Szukaj FAQ Album

Otwarty przez: DrCruel 2014-05-11, 14:06
Autor Wiadomość
Siekiera
Wysłany: 2013-01-04, 21:35   Kryzys czy hossa?
0
UP DOWN

No jak usÂłyszaÂłem o podwyÂżkach jakie planujÂą niektĂłre firmy a inne juÂż zrobiÂły to siĂŞ zastanawiam o co chodzi :shock: czy aÂż tak jest dobrze Âżeby waliĂŚ podwyÂżki po 10% i wiĂŞcej ???

Jak ktoÂś ma informacje o podwyÂżkach to wrzucajcie tutaj zobaczymy komu sie tak dobrze powodzi.

DP ponad 10%
Glasurit 10%

pawel1108 
Wysłany: 2013-01-04, 21:53   
0
UP DOWN

R-M juÂż w listopadzie 2012 10-15%

Siekiera
Wysłany: 2013-01-04, 23:41   
0
UP DOWN

No proszê kolejni spragnieni kasiory. Mo¿e oni wszyscy znaleŸli sobie taki sposób na poprawienie wyników finansowych. Spadek sprzeda¿y to trzeba mar¿ê zwiêkszyÌ. Ciekawe do czego to doprowadzi i kto na tym zyska?

Coraz bardziej to wszystko popier...lone :evil:

ra_dek
Wysłany: 2013-01-04, 23:53   
0
UP DOWN

Moim zdaniem to jest przejÂściowe, sÂą to ostatnie podrygi, prĂłba sprzedania droÂżej pĂłki jeszcze moÂżna. Kryzys i zwiÂązany z nim spadek siÂły nabywczej i popytu w najbliÂższym czasie nie ustÂąpi a wrĂŞcz przeciwnie. JeÂśli coÂś ma siĂŞ sprzedawaĂŚ to bĂŞdzie tanieĂŚ. CCC - cena czyni cuda, a z marÂż wiĂŞkszoÂści szpeju moÂżna jeszcze sporo urwaĂŚ.

Siekiera
Wysłany: 2013-01-05, 20:15   
+1
UP DOWN

Czyli uwaÂżasz Âże zacznÂą obniÂżaĂŚ? CoÂś mi siĂŞ nie wydaje. Patrz jaki jest teraz kurs euro a oni przywalajÂą takie podwyÂżki, jak pĂłjdzie w gĂłrĂŞ to bĂŞdÂą mĂłwili Âże nie ma z czego obniÂżaĂŚ a moÂże nawet znĂłw zechcÂą podnosiĂŚ. To wszystko jedna wielka banda syjonistyczna :paw:

Chino 
Wysłany: 2013-01-08, 12:17   
0
UP DOWN
LPLCC

PiszÂąc z mojej strony:

HOK co roku funduje nam drobne podwyÂżki. Jest to staÂły proceder. W tym roku (tj sierpien 2012) towary podskoczyÂły kilka % do gĂłry - finalnie przeliczajac towar po nowych cenach 80% zdrozalo o ok 6-8% a 20% towaru staniaÂło ^^

Ceny nie bĂŞdÂą obniÂżane. Kto niby na to sie zgodzi? Ludzkosc siĂŞ bogaci, biednych wszyscy maja gdzieÂś. Producent, ktĂłry tak czy inaczej sprzeda swĂłj towar - bo jak droÂżejÂą to wszystkie, nie bĂŞdzie nawet myÂślaÂł o wiekszej obnizce cen.

Wracaj¹c do tematu Kryzys czy hossa - tutaj widze cholerny kryzys - i to g³ownie od strony custom paintingu. Samochody jak siê malowa³o tak sie maluje ale osób dziabi¹cych w kó³ko i w kó³ko b³otniki od Audi s¹ w kraju tysi¹ce, niestety w niszowym od³amie jest ju¿ bida.

Szczesliwego Nowego - bardziej owocnego od 2012 :)

LAKIERY HOUSE OF KOLOR
BUDOWA I PRZEBUDOWA POJAZDÓW
www.custom-shop.pl
Sodowanie, SzkieÂłkowanie, Piaskowanie
www.soda-blaster.pl

lakierok 
Wysłany: 2013-01-08, 20:32   
0
UP DOWN

PPG teÂż podnosi ok 6 % , APP teÂż ale nie wiem o ile .

Frostt.pl

Dementor
Wysłany: 2013-01-08, 21:11   
0
UP DOWN

CaÂła grupa DP chyba podniosÂła podobnie bo SH teÂż 10-12%
Ciekawe co zrobiÂą polscy producenci?

kubazjan
Wysłany: 2013-01-09, 07:33   
0
UP DOWN

dlatego panowie jak tylko skoncze swoja Wawke to rzucam to w cholere...od prawie 2 lat stoje w miejscu...wszystko drozeje a ludzisaka chca zeby robic za darmo... :shock: U mnie w miejscowosci zamknelo sie chyba juz ze dwoch lakiernikow...tzreci ktorego bardzo dobrze znam tez poskladaÂł CV gdzie tylko popadnie mimo iz konczy wlasnie wÂłasne pomieszczenia do lakierowania...
Skoro znajda sie tacy ktorzy beda robic element za 150-200 zÂł z lakierem to ja odpadam...mnie poprostu nie stac na utrzymanie wszystkiego a do tego zima zawsez jest do dupy bo maÂło roboty...
Pewnie cos tam sobie bede grzebaÂł po godzinach dla siebie albo kolegom ale juz postanowione... :tak:

Siekiera
Wysłany: 2013-01-21, 22:20   
0
UP DOWN

To kolejny problem tyle Âże nie ma tu winy producentĂłw lakierĂłw. BranÂża niszczy siĂŞ sama przy wyraÂźnym udziale firm ubezpieczeniowych, paĂąstwowych organĂłw kontrolno - podatkowych itp itd
Jeszcze trochĂŞ i lakiernicy zacznÂą zchodziĂŚ do podziemia a zamĂłwienia bĂŞdzie zbieraÂło siĂŞ przez fora. Warsztaty zamieniÂą siĂŞ w dziuple ukryte w przepastynych stodoÂłach przed czujnym okiem sÂąsiada a klienci bĂŞdÂą umawiali siĂŞ na przekazanie auta na parkingach przed BiedronkÂą :D

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-21, 23:12   
0
UP DOWN

Siekiera --> powinenes pisac ksiazki :D masz talent ;D heheh :spoko:

gugun 
Wysłany: 2013-01-22, 11:07   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
Jeszcze trochĂŞ i lakiernicy zacznÂą zchodziĂŚ do podziemia a zamĂłwienia bĂŞdzie zbieraÂło siĂŞ przez fora.
juz tak jest :D polowe roboty minimum jakiej mam to glownie fora i internet ;)

Dementor
Wysłany: 2013-01-22, 17:01   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
To kolejny problem tyle Âże nie ma tu winy producentĂłw lakierĂłw. BranÂża niszczy siĂŞ sama przy wyraÂźnym udziale firm ubezpieczeniowych, paĂąstwowych organĂłw kontrolno - podatkowych itp itd
Jeszcze trochĂŞ i lakiernicy zacznÂą zchodziĂŚ do podziemia a zamĂłwienia bĂŞdzie zbieraÂło siĂŞ przez fora. Warsztaty zamieniÂą siĂŞ w dziuple ukryte w przepastynych stodoÂłach przed czujnym okiem sÂąsiada a klienci bĂŞdÂą umawiali siĂŞ na przekazanie auta na parkingach przed BiedronkÂą :D

A co z handlem materiaÂłami lakierniczymi? Masz mieszalnie i nie boisz siĂŞ tego?
ÂŻarty, Âżartami ale coraz gorzej to widzĂŞ.

Siekiera
Wysłany: 2013-01-22, 19:29   
+1
UP DOWN

YAMAHER napisał/a:
Siekiera --> powinenes pisac ksiazki :D masz talent ;D heheh :spoko:

Samo Âżycie, nic nie trzeba wymyÂślaĂŚ, pisze siĂŞ samo ;)

@Dementor, sklepy powinny przetrwaĂŚ bo partyzanci muszÂą gdzieÂś towar pobieraĂŚ. ;) SzpachlĂłwki, podkÂłady itp moÂżna braĂŚ z internetu ale kolor nie przejdzie w ten sposĂłb. Dlatego rozglÂądam siĂŞ po rynku za towarkiem w rozsÂądnej cenie, akceptowalnej jakoÂści i kolorystyce. Na szczĂŞÂście nie tylko ja w ten sposĂłb myÂślĂŞ i powiem ci Âże sÂą ludzie ktĂłrzy juÂż kombinujÂą jak dostosowaĂŚ siĂŞ do nowych warunkĂłw tyle Âże to temat trudny i kosztowny.

Pewne jest ¿e koncerny z nas zdzieraj¹. Fantastycznym przyk³adem s¹ samochody. Wystarczy popatrzeÌ po ile za oceanem potrafi¹ sprzedawaÌ takie cacka. Nam tyle ka¿¹ p³aciÌ za byle Golfa.
http://www.mototok.pl/Ame...wa-s2739/foto_7

Tak samo jest z chemiÂą, nie jest ona taka droga np w USA ale matka Unia zabezpieczyÂła siĂŞ przed ekspansjÂą firm z innych kontynentĂłw wprowadzajÂąc sÂłynny REACH

W ten sposĂłb dostĂŞp do naszego rynku majÂą tylko koncerny ktĂłre majÂą najwiĂŞcej kasy i staĂŚ ich aby pÂłaciĂŚ Unii za badania i rejestracjĂŞ substancji chemicznych wchodzÂących w skÂład produktĂłw albo firmy europejskie. Pod pretekstem ochrony nas obywateli Socjalistycznej Unii Europejskiej zrobili zamach na wolnÂą ÂświatowÂą konkurencjĂŞ. Tak robiÂą ze wszystkim.

Dementor
Wysłany: 2013-01-22, 20:36   
0
UP DOWN

Jak coÂś bĂŞdziesz miaÂł ciekawego to daj znaĂŚ moÂże teÂż bym wszedÂł w coÂś nowego ;)

YAMAHER
Wysłany: 2013-01-22, 22:11   
0
UP DOWN

Sikiera --> masz pojecie duze ;) jesli o autkach mowisz to zgadza sie ;) MiaÂłem w milwaukee autko i mozna byÂło tanio kupic a pozniej sprowadzilismy pare aut i opÂłacaÂło sie to.
Teraz to jak za darmo bys zrobiÂł to by sie pytali czy jescze rabat bedzie.

dystrybutor 
Wysłany: 2013-01-23, 19:23   
0
UP DOWN

STANDOX od lutego droÂżeje o 12% :/

Siekiera
Wysłany: 2013-01-24, 01:12   
0
UP DOWN

Chodz¹ s³uchy, ¿e DP du.pa miêknie i ¿e ma niby dawaÌ wiêksze rabaty ¿eby zrekompensowaÌ tak du¿¹ podwy¿kê. Pewnie zobaczyli ¿e PPG podnios³o o po³owê mniej i sraj¹ w pory :D Ja ju¿ kaza³em ch³opakom odpowiednio postêpowaÌ jak bêd¹ wybieraÌ z którego systemu robiÌ kolor.

gugun 
Wysłany: 2013-01-24, 10:15   
0
UP DOWN

xd

teac27 
Wysłany: 2013-01-27, 11:12   
0
UP DOWN

Pan Gugun nabija sobie posty za pomocÂą x i d. zamiast ugotowaĂŚ obiad w niedzielĂŞ.

gugun 
Wysłany: 2013-01-27, 12:43   
0
UP DOWN

nie,sprawdzalem czy nabija posty i zapomnialem wykasowac...bo w dziale ogloszenia nikomu nie nabijaÂło i myslalem ze cosnie tak

lukas
Wysłany: 2013-01-27, 16:39   
0
UP DOWN

Przykro to pisaÌ ale nie miejcie z³udzeù, producenci musz¹ mieÌ okreœlon¹ zyskownoœÌ i kropka. Kryzys nie ma tu nic do rzeczy. Zasady dyktuj¹ koncerny a tam jest duuu¿y margines po przekroczeniu którego nale¿y ci¹Ì koszty. Dopóki s¹ w wide³kach to wszystko jest po staremu i noworoczne podwy¿ki musz¹ byÌ, ¿eby siê klienci nie oduczyli ;)

Siekiera
Wysłany: 2013-01-27, 17:09   
0
UP DOWN

@Lukas ty pewnie bieÂżesz pensjĂŞ z tych podwyÂżek, cooo :cool:

Ju¿ dawno by³o wiadomo, ¿e koncerny ustawiaj¹ siê na du¿e lakiernie i to o nie jest wojna ale rykoszetem dostaj¹ wszyscy pozostali. Serwisy oczywiœcie prze³o¿¹ podwy¿kê na cenê us³ugi bo tam s¹ ksiêgowi którzy tego pilnuj¹ a klienci i tak im nie uciekn¹.
Natomiast mali lakiernicy z nor i noreczek boj¹c sie utraty ostatnich wyzyskiwaczy (klientów) przejd¹ na taùszy towar bo nic ju¿ innego nie pozosta³o. Przez pewien czas bêd¹ jeszcze szukali tego samego towaru w ni¿szej cenie np allegro ale na d³u¿sz¹ metê tak musi byÌ bo na inwestycje przyci¹gaj¹ce nowych klientów juz za póŸno. Nie wykluczone ¿e niektórzy zdecyduj¹ siê coœ zainwestowaÌ ale przed pozosta³ymi zostaje ju¿ tylko szara stefa i walka o ostatnich handlarzy samochodami.

CoÂś mnie czarne myÂśli dopadajÂą :blee:

lakierok 
Wysłany: 2013-01-27, 18:10   
0
UP DOWN

Ju¿ zauwa¿y³em ¿e na sklepy wstawiaj¹ dwa systemy z œredniej pó³ki zamiast drogiego i taniego .

lukas
Wysłany: 2013-02-01, 10:58   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
@Lukas ty pewnie bieÂżesz pensjĂŞ z tych podwyÂżek, cooo :cool:

PensjĂŞ zawsze biorĂŞ, czy sÂą podwyzki czy nie :tak:

czapka2
Wysłany: 2013-02-01, 21:24   
0
UP DOWN

Ja pracujĂŞ w branÂży 10 lat i rzeczywiÂście kryzys jest ale raczej dotyczy to maÂłych garaÂży ktĂłre robiÂą tanimi produktami i sÂą uÂżaleÂżnione od handlarzy a tot a branÂża najmocniej kuleje.

