Autor |
Wiadomo¶æ |
|
hudy
|
Wys³any: 2013-02-06, 21:08 polerowanie - czym najlepiej to zrobiæ
|
0
|
|
|
|
Witam.Panowie chcia³bym trochê od¶wie¿yæ lakier na moim samochodzie.Nie jest w najgorszej kondycji ale trochê blasku mu siê przyda.W tamtym roku przelecia³em lakier Meguiar's Ultimate Compound.Robi³em to jednak rêczni ale mimo to efekt by³ naprawdê dobry.Chcia³bym teraz zrobiæ to maszynowo.I teraz moje pytanie.Czy przed Meguiar's Ultimate Compound zastosowaæ co¶ lekko ¶ciernego np Farecla G3 czy wystarczy sam Meguiar's?? Jakiej najlepiej u¿yæ g±bki twardej.¶redniej czy miêkkiej?? |
|
|
|
|
slawciu
|
Wys³any: 2013-02-06, 21:13
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 259 Sk±d: Kielce
|
jak masz dostep do megsa to dobierz sobie odpowiednia paste
jesli lakier bardzo zjechany zacznij od meguairs 500 pozniej 2000 wykoncz 4000
g±bka musi byc odpowiednia dla wybranej pasty |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-02-06, 21:15
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
ten meguiars to chyba lekko scierna pasta nab³yszczajaca
Ja bym proponowa³
G3 Bia³y pad........G3 pomaranczowy pad --------> G10 czarny pad i bedzie jak fabryka
Inna technologia o ktorej pewnie czyta³es a moze i nie to
Bia³y pad i G3 i tyle
Tak wiec zrob jak wolisz
Nizej masz zamiesczon± bejce jaka polerowa³em tym sposobem
DSC_0056.JPG
|
|
Plik ¶ci±gniêto 184 raz(y) 798.05 KB |
|
|
|
|
|
slawciu
|
Wys³any: 2013-02-06, 21:30
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 259 Sk±d: Kielce
|
z G3 sobie niewprawny operator polerki nie poradzi i tylko materialy zmarnuje |
|
|
|
|
piwo76
|
Wys³any: 2013-02-06, 21:36
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 176
|
super efekt.Wygl±da ta buma jak salonówka.
a ja na 3m zielony kore+g±bka , ¿ó³ty korek i g±bka i na koñcu niebiaski korek + g±bka.
Mo¿na te¿ zielony korek i pomarañczowa g±bka a ¿ó³ty korek i niebieski korek czarn± g±bk± |
|
|
|
|
hudy
|
Wys³any: 2013-02-06, 21:38
|
0
|
|
|
|
Lakier nie jest w z³ym stanie dlatego nie chcia³ bym bardzo ingerowaæ w niego.Wola³ bym jak±¶ lekk± polerkê mu zafundowaæ.W sumie to nie ma rys ani odbarwieñ tylko lekkie okr±g³e rysy widoczne pod s³oñce.Czyli mo¿e lepszym rozwi±zaniem w moim przypadku bêdzie Ultimate Compound na pomarañczowym padzie i pó¼niej wykoñczenie jakim¶ woskiem.A czy wosk np: formula 1 carnauba lub inny,nak³adaæ rêcznie czy mo¿e u¿yæ do tego polerki i czarnego pada?? |
|
|
|
|
piwo76
|
Wys³any: 2013-02-06, 22:09
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 176
|
wosk to recznie nak³adaæ.Maszynowo mozna ¶cian±c jak dobrze wyschnie czarnym padem lub futrem |
|
|
|
|
maciej214
|
Wys³any: 2013-02-06, 22:42
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 95 Sk±d: KNS
|
hudy napisa³/a: | .A czy wosk np: formula 1 carnauba lub inny,nak³adaæ rêcznie czy mo¿e u¿yæ do tego polerki i czarnego pada?? |
Pomimo tego, ¿e ten "wosk" ci NIC nie da, to siê go nak³ada rêcznie. W razie problemów z jego wypolerowaniem mo¿esz sobie pomóc polerk± z jak najmiêksz± g±bk± na niskich obrotach. Na twoim miejscu jak u¿ywa³e¶ UC Megsa, który jest mo¿na powiedzieæ górn± pó³k± je¶li chodzi o kosmetyki samochodowe, to móg³by¶ te¿ zainwestowaæ w lepszy wosk, zamiast od razu siêgaj±c po g....no wart± marketówkê.
piwo76 napisa³/a: | jak dobrze wyschnie czarnym padem lub futrem |
Futro jest bardziej ¶cierne ni¿ twarda g±bka polerska.
Ogólnie polecam te¿ pasty polerskie Menzerna - w twoim wypadku potrzebna by ci by³a pasta np. IP2000 wraz z SF4000. Te pasty mo¿esz kupiæ w 250 ml opakowaniach, które starczaj± na do¶æ d³ugo. Powiniene¶ do nich u¿ywaæ g±bki ¶redniej twardo¶ci je¶li chodzi o IP2000, a na koniec g±bki miêkkiej, zazwyczaj czarnej lub ¿ó³tej z past± SF4000. |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-02-06, 23:38
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
Ja mam wosk carnauba to powiem CI ze jak sobie wysech³ to mysla³em ze sie zap³acze No tak ciezko sie to rozciera i poleruje recznie ze szok
A s³awciu w kwestii ze sobie nie poradzi to bym by³ innego zdania
A tez to z³oto nie jest wiec jak troche wiecej zuzyje to chyba nie bedzie to jakis szok.
G3 250 ml ok 16 pln
G10 60 pln
Bia³y poma czarny pad 3x 12 = 112 PLN
Jak dobrze wykonasz to ROK i lak bedzie nadal sie pieknie b³yszcza³ a krople nadal beda sie zbierac jak po na³ozeniu wosku a taki zestaw starczy CI lekko na 4 auta |
|
|
|
|
hudy
|
Wys³any: 2013-02-07, 17:37
|
0
|
|
|
|
maciej214 a jaki¶ wosk mo¿esz poleciæ najlepiej dobry ale kasowo mo¿liwy do strawienia?? |
|
|
|
|
maciej214
|
Wys³any: 2013-02-07, 19:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 95 Sk±d: KNS
|
Ogólnie z wosków polecam Ci firmê Meguiar's, Collinite, Chemical Guys... Ja np czêsto u¿ywam Collinite no 476, wytrzymuje 2-3 miesi±ce. Na temat kosmetyków samochodowych mo¿esz poczytaæ te¿ na takim forum... (sprawd¼ pw) |
|
|
|