Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Krzysiooo
|
Wys³any: 2013-01-31, 18:50 Odnowa z³omka
|
0
|
|
|
|
Jest to mój pierwszy post, z tej okazji na wstêpie witam wszystkich
Forum ¶ledzê od jakiego¶ czasu jako anonim, pojawi³o siê kilka pytañ wiêc postanowi³em siê zarejestrowaæ
Temat "odnowa z³omka" jak najbardziej odpowiedni do realizowanego projektu... ze znajomymi kupili¶my Fiata Ducato, pomys³ wzi±³ siê z http://www.busemprzezswiat.pl/ oraz busimy.pl. Plan jest taki, ¿eby do wakacji wypie¶ciæ co siê da i uderzyæ w Europê
Mechanicznie jest ju¿ ca³kiem dobrze, natomiast blacharka to istna ruina. Wczoraj ogl±da³ go znajomy blacharz, wyzna³ szczerze - "nie przypuszcza³em, ¿e na stare lata bêdzie mi robiæ takiego trupa" Sama robocizna wyniesie nas 2-3 ty¶ z³, do wymiany komplet progów, przednie stopnie, pas tylni, b³otniki, itd. itd. itd.... Po odbudowie blachy chcê sam po³o¿yæ lakier i tutaj pojawiaj± siê moje pytania.
1. Robiæ wg technologii zaproponowanej przez firmê NOVOL? Tj. czyszczenie resztki rdzy -> podk³ad reaktywny -> podk³ad akrylowy -> szpachla -> podk³ad akrylowy -> baza -> klar?
2. Spód auta mogê zrobiæ tak? czyszczenie resztki rdzy -> podk³ad reaktywny -> podk³ad akrylowy -> konserwacja.
3. Czy dam radê wymalowaæ busa?
4. Je¶li pkt. 3 = tak, jaki pistolet kupiæ? Przeczyta³em sporo na temat SICO Bronze i ju¿ wiem, ¿eby go nie kupowaæ, ale mo¿e jednak warto dla samego podk³adowania? Do bazy i klaru chce kupiæ co¶ lepszego, na pocz±tku zastanawia³em siê nad Tigerem, ale mo¿e warto do³o¿yæ do np. STAR EVO-T V2 lub Air Gunsa AZ3 HTE2? Wytypowa³em akurat te dwa o których najwiêcej przeczyta³em na forach (chocia¿ Sico pod tym wzglêdem bije wszystko na g³owê ). Co z tym podk³adowaniem? Warto kupiæ drugi kiepski pistolet?
5. Ile materia³u zu¿yje na przeszklonego busa? Reaktywnym i akrylowym bêdê chcia³ zrobiæ spód, czê¶ciowo boki i ca³y ¶rodek. 2l reaktywnego i 4 l akrylowego wystarczy? O bazie i klarze jeszcze nie my¶lê
Je¿eli pozwolicie to wiêcej pytañ bêdzie w najbli¿szym czasie
Bêdê wdziêczny za ka¿d± informacjê oraz podpowiedzi co robiæ, jak robiæ i czego unikaæ.
Pozdrawiam,
Krzysiek |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2013-01-31, 18:58
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 848
|
Jest masa postów o technologii co i jak poczytaj trochê ... |
|
|
|
|
Krzysiooo
|
Wys³any: 2013-01-31, 19:01
|
0
|
|
|
|
O technologii du¿o czyta³em ale czy wybra³em najlepsz±? |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2013-01-31, 19:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 754 Sk±d: Astana
|
Krzysiooo napisa³/a: | Przeczyta³em sporo na temat SICO Bronze i ju¿ wiem, ¿eby go nie kupowaæ, ale mo¿e jednak warto dla samego podk³adowania? Do bazy i klaru chce kupiæ co¶ lepszego, na pocz±tku zastanawia³em siê nad Tigerem, ale mo¿e warto do³o¿yæ do np. STAR EVO-T V2 lub Air Gunsa AZ3 HTE2? Wytypowa³em akurat te dwa o których najwiêcej przeczyta³em na forach (chocia¿ Sico pod tym wzglêdem bije wszystko na g³owê ) | w Twoim wypadku niema znaczenia co kupisz,jesli nie lakierowales w zyciu nic wczesniej to Ci zaden z nich niepomoze.efekt bedzie mizerny.pistolet to tylko narzedzie w reku,jeszcze trzeba sie nim umiec poslugiwac.
oprocz NOVOLA sa inne systemy. |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2013-01-31, 19:07
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 754 Sk±d: Astana
|
p.s dobrze ze chcesz naprawe zrobic na jednym systemie. |
|
|
|
|
Krzysiooo
|
Wys³any: 2013-01-31, 20:27
|
0
|
|
|
|
hamir napisa³/a: | w Twoim wypadku niema znaczenia co kupisz,jesli nie lakierowales w zyciu nic wczesniej to Ci zaden z nich niepomoze.efekt bedzie mizerny.pistolet to tylko narzedzie w reku,jeszcze trzeba sie nim umiec poslugiwac.
oprocz NOVOLA sa inne systemy. |
No to Panieee teraz czujê siê sko³owany, za ka¿dym razem jak ludzie pytali o tani pistolet to inni doradzali ¿e shitem nie omaluje.
Chcia³em kupiæ co¶ teraz do nauki, a dopiero koñcem maja dzia³aæ. Zreszt±, bus gorzej ju¿ nie mo¿e wygl±daæ |
|
|
|
|
lordik
|
Wys³any: 2013-01-31, 20:58
|
0
|
|
|
narazie amator :)
Pomóg³: 1 raz Posty: 199 Sk±d: Zahajki Lubelskie
|
Gunsa wg. mnie to najlepsze wyj¶cie by by³o z tej dolnej pó³ki tym gunem ju¿ siê da pomalowaæ |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-01-31, 21:03
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
Dorgi krzysio
Na reaktywny juz nie ka³dzie sie szpachli !!!
Masz rdze to albo wycinka i nowa blacha na to epox szpachla akryl
ALbo reaktywny akryl kolor
Ja bym kupi³ jakis pistoelcik za 100 pare pln z dysza 1,4 i wymalujesz nim od podk³±du do claru
Akryl kup sobie na elakiery.pl bedziesz mial b tanio a jak zaciek zrobisz czy duza more to posmyrasz papierkiem i bedzie lustro
tak wiec no stress |
|
|
|
|
Krzysiooo
|
Wys³any: 2013-01-31, 23:56
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisa³/a: | Dorgi krzysio
Na reaktywny juz nie ka³dzie sie szpachli !!!
Masz rdze to albo wycinka i nowa blacha na to epox szpachla akryl
ALbo reaktywny akryl kolor |
Drogi Yamaherze
nie zgadzam siê z tym co napisa³e¶, no chyba, ¿e ¼le zrozumia³em. Na reaktywny k³adê akryl i wtedy ewentualnie szpachlê - wyja¶nij dlaczego nie mo¿na tak robiæ?
YAMAHER napisa³/a: | Ja bym kupi³ jakis pistoelcik za 100 pare pln z dysza 1,4 i wymalujesz nim od podk³±du do claru |
K³óci siê to z tym co przeczyta³em w wielu w±tkach
YAMAHER napisa³/a: | Akryl kup sobie na elakiery.pl bedziesz mial b tanio a jak zaciek zrobisz czy duza more to posmyrasz papierkiem i bedzie lustro
tak wiec no stress |
Nie musi byæ bardzo tanio, ma byæ dobrze
Dziêki za info |
|
|
|
|
Krzysiooo
|
Wys³any: 2013-01-31, 23:59
|
0
|
|
|
|
lordik napisa³/a: | Gunsa wg. mnie to najlepsze wyj¶cie by by³o z tej dolnej pó³ki tym gunem ju¿ siê da pomalowaæ |
Bud¿et zwiêksza³em od 100 z³ i chyba skoñczy siê na Air Gunsie |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-02-01, 00:07
|
0
|
|
|
|
Krzysio ==> rob jak chesz ale na reaktywny nie k³adzie sie poliestru jakim jest szpachla.
A na szpachle zgodnie ze stara szko³a i ze zdaniem elity forum k³adzie sie epoxa.
Twoje auto mozesz dzia³ac jak chesz. Moze LACU sie w³aczy w rozmowe czy Pawel to Ci wyt³umacza
A co do pistoleciku to moge Ci pokazac elementy wymalwoane od poczatku do konca 1 pistoletem
Ale skoro na bogato ma byc... |
|
|
|
|
Krzysiooo
|
Wys³any: 2013-02-01, 00:43
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisa³/a: | Twoje auto mozesz dzia³ac jak chesz. Moze LACU sie w³aczy w rozmowe czy Pawel to Ci wyt³umacza |
Chêtnie wys³ucham ka¿dej opinii
YAMAHER napisa³/a: | A co do pistoleciku to moge Ci pokazac elementy wymalwoane od poczatku do konca 1 pistoletem
Ale skoro na bogato ma byc... |
Jak mo¿esz to wrzuæ fotki. Ja tylko przypomnê, ¿e chcemy wymalowaæ ca³ego busa.
Nie ma byæ na bogato, ma byæ dobrze!
Siedzê i czytam, czytam, czytam....Lare EVO bêdzie rzeczywi¶cie lepszym wyborem od Air Gunsa? |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-02-01, 00:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Krzysiooo napisa³/a: | chcemy wymalowaæ ca³ego busa. |
Pomaluj go na bia³o najmniej widaæ za³amania i krzywizny ¿le wyprowadzonej powierzchni... |
|
|
|
|
Krzysiooo
|
Wys³any: 2013-02-01, 01:20
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisa³/a: | Krzysiooo napisa³/a: | chcemy wymalowaæ ca³ego busa. |
Pomaluj go na bia³o najmniej widaæ za³amania i krzywizny ¿le wyprowadzonej powierzchni... |
By³oby pro¶ciej ale kolor zostaje oryginalny, niebieski metalik. |
|
|
|
|
Dumel19
|
Wys³any: 2013-02-01, 05:44
|
0
|
|
|
Pomóg³: 5 razy Posty: 397 Sk±d: LKR
|
czytaj±c ca³y temat Panie Krzysiooo, to jesli wczesniej nic nie malowa³e¶ pistoletem, to sico bronze w Twoich rekach bêdzie niczym sata w rêku profesjonalisty sam zaczyna³em na pistolecie za 100 z³ teraz mam gunse i nie narzekam ale busy jak maluje to ten pistolecik za 100 z³ z reduktorem nadaje sie idealnie, dysza 1,4 nie wiem czy nawet jest jak powinna byæ bo to made in china zapewne ale maluje, a je¶li masz sie tak spuszczac nad ta robot± to szczerze Ci powiem ze to spie przysz, poniewa¿ bedziesz chcia³ przedobrzyc je¶li niebieski metalik to pop³ynie Ci klar bo to du¿a powierzchnia wiêc bedzie Ci za pierwszym razem ciêzko . Po pierwsze by³ pistolet, a po drugie materia³y z wy¿szej pó³ki nie zawsze id± w parze z dobrym zabezpieczeniem , chyba ze umalujesz busa na wyjazd, a po przyje¼dzie z powrotem bêdziesz mia³ ju¿ b±ble pod lakierkiem . Tak¿e nie sprzêt a technika czyni mistrza z zawodnika . Popieram posty Yamahera i czekajmy, a¿ tu wypowiedz± sie Lackdoktor albo Gugun, Homer piêkne rzeczy robi z blachark±, pisz na priv moze do nich i powodzenia |
|
|
|
|
lordik
|
Wys³any: 2013-02-01, 17:08
|
0
|
|
|
|
Dumel19 napisa³/a: | czytaj±c ca³y temat Panie Krzysiooo, to jesli wczesniej nic nie malowa³e¶ pistoletem, to sico bronze w Twoich rekach bêdzie niczym sata w rêku profesjonalisty sam zaczyna³em na pistolecie za 100 z³ teraz mam gunse i nie narzekam ale busy jak maluje to ten pistolecik za 100 z³ z reduktorem nadaje sie idealnie, dysza 1,4 nie wiem czy nawet jest jak powinna byæ bo to made in china zapewne ale maluje, a je¶li masz sie tak spuszczac nad ta robot± to szczerze Ci powiem ze to spie przysz, poniewa¿ bedziesz chcia³ przedobrzyc je¶li niebieski metalik to pop³ynie Ci klar bo to du¿a powierzchnia wiêc bedzie Ci za pierwszym razem ciêzko . Po pierwsze by³ pistolet, a po drugie materia³y z wy¿szej pó³ki nie zawsze id± w parze z dobrym zabezpieczeniem , chyba ze umalujesz busa na wyjazd, a po przyje¼dzie z powrotem bêdziesz mia³ ju¿ b±ble pod lakierkiem . Tak¿e nie sprzêt a technika czyni mistrza z zawodnika . Popieram posty Yamahera i czekajmy, a¿ tu wypowiedz± sie Lackdoktor albo Gugun, Homer piêkne rzeczy robi z blachark±, pisz na priv moze do nich i powodzenia |
Z tym siê w zupe³no¶ci zgodzê
A jak by dla Krzysia wysz³o malowanie i mu siê spodoba³o to gunse by mia³ i móg³by co¶ jeszcze sobie pomalowaæ
i ³atwiej by mia³ ni¿ chinolem (ale to moje zdanie)
aaa...