To temat rzeka z lakiernikami bo nie potrafiÂą liczyĂŚ i stÂąd takie mieszalniki jak DYNA, PALINAL I SPECTRAL sÂą w modzie a ich jakoÂśc...... delikatnie duÂżo gorsza od RM, PPG czy Depoint.

Co do podwyÂżek to grupa Depoint bĂŞdzie siĂŞ dogadywaÂła z kaÂżdym osobno..... hahahhaha to po co podwyÂżka

PPG podniĂłsÂł 6% ale na wode i dodatki a Deltron i Maxicar pigmenty idÂą 4%

Glasura i RM ktĂłra jest najdroÂższa dalej podnosi - musi skoro wstawia mieszalniki za free :-)

Co roku jest to robione a maÂło kto wie ale koszt wyprodukowania pigmentu to.............................2 euro!!!!

WiĂŞc na pewno nie robiÂą podwyÂżek bo majÂą maÂły zysk :-)

Siekiera
Wysłany: 2013-02-01, 22:18   
0
UP DOWN

lakierok napisał/a:
Ju¿ zauwa¿y³em ¿e na sklepy wstawiaj¹ dwa systemy z œredniej pó³ki zamiast drogiego i taniego .

Tanie systemy wiêkszoœÌ mieszalni przerabia³a 7-10 lat temu. Haya, Profix, Ivat. Za s³aba kolorystyka.
Œrednia pó³ka zaczê³a mieÌ branie 4-6 lat temu i pomimo ¿e kolorystyka te¿ kuleje to da siê z tego coœ zrobiÌ. Problem w tym ¿e nie na wszystkich mo¿na zarobiÌ ale fakt ¿e s¹ coraz popularniejsze i to bêdzie postêpowa³o. Z czasem oni te¿ poprawi¹ kolortystykê i najwy¿sza pó³ka bêdzie musia³a im ust¹piÌ miejsca.
Mam wraÂżenie Âże tak juÂż siĂŞ staÂło w obrĂŞbie koncernu Akzo Nobel. Tutaj Sikkens ktĂłry 10-14 lat temu miaÂł chyba najwyÂższy udziaÂł w rynku ustĂŞpuje swojemu mÂłodszemu braciszkowi Lesonalowi. Dla sikkensa pozostaÂło chyba miejsce jedynie w ASO bo w sklepach to go nie uÂświadczy. Tu Akzo prĂłbuje z Lesonalem i taniÂą DynÂą.

[ Dodano: 2013-02-01, 22:20 ]
lukas napisał/a:
PensjĂŞ zawsze biorĂŞ, czy sÂą podwyzki czy nie :tak:

Kurcze, a ja muszĂŞ sobie sam daĂŚ :/

[ Dodano: 2013-02-01, 22:24 ]
czapka2 napisał/a:
To temat rzeka z lakiernikami bo nie potrafiÂą liczyĂŚ i stÂąd takie mieszalniki jak DYNA, PALINAL I SPECTRAL sÂą w modzie a ich jakoÂśc...... delikatnie duÂżo gorsza od RM, PPG czy Depoint.

Nie zgodzê siê do koùca. Nie wszystkie systemy œredniej pó³ki maj¹ gorsz¹ jakoœÌ. Gorsz¹ kolorystykê to siê zgodzê ale co siê dziwiÌ jak te najmocniejsze koncerny pracowa³y nad kolorami dziesi¹tki lat.

[ Dodano: 2013-02-01, 22:26 ]
czapka2 napisał/a:
Co do podwyÂżek to grupa Depoint bĂŞdzie siĂŞ dogadywaÂła z kaÂżdym osobno..... hahahhaha to po co podwyÂżka

Co masz na myÂśli? PrzecieÂż podwyÂżkĂŞ zrobili.

[ Dodano: 2013-02-01, 22:31 ]
czapka2 napisał/a:
Co roku jest to robione a maÂło kto wie ale koszt wyprodukowania pigmentu to.............................2 euro!!!!

JesteÂś pewien? 2 euro za litr?

PS. Kolego nie pisz "Depoint" bo to nie brzmi z francuskiego. Lepiej napisz DP ;)

czapka2
Wysłany: 2013-02-02, 15:00   
0
UP DOWN

Po pierwsze moÂże podsumujĂŞ dlaczego tak sie dzieje Âże np Âśredniej klasy zastĂŞpujÂą gĂłrne.

To nic innego jak to ¿e topowe marki po³o¿y³y nacisk na lakiery wodne którymi po 2007 roku maluj¹ fabryki i z tego czerpi¹ g³ówne profity a systemy rozpuszczalnikowe sobie odpuœci³y lub teraz wracaj¹ do ³ask bo nieudolnym ich zabronieniu przez Uniê.

Uwierz mi ale tam jest duÂżo wiĂŞksza kasa i markowy serwis zuÂżywa wiĂŞcej pigmentĂłw niÂż dobrze presperujÂąca mieszalnia.

Tanie firmy jak NOVOL DEEBER ktĂłre nigdy nie maja szans zaistnieĂŚ w serwisach nie majÂąc aprobat ani odpowiedniej jakoÂści wody nastawiÂły sie na mieszalniki rozpuszczalnikowe - z punktu widzenia rynku i osĂłb garaÂżowcĂłw to siĂŞ rozwijajÂą ale daleko im jeszcze do firm ktĂłre byÂły na rynku kilkanaÂście lat dÂłuÂżej.
Poza tym nie majÂą takiego zaplecza technikĂłw oraz wiedzy i bazy jak RM, PPG czy grupa DP .

Nie chcĂŞ tutaj zaniÂżaĂŚ zasÂług dla rynku tych tanich marek bo one zmuszajÂą te wiĂŞksze koncerny teÂż do dziaÂłania na polu mieszalnikĂłw rozpuszczalnikowych ktĂłre majÂą jeszcze zastosowanie u osĂłb nie posiadajÂących warunki na wodĂŞ lub biorÂących za element mniej niÂż 300zÂł.

Co do zgadzania siê to wiadomo, ¿e nie ma mieszalnika idealnego i czasem ten gorszy ma lepsze odzwierciedlenie ale suma sumarum to nikt mi nie powie ¿e Novol jest lepszy od PPG czy Dyna od RM. Jedynie rzeczywiœcie moga czasem wygrywaÌ spasowalnoœci¹ natomiast jakoœci¹ nigdy im nie dorównaj¹ (lub nast¹pi to za kilka lat) bo cena sk¹œ siê bierze - mo¿e nie samego pigmentu ale innych sk³adników danego koncernu.

Co do DP to jest to grupa SH i Standox i z tego co mi 2-3 osoby majÂące ten system na mieszalniach mĂłwiÂło to podwyÂżka byÂła ale oni jeszcze jej nie majÂą bo z kaÂżdym indywidualnie bĂŞdzie rozmowa przeprowadzana - dla mnie jak to sÂłyszaÂłem to dziwne podejÂście ale nie wydajĂŞ opinii bo ta sytuacja moÂże potrwaĂŚ miesiÂąc i wtedy bĂŞdziemy coÂś wiedzieli. DP poszedÂł dwucyfrowo w tamtym roku i robiÂąc to teraz sÂą naraÂżeni na utratĂŞ Âśredniego sektora za jakie te mieszalniki cenowo uchodziÂły.

Co do kwoty 2 euro to tak cena za pigment (oczywiÂście nie xcyralic bo to robi jedna fabryka w japonii) waha siĂŞ w granicach 2-4 Euro !!!!

berag1 
Wysłany: 2013-02-02, 23:36   
0
UP DOWN

czapka2 napisał/a:
Tanie firmy jak NOVOL DEEBER ktĂłre nigdy nie maja szans zaistnieĂŚ w serwisach nie majÂąc aprobat ani odpowiedniej jakoÂści wody nastawiÂły sie na mieszalniki rozpuszczalnikowe - z punktu widzenia rynku i osĂłb garaÂżowcĂłw to siĂŞ rozwijajÂą ale daleko im jeszcze do firm ktĂłre byÂły na rynku kilkanaÂście lat dÂłuÂżej.

A dlaczego Novol czy Deeber nie maja szans? Maj¹ i jest to tylko kwestia kasy czyli haraczu jaki trzeba póŸniej p³aciÌ danemu koncernowi za aprobatê. A co siê z tym wi¹¿e, podwy¿ka cen za materia³y lakiernicze bo jest to sposób na przerzucenie tego¿ haraczu corocznego na klientów którzy kupuj¹ materia³y lakiernicze tych firm.

czapka2
Wysłany: 2013-02-03, 02:11   
0
UP DOWN

Owszem majÂą - jak pisaÂłeÂś speÂłniÂą warunki uzyskania aprobat a aby je uzyskaĂŚ trzeba stworzyĂŚ mieszalnik wodnorozcieĂączalny na odpowiednim poziomie a te dwie firmy sa daleko od takiego rozwiÂązania bo poÂłoÂżyÂły nacisk na inny segment lub po prostu nie sÂą w stanie takiej stworzyĂŚ....
system wodny to inna bajka i te firmy s¹ jeszcze g³êboko w d... w tych tematach. :cool:

Siekiera
Wysłany: 2013-02-03, 17:46   
0
UP DOWN

czapka2 napisał/a:
Poza tym nie majÂą takiego zaplecza technikĂłw oraz wiedzy i bazy jak RM, PPG czy grupa DP .

JesteÂś pewien? bo ja wiem Âże np. novol pozyskaÂł technikĂłw wÂłaÂśnie z PPG i to chyba ze 4 osoby wiĂŞc przeszli do nich raczej z wiedzÂą i umiejĂŞtnoÂściami :D

czapka2
Wysłany: 2013-02-03, 17:52   
0
UP DOWN

Owszem jednego podkupili (widocznie albo w PPg uznali Âże nie ejst wart tylu co zarabia w Novolu albo lubi facet nowe wyzwania) a o dwĂłch wiem, Âże raczej byli na wylocie w PPG.

To byÂło jakieÂś 2-3 lata temu i jest to za krĂłtki czas aby wystrzeliĂŚ w gĂłrĂŞ zwÂłaszcza, Âże technicy robiÂą pokazy a nie sÂą odpowiedzialni za rozwĂłj systemu mieszalniczego.

ÂŁatwo tez sobie odpowiedzieĂŚ na pytanie ktĂłra firma jest bogatsza i na wiĂŞcej moÂże sobie pozwoliĂŚ pod kaÂżdym wzglĂŞdem koncern miĂŞdzynarodowy czy Polski rynkowy potentat.

Siekiera
Wysłany: 2013-02-03, 17:56   
0
UP DOWN

czapka2 napisał/a:
Uwierz mi ale tam jest duÂżo wiĂŞksza kasa i markowy serwis zuÂżywa wiĂŞcej pigmentĂłw niÂż dobrze presperujÂąca mieszalnia.

Ile jest takich serwisĂłw w Polsce? Skoro pracujesz u dystrybutora to moÂżesz powiedzieĂŚ ile takich serwisĂłw obsÂługujecie. Podaj teÂż rzÂąd wielkoÂści obrotĂłw jakie one robia na materiaÂłach lakierniczych bo z tego co ja wiem to 50-70% ASO nie wyrabia obecnie 10 tys pln na caÂłym asortymencie miesiĂŞcznie a te co robiÂą po 20-40 tys to z reguÂły nie pÂłacÂą.

Dobry sklep majÂący dwĂłch kolorystĂłw musi zrobiĂŚ kilka razy wiĂŞcej obrotu Âżeby siĂŞ utrzymaĂŚ wiĂŞc ta twoja teoria jest ihmo mocno naciÂągana.

berag1 
Wysłany: 2013-02-03, 18:00   
0
UP DOWN

Przychodzi mi na myÂśl tylko jeden dystrybutor, ktĂłry ma PPG i Spectrala i tak sobie pozwala, piszÂąc o pracownikach swojego partnera handlowego. Ciekaw jestem reakcji tych ludzi, o ktĂłrych tutaj Kolego piszesz, ale z tego co wiem to raczej nie przejmujÂą siĂŞ takimi opiniami. JeÂżeli chcesz byĂŚ taki uczciwy to siĂŞ przedstaw i napisz jakiego dystrybutora reprezentujesz. ;)

czapka2
Wysłany: 2013-02-03, 18:02   
0
UP DOWN

Najwieksze moje serwisy ASO robiÂą na samych lakierach (bez dodatkĂłw) ok 10-20tys a mam ich kilkanaÂście.

W dzisiejszych czasach maÂło ktĂłry sklep robi takie obroty no moÂże z dodatkami ktĂłre jak wiadomo kaÂżdy kupuje gdzie popadnie taniej......

Serwisy nie maj¹ takich cen jak sklepy do dalszej odsprzeda¿y wiêc zdecydowanie bardziej op³aca mi siê wspó³pracowaÌ z seriwsami ASO.
Tam teÂż stawki wahajÂą siĂŞ od 500 do 1000 netto wiĂŞc na zuzywanym materiale tak nie oszczĂŞdzajÂą........

Co do pÂłatnoÂści to nie mam z tym kÂłopotu jak z niektĂłrymi duÂżymi serwisami nprywatnymi gdzie przy opieszaÂłoÂści w wypÂłatach przez Ubezpieczalnie czĂŞsto sÂą one przytkane.

[ Dodano: 2013-02-03, 18:11 ]
Panu - Pani berag1 vide Sherlock Holmes nie zamierzam odpowiadaĂŚ - brak mi chĂŞci.

To co piszĂŞ jest mojÂą sprawÂą i moimi przemyÂśleniami oraz opiniÂą zebranÂą przez lata czy to na podstawie wÂłasnych doÂświadczeĂą czy opinii innych (ja w przeciwieĂąstwie do niektĂłrych umiem sÂłuchaĂŚ nawet jak majÂą przeciwne zdanie).

Nie zamierzam nikomu sÂłodziĂŚ jak na to nie zasÂługuje a Âże niektĂłrzy majÂą opiniĂŞ takÂą jak miejsce poÂłoÂżenia pracy to ich sprawa lub teÂż obowiÂązek....

Rozmawiam merytorycznie i na tym poprzestanĂŞ.

Wszelkie zaczepki bĂŞdĂŞ od teraz ignorowaÂł jeÂśli nie dotyczÂą sedna problemu

Siekiera
Wysłany: 2013-02-03, 18:15   
0
UP DOWN

czapka2 napisał/a:
Najwieksze moje serwisy ASO robiÂą na samych lakierach (bez dodatkĂłw) ok 10-20tys a mam ich kilkanaÂście.

W dzisiejszych czasach maÂło ktĂłry sklep robi takie obroty no moÂże z dodatkami ktĂłre jak wiadomo kaÂżdy kupuje gdzie popadnie taniej......

Przy takich obrotach juÂż dawno pozamykaÂłbym swoje sklepy :shock:
Mam wraÂżenie Âże byÂłeÂś nie na jednym szkoleniu koncernowym bo tam wbijaja do gÂłowy takie wyliczenia. Sklep z dwoma pracownikami-kolorystami Âżeby zarobiĂŚ na nich, na koszty i na wÂłaÂściciela musi zrobiĂŚ minimum 70 tys pln Âżeby wogĂłle funkcjonowaĂŚ a jak siĂŞ myÂśli rozwojowo to min. 85 tys. Owszem jest to na caÂłym asortymencie czyli chemia, papiery, narzĂŞdzia, kosmetyki i inne. Jak do tego dorzucisz "nieudane inwestycje zeszytowe" to... sam widzisz ile to trzeba tego upchaĂŚ w rynku.

czapka2
Wysłany: 2013-02-03, 18:35   
0
UP DOWN

Czytaj siekiera ze zrozumieniem - mianowicie sÂą to kwoty samych pigmentĂłw i dodatkĂłw firmy jakiej biorÂą pigmenty czy to PPG czy MM.

MajÂąc na nich czĂŞsto duÂżo wiecej marÂży rzĂŞdu 30% i tych punktĂłw kilkanaÂście zyczyÂłbym kaÂżdemy takiego interesu.

Nie wspominajÂąc o dodatkach (papiery, szpachle itd) ktĂłre takie lojalne serwisy obsÂługiwane kupujÂą.

W sklepie nie ma lojalnoÂści a liczy siĂŞ przelicznik na czym najwiecej zarabiamy to kupujemy nie waÂżne od kogo.....

Jak kupujesz z dodatkami na 80tys miesiêcznie to olbrzymi szacun bo ja znam takie sklepy ale nale¿¹ one do nielicznych.
Przelicznik jaki zawsze u mnie obowiÂązywaÂł jeszcze za czasĂłw handlowca to 3:1 czyli przykÂładowo pigmentĂłw za 10tys dodatkow za 30tys.

Co do szkoleù to muszê Ciê zmartwiÌ ale omijam je szerokim ³ukiem bo sam potrafiê liczyÌ oraz mam doœwiadczenie bo zaczyna³êm od pracy fizycznej na mieszalni a tak¿e handlowej gdzie matematyka jest bardzo przydatna.

Siekiera
Wysłany: 2013-02-03, 19:14   
0
UP DOWN

czapka2 napisał/a:
W sklepie nie ma lojalnoÂści a liczy siĂŞ przelicznik na czym najwiecej zarabiamy to kupujemy nie waÂżne od kogo.....

W sklepach nie ma lojalnoÂści wobec takich dystrybutorĂłw ktĂłrzy sprzedajÂą do sklepĂłw i do lakierni w tych samych lub podobnych cenach.

[ Dodano: 2013-02-03, 19:19 ]
czapka2 napisał/a:
...
Tam teÂż stawki wahajÂą siĂŞ od 500 do 1000 netto wiĂŞc na zuzywanym materiale tak nie oszczĂŞdzajÂą........

No chyba, Âże tak. Przy takich obrotach ASO i takich stawkach musisz byĂŚ z bogatego regionu Polski. Stawiam na WielkopolskĂŞ ;P

czapka2
Wysłany: 2013-02-03, 19:33   
0
UP DOWN

Trzeba byc niemÂądrym albo strzelaĂŚ sobie w kolano aby proponowaĂŚ jednakowe ceny sklepom i warsztatom jak to robi APP i ktĂłra jest przez to na rĂłwni pochyÂłej (choĂŚ gdzieÂś czytaÂłem tutaj na forum zachwalanie tego koncernu i Âże majÂą zwyÂżki - ciekawe gdzie bo chyba nie w sprzedaÂży)

Co do rejonu to uprzedzĂŞ Âże dziaÂłam na kilku wojewĂłdztwach. PisaÂłem juÂż Âże nie jestem handlowcem i nie jeÂżdzĂŞ po warsztatach.

Z tymi stawkami to serwisy tyle sobie potrafiÂą wywalczyĂŚ i moÂżesz byĂŚ zdziwiony ale np znam serwisy co maja stawki ponad 1tys (ja ich nie obsÂługujĂŞ a majÂą NAC)
Kwoty 500-700 to minimum lub na porzÂądku dziennym.

lukas
Wysłany: 2013-02-03, 20:32   
0
UP DOWN

czapka2 napisał/a:

czapka2 napisał/a:
Co do kwoty 2 euro to tak cena za pigment (oczywiÂście nie xcyralic bo to robi jedna fabryka w japonii) waha siĂŞ w granicach 2-4 Euro !!!!

Kolego, lepiej ÂżebyÂś nie pisaÂł o takich nieprecyzyjnych informacjach bo to tylko niepotrzebnie moÂże rodziĂŚ plotki.

Wystarczy Âże zapytam:

- Czy mĂłwisz o pigmencie w proszku czy juÂż o paÂście?
- JeÂżeli o paÂście to o jakiej koncentracji?
- Czy pigment ten jest "koncentratem" czy juÂż monobazÂą?
- Czy to pigment solidowy czy z efektem?
- Czy cena jest za kg czy za litr czy moÂże za galon?

Jak chcesz podawaÌ odpowiedzialnie informacje to precyzuj je bardziej bo inaczej mo¿na ³atwo podwa¿yÌ twoj¹ wiarygodnoœÌ.

czapka2
Wysłany: 2013-02-03, 20:38   
0
UP DOWN

Nie za duÂżo kolega by chciaÂł wiedzieĂŚ?

Wiem, ¿e za pigment do sprzeda¿y z dobrze poinformowanych ¿róde³ nie wnikam w takie szczegó³y wiêc nie odpowiem.
Nie ja robi³êm te wyliczenia a opar³em siê na opinii fachowca od jednego z producentów.

lukas
Wysłany: 2013-02-03, 20:57   
0
UP DOWN

Pytaj¹c chcia³em tylko zwróciÌ uwagê na g³êbokoœÌ zaganienia ;)

Siekiera
Wysłany: 2013-02-05, 08:47   
0
UP DOWN

dystrybutor napisał/a:

Kolego dystrybutor, widzĂŞ Âże od niedawna jesteÂś na forum i zaciekawiÂł mnie twĂłj avatar aaaa w profilu znalazÂłem twojÂą stronkĂŞ

http://www.zamowumnie.pl/

MaÂłe pytanie. Co tak tanio sprzedajesz tego 3M-a. Z kasÂą nie masz co robiĂŚ? :shock:

Dementor
Wysłany: 2013-02-05, 20:20   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
MaÂłe pytanie. Co tak tanio sprzedajesz tego 3M-a. Z kasÂą nie masz co robiĂŚ? :shock:

JesteÂśmy w UE. Tu kaÂżdy robi co chce ze swojÂą kasÂą. Jedni gromadzÂą, inni rozdajÂą ;)

rogal-master1
Wysłany: 2013-02-05, 20:21   
0
UP DOWN

To jakby ktoœ rozdawa³ to ja chêtniê przyjmê ka¿d¹ iloœÌ :D

Dementor
Wysłany: 2013-02-05, 20:27   
0
UP DOWN

To nie do mnie, bo ja jak na razie gromadzĂŞ ;P

rogal-master1
Wysłany: 2013-02-05, 20:31   
0
UP DOWN

Hehe to tak jak i ja :D ale jakiÂś inwestor moÂże siĂŞ trafi ^^ :rotfl:

Siekiera
Wysłany: 2013-02-05, 22:00   
0
UP DOWN

Dementor napisał/a:
JesteÂśmy w UE. Tu kaÂżdy robi co chce ze swojÂą kasÂą. Jedni gromadzÂą, inni rozdajÂą ;)

Ja rozumiem, ¿e jesteœmy w UE ale bez przesady. Kolejny powód ¿eby znaleŸÌ sobie jak¹œ niszê bo jak tak dajej pójdzie to z handlem mat. lakierniczymi stanie siê to co z cen¹ za robociznê.

Ale w sumie ja i tak 3M nie handluje, tylko kilka pozycji to co mi tam, niech 3M sie martwi ^^

PS. @Dementor, Âładny avatarek sobie zafundowaÂłeÂś :spoko:

dystrybutor 
Wysłany: 2013-02-05, 22:25   
0
UP DOWN

Siekiera napisał/a:
dystrybutor napisał/a:

Kolego dystrybutor, widzĂŞ Âże od niedawna jesteÂś na forum i zaciekawiÂł mnie twĂłj avatar aaaa w profilu znalazÂłem twojÂą stronkĂŞ

http://www.zamowumnie.pl/

A dziĂŞkujĂŞ za zainteresowanie mojÂą stronÂą.
Ceny, ktĂłre proponujĂŞ w sklepie internetowym dostosowujĂŞ do potrzeb rynku ;)

Niestety rĂłwnieÂż 3M od 25 lutego wprowadza nowy cennik. Szykuje siĂŞ podwyÂżka o ok 5-6% na wybrane produkty.
WprowadzajÂą rĂłwnieÂż kilka nowoÂści o ktĂłrych informujĂŞ na moim blogu i Facebook'u

Pozdrawiam i jednoczeÂśnie zapraszam na zakupy :)

Siekiera
Wysłany: 2013-02-05, 22:34   
0
UP DOWN

dystrybutor napisał/a:
Ceny, ktĂłre proponujĂŞ w sklepie internetowym dostosowujĂŞ do potrzeb rynku ;)

Aaaa, rozumiem. To taka Twoja odpowiedÂź na ten kryzys o ktĂłrym tu piszemy ;)
WidzĂŞ, Âże RzeszĂłw mocno w lakiernictwie stoi. WczeÂśniej Polykar zrobiÂł zadymĂŞ a teraz Ty idziesz w jego Âślady :cool:

LAKIEROWANKO Strona Główna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Systemy mieszalnikowe

Odpowiedz do tematu