Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
luzny92 
Wys³any: 2012-12-01, 23:27   jak ustawic iwata air gunsa az3 1.3 dysza
0
UP DOWN

Witam!! jestem tu nowy. Lakiernictwem zajmuje sie jakies 3 lata robie to prawie na codzien...
nabylem sobie nowy pistolet taki jak w temacie. Mocecie cos powiedziec o nim w takim sensie jak go ustawiacie do polozenia bazy i do lakieru?? bo ja go jeszcze nie moge ogarnac

Robertlodz09 
Wys³any: 2012-12-02, 00:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
luzny92 napisa³/a:
Lakiernictwem zajmuje sie jakies 3 lata

:spoko:
luzny92 napisa³/a:
nabylem sobie nowy pistolet

:spoko:
luzny92 napisa³/a:
Mocecie cos powiedziec o nim w takim sensie jak go ustawiacie do polozenia bazy i do lakieru?? bo ja go jeszcze nie moge ogarnac

:shock:
Co ty kolego robi³e¶ przez te "3 lata zajmowania siê Lakiernictwem" skoro zadajesz takie pytania? ;) :D
Pozdrawiam! :spoko:

hamir 
Wys³any: 2012-12-02, 08:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
trening czyni mistrza ;) p.s ja jak nabylem sate to po pierwszym elemencie mi rece opadly,mialo byc piknie,a niewyszlo piknie :D

hamir 
Wys³any: 2012-12-02, 08:35   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
czlowiek sie uczy cale zycie a i tak glupi umiera ^^

lordik 
Wys³any: 2012-12-02, 13:42   
0
UP DOWN
narazie amator :)

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Zahajki Lubelskie
ja maluje AIR GUNS-± AZ3 HTE2 dysza 1,3 fajny pistolecik dobrze siê nim maluje (z sat± nie mia³em do czynienia tylko trzyma³em ;p)
w pracy maluje Optima 900 dysza 2,5 (ale tylko konstrukcje stalowe)

ustawienie pistoletu sam musisz sobie wyczuæ
Zale¿y ile dasz rozpuszczalniku jakiej firmy farba czy to baza czy lakier
po prostu sam musisz sobie to wyczuæ.
pozdrawiam :D

marcus 
Wys³any: 2012-12-03, 10:18   
0
UP DOWN

Sk±d: ¶lask
wydaje mi sie ze do takiego pistoletu jest instrukcja obs³ugi jak nim pracowac zreszta co tu ustawiac jedynie cisnienie reszta otwarta na max ponoc ;) :)

Lackdoctor 
Wys³any: 2012-12-03, 10:33   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
marcus napisa³/a:
ponoc

Niestety tylko ...ponoæ.

Najlepiej zrobiæ ni± kilka, kilkanacie natrysków próbnych na arkuszu papieru np. do oklejania, przyklejonym na ¶cianie.

Aby zobrazowaæ sobie czas takiego natrysku i porz±danego efektu ... ilo¶ci materia³u w miejscu natrysku... polecam you tube i kilka filmików na których jest pokazany sposób w jaki technik sprawdza miot³ê w pistoletach sata.

To co Robert pisze o szkodliwo¶ci krêcenia (skrêcania) ilo¶ci± materia³u, to jest ró¿nica na poziomie laboratorium a niedostrzegalna dla lakiernika.

Gunsa nie powala atomizacj± i szeroko¶ci± miot³y, wiêc aby nie la³a i nie robi³a nam problemów ( grube warstwy) to trzeba j± odpowiednio skrêciæ.

PROJEKTER
Wys³any: 2012-12-03, 11:38   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Lackdoctor napisa³/a:
To co Robert pisze o szkodliwo¶ci krêcenia (skrêcania) ilo¶ci± materia³u, to jest ró¿nica na poziomie laboratorium a niedostrzegalna dla lakiernika.

No, No ... ;) Pamiêtajmy zawsze gdzie dyskutujemy, w jakim temacie i w jakim kontek¶cie :tak:

AIR GUNSA nie ma w ofercie ¿adnego pistoletu dedykowanego specjalnie do refinishu. AZ3 HTE , HTE 2 maj± szerok± gamê zastosowañ. Ponoæ "Impact" ma byæ tym "hitem" ale na razie nie mia³em okazji wiêc siedzê cicho i czytam co tam kto m±drego napisze o tym modelu ... w zasadzie samej g³owicy bo korpus tylko wypicowany, bez zmian konstrukcyjnych )

