Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
pisiuu
Wys³any: 2013-02-03, 10:54   lakiery nobiles
0
UP DOWN

Witam. Jestem nowy na forum i potrzebuje pomocy. Mianowicie bezskutecznie poszukujê lakieru nobilesu z koñcówki lat 80-tych (1989r.) o oznaczeniach "M-1056 "A"-grafitowy".Ka¿dy zna przecie¿ firmê Nobiles, która dosta³a akredytacjê m.in.Fiata do malowania tych samochodów w kraju jak i za granic± co kiedy¶ co¶ znaczy³o dla PRL-owskiej firmy.Niestety ka¿da firma dawniej korzysta³a czêsto z w³asnych oznaczeñ barw a nie z ogólno¶wiatowej choæby RAL w skutek czego jedynie mieszalnie lakierów mog± go dobraæ, ale po pierwsze trzeba mieæ z czego-jaka¶ czê¶æ karoserii, a po drugie trzeba dobrego kolorysty by go dobra³ a i tak bêdzie zbli¿ony odcieniem a nie idealny.S±dzi³em, ¿e maj±c oryginalne oznaczenie spokojnie taki lakier nabêdê lub choæby producent sam Nobiles udzieli mi informacji.Jakie¿ by³o moje zdziwienie gdy okaza³o siê, ¿e Nobiles u¿ywa od paru lat zupe³nie innych oznaczeñ,a zapytanie które do firmy na e-mail wys³a³em pozosta³o bez odpowiedzi-o dziwo dzieñ po wys³aniu przeze mnie maila strona na której Nobiles prezentowa³ swe produkty zosta³a usuniêta:) Widocznie ja ju¿ takie szczê¶cie mam i same k³ody pod nogi.Dlatego mo¿e kto¶ mi pomo¿e i udzieli informacji co dalej robiæ-czy jest jaki¶ odpowiednik tego oznaczenia w palecie RAL??Czy szukaæ by³ych pracowników Nobilesa,starych sklepów co maj± jeszcze stare z PRL wzorniki,ruszyæ do W³oc³awka Nobiles czyli starej Kujawskiej Fabryki Farb i Lakierów, która jest teraz w likwidacji??????Nie szukam koloru podobnego tylko ten konkretny i nie zadowalaj± mnie mieszalnie-to bêdzie ostateczno¶æ.Tak jak mówi³em-ju¿ tak w ¿yciu mam, ¿e same przeszkody,ale jak siê uprê to czasem znajdujê siê rozwi±zanie,ale teraz jestem za³amany!!POMOCY!!!! p.s.ten samochód o góry strony ma podobny kolor!!!!

pawel1108 
Wys³any: 2013-02-03, 12:16   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
Nazywa³ siê ten kolor równie¿ ALUMINIO ew. GRIGIO CHIARO W DuPont kody-
135 , 189 , 620

pawel1108 
Wys³any: 2013-02-03, 12:22   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Wroc³aw
.W programie R-M kod koloru 620 ALLUMINIO MET. rocznik 1973-2000
wystêpuje piêæ odcieni tego koloru podstawa to MA156.50
Ogólnie to chodzi o kolor nr.620 szed³ na Polonezach i Cinquecento oraz innych do 1996r

pisiuu
Wys³any: 2013-02-03, 15:07   
0
UP DOWN

Powinienem od razu na pocz±tku zaznaczyæ, ¿e chodzi mi o lakier do ci±gnika-nie wiem czy malowano tak samochody choæ rzeczywi¶cie pamiêtam z dzieciñstwa, ¿e by³y Polonezy chyba tak malowane ale chyba w du¿o ja¶niejszym kolorze. Zeby dok³adniej pokazaæ o jaki mi konkretnie lakier chodzi podam link do strony na której kto¶ sprzedaje taki ci±gnik: http://http://otomoto.pl/ursus-c-330m-A265065.html A tu chyba najlepiej wykonane zdjêcie ukazuj±ce ten lakier, który jest jak ciemny grafit niby rysik od o³ówka przechodz±cy lekko w ciemny br±z-widaæ to dok³adnie w miejscu po³±czenia skrzyni biegów z kolumn± uk³adu kierowniczego-w miejscu gdzie do skrzyni wchodzi linka obrotomierza: http://img01-otomoto.sogastatic.pl/A265065_4.jpg Nie wiem czy komu¶ w ogóle uda siê zidentyfikowaæ ten kolor bo wiele osób uwa¿a³o, ¿e nigdy tak± barw± nie malowano Ursusy,a Ja od 21 lat szukam tego mitycznego lakieru bezskutecznie!!!!

pisiuu
Wys³any: 2013-02-03, 15:11   
0
UP DOWN

Przepraszam za pierwszy link; powinien byæ: [URL]http//otomoto.pl/ursus-c-330m-A265065.html[/URL]

pisiuu
Wys³any: 2013-02-03, 15:16   
0
UP DOWN

I zapewniam to nie jest ¿aden tam czarny lakier choæ w ciemno¶ciach tak wygl±da-wielu ludzi tak mówi-to bardzo rzadki wariant malowania. Z tego co mi wiadomo to farba ftalowo karbamidowa.

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-02-03, 16:14   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
pisiuu napisa³/a:
Z tego co mi wiadomo to farba ftalowo karbamidowa.

To tzw. syntetyk który nadal mo¿esz kupiæ w sklepach z lakierami do metalu...
Nadal go produkuje Nobiles i Polifarb Cieszyn.... :tak:
Jeszcze z 10 lat temu malowa³o siê tym autka typu Polonez Fiat 125p i 126p.... ;) Oraz ¯uki Nysy itp. sprzêcik... ^^

pisiuu
Wys³any: 2013-02-07, 15:50   
0
UP DOWN

A czy maj±c jaki¶ wzornik na blaszce lub jak±¶ czê¶æ na której jest oryginalny lakier mo¿na go zeskanowaæ w zwyk³ym skanerze urz±dzenia wielofunkcyjnego od kompa???Czy ¶wiat³o skanera nie uszkodzi struktury czy nie przebarwi lakieru?? Mo¿na ¶miaæ siê z tego pytania,ale mo¿e inni tez maj± takie w±tpliwo¶ci. S³ysza³em, ¿e dobieranie lakierów polega na pracy kolorysty, który na oko dopasowuje kolor a potem komputerowy program podpowiada jakie proporcje jakich farb stosowaæ by wyszed³ ten ze wzoru.Kiedys kolega opowiada³, ¿e nie ktorzy dos³ownie wk³adaj± wzornik do skanera i na tej podstawie mieszaja lakiery-czy to prawda???Chodzi mi o sam± technikê co siê robi jak sie dobiera lakier, bo obawiam siê, ¿e jak dostarczê czê¶æ z oryginalnym lakierem to mi ten lakier zniszcz± na wzorze np.po przez zastosowanie jaki¶ chemikaliów np.pasty do polerowania lakieru i potem wzornik mi wyp³owieje, farba odpadnie, rozpu¶ci siê itp.

zdenek_zdenek
Wys³any: 2013-02-08, 07:18   
0
UP DOWN

pisiuu napisa³/a:
A czy maj±c jaki¶ wzornik na blaszce lub jak±¶ czê¶æ na której jest oryginalny lakier mo¿na go zeskanowaæ w zwyk³ym skanerze urz±dzenia wielofunkcyjnego od kompa???Czy ¶wiat³o skanera nie uszkodzi struktury czy nie przebarwi lakieru?? Mo¿na ¶miaæ siê z tego pytania,ale mo¿e inni tez maj± takie w±tpliwo¶ci. S³ysza³em, ¿e dobieranie lakierów polega na pracy kolorysty, który na oko dopasowuje kolor a potem komputerowy program podpowiada jakie proporcje jakich farb stosowaæ by wyszed³ ten ze wzoru.Kiedys kolega opowiada³, ¿e nie ktorzy dos³ownie wk³adaj± wzornik do skanera i na tej podstawie mieszaja lakiery-czy to prawda???Chodzi mi o sam± technikê co siê robi jak sie dobiera lakier, bo obawiam siê, ¿e jak dostarczê czê¶æ z oryginalnym lakierem to mi ten lakier zniszcz± na wzorze np.po przez zastosowanie jaki¶ chemikaliów np.pasty do polerowania lakieru i potem wzornik mi wyp³owieje, farba odpadnie, rozpu¶ci siê itp.

A pamiêtasz co jakie¶ 2 tyg. temu powiedzia³ ci Krystian w mieszalni!!!!!!!!!!!!!!!!!

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: