Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomość
scooter1978 
Wysłany: 2008-03-26, 21:12   CIENIOWANIE
0
UP DOWN

Witam. Wiem wiem duÂżo tu juÂż byÂło napisane o cieniowaniu. Mam pytanie czy jak siĂŞ maluje maskĂŞ to jest zasada Âżeby zawsze cieniowaĂŚ bÂłotniki chodzi mi o to jeÂśli tak to jak tylko po zaÂłamaniu czy np. do poÂłowy jak to zrobiĂŚ??????

kalbi 
Wysłany: 2008-03-26, 21:23   
0
UP DOWN

powiem tak, musi byĂŚ naprawdĂŞ chu... dobrany lakier by zabieraĂŚ siĂŞ za cieniowanie bÂłotnikĂłw przy lakierowaniu samej maski!!

ogólnie to na p³aszczyznach poziomych tak bardzo ró¿nica w odcieniach nie kole w oko co w pionowych (np, drzwi do b³otnika).

OgĂłlnie jeÂśli juÂż zabierasz siĂŞ za cieniowanie takÂże bÂłotnikĂłw to naleÂży siĂŞ rozcienowywaĂŚ jedynie na gĂłrnej czĂŞÂści do zaÂłamania...

Bisuside14 
Wysłany: 2008-03-26, 21:26   
0
UP DOWN
MĂłw mi Bisu:D

Jak znowu pojawia siĂŞ temat dotyczÂący cieniowania to napiszcie jak w ogĂłle siĂŞ cieniuje (jak to siĂŞ robi ) i kiedy uÂżywamy, ten Âśrodek do cieniowania ktĂłry wgryza nowÂą warstwĂŞ lakieru w starÂą warstwĂŞ.
(Taki maÂły tutorial cieniowania, bĂŞdĂŞ wdziĂŞczny :smile: ).
Napiszcie jak siĂŞ cieniuje akryl jednowarstwowy/dwuwarstwowy, metaliki i perÂły.

rbfm 
Wysłany: 2008-03-26, 21:28   
0
UP DOWN

Cytat:
powiem tak, musi byĂŚ naprawdĂŞ chu... dobrany lakier by zabieraĂŚ siĂŞ za cieniowanie bÂłotnikĂłw przy lakierowaniu samej maski!!

dokladnie. jesli nie jest idealnie dobrany to i tak tego nie widac w przypadku maski i blotnikow. powiem wiecej - popatrz sobie na fabryczne wozki - maska jest pod takim katem ze lakier 'rozni' sie mimo ze byla robiona calosciowka.

scooter1978 
Wysłany: 2008-03-27, 08:41   
0
UP DOWN

DziĂŞki chÂłopaki :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

Wysłany: 2008-03-27, 16:23   
0
UP DOWN
MTGarage.

cieniowal ktoÂś juz kameleona? albo czy ma ktoÂś dobrÂą praktyke w cieniowaniu 3j warstwĂłwek?

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

danielpainter 
Wysłany: 2008-03-27, 16:26   
0
UP DOWN
AIRBRUSH:D:D:D:D

ja cieniowalem i mam doÂświadczenie a co chcesz wiedzieĂŚ????

Wysłany: 2008-03-27, 20:34   
0
UP DOWN
MTGarage.

danielpainter napisał/a:
ja cieniowalem i mam doÂświadczenie a co chcesz wiedzieĂŚ????

http://lakierowanko.info/viewtopic.php?t=913 :roll: pzdr :wink:

Lakierowanie motocykli i skuterĂłw!

www.bikepics.com/members/online/

ixell
Wysłany: 2008-03-28, 00:08   
0
UP DOWN

Bisuside14 napisał/a:
Jak znowu pojawia siĂŞ temat dotyczÂący cieniowania to napiszcie jak w ogĂłle siĂŞ cieniuje (jak to siĂŞ robi ) i kiedy uÂżywamy, ten Âśrodek do cieniowania ktĂłry wgryza nowÂą warstwĂŞ lakieru w starÂą warstwĂŞ.
(Taki maÂły tutorial cieniowania, bĂŞdĂŞ wdziĂŞczny :smile: ).
Napiszcie jak siĂŞ cieniuje akryl jednowarstwowy/dwuwarstwowy, metaliki i perÂły.

Takie podstawowe pytanie, czy chodzi Ci o cieniowanie s¹siedniego elementu przy lakierowaniu "na przejœcie" czy o cieniowanie np kawa³ka naprawianego b³otnika. To dwie ró¿ne techniki.
www.autolakier.pl

Tytexo
Wysłany: 2008-03-28, 11:32   
0
UP DOWN

JeÂśli chodzi o cieniowanie kawaÂłka naprawionego elementu np. kawaÂłek naprawionej maski w stosunku do reszty maski. Jak to siĂŞ popularnie i skutecznie robi aby wyszÂło dobrze, jakie sÂą techniki??

Bisuside14 
Wysłany: 2008-03-28, 12:18   
0
UP DOWN

To mo¿e poproszê o wyjaœnienie tych dwóch technik(o ile nie ma ile wiêcej :wink: ) Kawa³ek naprawianego b³otnika i to "przejœcie". Wydaje mi siê ¿e ten pierwszy sposób to malowanie np. do po³owy b³otnika( np. jak nadkole wymaga poprawek lakierniczych". A druga to chodzi o cieniowanie s¹siednich elementów, ¿eby nie by³o widaÌ ró¿nicy w odcieniach koloru. Jak siê wykonuje poprawnie cieniowanie?
BĂŞdĂŞ wdziĂŞczny za odpowiedÂź.

tomekgrula 
Wysłany: 2008-03-28, 13:54   
0
UP DOWN

do³¹czam siê do pytania. jak cieniowaÌnp bazê akrylowa w przypadku naprawy kawa³ka b³otnika

ixell
Wysłany: 2008-03-29, 02:06   
+1
UP DOWN

TEchnika cieniowania przy lakierowaniu na przejœcia, polega na czêœciowym polakierowaniu s¹siedniego elementu w celu ukrycia nieprawid³owego odcienia koloru. Czyli je¿eli wiemy, ze kolor jest np za ciemny lub za jasny, musimy zastosowaÌ t¹ technikê. Je¿eli naprawiany jest przedni b³otnik, przejœcie robimy na drzwi. W tym celu ca³e drzwi nale¿y zmatowaÌ papierem 1000-1200. W pierwszej kolejnoœci lakierujemy botnik. Na test karcie nale¿y stwierdziÌ, na ile przejœÌ kryje lakier. Je¿eli s¹ to 2 warstwy, to nak³adamy pierwsz¹ i po przeschniêciu nak³adamy drug¹ z tym, ¿e dodatkowo lakerujemy drzwi na d³ugoœci 1/2 - 3/4. Lakier nale¿y nak³adaÌ od b³otnika w stronê drzwi, wypylaj¹c doœÌ mocno od po³owy. Wa¿ne jest, ¿eby nk³adany lakier zakoùczyÌ w wy¿ej opisanej odlegoœci. Metoda ta dotyczy wy³¹zcnie baz niemetalicznych, metalicznych i per³owych. Przy lakierach metalicznych, drzwi najlepiej pokryÌ warstw¹ bezbarwnej bazy (ró¿nie to siê nazywa, binder, ¿ywica bazowa...) w celu w³aœciwego ukierunkowania cz¹stek aluminium. Dotyczy to szczególnie srebrnych kolorów. Cz¹stki aluminium je¿eli nie bêd¹ ukierunkowane, mog¹ powodowaÌ wra¿enie szaroœci lakieru. Czas potrzebny na to, to ok 5 minut. Wa¿ne jest tu równie¿ stosowanie oryginalnego rozcieùczalnika bazowego. Bezbarwna baza powoduje, ¿e baza w³aœciwa nie zasycha za szybko, szczególnie ta wypylona na koùcach. NA gotowo lakierujemy obydwa elementy lakierem bezbarwnym W CA£OŒCI!

Naprawê czêœci elementu, wg teorii, dokonuje siê wy³¹cznie w ma³o widocznych miejscach, np do³y drzwi pod listw¹ itp... W praktyce bywa to ró¿nie.
Przyk³adem niech bêdzie czêœÌ przedniego b³otnika, przy kierukowskazie. Po wyszpachlowaniu i zapodk³adowaniu uszkodzonego miejsca, trzeba zmatowaÌ drobnym papierem 1200-1500 czêœÌ dobrego, nie naprawianego lakieru w odleg³oœco ok 15-20 cm. Robimy próbê krycia. Przy bazie postêpujemy jak wy¿ej, pamiêtaj¹c o warstwie bezbarwnej bazy. Najlepszy efekt uzyskuje siê maj¹c 2 pistolety. Jeden z w³aœciw¹ baz¹, drugi z bezbarwn¹. Po polakierowaniu podk³adu, robimy po³¹zcenie starego lakieru z nowym. W tym celu nak³adamy ostatni¹ warstwê bazy lecz nie jak w przypadku cieniowania elementów tylko od starego lakieru w kierunku nowego. Czyli w naszym przypadku, od drzwi do kierunkowskazu. NIE ODWROTNIE! Ma to na celu niezapylenie dobrego lakieru. Baza powinna koùczyÌ siê w odleg³oœci 10-15 cm od podk³adu. Nie mo¿emy jej nanosiÌ do koùca zmatowanego miejsca. Po przeschniêciu nak³adamy lakier bezbarwny.
Nak³adanie bezbarwnego i lakieru akrylowego wygl¹da identycznie. Najpierw nak³adamy 1-2 warstwy pamiêtaj¹c o kierunku nak³adania. Po przeschniêciu 10-15 minut do lakieru dolewany 30% rozcieùczalnika ³¹cz¹cego (SRA, na przejœcia...). i nak³adamy w odleg³oœci kilku cm za zmatowanym starym lakierem. Starczy 1 warstwa! 2-3 warstwy = zaciek! Rówie dobr¹ metod¹, któr¹ sam stosujê jest po³¹czenie samym rozcieùczalnikiem cieniuj¹cym starego i nowego lakieru zamiast dolewaÌ go do lakieru w pistolecie.
Po wyschniêciu mo¿na ³¹czone mimejsce delikatnie zmatowaÌ papierem 2500 i przepolerowaÌ maszynowo. Gdybyœmy zmatowali miejsce mocno, powyrywamy lakier na ³¹czeniu. Rozcieùczalnik cieniuj¹cy ma za zadanie ³agodnie zredukowaÌ gruboœÌ lakieru z 30-40 mikronów do 0. W wiêkszoœci przypadków nie widaÌ naprawianych miejsc.
Mam nadziejĂŞ, Âże pomogÂłem.
www.autolakier.pl

Tytexo
Wysłany: 2008-03-29, 06:48   
0
UP DOWN

Co prawda i tak musiaÂł bym to zobaczyĂŚ przynajmniej na jakichÂś fotkach ale przynajmniej sens juÂż troszkĂŞ rozumiem. DziĂŞkuje i Pozdrawiam.

A moÂże posiada ktoÂś jakieÂś zdjĂŞcia slajdy z takich lub podobnych operacji?? :wink:

Bisuside14 
Wysłany: 2008-03-29, 14:35   
0
UP DOWN

ixell napisał/a:

PomogÂłeÂś, dziĂŞki. :smile:
Czy dobrze rozumiem?:

JeÂśli Âźle rozumiem, podpisz ten obrazek:

ixell
Wysłany: 2008-03-30, 00:33   
0
UP DOWN

To jeszcze fotka

blotnik.jpg
Plik ściągnięto 65377 raz(y) 35.62 KB

www.autolakier.pl

scooter1978 
Wysłany: 2008-03-30, 11:42   
0
UP DOWN

Jeszcze jedno pytanie. A jak jest z akrylami oczywiÂście chodzi o cieniowanie. :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

Bisuside14 
Wysłany: 2008-03-30, 14:08   
0
UP DOWN

Jeszcze raz dziĂŞki ixell.

mebArth 
Wysłany: 2008-03-30, 22:26   
0
UP DOWN

ixell Âładnei opisane...ja to dalej robie w sensie w polowie blotnika koncze. A osobiscie to wole pol wycieniowac pol a calego klarem. Ja nie widze oszednosci kosztow i pracy we wpylaniu rogu blotnika a caÂłego malowaniu. Wrecz odwrotnie, jak sie ma warunki bez-smieciowe to pomalowac caÂły wyjdzie szybciej i bezpieczniej niz sie pieprzyc z wpyÂłkami.

arti
Wysłany: 2008-03-30, 22:43   
0
UP DOWN

Kolega Ixell opisaÂł ogĂłlnie zasadĂŞ, a jak ktoÂś robi jego sprawa. Jak bĂŞdziesz robiÂł zaprawkĂŞ na boku busa to teÂż caÂły bok bezbarwnym polecisz?

mebArth 
Wysłany: 2008-03-30, 23:02   
0
UP DOWN

arti napisał/a:
Kolega Ixell opisaÂł ogĂłlnie zasadĂŞ, a jak ktoÂś robi jego sprawa. Jak bĂŞdziesz robiÂł zaprawkĂŞ na boku busa to teÂż caÂły bok bezbarwnym polecisz?

Polece TAM gdzie najlepsze odciecie bedzie (masa, Âłacza itp) i na gÂąbce. Tutaj co drugi pieje o normach a w praktyce jest inaczej. i co ty mi gadasz o busie jak przykÂładem jest BÂŁOTNIK. rozrĂłzniasz elementy ? Moze napisz ze SCANIE autobus wpyÂłka i caÂłego ma pomalowac klarem! Czepiasz sie.

Bisuside14 
Wysłany: 2008-03-31, 19:57   
0
UP DOWN

Witam, dzisiaj miaÂłem trochĂŞ czasu, wiĂŞc zebraÂłem sobie wszystko do "kupy" tego co siĂŞ dowiedziaÂłem z tego forum i pozbieraÂłem informacje pomocne dla poczÂątkujÂących. Chce zaÂłoÂżyĂŚ jeden temat, w ktĂłrym umieszczĂŞ trochĂŞ maÂłych tutoriali i poradnikĂłw.
Chce rĂłwnieÂż zamieÂściĂŚ tutorial cieniowania( praktycznie to skopiowany post ixell'a) o ile siĂŞ na to zgodzi.
Aha i nie mo¿e zabrakn¹Ì czegoœ o podk³adowaniu i go³ej blachy :mrgreen: . Jeœli rbfm sie zgodzi skopiuje jego fotki novol'a i zamieszczê równie¿ w tym samym temacie.
Mam nadziejĂŞ, Âże jak stworzĂŞ taki wÂątek moderator go przyklei.(Nie teraz, teraz tylko sie pytam :wink: )
Oto za³¹czniki. Jeden to napisany przez mnie(korzysta³em z wiadomoœci z forum i innych Ÿróde³ np. strony du pont'a- chce ¿ebyœcie go przegl¹dnêli i napisali jakie b³êdy tam napisa³em[nie chodzi o otrografiê :wink: ] ). A drugi to o tym cieniowaniu.
Dokumenty mam w Wordzie. Czemu nie chc¹ mi wejœÌ?

rbfm 
Wysłany: 2008-03-31, 20:29   
0
UP DOWN

no i gdzie ten zalacznik ?
a co do moderatora to widze ze ma takie rzeczy w d.... juz kiedys prosilem o przyklejenie tematu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Bisuside14 
Wysłany: 2008-03-31, 20:36   
0
UP DOWN

No w³aœnie nie chce wejœÌ:( zapisywa³em w kilku ró¿nych wersjach)
Ale zrobiĂŞ to inaczej: ( to co se dzisiaj popisaÂłem, a wÂłaÂśnie dopiero skoĂączyÂłem :grin: )

Usuwanie zaciekĂłw, wady lakiernicze i niedoskonaÂłoÂści na lakierze
1. Zacieki:
(Zbyt mokre naÂłoÂżenie warstw lakieru powoduje jego spÂływanie z powierzchni).
-Usuwanie zacieku na bazie akrylowej, metalicznej i perÂłowej:
Po wyschniĂŞciu bazy szlifujemy zaciek papierem gradacji 800-1000 na mokro (papier moczymy w wodzie).
JeÂśli usuniemy zaciek na bazie, niezbĂŞdne jest ponowne lakierowanie wiĂŞc matujemy element papierem gradacji 800-1000, odtÂłuszczamy i ponownie lakierujemy.
-Usuwanie zacieku na akrylu jednowarstwowym:
CzêœÌ zacieku na lakierze usuùmy jednego dnia, co go otworzy i pozwoli g³êbiej stwardnieÌ lakierowi. W nastêpny dzieù resztê zacieku usuwany papierem na mokro, najpierw z grubsza papierem gradacji 800 póŸniej 1500 i wykaùczamy papierem œciernym gradacji 2000.
Po usuniĂŞciu zacieku element polerujemy pastÂą polerskÂą.
- Zaciek na lakierze bezbarwnym usuwamy tak samo jak zaciek na akrylu jednowarstwowym.
Przy usuwaniu zaciekĂłw bardzo przydatny moÂże okazaĂŚ siĂŞ gumowy lub drewniany klocek, na ktĂłry zakÂładamy papier Âścierny.

Przyczyny powstawania zaciekĂłw:
a) Nieodpowiedni rozpuszczalnik
b) Zbyt du¿a iloœÌ u¿ytego rozpuszczalnika
c) SÂłabe oÂświetlenie w kabinie ( wina lakiernika )
d) ZatÂłuszczona powierzchnia
e) Zbyt niska temperatura powierzchni
f) Niskie ciÂśnienie sprĂŞÂżonego powietrza
g) Nieodpowiednia technika aplikacji

Zapobieganie:
a) Odpowiednio ogrzaĂŚ powierzchniĂŞ przed lakierowaniem.
b) Odpowiednia regulacja pistoletu.
c) Stosowanie siĂŞ do technologicznych zaleceĂą producenta lakierĂłw.
d) UÂżycie odpowiedniego rozpuszczalnika.
e) Odpowiednie warunki pracy- dobre oÂświetlenie.

2. SkĂłrka pomaraĂączy:
- Usuwanie efektu „skĂłrki pomaraĂączy” nie jest zbyt skomplikowane. Do usuniĂŞcia jest nam potrzebny papier gradacji 1500 – 2000 i pasta polerska. SkĂłrkĂŞ pomaraĂączy usuwany szlifujÂąc rĂŞcznie papierem Âściernym na mokro uwaÂżajÂąc, Âżeby nie przetrzeĂŚ lakieru.
Jak skoĂączymy szlifowaĂŚ myjemy powierzchniĂŞ(wystarczy sama woda) i polerujemy pastÂą polerskÂą.
Zanim chwycimy za papier Âścierny warto najpierw sprĂłbowaĂŚ samego polerowania.

3. Pojawienie efektu „skĂłrki pomaraĂączy” jest przyczynÂą:
a) Nieodpowiedniej regulacji pistoletu – zbyt niskie ciÂśnienie powoduje , Âże krople lakieru wysychajÂą przed dotarciem do powierzchni.
b) Ekstremalnie wysokiej temperatury.
c) Nieodpowiedniego suszenia.
d) Nieodpowiedniego czasu odparowania rozpuszczalnika ( gdy pierwsza warstwa jest zbyt sucha to absorbuje rozpuszczalnik drugiej warstwy przed jej rozlaniem siĂŞ).
e) Zbyt szybko parujÂącego rozpuszczalnika.
f) Zbyt maÂłej iloÂści rozpuszczalnika.
g) NiedokÂładnego wymieszania.
h) Zbyt cienkich warstw lakieru.

Zapobieganie:
a) Poprawne ustawienie/regulacja pistoletu.
b) Dopasowanie technologii do temperatury otoczenia i wilgotnoÂści powietrza.
c) Odpowiedni czas suszenia i odparowania bez stosowania nadmuchu powietrza.
d) Odpowiedni rozpuszczalnik dostosowany do warunkĂłw w warsztacie.
e) Odpowiednia lepkoœÌ ( wg zaleceù producenta) lakieru.
f) Dobrze wymieszane produkty.

4. Chmurki, cienie, peÂłzniĂŞcie koloru, mgieÂłki, plamy :
PojawiajÂą siĂŞ w kolorach metalicznych, gdy czÂąstki aluminium ukÂładajÂą siĂŞ w jednym miejscu tworzÂąc plamy lub linie:

Przyczyny:
a) NiewÂłaÂściwy rozpuszczalnik lub stopieĂą rozcieĂączenia.
b) NiedokÂładne wymieszanie.
c) Zbyt mokre nakÂładanie.
d) Zbyt ma³a odleg³oœÌ pistoletu od lakierowanej powierzchni.
e) Technika nakÂładania.
f) Niska temperatura.
g) Zbyt krĂłtki czas miĂŞdzy naÂłoÂżeniem bazy, a lakierem bezbarwnym.
h) WpÂływ wilgoci (powietrza) na lakier.
i) Zbyt gruba warstwa lakieru.

Zapobieganie:
a) Stosowanie rozcieĂączalnika odpowiedniego do warunkĂłw panujÂących w warsztacie i wÂłaÂściwe wymieszanie produktĂłw.
b) Odpowiednio wyregulowany pistolet.
c) Odpowiednia technika lakierowania.
d) Utrzymywanie pistoletu w naleÂżytej czystoÂści (dysza, iglica) i sprawnoÂści jego dziaÂłania.
e) NakÂładanie zbyt mokrych warstw metalicznych.

RozwiÂązanie problemu:

PozwoliÌ osi¹œÌ warstwie koloru i na³o¿yÌ bardziej such¹, podwójn¹ lub dwie pojedyncze warstwy, w zale¿noœci od rodzaju warstwy wierzchniej.
JeÂśli wada jest widoczna po aplikacji lakieru bezbarwnego, wysuszyĂŚ lakier bezbarwny, wyszlifowaĂŚ i ponownie naÂłoÂżyĂŚ warstwĂŞ bazy i warstwĂŞ lakieru bezbarwnego.

5. ÂŁuszczenie, utrata przyczepnoÂści:
(Brak przyczepnoÂści miĂŞdzy lakierem a podkÂładem lub starym lakierem, albo miĂŞdzy warstwÂą podkÂładu a metalem).

Przyczyny:
a) Nieodpowiednie mycie i przygotowanie powierzchni.
b) Nie stosowanie pasywatora korozji lub podk³adu aktywnego na go³¹ blachê.
c) ÂŹle wymieszany lakier
d) B³¹d w u¿yciu odpowiedniego izolatora.
e) Zbyt gruba warstwa lakieru.
f) Zbyt suche warstwy lakieru.
g) Zbyt wczeÂśnie usuniĂŞte maskowanie.
h) Zbyt krĂłtki czas odparowania.
i) Stosowanie tzw. „tanich” rozpuszczalnikĂłw.
j) Nieodpowiednia temperatura lakierowanych powierzchni ( zbyt wysoka/ zbyt niska).

Zapobieganie:
a) DokÂładne przemywanie.
b) Odpowiedni pasywator korozji i podkÂład aktywny/zmywajÂący.
c) DokÂładne wymieszanie produktĂłw.
d) Zalecane stosowanie warstwy izolatora.
e) Nie nakÂładaĂŚ zbyt grubych warstw lakieru i stosowaĂŚ odpowiedni czas odparowania.
f) SzlifowaĂŚ zgodnie z zaleceniami.
g) StosowaĂŚ zalecany rozpuszczalnik.
h) UÂżywaĂŚ lakieru odpowiedniej gĂŞstoÂści.

6. Gazowanie rozpuszczalnika

Przyczyny:
a) NiedokÂładne przygotowanie powierzchni i przemywanie.
b) ÂŹle dobrany rozcieĂączalnik (za szybki – zbyt sucha warstwa) Zbyt wysokie ciÂśnienie.
c) Stosowanie „tanich” rozpuszczalnikĂłw.
d) Zbyt gruba warstwa (nieodpowiedni czas odparowania)
e) Za blisko ustawiony promiennik podczerwieni
f) Zbyt niskie/wysokie ciÂśnienie powietrza.
g) Za wczeÂśnie rozpoczĂŞte wygrzewanie po naÂłoÂżeniu lakieru
h) Zbyt wysoka temperatura wygrzewania

Zapobieganie:
a) DokÂładne odtÂłuszczanie.
b) Stosowanie odpowiedniego rozpuszczalnika.
c) Odpowiednia iloœÌ warstw lakieru.
d) Czas odparowania miĂŞdzy-warstwowego zgodnie z zaleceniami.

Koniec :mrgreen:

DuÂżo elementĂłw byÂło pogrubionych.
Ja sÂą jakieÂś bzdury to krzyczeĂŚ gÂłoÂśno :!: :mrgreen:

baqo 
Wysłany: 2008-03-31, 20:46   
0
UP DOWN

Bisuside14 napisał/a:
JeÂśli usuniemy zaciek na bazie, niezbĂŞdne jest ponowne lakierowanie wiĂŞc matujemy element papierem gradacji 800-1000, odtÂłuszczamy i ponownie lakierujemy.
wyglÂąda na to Âże caÂły element. wystarczy poprawiĂŚ miejsce po zacieku, a co do odtÂłuszczania to siĂŞ trzeba zastanowiĂŚ,oczywiÂście mowa o bazach wodnych.takÂą firaneczkĂŞ to zrobiĂŚ na sucho ,ÂściereczkÂą pozamiataĂŚ pyÂłek i bazka :grin: .zmywaczem moÂżna sobie narobiĂŚ biedy :sad:

Bisuside14 
Wysłany: 2008-03-31, 20:52   
0
UP DOWN

Tak, chodziÂło mi o zmatowienie caÂłego elementu. Z odtÂłuszczaniem to teÂż sie zastanawiaÂłem, ale napisaÂłem, bo wiedziaÂłem, Âże najpierw pĂłjdzie to do poprawki :wink: Ze ÂściÂąganiem na sucho to teÂż racja. I tak caÂły element do ponownego lakierowania. Ale przecieÂż w rysach po papierze to zostanie trochĂŞ tego pyÂłu.

Bodzio 
Wysłany: 2008-03-31, 21:34   
0
UP DOWN
--B_C_G--

rbfm, Dla œcis³oœci, nie mogê przyklejaÌ tematów, tylko admin ma tak¹ mo¿liwoœÌ

rbfm 
Wysłany: 2008-03-31, 21:38   
0
UP DOWN

Bodzio napisał/a:
rbfm, Dla œcis³oœci, nie mogê przyklejaÌ tematów, tylko admin ma tak¹ mo¿liwoœÌ
]

to moze warto poprosic admina by dal ci taka mozliwosc

Bodzio 
Wysłany: 2008-03-31, 21:55   
0
UP DOWN
--B_C_G--

Tylko Âże admina ciĂŞÂżko jest "zÂłapaĂŚ", nawet na dole 1 strony nie widaĂŚ Âżeby odwiedzaÂł forum (nie kaÂżdy ma czas), poza tym to cierpliwoÂści ;) Temat siĂŞ troszkĂŞ oczyÂści i gitara bĂŞdzie (po przyklejeniu)

Bisuside14 
Wysłany: 2008-03-31, 22:00   
0
UP DOWN

Ja poprawie to co napisa³em, tak jak doradza baqo dodam to o cieniowaniu od ixell'a i o podk³adowaniu od rbfm, za³o¿ê nowy temat w którym nie bêdzie komentarzy. Ale na razie to co bêdê chcia³ wrzuciÌ to umieszczê w tym temacie " do poprawki", a dopiero wtedy za³o¿ê nowy temat. A z tego tematu nie potrzebne posty mo¿na bêdzie usun¹Ì.
A jak przychylnoœÌ Bo¿a pozwoli, to w koùcu dorwiemy admina i z w³asnej nie przymuszonej woli "przylepi" temat. :twisted: :mrgreen:

MoÂże macie jakiÂś pomysÂł o poradzie jaki pistolet i kompresor ma wybraĂŚ poczÂątkujÂący :?:
HVLP, HP, LVLP... Jaki kompresor, jak czĂŞsto bĂŞdzie poczÂątkujÂący korzystaÂł itp. Postaram siĂŞ coÂś tam poskÂładaĂŚ jutro na kompie o tej poradzie i dam do poprawki z resztÂą.

ixell
Wysłany: 2008-04-08, 01:42   
0
UP DOWN

zobacz tu http://ixell.ovh.org/4.pdf
sÂą wszystkie wady w skrĂłcie
www.autolakier.pl

tomekgrula 
Wysłany: 2008-04-08, 19:50   
0
UP DOWN

witam.
Chce pocieniowaÌ drzwi. przedni b³otnik ktory polakierowa³em jest trochê ciemniejszy? jak zgubiÌ ró¿nicê odcienia na drzwiach? nr lakieru LY3D. dzrzwi matuje na mokro P1200
nak³adam pierwsz¹ warstwê bazy tak do 1/3 d³ugoœci drzwi, drug¹ trochê szerzej potem do pisoletu z resztkami bazy wlewam rozcieùczalnik do cieniowania i przetryskuje delikatnie miejsce styku starego i nowego lakieru, nastepnie do czystego juz pistoletu wlewm znowu rozcienczalnik do cieniowania i przetryskuje nieco szerzej po przeschnieciu na ca³oœÌ k³ade bezbarwny. czy jeœli ak zrobie to bedzie dobrze? czy w taki sposób zniwelujê ró¿nice odcienia i czy to co napisa³em jest poprawne?????? :roll:

ixell
Wysłany: 2008-04-09, 02:30   
0
UP DOWN

nie za bardzo. Po co Ci rozcieùczalnik cieniuj¹cy do bazy niematelicznej? LY3D to zwyk³y czerwony. Robisz tylko wcinkê baz¹ i na gotowo ca³oœÌ klarem. Wsio
www.autolakier.pl

lolejko
Wysłany: 2010-06-25, 22:23   
0
UP DOWN

Ja z waszego opisu rozumiem to tak:
Lece podkÂładem miejsce naprawiane.
Pierwsza warstwa bazy na podk³¹d
Druga na trochê wiêksz¹ czeœÌ elementu
Trzecia rozproszona by scieniowaĂŚ lakier ze starym
Potem na miejscu ³¹czenia starego lakieru z nowym bezbarwnym pryskam rozcieùczalinikiem do cieniowania?
I wiadomo na koniec bezbarwny.
Wyjaœnijcie mi dok³adnie jak pos³u¿yÌ siê dok³¹dnie rozpuszczalnmikiem do cieniowania, bo tego za bardzo nie rozumiem.

HElp :blee:

jacenty 741
Wysłany: 2010-06-25, 22:27   
0
UP DOWN

lolejko napisał/a:
Potem na miejscu ³¹czenia starego lakieru z nowym bezbarwnym pryskam rozcieùczalinikiem do cieniowania?
Nie,cieniujesz bazê,a bezbarwny na ca³oœÌ.Jak nie chcesz robiÌ ca³oœci,to cieniujesz bazê,nak³adasz bezbarwny trochê szerzej,na ³¹czenie starego i nowego bezbarwnego rozcieùczalnik do cieniowania.£atwe w teorii,wymaga trochê Ìwiczenia w praktyce.

lolejko
Wysłany: 2010-06-26, 07:22   
0
UP DOWN

Aha czyli ju¿ po pomalowaniu bezbarwnym nak³¹dam rozcieùczalnik.
Teraz tylko pytanie po jakim czasie go najlepiej nak³¹daÌ?
Zawsze cieniuje tak, ze nie musiaÂłem uÂżywaĂŚ rozcieĂączalnika. TrafiÂło mi siĂŞ autko ktĂłre ma sÂłupek zespolony z dachem bez Âżadnego odciĂŞcia i muszĂŞ cieniowaĂŚ bezbarwny.
Samym rozcieùczalnikiem lecieÌ? Bo czyta³em ró¿ne opinie ¿e dodaj¹ do bezbarwnego jak¹œ iloœÌ rozcieùczalnika.