i bardziej mo¿na wyczuæ ró¿nice jako¶ci jak siê z chinola na gunse przejdzie |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-02-01, 20:52
|
0
|
|
|
|
Krzysio --> dla ciebie specjalnei
TO mega przyblizenie na czarny zderzak to po lakierowaniu foto
Tak wiec nie sciemniaj mi z textem ze czegos sie nie da pzdr
DSC_0747.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 58 raz(y) 410.53 KB |
DSC_0970.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 54 raz(y) 952.93 KB |
DSC_0793.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 93 raz(y) 487.55 KB |
DSC_0794.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 78 raz(y) 655.3 KB |
|
|
|
|
|
lordik
|
Wys³any: 2013-02-02, 12:15
|
0
|
|
|
|
YAMAHER jasne ¿e siê da
Ale jest trudniej uzyskaæ dobry efekt
pojedzie siê maluchem i mercedesem |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-02-02, 12:28
|
0
|
|
|
|
nikt nie mowi³ ze bedzie ³atwo
w zyciu trzeba sobie utrudniac |
|
|
|
|
Krzysiooo
|
Wys³any: 2013-02-02, 12:53
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisa³/a: | Krzysio --> dla ciebie specjalnei
TO mega przyblizenie na czarny zderzak to po lakierowaniu foto |
No rzeczywi¶cie ¶wietnie wysz³o. Jakby tak wygl±da³ nasz busik to czaaaad
YAMAHER napisa³/a: | Tak wiec nie sciemniaj mi z textem ze czegos sie nie da pzdr |
Nie stresuj siê kolego, nikt tu nie ¶ciemnia
Dziêki za foto |
|
|
|
|
Krzysiooo
|
Wys³any: 2013-02-02, 13:05
|
0
|
|
|
|
Dumel19 napisa³/a: | czytaj±c ca³y temat Panie Krzysiooo, to jesli wczesniej nic nie malowa³e¶ pistoletem, to sico bronze w Twoich rekach bêdzie niczym sata w rêku profesjonalisty |
W pierwszym po¶cie pyta³em czy warto mieæ dwa pistolety i nadal pytanie podtrzymujê. Na pocz±tek kupiê Sico bronze i przez 2-3 miesi±ce pobawiê siê. Bus bêdzie malowany koñcem maja albo nawet gdzie¶ w czerwcu, wtedy sam oceniê czy potrzebujê drugiego lepszego guna
Dumel19 napisa³/a: | Po pierwsze by³ pistolet, a po drugie materia³y z wy¿szej pó³ki nie zawsze id± w parze z dobrym zabezpieczeniem , chyba ze umalujesz busa na wyjazd, a po przyje¼dzie z powrotem bêdziesz mia³ ju¿ b±ble pod lakierkiem . Tak¿e nie sprzêt a technika czyni mistrza z zawodnika . |
Zabezpieczenie antykorozyjne ma byæ zrobione raz a konkretnie. Dlatego pytam na forum co i jak robiæ. Ciekawa strona www.czarprlu.pl i uk³adanka: podk³ad reaktywny, akryl, szpachla.
Mo¿e kto¶ wyt³umaczy dlaczego tak nie robiæ?
Dumel19 napisa³/a: | Popieram posty Yamahera i czekajmy, a¿ tu wypowiedz± sie Lackdoktor albo Gugun, Homer piêkne rzeczy robi z blachark±, pisz na priv moze do nich i powodzenia |
Ja nigdzie nie pisa³em ¿e Yamaher pisze bzdury No to czekamy na inne opinie |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-02-02, 13:22
|
0
|
|
|
|
Krzysioo --> Ciesze ze Ci sie podoba Tak wiec poleca³bym Ci guna z dysza 1,4
Na podk³±dzie minimalny baran jest , do metalików lux i akryli i poliuretanków Wejdz w fotorelacje i masz tam ZDerzak samurai i MDF i zobaczysz jescze inne prace
Jak skoncze dzis szpachlowac mazde to wrzuce fote jakiej jakosci wychodzi podklad |
|
|
|
|
Krzysiooo
|
Wys³any: 2013-02-02, 13:41
|
0
|
|
|
|
YAMAHER napisa³/a: | Krzysioo --> Ciesze ze Ci sie podoba Tak wiec poleca³bym Ci guna z dysza 1,4 |
My¶lê, ¿e kupiê do zabawy Sico bronze 1,4, pó¼niej zobaczymy co i jak
YAMAHER napisa³/a: | Jak skoncze dzis szpachlowac mazde to wrzuce fote jakiej jakosci wychodzi podklad |
O to to! By³bym wdziêczny. |
|
|
|