takie same na alegro :D

A co do filtrĂłw to zobacz na DZIS PYTANIE DZIS ODP :) tam wrzuciÂłem linki.

DO wodnych to tam dobre wiatry zainstaluj :D

936
Wysłany: 2013-01-26, 17:29   
0
UP DOWN

ra_dek napisał/a:
Œcianki s¹ bia³e, a œwietlówki w³aœnie chcê dokupiÌ i myœla³em ¿e mo¿e ktoœ doradzi jakie bo jak siê rozgl¹da³em to mo¿na teraz kupiÌ o ró¿nej barwie itp. Ale spoko. Z halogenem pod œwiat³o widaÌ super wiêc pokombinujê coœ ze œwietlówkami w du¿ej iloœci. Malujê w super ma³ym pomieszczeniu wiêc du¿o ich nie potrzeba. Œwiat³o w³aœciwie odfajkowane, teraz walczê z filtrami i odsysem w obiegu zamkniêtym. W temacie obok proœba o pomoc z filtrami do lakierów wodnych ;)

Obieg zamkniĂŞty filtracji podczas lakierowania to nie najlepszy pomysÂł gdyÂż filtry nie zatrzymujÂą 100% zanieczyszczeĂą a zwÂłaszcza izocjanianĂłw co moÂże grozic wybuchem pomieszczenia i bardzo szybkim pogorszeniem Twojego zdrowia.
Ps. OÂświetlenie powinno byc jak najbardziej zbliÂżone do dziennego ok. 2000 lumenĂłw.
Najlepiej sprawdzajÂą siĂŞ ÂświetlĂłwki o barwie biaÂłej zimnej w lakierniach na caÂłym Âświecie wiĂŞc nie ma co kombinowac. Pozatym rzucajÂą minimalnÂą iloÂśc cienia na powierzchnie lakierowanÂą.
Dobra wentylacja poprawia oÂświetlenie.
Pozdrawiam

ra_dek
Wysłany: 2013-01-27, 21:26   
0
UP DOWN

936 wszystko siê zgadza tylko ¿e to bêdzie "Kabina" do malowania wy³¹cznie lakierem wodnym, w dodatku ma³ych powierzchni < 0.5 m2 na raz. Myœlê ¿e obieg zamkniêty w zupe³noœci wystarczy. Mam zamiar stosowaÌ te¿ filtr sufitowy, z nabyciem nie ma problemu, ale filtry typu HYDRO tylko w rolkach po 20 mb. Wiêc szukam co zamiast albo co innego.
Czy ktoÂś mi moÂże doradziĂŚ jakiÂś filtr do lakierĂłw wodnych? ProszĂŞ :)
Link do tematu: http://lakierowanko.info/...hp?t=7030#80765

936
Wysłany: 2013-01-27, 22:28   
0
UP DOWN

Fizeline do mebli :) wystarczy na raz. Organizm ludzki w duÂżym stopniu
to woda wiĂŞc lakiery wodne wcale nie sÂą takie przyjazne..

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Warsztat

Odpowiedz do tematu