Ryba 
Wysłany: 2010-06-26, 08:05   
0
UP DOWN

lecisz rozcieùczalnikiem od razu po ostatniej warstwie. Ja akurat robiê tak, ¿e wylewam to co jest, nalewam rozpucha i pryskam na kartkê dopóki nie zacznie lecieÌ sam rozpuch. Potem tym na miejsce ³¹czenia. Jak mam klar z rozpuchem to zawsze zostaje mi py³ek, a na samym rozpuchu nie. Dolewasz tyle, ¿eby pokry³o.

goskes
Wysłany: 2010-06-26, 20:56   Cieniowanie
0
UP DOWN

Witam.
Mam problem ze znalezieniem odpowiedzi na kilka pytaĂą potrzebnych mi do zaliczenia wykÂładu z technologii napraw... moÂże ktoÂś zna opowiedÂź:

15. Cieniowanie przy lakierze pastelowym – etapy procesu
19. Cieniowanie przy lakierze metalicznym – etapy procesu
7. Scharakteryzuj metody ksztaÂłtowania blach ( wyrĂłwnywania powierzchni )

za wszelka pomoc z gĂłry dziĂŞkujĂŞ :pub:

pepi 
Wysłany: 2010-06-26, 22:24   
0
UP DOWN

mo¿na dodaÌ do klaru nie zaszkodzi ale ja robiê tak jak ryba tylko klar daje siê 2 warstwy to ja po pierszej daje i potem delikatnie na to co rozpuœci³o daje klarem a potem na 2 warstwê te¿ daje rozpuszczalnik i wtedy mam pewnoœÌ ¿e to siê ³adnie poskleja ;)

lakar
Wysłany: 2010-08-05, 11:58   
0
UP DOWN

do laczenia nowego klaru ze starym polecam standox smart blend plus rozcienczalnik do cieniowania w aerozolu.nawet na czarnym kolorze laczylem maske w polowie i nie ma njmniejszego sladu nawet bez polerowania.najlepszy rozcienczalnik do laczenia klaru dostepny na rynku.

przemo1972 
Wysłany: 2010-08-05, 20:53   
0
UP DOWN

Laczyles MASKE w polowie :?: :!: A coz to za technologia :?:

rysio10
Wysłany: 2011-09-24, 17:13   
0
UP DOWN

Jest nowe wsparcie techniczne w Dakolu pan Adam to czÂłowiek thebest na pokazie w mercedesie w rzeszowie lakierowaÂł maskĂŞ do mazdy 3 caÂły tydzieĂą. Cztery razy z cieniowaniem na bÂłotniki a i tak nie wyszÂło jak by ktoÂś miaÂł problem to pan Adam chĂŞtnie doradzi pozdr rysio :spoko:

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-09-24, 18:12   
0
UP DOWN

Skoro pan Adam lakierowaÂł maske caÂły tydzieĂą itd. i jak piszesz cyt: "a i tak nie wyszÂło" to powiedÂż mi kolego na jakie wsparcie moÂżna liczyĂŚ od takiego czÂłowieka? :rotfl:
U mnie w pracy najzwyczajniej nie przedÂłuÂżajÂą umowy na okresie prĂłbnym jeÂśli "ktoÂś" w pracy lakieruje maske itd. caÂły tydzieĂą i jeszcze jest robota do tzw. dup..... :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Pozdrawiamy i dziekujemy za "podesÂłanie pomocy" :rotfl:

rysio10
Wysłany: 2011-09-24, 18:57   
0
UP DOWN

kolego to taki technik ktĂłry potrafi siĂŞ tylko chwaliĂŚ pozd :cool:

Robertlodz09 
Wysłany: 2011-09-26, 10:13   
0
UP DOWN

To poprosze o telefon ,jak by co to szukam "pomocy" :rotfl: Pozdrawiam! :spoko:

jurmin
Wysłany: 2011-09-28, 14:56   
0
UP DOWN

ixell napisał/a:
Przyk³adem niech bêdzie czêœÌ przedniego b³otnika, przy kierukowskazie. Po wyszpachlowaniu i zapodk³adowaniu uszkodzonego miejsca, trzeba zmatowaÌ drobnym papierem 1200-1500

Witam :) , pytanie odnoÂśnie zmatowania papierem 1200-1500 tyczy siĂŞ papieru na mokro czy na sucho ?

jacenty 741
Wysłany: 2011-09-28, 19:41   
0
UP DOWN

Przy tej gradacji-na mokro,na sucho 500-600.

jurmin
Wysłany: 2011-09-28, 21:18   
0
UP DOWN

DziĂŞkuje za pomoc :)

michal1987
Wysłany: 2013-04-17, 14:13   
0
UP DOWN

ixell napisał/a:
TEchnika cieniowania przy lakierowaniu na przejœcia, polega na czêœciowym polakierowaniu s¹siedniego elementu w celu ukrycia nieprawid³owego odcienia koloru. Czyli je¿eli wiemy, ze kolor jest np za ciemny lub za jasny, musimy zastosowaÌ t¹ technikê. Je¿eli naprawiany jest przedni b³otnik, przejœcie robimy na drzwi. W tym celu ca³e drzwi nale¿y zmatowaÌ papierem 1000-1200. W pierwszej kolejnoœci lakierujemy botnik. Na test karcie nale¿y stwierdziÌ, na ile przejœÌ kryje lakier. Je¿eli s¹ to 2 warstwy, to nak³adamy pierwsz¹ i po przeschniêciu nak³adamy drug¹ z tym, ¿e dodatkowo lakerujemy drzwi na d³ugoœci 1/2 - 3/4. Lakier nale¿y nak³adaÌ od b³otnika w stronê drzwi, wypylaj¹c doœÌ mocno od po³owy. Wa¿ne jest, ¿eby nk³adany lakier zakoùczyÌ w wy¿ej opisanej odlegoœci. Metoda ta dotyczy wy³¹zcnie baz niemetalicznych, metalicznych i per³owych. Przy lakierach metalicznych, drzwi najlepiej pokryÌ warstw¹ bezbarwnej bazy (ró¿nie to siê nazywa, binder, ¿ywica bazowa...) w celu w³aœciwego ukierunkowania cz¹stek aluminium. Dotyczy to szczególnie srebrnych kolorów. Cz¹stki aluminium je¿eli nie bêd¹ ukierunkowane, mog¹ powodowaÌ wra¿enie szaroœci lakieru. Czas potrzebny na to, to ok 5 minut. Wa¿ne jest tu równie¿ stosowanie oryginalnego rozcieùczalnika bazowego. Bezbarwna baza powoduje, ¿e baza w³aœciwa nie zasycha za szybko, szczególnie ta wypylona na koùcach. NA gotowo lakierujemy obydwa elementy lakierem bezbarwnym W CA£OŒCI!

Naprawê czêœci elementu, wg teorii, dokonuje siê wy³¹cznie w ma³o widocznych miejscach, np do³y drzwi pod listw¹ itp... W praktyce bywa to ró¿nie.
Przyk³adem niech bêdzie czêœÌ przedniego b³otnika, przy kierukowskazie. Po wyszpachlowaniu i zapodk³adowaniu uszkodzonego miejsca, trzeba zmatowaÌ drobnym papierem 1200-1500 czêœÌ dobrego, nie naprawianego lakieru w odleg³oœco ok 15-20 cm. Robimy próbê krycia. Przy bazie postêpujemy jak wy¿ej, pamiêtaj¹c o warstwie bezbarwnej bazy. Najlepszy efekt uzyskuje siê maj¹c 2 pistolety. Jeden z w³aœciw¹ baz¹, drugi z bezbarwn¹. Po polakierowaniu podk³adu, robimy po³¹zcenie starego lakieru z nowym. W tym celu nak³adamy ostatni¹ warstwê bazy lecz nie jak w przypadku cieniowania elementów tylko od starego lakieru w kierunku nowego. Czyli w naszym przypadku, od drzwi do kierunkowskazu. NIE ODWROTNIE! Ma to na celu niezapylenie dobrego lakieru. Baza powinna koùczyÌ siê w odleg³oœci 10-15 cm od podk³adu. Nie mo¿emy jej nanosiÌ do koùca zmatowanego miejsca. Po przeschniêciu nak³adamy lakier bezbarwny.
Nak³adanie bezbarwnego i lakieru akrylowego wygl¹da identycznie. Najpierw nak³adamy 1-2 warstwy pamiêtaj¹c o kierunku nak³adania. Po przeschniêciu 10-15 minut do lakieru dolewany 30% rozcieùczalnika ³¹cz¹cego (SRA, na przejœcia...). i nak³adamy w odleg³oœci kilku cm za zmatowanym starym lakierem. Starczy 1 warstwa! 2-3 warstwy = zaciek! Rówie dobr¹ metod¹, któr¹ sam stosujê jest po³¹czenie samym rozcieùczalnikiem cieniuj¹cym starego i nowego lakieru zamiast dolewaÌ go do lakieru w pistolecie.
Po wyschniêciu mo¿na ³¹czone mimejsce delikatnie zmatowaÌ papierem 2500 i przepolerowaÌ maszynowo. Gdybyœmy zmatowali miejsce mocno, powyrywamy lakier na ³¹czeniu. Rozcieùczalnik cieniuj¹cy ma za zadanie ³agodnie zredukowaÌ gruboœÌ lakieru z 30-40 mikronów do 0. W wiêkszoœci przypadków nie widaÌ naprawianych miejsc.

Witam kolegĂŞ!
Mam problem, mianowicie malowa³em auto, b³otnik z odciêciem taœm¹...Po malowaniu kolory ok, praktycznie siê nic nie ró¿ni, ale po polerce zrobi³o siê coœ takiego...
http://www.tinypic.pl/ke45uenoiisc

http://www.tinypic.pl/cejfz21p9ky2

OgĂłlnie wszystko jest malina po polerce, jak z lakierni

http://www.tinypic.pl/w05iw9erb0o7

a jeszcze mam drzwi do polerowania

http://www.tinypic.pl/sjvilceleerb

i bojê siê ¿e bêdzie to samo... Tak w ogóle to drzwi mog³em pomalowaÌ ca³e i tyle, a nie bawiÌ siê w odciêcia...No ale mia³o byÌ jak najtaniej. I tak to jest z takim robotami... Mo¿e ktoœ mi pomo¿e...??? Czy jest szansa ¿ebym to jeszcze jakoœ wyprowadzi³? Np. jakbym papierem 1000 zmatowa³ to miejsce po polerce(góra b³otnika) póŸniej rzuci³ bazê na to nic nie oklejaj¹c, nastêpnie lakier i po tym bezpoœrednio blender lakierniczy, bo coœ o nim czyta³em, a niestety nie wiedzia³em o nim wczeœniej, a na koùcu polerka. Co Ty na to ??? Proszê o pomoc i Pozdrawiam!!!

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materiaÂły

Odpowiedz do tematu