Autor |
Wiadomo¶æ |
|
MARIO06CU
|
Wys³any: 2013-01-26, 21:26 firanki
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 210
|
Witam mam pytanie albo prosze o porade maluje od dluzszego czasu jednak mam zawsze ten sam problem nazwa jest w temacie zacieki! Juz mnie to denerwuje bo tylko zaczynam wylewac klar to zaraz plynie... pistolet to sico rp 1.3 kompresor 200l wydajnosc 380l lakier to OPTIMA 2;1 bez rozcienczalnika. Z podkladem nie mam zadnych problemow z baza rowniez zadnych chmurek itd. akryl wylewam rowniez dobrze ale z bezbarwnym mam problem pistolet ustawiam wszystko na max, miotla jest rowna nie wiem czy za wolno przesuwam pistolet czy jak??? Jestem samoukiem wiec niemam sie skad dowiedziec jak wylac ten klar zeby bylo ok |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2013-01-26, 22:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 754 Sk±d: Astana
|
MARIO06CU napisa³/a: | wolno przesuwam pistolet | byc moze lub za blisko,a najprawdopodobniej to obie rzeczy na raz.ale napisz troche wiecej,jak aplikujesz ten bezbarwny tzn;odleglosc od elementu,ilosc warstw,czas miedzy warstwami,temp.w pomieszczeniu,jaki to lakier (ms,hs) |
|
|
|
|
MARIO06CU
|
Wys³any: 2013-01-26, 22:31
|
0
|
|
|
|
odleglosc ok 20cm temperatura 18stopni czasami wiecej max 23. utwardzacz to ms standardowy do tego lakieru. cisnienie ponad 3bary zalecane 3-4. caly czas wychodzi albo kasza albo zaciek... odstepy miedzy warstwami ok 10 minut tak jak zaleca producent... |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-01-27, 00:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
MARIO06CU napisa³/a: | pistolet to sico rp 1.3 | przeciez cudowne sico nie robi zaciekow tylko sata bo za szybka |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2013-01-27, 00:39
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 600
|
gugun napisa³/a: | MARIO06CU napisa³/a: | pistolet to sico rp 1.3 | przeciez cudowne sico nie robi zaciekow tylko sata bo za szybka |
o znowu srico i problemy po mojemu rozrób ten lakier trochê z rozpuchem bo Ci giwera nie wyrabia |
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-01-27, 00:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
gugun,
To Marcin robi zacieki a nie jego klamka. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2013-01-27, 00:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 1007 Sk±d: ¦l±sk
|
Cytat: | Z podkladem nie mam zadnych problemow z baza rowniez zadnych chmurek itd. akryl wylewam rowniez dobrze ale z bezbarwnym mam problem pistolet ustawiam wszystko na max, |
U¿ywasz ten sam pistolet do podk³adu jak i lakierów wierzchnich?
Je¶li udaje Tobie sie dobrze wylaæ akryl ,baze te¿ to moze spróbuj zmieniæ klar lack na jaki¶ inny,gdzie¶ musi byæ b³±d.Popróbuj jeszcze tym klarem na jakim¶ elemencie (na starym b³otniku)z ró¿nymi ustawieniami,wyczuj pistol! |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2013-01-27, 00:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 1007 Sk±d: ¦l±sk
|
Lackdoctor napisa³/a: | To Marcin robi zacieki a nie jego klamka. |
Dobre,z t± klamk± ,Lackdoctor,to teraz bêd± og³oszenia typu:
Srzedam klamkê,kaliber 1.3,ma³o strzelany by³...i to z bliska...
..albo Srico sprzedam,du¿e pole ra¿enia... |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-01-27, 01:11
|
0
|
|
|
|
yebac sico bo to scierwo wez dobry mlotek i cenzura... w niego dobrze i kup cos normalnego to problemy znikn± bo wiesz sico srico to taki sprzet dla mega specjalistow,amator samouk moze nie okelznaæ tego potwora |
|
|
|
|
kubazjan
|
Wys³any: 2013-01-27, 10:33
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 246
|
a moze proble lezy nie w pistolecie tylko w tym ze druga warstwe aplikujesz za pozno...10 min w 23 stopniach hm....w zasadzie nie powinno sie nic dziac ale byc moze pierwsza warstwa jest zbyt sucha i tya druga ci plynie ...zmniejsz ilosc...i machaj szybciej ³apa...a powinno byc dobrze...nawet tym badziewiem... |
|
|
|
|
lordik
|
Wys³any: 2013-01-27, 12:49
|
0
|
|
|
narazie amator :)
Pomóg³: 1 raz Posty: 199 Sk±d: Zahajki Lubelskie
|
Zacznij od wypróbowania innego lakieru (innej firmy)
a najlepiej nagraj jaki¶ filmik(bo nie wiadomo jak ci rêka pracuje)
Mo¿e te¿ byæ ¿e klamka ma za du¿y odrzut |
|
|
|
|
lordik
|
Wys³any: 2013-01-27, 12:51
|
0
|
|
|
narazie amator :)
Pomóg³: 1 raz Posty: 199 Sk±d: Zahajki Lubelskie
|
kubazjan 10min to nie jest wcale za pó¼no, wrêcz mo¿e nawet za wcze¶nie. |
|
|
|
|
jacenty 741
|
Wys³any: 2013-01-27, 14:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 39 razy Posty: 1343 Sk±d: Maków Mazowiecki
|
lordik napisa³/a: | 10min to nie jest wcale za pó¼no, wrêcz mo¿e nawet za wcze¶nie. | Na co????Na drug± warstwê,czy na polerkê?Na polerkê na pewno,ale na druga warstwê przy ok 20 stopniach to za d³ugo.Wszystko zale¿y od lakieru,zazwyczaj wystarczy 5-10 min,a lakiery aplikowane na 1,5 warstwy przy odrobinie wprawy mo¿na daæ bez czekania. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-01-27, 15:21
|
0
|
|
|
|
najlepiej sprawdzic na gazecie,tasmie czy czym tam oklejasz obok lakierowanego elementu kiedy jest czas na kolejna warstwe....lakier nie moze byc pol suchy w dotyku, bo wtedy to juz troche za pozno i nie zleje sie razem,i moze sie nawet podniesc poprzednia warstwa,nie moze byc taki jak bezposrednio po nalozeniu tylko musi sie kleic do palca ,i "ciagnaæ"...
ja osobiscie j/w robie,no chyba ze pojedyncze el.to zrobie sobie przerwe na fajke...
ale jak np caly bok czy auto to 1 cienka zamknieta,cofam sie do elementu od ktorego zaczynallem i odrazu kolejna pelna ale bez maxymalnego rozlewania bo logiczne jest to ze jedna warstwa z druga sie ³adnie razem rozleje,no chyba ze zrobiles sobie zbyt dluga przerwe? |
|
|
|
|
Homer S.
|
Wys³any: 2013-01-27, 15:48
|
0
|
|
|
Pomóg³: 19 razy Posty: 861
|
gugun napisa³/a: | tylko musi sie kleic do palca ,i "ciagnaæ"... |
I tak to ma mniej wiêcej wygl±daæ czas w minutach tu jest wzglêdny i zalezy od wielu czynników (zmiennych) . Ka¿dy lakier jest inny i wymaga czasu i praktyki aby poznaæ go w 100% . Przez zacieki przeszli wszyscy tu potrzebna jest praktyka i sprzêt a jeszcze lepiej jaki¶ mistrz co poka¿e w praktyce co i jak bo nie którzy pope³niaj± tak b³êdy ¿e klêkajcie narody |
|
|
MARIO06CU
|
Wys³any: 2013-01-27, 15:55
|
0
|
|
|
|
No wlasnie niemam nikogo kto by mogl popatrzec i wytknac bledy, w czwartek sprubuje z lakierem duponta. Wiadomo pistolet nie jest najlepszy ale nie mam pewnosci ze sata nie wychodzilo by mi tak samo |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-01-27, 16:47
|
0
|
|
|
|
poprostu normalniejszym pistoletem mialbys o wiele ulatwione zadanie,idealna kontrola nanoszonego materialu,grubosci itp podczas pracy.a tak masz 5cio cm strumien ktory wali jak normalnej jakosci pistolet ze skrecona na maxa szerokoscia stumienia i podkreconymcisnieniem-5cio cm ko³o pomysl najpierw o czyms lepszym,reszta jest do opanowania po paru probach do perfekcji...wlewasz poprostu gesty lakier bez rozcienczalnika,przypylasz,poprawiasz na gotowo odrazu i masz fajnie polakierowany element,i nie meczysz sie wod± na kilka warstw zeby osi±gn±c ta sama grubosc powloki co przy 1 warstwie o oszczednoscilakieru chyba wspominac nie musze? bo z 30-40% idzie przyoszczedzic...20l-30l rozpylonego sico lakieru =fajna sata 3k malo uzywana z samych oszczednosci,nie liczac czasu straconego na lakierowaniu,polerce kaszy,zaciekow oraz nerwow |
|
|
|
|
MARIO06CU
|
Wys³any: 2013-01-27, 17:04
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
grzechoo2008
|
Wys³any: 2013-01-27, 17:21
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 377 Sk±d: kuj-pom
|
gugun napisa³/a: | ...20l-30l rozpylonego sico lakieru =fajna sata 3k malo uzywana z samych oszczednosci |
...a 15 l = u¿ywany Devilbiss w niez³ym stanie co siê na t± Satê tak nakrêcacie, na tej górnej pó³ce s± co najmniej trzy firmy a poza tym jak MARIO06CU, lakierowa³ sico to po przesiadce na Satê trochê siê zniechêci bo to ¶wietne "klamki" ale trzeba siê nauczyæ nimi lakierowaæ
Pozdro! |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-01-27, 19:12
|
0
|
|
|
|
a kto mowi o sacie? jest wiele innych fajnych markowych pistoletow,ja akurat uzywam saty jednak nikomu nie narzucam,poprostu zaczynac sie powinno od normalnego pistoletu.czyto sata czy dv,iwata,optima ... wtedy jak jest jakikolwiek problem to jest o czym rozmawiac i zazwyczaj nie ma problemu z rozwiazaniem problemu... a tak nikt nie wie od czego zaczac... MARIO06CU napisa³/a: | To jaki pistolet polecisz w gre wchodzi tylko nowy jak cos niechce uzywek sata | w sacie nie ma problemow z uzywka bo kpl.naprawczy to koszt ok 400zl i masz dalej nowy pistolet ale jesli chcesz nowy to kup sobie sate 3000rp z dysza 1.3 ,model ktory moge smialo polecic,saty 4000 rp nie uzywalem wiec nie polece,ale 4000 hvlp z dysza wsb juz tak bo uzywam na codzien do bazy |
|
|
|
|
936
|
Wys³any: 2013-01-27, 19:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 905
|
pistolet sam nie maluje.
SIC(k) wersja (O) skrót rozszyfrowany
Ps. Jakby to by³o takie ³atwe to ka¿dy by to robi³...
czeba cwiczyc, paczec, óczyc sie...
Pozdrawiam |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-01-27, 20:21
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | w sacie nie ma problemow z uzywka bo kpl.naprawczy to koszt ok 400zl i masz dalej nowy pistolet |
Je¶li jest tylko do wymiany zestaw dysz.
A co gdy dochodzi element od regulacji ci¶nienia?
Dodaj do tego wymieny element od szeroko¶ci miot³y.
Dodaj do tego uszczelniacz iglicy i uszczelniacz bolca otwieraj±cego zawór powietrza.
Dodaj do tego uszczelniacz pod dysza materia³ow±.
Dodaj do tego. . . . .element uszczelniaj±cy zaworek powietrza.
Mia³em tak± sate mini 4 i mimo ze kosztowa³a 250 z³ to nie by³o uzasadnienia ekonomicznego dla reanimacji korpusu.
Bo tylko korpus by zosta³ stary.
Policz czy zawsze op³aca sie kupiæ u¿ywkê.
Druga to iwata w-400. . . . dziekujê, , , sprzeda³em bez zysku, z ma³± strat±.
U¿ywka tak, ale kupiona z dobrych r±k (jak moje ) a nie u¿ywka kupowana poprzez pryzmat ceny.
Sam kupi³em bardzo dobre, idealne, saty i by³y to uzywki praktycznie bez przebiegu.
Takie mozna kupiæ, ale wiekszo¶æ jest ze sporym przebiegiem i taki zakup nie da przyjemno¶ci pracy markowym sprzetem. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
|
|
|
|
936
|
Wys³any: 2013-01-27, 20:47
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 905
|
Moja firmowa SATA 4000 RP z powodu wypadku w pracy trafi³a do serwisu i za uszczelnienie rozpylacza, kalibracje wy¶wietlacza koszt wyniós³ ok.300 z³.
Teraz pracuje bez zarzutów.
Ps sama dysza materia³owa to koszt ok. 600 z³.
I to ju¿ nie jest zabawa w "lakierowanko"... |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-01-27, 22:19
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor, nie bede cytowa³ twojego calego postu ale przeczytaj najpierw moj i wtedy odp.poraz kolejny...masz jakies ale do saty 3k rp? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-01-27, 22:31
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | masz jakies ale do saty 3k rp? |
Dlaczego mam mieæ ale?
Mia³em sata 3000 w moich rêkach 3 szt, jedna nówka z fv, druga 2miesiêczna z fv i trzecia.... natychmiast sprzeda³em dalej, bo z lumpa zrobiæ nówke to z ekonomi± siê mija.
Czyli, , , doradzaj±c zakup uzywki z tekstem ¿e jedynym kosztem którego mo¿na sie spodziewaæ to zakup zestawu naprawczego to. . . . nie jest rozs±dne.
Czy tego nie rozumiesz?
Dobrze kupiona uzywka cieszy, bo omijasz koszt zakupu nowej sztuki a masz jak now±.
Ka¿dy pistolet kupiony ode mnie jest jak nowy i nikt siê nie zawiód³ i nie zawiedzie.
Ale to nie znaczy ¿e ka¿dy u¿ywany pistolet bêdzie tak± mi³a niespodzianka dla kupuj±cego. |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-01-27, 23:00
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
hematol napisa³/a: | Srico sprzedam,du¿e pole ra¿enia... |
Chyba jak siê nim rzuca o ¶cianê ......
Ale jak to mówi± : "Dla ka¿dego co¶ mi³ego"
MARIO06CU napisa³/a: | pistolet nie jest najlepszy ale nie mam pewnosci ze sata nie wychodzilo by mi tak samo |
"¦wiête s³owa" Sata jest pewnie do du...y
Teraz co do tematu.... naszego kolegi
Mam takie pytanie do autora tematu..... Sprawdza³e¶ kolego mo¿e lepko¶æ tego lakieru przed natryskiem czy tylko tak "se mieszasz te lakierki" na tzw. oko ?
A s³ysza³ mo¿e kolega o takim przedmiocie bardzo pomocnym przy lakierowaniu jak KUBEK Forda ? |
|
|
|
|
MARIO06CU
|
Wys³any: 2013-01-27, 23:04
|
0
|
|
|
|
Nie sprawdzalem nie mam ale wiem co to jest:) w czwartek kupie lakier du ponta i wtedy sie rozegra:) |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-01-27, 23:37
|
0
|
|
|
|
MARIO06CU napisa³/a: | w czwartek kupie lakier du ponta i wtedy sie rozegra:) |
Bêdzie tak samo a nawet gorzej.
Ja bym skupi³ sie na testach swoich umiejêtno¶ci i na sprawdzeniu MAGISTRALI powietrznej zaopatruj±cej twoj± klamke w luft.
To co wydasz na materia³y to Twoja kasa, ale skoro juz tu jeste¶ to wypada aby¶ jej nie traci³ nadaremno.
Napisz nam jak to jest z tym co dzieli (³±czy) sprê¿arkê od pistoletu.
Do czwartku naprowadzimy Ciê na poprawny system po³±czeñ i aplikacji klaru.
Tylko po to aby sobie konkurencje now± wychowaæ.
Potem bêdziesz móg³ po 120 z³ za element podbierac lakiernikom robote.
Widzisz kryzys?
Dlaczego nikt sie nie pali do pomocy tak jak jeszcze dwa lata temu mozna by³o za paluszek delikwenta i krok po kroku wszystkie tajniki lakierki wy³ozyæ?
Prawda? |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-01-28, 00:53
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Dlaczego nikt sie nie pali do pomocy tak jak jeszcze dwa lata temu mozna by³o za paluszek delikwenta i krok po kroku wszystkie tajniki lakierki wy³ozyæ?
Prawda | ja chetnie pogadam z kolega i mu pomoge...dla mnie nie konkurencja...tylko najpierw niech zacznie traktowac to co robi powaznie...gownozjady jak to r... mowi to niech spadaja,ale komus kto bedzie mial normalne podejscie i checi zawsze mozna pomocy udzielic,prawda? |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-01-28, 09:04
|
0
|
|
|
|
gugun,
Przeciez piszê aby pomagaæ
Tylko musi pytaæ i czytac archiwalne tematy forum. |
|
|
|
|
MARIO06CU
|
Wys³any: 2013-01-28, 10:30
|
0
|
|
|
|
Wrzucil bym zdjecia ale nie wiem jak byscie zobaczyli jak polozylem akryl a co sie dzieje z bezbarwnym... |
|
|
|
|
MARIO06CU
|
Wys³any: 2013-01-28, 10:40
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
MARIO06CU
|
Wys³any: 2013-01-28, 10:51
|
0
|
|
|
|
kompresor mam polaczony przewodami fi10 do filtra przewod rowniez fi10 do pistoletu odleglosc kompresor filtr ok 2m a przewod do pistoletu ok 4m pod pistoletem mam reduktor. szybkozlaczki przy kompresorze mam dwie przy butli i jedna przy manowetrach uzywam tej przy manometrach, przewody mam nowe koncowki mam dobre nie tanie badziewo. Spadku na manometrze pod pistoletem nie mam |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2013-01-28, 10:56
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 848
|
O ja pier... Kolego a ty dodajesz do lakieru utwardzacz??? |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2013-01-28, 10:57
|
0
|
|
|
|
To ja nigdy w zyciu takiej firany nie zrobi³em masakra.... |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-01-28, 11:00
|
0
|
|
|
|
o kur...de |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-01-28, 11:04
|
0
|
|
|
|
MARIO06CU napisa³/a: | uzywam tej przy manometrach |
Pierwszy b³±d. Tu ju¿ masz pierwszy mega spadek na manometrach sprêzarki i na samej szybkoz³±czce.
MARIO06CU napisa³/a: | przy butli |
U¿yj tej, bezpo¶rednio z butli.
Dodatkowo sprawd¼ ¶rednicê otworu wewnêtrznego czê¶ci wkrêcanej z gwintem.
Ma byc jak najwieksza.
Zbli¿ona do wielko¶ci zapa³ki to dupa i podlega wymianie.
W ten sam sposób sprawd¼ pozosta³e z³±czki pod wzglêdem ¶rednicy otworu aby zagwarantowac jak najwiekszy przep³yw.
Ostatecznie jak to wszystko sprawdzisz i poprawisz, kup reduktor pod pistolet i wtedy nastapi pozytywny ci±g dalszy naszych porad.
Polecam szybkoz³±czki rectus, one maj± odpowiednie ¶rednice wewnetrzne a o to trzeba w³a¶nie zadbaæ. |
|
|
|
|
MARIO06CU
|
Wys³any: 2013-01-28, 11:06
|
0
|
|
|
|
mam reduktor pod pistoletem |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-01-28, 11:06
|
0
|
|
|
|
gugun napisa³/a: | ja chetnie pogadam z kolega i mu pomoge.. |
|
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-01-28, 11:07
|
0
|
|
|
|
MARIO06CU napisa³/a: | mam reduktor pod pistoletem |
I co on pokazuje?
Ile pokazuje na wci¶niêtym spu¶cie a ile bez wcisniêtego.
Ile ustawiasz ci¶nienia? |
|
|
|
|
MARIO06CU
|
Wys³any: 2013-01-28, 11:11
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-01-28, 11:12
|
0
|
|
|
|
MARIO06CU,
Pomyli³es fotkê. |
|
|
|
|
MARIO06CU
|
Wys³any: 2013-01-28, 11:12
|
0
|
|
|
|
ustawiam ponad 3 bary bo tak na lakierye jest napisane 3-4 bary. ustawiam na wcisnietzm spuscie brak spadku |
|
|
|
|
MARIO06CU
|
Wys³any: 2013-01-28, 11:15
|
0
|
|
|
|
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2013-01-28, 11:16
|
0
|
|
|
|
Kolego moze za duzo lejesz tego bezbarwnego.... ? |
|
|
|
|
MARIO06CU
|
Wys³any: 2013-01-28, 11:19
|
0
|
|
|
|
wlasnie nie wiem widac ze gdzie niema zacieku to zle to nie wyglada. |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2013-01-28, 11:20
|
0
|
|
|
|
A wez pozycz od kogos inny pistols i spróbuj innym pistoletem... Kolego ja kiedys tez malowa³em sico ale wychodzi³o spoko zlewek praktycznie w ogóle nie by³o... Moze wprawy jeszcze nie masz takiej ??? |
|
|
|
|
MARIO06CU
|
Wys³any: 2013-01-28, 11:22
|
0
|
|
|
|
ale nie mam skad pozyczyc mam karowicza CHS tylko ma dysze 0.8 |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2013-01-28, 11:25
|
0
|
|
|
|
a Wez zrób próby na papierze jak ten twój pistolet podaje materia³ czy równo rozpyla itp |
|
|
|
|
MARIO06CU
|
Wys³any: 2013-01-28, 11:26
|
0
|
|
|