Skoro tak jest to ¿eby polakierowaæ samochód baz± i uzyskaæ idealn± zgodno¶æ efektu ziarna czy nawet barwy konieczna jest taka regulacja pistoletu ¿eby ten zacz±³ siê zachowywaæ jak pistolet do refinishu. To oczywi¶cie bardzo trudne dlatego mo¿na tylko krêciæ wszystkim w³±cznie w z ci¶nieniem i szukaæ kompromisu. Nie krêcimy niczym tylko ustawiamy na zadane warto¶ci w przypadku pistoletów markowych do refinishu. Jakby kto¶ wpad³ na pomys³ lakierowaæ SATA 1000 RP czy nawet HVLP to niestety musi j± ustawiæ regulacj± do akceptowalnego poziomu natrysku bazy ( efekt, kolor ), lub klaru ( struktura ) To samo z ka¿dym pistoletem HP czyli z 50 % "chinoli" ( pozosta³e 50 % nie dzia³a ju¿ po wyjêciu z pude³ka i im ¿adna regulacja nie pomo¿e ).

Dzi¶ mam nadzieje ka¿dy wie jak dzia³a pistolet lakierniczy. Teraz dodam, ¿e tajemnic± idealnego lakierowania baz± wodn± i konwencjonalna s± równe powtarzalne krople lakieru i dlatego pro atomizacja w IWATA to taki hit. Taki efekt zapewnia te¿ niskie ci¶nienie i du¿a objêto¶æ powietrza ( HVLP np. W SATA ) ale ¿eby atomizacja by³a idealna, a gêsta baza przechodzi³a przez dyszê konieczne s± ma³e dysze 1,2 - 1,3 a najlepiej 1,25 WSB.

Wy¿sze ci¶nienie, mniej precyzyjny pistolet i efekt optyczny jest co raz gorszy, a nawet samo krycie bazy i zamiast dwóch warstw potrzeba np. czterech bo gdzie¶ jest OK, a gdzie¶ tam przebija. Wiele czynników ma na to wp³yw ... choæby owalny kszta³t strumienia natryskowego ( jest to ciut gorsze rozwi±zanie ni¿ strumieñ p³aski na koñcach ).

G³ówny problem jednak to ci¶nienie na g³owicy i ¶rednica dyszy materia³owej.

Ostatnio du¿o jest na forach postów o pistoletach. Kto ¶ledzi te tematy wie, ¿e podawany przez producenta rozmiar dyszy materia³owej to sprawa ma³o istotna ( i czêsto wprowadzaj±ca w b³±d ). Jeden pistolet mo¿e mieæ 1,8 ( oznaczenie producenta ) i aplikowaæ tak samo materia³ jak inny z oznaczeniem 1,4 ( oznaczenie innego producenta ) Ka¿dy robi dziury wed³ug w³asnego uznania, sam okre¶la ¶rednice kana³ów wewnêtrznych korpusu i przez to konkretny model pistoletu daje wiêksze, lub mniejsze ci¶nienie na g³owicê. Inna jest d³ugo¶æ i przepustowo¶æ ( ¶rednica ) zaworu powietrza pod spustem wiêc mo¿na go w jednych pistoletach podawaæ objêto¶ciowo mniej, a w innych wiêcej, inna jest ¶rednica dyszy powietrznej w otworze okalaj±cym dysze materia³ow± przez co jest tu wiêksze, lub mniejsze ci¶nienie ( pod ci¶nienie ) i ró¿na prêdko¶æ zasysania materia³u z wnêtrza korpusu na dysze powietrzn± ... ( tak np. DeVilbiss w systemie TransTech przez sama zmianê dyszy powietrznej symuluje efekt aplikacji HVLP ( H1) i to samo robi SATA w dyszach W i C.

Dlatego ... Proszê Panów jak macie pistolet do refinishu to powstrzymajcie sie z krêceniem zaworami "na oko" , a jak jeste¶cie ju¿ bardzo do¶wiadczonymi lakiernikami i wiecie jak powinien siê zachowywaæ pistolet do refiniszu ... ale niestety w rêkach jest jakie¶ gówno HP czy inna cholera do zadañ przemys³owych to wtedy tak to trzeba wyregulowaæ ¿eby za dysz± powietrzn± powsta³ efekt strumienia natryskowego najbardziej zbli¿ony do tego co robi± markowe aparaty natryskowe. Wtedy to lakierowanie ma jaki¶ sens. Wtedy barwa, efekt struktura i grubo¶æ warstw jest w miarê akceptowalna. Wtedy ilo¶æ zu¿ytego lakieru nie jest te¿ przera¿aj±ca. Wtedy mo¿na pisaæ … ¿e nawet tanim pistoletem da siê pomalowaæ samochód ... a ¿e to nie idea³ i robota to mêczarnia, a nie przyjemno¶æ to ju¿ problem ka¿dego kto maluje samochody, ale zawziêcie opiera sie przed zakupem narzêdzia do tego w³a¶nie celu. :cool:

Tak¿e … regulacja pistoletu - TAK .... ale nie ka¿dego ! :tak:

A amatorzy raczej nie dadz± sobie rady bo nie maj± wzroca. Wtedy lakierowanie sprowadza sie do umalowania jakiego¶ przedmiotu, a nie do lakierowania dekoracyjnego samochodów. Nawet jak osi±gn± zbli¿ony do idea³u cel to kosztem du¿o wiêkszej ilo¶ci materia³ów i czasu. Gdy siê lakieruje raz w ¿yciu, lub raz w roku to OK ... gorzej jak kto¶ tylko udaje amatora ;)

bartek18 
Wys³any: 2013-02-02, 22:34   
0
UP DOWN

ma kto¶ instrukcjê pl w pdf-ie do iwata az3 hte2?

hematol 
Wys³any: 2013-02-02, 23:03   Re: jak ustawic iwata air gunsa az3 1.3 dysza
+1
UP DOWN

Pomóg³: 11 razy
Sk±d: ¦l±sk
luzny92 napisa³/a:
Witam!! jestem tu nowy. Lakiernictwem zajmuje sie jakies 3 lata robie to prawie na codzien...
nabylem sobie nowy pistolet taki jak w temacie. Mocecie cos powiedziec o nim w takim sensie jak go ustawiacie do polozenia bazy i do lakieru?? bo ja go jeszcze nie moge ogarnac

Wszystko na full!Co do bazy to zale¿y jak Ty lakierujesz,ale na popróbowanie ja polecam 2 bary,na klar (zalezy jaki) od 2,2bar do 2,8bar,instrukcjê ¶ci±gniesz na stronie producenta.
Pistolet fajny,czyli minimum do normalnego lakierowania,na pocz±tek. :spoko:
P.s. Potem i tak kupisz satê..... :D

maciej214 
Wys³any: 2013-02-03, 01:03   
0
UP DOWN

Sk±d: KNS
bartek18 napisa³/a:
ma kto¶ instrukcjê pl w pdf-ie do iwata az3 hte2?

Je¿eli ci chodzi o np. wykaz czê¶ci zamiennych do tego pistoletu to TUTAJ na stronie APP'a nad zdjêciem Air Gunsy i lekko na lewo jest do ¶ci±gniêcia katalog.

bartek18 
Wys³any: 2013-02-03, 07:29   
0
UP DOWN

chodzi³o mi o instrukcje jak ustawiæ pistolet .pdf
ale tez sie przyda :)

diablo74 
Wys³any: 2013-02-03, 14:59   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
kolega ci ju¿ napisa³ jak reszta to kwestia wprawy, pistolet sam nie maluje :D

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-02-03, 16:08   
+1
UP DOWN

bartek18 napisa³/a:
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Ale jaja................. ^^

maciej214 
Wys³any: 2013-02-03, 19:45   
0
UP DOWN

bartek18 napisa³/a:

No tego to siê nie spodziewa³em... :shock:

bartek18 
Wys³any: 2013-02-03, 19:57   
0
UP DOWN

maciej214 napisa³/a:
bartek18 napisa³/a:

No tego to siê nie spodziewa³em... :shock:

chodzi mi o instrukcje która jest orginalnie w komplecie mia³em ale przez przypadek wykasowa³em i nie moge znale¶æ
s± na internecie ale do innych modeli (w400, impact) i jeszcze po chiñsku

marer 
Wys³any: 2013-02-03, 20:01   
0
UP DOWN

Sk±d: Podkarpacie
Witam
Tego pistoletu siê nie da dobrze ustawiæ.
Mia³em rok ale sprzeda³em, dobrze ¿e znalaz³ siê kto¶ i odkupi³ za 300 z³.
jak dla mnie az3 hte2 to pora¿ka.
Wierzê tylko w sata :)

bartek18 
Wys³any: 2013-02-03, 20:03   
0
UP DOWN

a jaka by³a duza miot³a?

marer 
Wys³any: 2013-02-03, 20:10   
0
UP DOWN

Miot³a ma³a by³a oko³o 18 cm .
Mam satê 3000 rp digital wiêc wiem ¿e az3 hte2 to przepa¶æ.

bartek18 
Wys³any: 2013-02-03, 20:14   
0
UP DOWN

450z³ a 1400z³ te¿ przepa¶æ a jaka dysz w tej sacie? 1,2mm bedzie dobra do lakieru i bazy

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-02-03, 20:33   
0
UP DOWN

bartek18 napisa³/a:
jaka dysz w tej sacie? 1,2mm bedzie dobra do lakieru i bazy

je¶li kupisz Sata jet 3000 RP z dysz± 1.2 to bêdziesz mia³ do bazy i do bezbarwnego :tak:

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-02-03, 20:35   
0
UP DOWN

bartek18 napisa³/a:
450z³ a 1400z³ te¿ przepa¶æ

Sata jet 2000 kupisz juz za oko³o 600z³ a jet 3000 od 800z³ ;) Ale za tak± w dobrym stanie to trzeba ko³o 1000z³ wydaæ :tak:

marer 
Wys³any: 2013-02-03, 20:36   
0
UP DOWN

Ja mam dyszê w sacie 1,3 .
W sacie mini mam 1,0 sr.
Ale mam zamiar jeszcze kupiæ 4000 hvlp WSB tylko funduszy brak. :)

marer 
Wys³any: 2013-02-03, 20:39   
0
UP DOWN

bartek18 napisa³/a:
450z³ a 1400z³ te¿ przepa¶æ
Cytat:

Tak samo my¶la³em, ale uwierz mi czasem lepiej do³o¿yæ i od razu kupiæ to co powinno byæ.
Nigdy wiêcej badziewia.

maciej214 
Wys³any: 2013-02-03, 20:44   
0
UP DOWN

marer napisa³/a:
Tak samo my¶la³em, ale uwierz mi czasem lepiej do³o¿yæ i od razu kupiæ to co powinno byæ.

^^
Te¿ tak mia³em to po Sico kupi³em Satê miniJet'a z dysz± 1.0 SR, potem jeszcze siê trafi³a 100 B z dysz± 1.6, a teraz 4000 RP 1.3 :D

Na razie wystarczy :)

bartek18 
Wys³any: 2013-02-03, 20:51   
0
UP DOWN

marer napisa³/a:
Ja mam dyszê w sacie 1,3 .
W sacie mini mam 1,0 sr.
Ale mam zamiar jeszcze kupiæ 4000 hvlp WSB tylko funduszy brak. :)

wychodzi lustro i nie trzeba polerowac po sacie czy tak jak po iwacie?

bartek18 
Wys³any: 2013-02-03, 22:03   
0
UP DOWN

ma kto¶ sata nr95 hvlp czy to dobry model?
zamierzam kupic sate 95 1,3mm hvlp

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-02-03, 22:15   
0
UP DOWN

bartek18 napisa³/a:
zamierzam kupic sate 95 1,3mm hvlp

Daj sobie spokój kolego z tym modelem :tak:

bartek18 
Wys³any: 2013-02-03, 22:44   
0
UP DOWN

sata nr95 to z³y model?

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-02-03, 22:48   
0
UP DOWN

bartek18 napisa³/a:
sata nr95 to z³y model?

Z³y nie jest tylko do¶æ specyficzny... ale za 400z³ warto go kupiæ :tak: Je¶li jest rzeczywi¶cie sprawny..... :tak:

bartek18 
Wys³any: 2013-02-04, 05:30   
0
UP DOWN

przy sacie nr95/90 mo¿na odkreciæ "z³±czke" kubka by mo¿na by³o zamontowaæ kubek RPS?

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-02-04, 07:05   
0
UP DOWN

bartek18 napisa³/a:
przy sacie nr95/90 mo¿na odkreciæ "z³±czke" kubka by mo¿na by³o zamontowaæ kubek RPS?

Nie :nie: poniewa¿ w tej Sacie masz jeszcze starego typu rozwi±zanie tzn. kubek jest nakrêcany a nie wkrêcany :tak: Korpus od tej Sata bazuje na korpusie Sata jet B :tak:

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-02-04, 07:21   
0
UP DOWN

bartek18 napisa³/a:
przy sacie nr95/90

Nie ma takiej Sata nr95/90 :nie:
Jest Sata jet nr95 HVLP albo Sata jet 90 :tak:
I tak w tej Sata jet nr 95 HVLP kubek jest nakrêcany a w Sata jet 90 wkrêcany :tak:
To s± dwa ró¿ne modele pistoletów bazuj±ce na innych rozwi±zaniach i maj±ce inne korpusy :tak:
Krótko mówi±c Jet nr 95 HVLP bazuje na Sata jet B ("przemys³ówce")
a Sata jet 90 to ju¿ jest "samochodówka" :tak:

groszek923
Wys³any: 2014-11-13, 19:33   
0
UP DOWN

Cze¶æ. Jakiego rodzaju uszczelki s± i IWACIE? Mo¿na zostawiaæ w nim nitro?

KK 
Wys³any: 2014-11-13, 19:40   
0
UP DOWN

Pomóg³: 23 razy
Lepiej nie zostawiaæ Nitro w ¿adnym pistolecie. Uszczelki takie jak i w Sacie, tylko pod g³owic± materia³ow± brak uszczelki.

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: