Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
Lubo
Wys³any: 2013-02-16, 13:38   Klar na zniszczony i spatynowany lakier
0
UP DOWN

Witam. Jestem tu nowy na forum. Mam bardzo nurtuj±ce mnie pytanie. Otó¿ mo¿e poka¿e Wam zdjêcia przedstawiaj±ce to, o co mi chodzi i co mnie nurtuje ;)

Auta przedstawione maj± czêsto lakier pe³en skaz, patyna, przetarcia do podk³adu, a czêsto nawet mocno rdzawe naloty. S± to garby wyci±gane z krzków po 20 stu latach. Mimo wszystko lakier na nich jest l¶ni±cy, a nie s±dze aby to by³ jedynie poler, gdy¿ l¶ni±ce s± nawet przetarcia do podk³adu. Nie mog³em siê nigdzie doczytaæ jaka jest technika wykonywania tego. Nie s± to imitacje robione aerografem, a faktycznie zdewastowany i zniszczony up³ywem czasu czêsto oryginalny lakier... To jest klar? Wosk? Jak klar, to jak k³a¶æ?
Dodam, ¿e jestem laikiem w lakiernictwie ;)

tutaj jedno z powy¿szych aut "przed"

three2.jpg
i kolejny "po" ... jako za³±cznik z kompa, wiêc na koñcu.
Plik ¶ci±gniêto 697 raz(y) 132.12 KB

Homer S. 
Wys³any: 2013-02-16, 14:47   
0
UP DOWN

Pomóg³: 19 razy
Przy takich pracach obowi±zuj± podstawy takie jak ...... :roll: dowolno¶æ i inwencja twórcza .
Powinno siê to rozpatrywaæ w kategorii ,, co autor mia³ na my¶li ,, :tak:
Mo¿na podej¶æ do tego na dwa sposoby
Przeprowadziæ odnowê lakieru i elementów nadwozia w niezbêdnym zakresie i pokryæ lakierem lub wyremontowaæ nadwozie i postarzyæ .

gugun 
Wys³any: 2013-02-16, 19:56   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
taki rodzaj tuningu ;) styl na szczura ;)

Lubo
Wys³any: 2013-02-17, 17:55   
0
UP DOWN

nie macie wiêciej opcji??? Proszê o pomoc

Homer S. 
Wys³any: 2013-02-17, 18:01   
0
UP DOWN

Wrzuæ foto swojego to ³atwiej bêdzie co¶ podpowiedzieæ :)

YAMAHER
Wys³any: 2013-02-17, 18:10   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
^^ ^^ Hommer ale po co zdjêcie ^^ przeciez my wrozkami jestesmy :D

pare lekcji od wrózbiity macieja i bedziemy wszystko wiedzieli ^^

Lubo
Wys³any: 2013-02-17, 23:01   
0
UP DOWN

wró¿ki wró¿kami...chodzi³o mi o to, w jaki sposób osi±gn±æ taki, a nie inny efekt.

mój jest w lepszym stanie, lakier jest stary i zmatowia³y, ale poler mu pomo¿e... chocia¿ nie ukrywam, ¿e swojego chcia³em sztucznie postarzyæ (poprzecieraæ do podk³adu, nie do blachy.. lubie rat look, ale nie lubie rdzy go³ej na aucie). i wtedy mu daæ po³ysk..

tutaj foty...mam tylko takiej dupnej jako¶ci. na jednej widaæ ty³ przed polerk± a na innej po takiej wstêpnej. i na drzwiach mam dziure po szpachli, ktora odpad³a...takie buble id± akurat do roboty, wiec drzwi napewno bêd± robione, i potem id± w podk³ad...co dalej, jaki kolor i czy klar, to nie wiem, wole sie poradziæ.

P270212_22.43_[01].jpg
Plik ¶ci±gniêto 185 raz(y) 270.18 KB

201203201658.jpg
Plik ¶ci±gniêto 120 raz(y) 401.64 KB

201203201638.jpg
Plik ¶ci±gniêto 144 raz(y) 1.12 MB

2157096362_7.jpeg
Plik ¶ci±gniêto 204 raz(y) 99.99 KB

P270212_21.22.jpg
Plik ¶ci±gniêto 137 raz(y) 322.95 KB

YAMAHER
Wys³any: 2013-02-17, 23:06   
0
UP DOWN

to moze zlec jakiemus koledze co maluje aerografem to zrobi Ci te podk³±dy widoczne czy inne aspekty graficzne i wtedy lakier bedzie zabezpieczony a nie jakies

szlifowanie lakieru zeby by³o wydac podk³ad :sciana:

Jak widze czasem golfa 3 z zardzewia³a mask± to taka beke mam ze szok :D

Ale jak tak lubisz to moge Ci wys³ac kwas :D i on za³atwi sprawe b szybko :) nozyk do foli zjadl w 10 min ;D

Stare auta powinny byc dopiesczone do ostatniej srubki :)

Jak ja bym zobaczy³ auto poprzecierane do podk³adu takie jak to to bym powiedzia³ ze kierowce bylo stac na remont silnika a na blache juz zabrak³o kasy i tak smiga :D

Ale o gustach sie nie rozmawia :)

Lubo
Wys³any: 2013-02-18, 00:12   
0
UP DOWN

Dobra. Pisze na forum o lakiernictwie, gdzie liczy³em na to, ¿e kto¶ kompetentny pomo¿e mi w dotarciu, do takiego, a nie innego efektu-w konstruktywny sposób, tymczasem widzê, ¿e gdy zaczyna siê ju¿ co¶, co wykracza, bo za zwyczajne standardy, i wymaga czego¶ wiêcej, to zaczyna siê ironia i durne gadki. Ka¿dy lubi co innego.... ja usilnych rostów z ca³± mask± z rdz± pod linijkê te¿ nie trawie. ale patyna na aucie i to w ciekawy sposób rozwi±zana i przedstawiona, mo¿e podkre¶liæ ³adnie charakter samochodu. tym bardziej starego, bo na nowym wygl±da³oby to idiotycznie. Pozatym, czy na którym¶ ze zdjêæ z pierwszego postu widaæ auto z mask± w rdzy rodem z golfa?

Je¶li chodzi o garbusa, to ten samochód jest na ca³ym ¶wiecie od wieelu lat robiony w bardzo wielu stylach, a sporo styli wykszta³ci³o siê w³a¶nie na tym samochodzie. Ja wole, gdy auto prezentuje siê tak, ¿e widaæ, ¿e ma 50 lat...byleby technicznie by³o sprawne, nie by³o dziurawe itd.

Przyk³ady, które wrzuci³em nie s± ewenementami i idiotycznymi wydumkami.

Poni¿ej np. Volkswagen Karmann Ghia. Auto uchodz±ce za niez³y rarytas. Jak widaæ styl ten równie¿ tutaj zago¶ci³ i nie jest Polsk± wydumk±.

Z robienie z Garbusa dobrego rata, to nie s± groszowe sprawy i kwestia osczêdno¶ci na lakierze. Odwalenie garbusa i wyci±gniêcie z niego czego¶ satysfakcjonuj±cego poch³ania takie ¶rodki, ¿e lakier nie jest przy tym czym¶, na czym trzebaby by³o oszczêdzaæ.

YAMAHER
Wys³any: 2013-02-18, 00:17   
0
UP DOWN

Lubo --> w PL to rzadko spotykane wiec moze looknij na YT albo jakies zagraniczne stornki wpisz w google moze CAR RAT STYLE i moze bedzie jak zorbic krok po kroku :)

Lubo
Wys³any: 2013-02-18, 00:26   
0
UP DOWN

na YouTube mo¿na znale¼æ co najwy¿ej pajaców, którzy ¶ci±gaj± lakier z ca³ej astry i oblewaj± j± solank±, bo tak jest cool i trendy. A te auta s± totalnie zrobione bez smaku i wyczucia... przegl±dam wiele zagranicznych for internetowych, traktuj±cych typowo o starych VW i generalnie ma³o kto siê z tym dzieli.. auto jest w patynie, b±d¼ w³a¶ciciel je w³a¶nie z g³ow± przeciera bardzo delitakatnie, ¿eby "wychodowaæ" co¶ przypominaj±cego to, co z tymi autami robi matka natura przez lata...

W stanach masa garbusów jest w tym stylu robiona, z tym ¿e z regu³y wszystkie s± zmatowia³e...ma³o które maj± taki po³ysk zrobiony jak na powy¿szych fotach :/

to przyk³ad garba równie¿ wytartego naturalnie, który zosta³wyci±gniêty z krzaków, odwalony blacharsko (progi, pod³oga ect.), zrobiony na tip top i z³o¿ony z t± bud± w takiej w³±¶nie patynie... ten jest matowy...a mi chodzi o po³ysk... bez rdzy nawet, bo rdzy nawet powierzchniowej nie lubie.

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2013-02-18, 00:43   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Co do twojego pytania z pierwszego postu. Wydaje mi siê ¿e to polerka + wosk.
Z jakiego rocznika jest twój niebieski Käfer :?: Poleci³ by¶ mi jakie¶ polskie form o tych samochodach.

Lubo
Wys³any: 2013-02-18, 00:55   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisa³/a:
Co do twojego pytania z pierwszego postu. Wydaje mi siê ¿e to polerka + wosk.
Z jakiego rocznika jest twój niebieski Käfer :?: Poleci³ by¶ mi jakie¶ polskie form o tych samochodach.

tak te¿ mi przeszed³ wosk przez my¶l, bo ciekawie te zmatowia³e elementy wyci±ga.

mój dziadek jest z 67 roku :>

a forum, to przede wszystkim garbiarnia. Dowiesz siê tam naprawde duuu¿o przydatnych rzeczy i znajdziesz sporo czê¶ci. S± jeszcze fora tematyczne np. cal-look traktuj±ce o podrasowanych garbach w californijskim stylu. A jak nie przeszkadza Ci angielski, to the-samba - to jest prawdziwa kopalnia wiedzy je¶li chodzi o stare volkswageny. Te¿ masz garba? :>

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2013-02-18, 00:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Nie mam Garbusa, ale ciekawi± mnie te samochody. U¿ytkownik youtube.com "vwdarrin" ma du¿o ciekawych filmików o np remontach silników tych samochodów itp. + filmiki o lakiernictwie.

Lubo
Wys³any: 2013-02-18, 01:01   
0
UP DOWN

fakt. Niesamowite auta... silniki te¿ maj± taki potencja³, ¿e ksi±¿ki o nich ludzie pisz±, skrzynie wytrzymuj± ogromne moce, a auto ma ¶wietny potencja³ do drag racingu... jak by¶ chcia³ cos o garbach wiedzieæ, szukasz takiego, to wal ¶mia³o. obczaje tego go¶cia na yt

gugun 
Wys³any: 2013-02-19, 10:53   
0
UP DOWN

Lubo napisa³/a:
Poni¿ej np. Volkswagen Karmann Ghia. Auto uchodz±ce za niez³y rarytas. Jak widaæ styl ten równie¿ tutaj zago¶ci³ i nie jest Polsk± wydumk±.

zaden problem,chcesz miec takiego garbusa? wiem jak to zrobic zeby bylo po staremu,blyszczaco a przy okazji dobrze zrobione...tylko jest 1 warunek hehe przywiez mi to ^^

Homer S. 
Wys³any: 2013-02-19, 14:43   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
Lubo napisa³/a:

zaden problem,chcesz miec takiego garbusa? wiem jak to zrobic zeby bylo po staremu,blyszczaco a przy okazji dobrze zrobione...tylko jest 1 warunek hehe przywiez mi to ^^

Te¿ spokojnie bym siê tego podj±³ ;)

gugun 
Wys³any: 2013-02-19, 15:15   
0
UP DOWN

Homer S. napisa³/a:
Te¿ spokojnie bym siê tego podj±³
wrecz smieszny problem co? ;) tylko :x: bo jeszcze kto podslucha i zrobi konkurencje i za 1,5k polakieruje ^^

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: