Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
arekkkkk
Wys³any: 2013-02-17, 09:04   Pistolet do 400z³ ; )
0
UP DOWN

Witam,
ju¿ od jakiego¶ miesi±ca trwa moja prywatna przygoda z lakiernictwem. Tak¿e postanowi³em zakupiæ jaki¶ "dobry" pistolet, cena do 400z³. Pistolet ten ma byæ do bazy, klaru no i akrylu; )
Proszê o jakie¶ dobre rady, konkretne wypowiedzi.

hamir 
Wys³any: 2013-02-17, 09:15   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Astana
arekkkkk napisa³/a:
zakupiæ jaki¶ "dobry" pistolet, cena do 400z³.

:nie:
1.troche kreatywno¶æi,takich tematów jest tu milion,wiec prosze u¿yæ opcji "szukaj"
2.a jak poczytasz i sie u¶wiadomisz,to wpadnij na forum i zapytaj kolegow co poleca w tej cenie.obawiam sie ze 400 to za ma³o jak na "dobry" i nowy.
3.a swoj posta powinne¶ rozpoczaæ od slów-koledzy mam taki a taki kompresor,takie a takie filtry i szukam pistoletu do 400 zeta bo niemam wiecej i niestaæ mnie na cos 'dobrego'
4.pamietaj ze lakierowanie to szereg czynników powiazanych ze soba i pistolet to niewszystko :!: :cool:

hamir 
Wys³any: 2013-02-17, 09:21   
0
UP DOWN

p.s ale nie przejmuj sie zaraz pojawia sie odpowiedzi typu;kup se sico,piko,hiko albo tico ^^

ksenonn 
Wys³any: 2013-02-17, 10:06   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
Sk±d: Czêstochowa
Fajny pistolet którego dobrze wspominam by³ Walcom Slim S i polecam na pocz±tek, ale jak kolega hamir powiedzia³ nie tylko pistolet siê liczy, bo wa¿ne jest w³a¶nie jaki masz kompresor, przewody polecam 10mm ¶rednica wewn. gówniane filterki manometry wywaliæ bo to tylko t³umi przep³yw powietrza, w ich miejsce daæ filtry na 1/2cala

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2013-02-17, 12:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
Nadal w¶ród tanich dobrych pistoletów najlepsza jest Air Gunsa AZ3 HTE2, oraz tak¿e trwa³y Star Evo-T (jest ju¿ dostêpna jego nowsza wersja V3) - http://www.youtube.com/watch?v=0xBoAuTQJOA

YAMAHER
Wys³any: 2013-02-17, 18:09   
+1
UP DOWN

Sw.Piotrek --> no i b ladnie wymalowa³ :)

Hamir nie rozczulaj sie tak nad jakosci± :) najwyzej troche wiecej lakieru po³knie a element bedzie nalezycie wymalwoany :)

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-02-17, 22:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
hamir napisa³/a:
nie przejmuj sie zaraz pojawia sie odpowiedzi typu;kup se sico,piko,hiko albo tico

To ja bêdê tym pierwszy który zaproponuje to.... tj Kup sobie kolego Srico za oko³o 100z³ i b±d¿ "szczê¶liwym posiadaczem" ;) Na forum polecaj± na tzw. "dobry pocz±tek" :D Srico Bronz RP dysz± 1.3 :tak:

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-02-17, 22:43   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek napisa³/a:
Nadal w¶ród tanich dobrych pistoletów najlepsza jest Air Gunsa AZ3 HTE2

A je¶li chcesz byæ tzw. "zarobkuj±cym amatorem" ;) to podobno ten pistolet jest idealny... :D

YAMAHER
Wys³any: 2013-02-17, 22:54   
0
UP DOWN

Robercik :D musze sie do Ciebie jakos na poczatku marca wybrac zeby pogodac i zebys mi pokaza³ roznice te znaczace :D w lakeirowaniu :)

Jak oczywiscie bedziesz mia³ ochote ;)

slawciu 
Wys³any: 2013-02-18, 00:09   
0
UP DOWN

Sk±d: Kielce
ja polecam professionala 1.4 hp :D katowany pare latek nie¼le siê trzyma. My¶la³em nad zmian± na lare evo ale podnie¶li ceny od koñca roku a to sprzet nie sprawdzony dla mnie choæ mia³em ochote zakupiæ i zaryzykowaæ a testów jego narazie brak:/

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-02-18, 00:17   
0
UP DOWN

arekkkkk napisa³/a:
Proszê o jakie¶ dobre rady

Skoro nie chce Ci siê czytaæ tematów o pistoletach to proszê.... moja rada ;)
To Srico Bronz RP z dysz± 1.3 ... podobno jest dobry ;) tak pisz± ci co go u¿ywali :tak:

albo mo¿e jak trochê wy¿ej "celujesz" to.....
Sw.Piotrek napisa³/a:
w¶ród tanich dobrych pistoletów najlepsza jest Air Gunsa AZ3 HTE2,
albo mo¿e .......
Sw.Piotrek napisa³/a:
tak¿e trwa³y Star Evo-T

albo mo¿e.....
slawciu napisa³/a:
ja polecam professionala 1.4 hp

Tak¿e "do wyboru do koloru" dla kolegi.... ;)

Baton 
Wys³any: 2013-02-18, 00:20   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Pszczyna
Ja te¿ jade na profesjonalu 1.4 HP i wed³ug mnie jest spoko (nie, nie trzyma³em w rêce saty czy iwaty). Chocia¿ mi duu¿o materia³u leci w eter na tym profesjonalu, to chyba kwestia praktyki i ustawienia ;/

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-02-18, 00:27   
0
UP DOWN

Baton napisa³/a:
Ja te¿ jade na profesjonalu 1.4 HP i wed³ug mnie jest spoko

A to kolejna opinia "zadowolonego" posiadacza tego pistoletu... ;)
Tak¿e "braæ kupowaæ ,na chiñskie pistoleciki pieni±¿ków nie ¿a³owaæ" ^^

Baton napisa³/a:
Chocia¿ mi duu¿o materia³u leci w eter na tym profesjonalu

To w tym wypadku polecam podnie¶æ ceny za "us³ugi" malarskie ;) tak aby "zrekompensowaæ" sobie "straty materia³u" ;)

YAMAHER
Wys³any: 2013-02-18, 00:27   
0
UP DOWN

ja tak samo PROFESIONAL 1,4 :) i puki co wystarcza :) latem moze saciorke przytule ale narazie tym lece :)

Baton ja pompuje pompke do 6 barów, regulacja wiatrów w gunie na full, miot³a szeroka, lakieru minimum i powiem CI ze nie jest zle :) Wczesniej tez mi duuzo sz³o lakeiru a ostatnio nie tak zle :)

A co do efektu to AREEEK mozesz zobaczyc moja galerie ( mazda 323F)

215 pln kosztuje ten gun na elakiery :) Tak wiec moim zdaniem bedziesz z niego zadowolony :)

YAMAHER
Wys³any: 2013-02-18, 00:31   
+1
UP DOWN

Robertlodz09 --> Czy ktos sie nasmiewa z inncyh rzeczy jakie posiadasz :) ?

niektorzy maja sate niektorzy sico sriko i uszanuj to.

Nie chce wchodzic w jakies zatargi czy cos ale na kazdym poscie tak sie wysmiewasz.

:spoko: pomaluje jakis czas bedzie chcia³ lepszy to kupi SATE :)

Baton 
Wys³any: 2013-02-18, 00:32   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Sk±d: Pszczyna
Dziêki robert za konstruktywn± krytykê. W takim razie kupuje satê i od jutra ju¿ nie ¶wiadczê "us³ug" malaraskich, a us³ugi lakiernicze, ehh.

Jestem typowym gara¿owcem i jak narazie nie mam w swoim dorobku pistoletu z najwy¿szej pó³ki, chocia¿ nie ukrywam ¿e z chêci± bym taki przytuli³, ale przy obecnych warunkach nie ma to wiêkszego sensu. Jak narazie muszê zadbaæ o lepsz± wentylacjê i wiêcej wiatru, a ju¿ najlepiej o now± dziuplê, to tyle.

slawciu 
Wys³any: 2013-02-18, 00:35   
0
UP DOWN

Sk±d: Kielce
jak nie masz praktyki i dobrej rêki to spier**lisz lakierowanie sat±, iwat± i sico.

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-02-18, 00:54   
0
UP DOWN

YAMAHER napisa³/a:
na kazdym poscie tak sie wysmiewasz.

Gdzie ja siê "na¶miewam" ..... tylko stwierdzam fakty :tak:
Skoro kto¶ pisze ¿e tym maluje czy lakieruje i go poleca to znaczy ¿e jest "zadowolony" ;) To proste :tak:
Baton napisa³/a:
Dziêki robert za konstruktywn± krytykê.

Czy ja Ciebie kolego krytykujê za to ¿e malujesz czy tam lakierujesz takim pistoletem ?
Jak to mówi± : "Twoje ma³py i Twój cyrk" ;) dla mnie mo¿na nawet i wa³kiem farbê nak³adaæ :tak:

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-02-18, 07:26   
0
UP DOWN

slawciu napisa³/a:
nie masz praktyki i dobrej rêki to spier**lisz lakierowanie sat±, iwat± i sico.

nawet pêdzlem czy wa³kiem..... podpisy siê narobi... ^^

hamir 
Wys³any: 2013-02-18, 10:46   
0
UP DOWN

my tu gadu gadu a gdzie nasz za³o¿yciel tematu :shock:
Odezwij sie i nam napisz co zadecydowa³e¶ :!: Bo wszyscy tu sie staraja a Ty nam sie zmy³e¶ ^^ arekkkkk, a kuku,gdzie jeste¶? :>

YAMAHER
Wys³any: 2013-02-18, 11:13   
0
UP DOWN

^^ bawi sie z nami w chowanego :D

PROJEKTER
Wys³any: 2013-02-18, 12:27   
-1
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
Robertlodz09 napisa³/a:
YAMAHER napisa³/a:
na kazdym poscie tak sie wysmiewasz.
Gdzie ja siê "na¶miewam"

No w³a¶nie ^^ Robcio ...na¶miewasz siê i przez to .... wkraczasz na mój teren bo do tej pory kopanie cwaniaków po du pie i polewanie z durnych pomys³ów zakupu taniego pistoletu do lakierowania samochodów to by³o moje zadanie ^^ ^^ ^^

Baton napisa³/a:
Dziêki robert za konstruktywn± krytykê.

No nie przesadzajmy ;) ... Te drobne uszczypliwo¶ci nie maj± nic wspólnego z krytyk±. Konstruktywna krytyka to mia³a by tu miejsce jakby¶cie wreszcie przejrzeli kiedy¶ na oczy i skapowali, ¿e nie ma ¿adnych pistoletów "na pocz±tek" lub "na próbê" lub "dla amatorów" ... S± tylko takie do lakierowania samochodów ( refinish ) i pistolety dla przemys³u ... oraz tanie gówniane do rozpylania farb ... Raczej nie wmawiajcie sobie ¿e te do refinishu i te tandetne ogólnego stosowania pozwalaj± osi±gn±æ ten sam efekt.

Lakiernictwo samochodowe to nie jest lanie na element dowolnej ilo¶ci lakieru, a potem darcie tego papierem i polerowanie. Lakiernictwo pojazdowe przy naprawie elementów uszkodzonych do standard fabrycznej pow³oki pod ka¿dym wzglêdem oceny. Zu¿ycie materia³u, czas schniêcia, ilo¶æ i grubo¶æ warstw ... zawsze zgodnie z przyjêtymi normami i wzornikiem. :tak:

Wiêkszo¶ci z was jest wszystko jedno ile zu¿yjecie do naprawy lakieru bo korzystacie z tanich badziewnych produktów, wisi wam ko³o nosa to ile czasu lakierujecie i w jakich warunkach, bo wasza praca jest warta 5 z³ za godzinê ... wiêc godzinê czy dwie to ¿adna kwota ... lakier z nosa wyd³ubie siê paluchem ... a z weków mamusi usunie przed ¶wiêtami zanim trafi± na stó³. Wszytko jest proste. Byle na mieszalni ukrêcili dobry kolor ^^

Kompletnie rozbrajaj±ce s± te wasze posty z pytaniami i dyskusje który z tanich pistoletów jest lepszy ? .... ¯aden siê nie nadaje. Specjalistów akurat guzik obchodzi czy ten co siê nadaje kosztuje 200 z³ 2 ty¶ czy 22 ty¶. Jak kto¶ z was chce se umalowaæ ci±gnik to niech nie zawraca du py na forum o lakiernictwie pojazdowym pytaniami jakiego ma do tego celu u¿yæ pistoletu ... najtaniej bêdzie jak skorzysta z .... po¿yczonego. :tak:

Po lekturze tego tematu mo¿na by sobie pomy¶leæ ¿e s± produkowane jakie¶ tanie pistolety do refinishu, a nawet ich wybór jest do¶æ spory .... :sciana: KIEDY WY ZM¡DRZEJCIE i przestaniecie pisaæ w kó³ko te wsiowe bzdury tylko dlatego, ¿e bida was ¶ciska za ty³ek, i nie macie szerokiego dostêpu do prawid³owych wzorców lakiernictwa.

Szkoda ¿e te fora s± anonimowe ^^ .

hamir 
Wys³any: 2013-02-18, 14:41   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Lakiernictwo samochodowe to nie jest lanie na element dowolnej ilo¶ci lakieru, a potem darcie tego papierem i polerowanie. Lakiernictwo pojazdowe przy naprawie elementów uszkodzonych do standard fabrycznej pow³oki pod ka¿dym wzglêdem oceny. Zu¿ycie materia³u, czas schniêcia, ilo¶æ i grubo¶æ warstw ... zawsze zgodnie z przyjêtymi normami i wzornikiem.

halo YAMAHER,to chyba do Ciebie! ;P

hamir 
Wys³any: 2013-02-18, 14:52   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
a nawet ich wybór jest do¶æ spory ....
dlatego najwy¿sza pora to posegregowaæ i z katalogowaæ! :idea: :cool:

PROJEKTER
Wys³any: 2013-02-18, 17:16   
-1
UP DOWN

hamir napisa³/a:
PROJEKTER napisa³/a:
a nawet ich wybór jest do¶æ spory ....
dlatego najwy¿sza pora to posegregowaæ i z katalogowaæ! :idea: :cool:

PROJEKTER napisa³/a:
... mo¿na by sobie pomy¶leæ ¿e s± produkowane jakie¶ tanie pistolety do refinishu

;) ... dlatego nie ma tu czego segregowaæ i katalogowaæ ... chyba ¿e chcecie zamieniaæ miejscami, SATA, IWATA, DeVilbiss, albo za³o¿yæ nowy temat o pistoletach do refinishu stanowi±cych margines u¿ytkowy tej dziedziny lakiernictwa. Tam pogadamy, pogadamy i uzgodnimy ¿e fajne, ale ¿e nie ma szybkiego dostêpu do czê¶ci, serwisu, informacji technicznych, szkoleñ i jak¿e istotnych ... opinii u¿ytkowników. No i ... pomimo tego ¿e takie pistolety s± gdzie¶ na ¶wiecie ... to i tak nikt ich nie kupi :tak: .

Tucznik19 
Wys³any: 2013-02-18, 22:27   
+1
UP DOWN

Sk±d: Ma³opolska
A ja sobie maluje pistoletem o nazwie "Leader 1.4 LVLP" i puki co jestem bardzo zadowolony, jak i mój kuzyn, który ma go ju¿ ³adne pare latek. Pistolet nie drogi, z tym ¿e zapotrzebowanie na powietrze jest do¶æ spore :)

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-02-18, 22:42   
0
UP DOWN

Tucznik19 napisa³/a:
ja sobie maluje pistoletem o nazwie "Leader 1.4 LVLP" i puki co jestem bardzo zadowolony,

A ja sobie maluje wa³kiem i te¿ jestem zadowolony i to bardzo.... ;) tak jak wielu posiadaczy wa³ków do malowania ^^

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2013-02-18, 22:44   
0
UP DOWN

Tucznik19, Pochwal siê zdjêciami elementów które polakierowa³e¶ tym pistoletem.

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-02-18, 23:03   
-1
UP DOWN

Sw.Piotrek napisa³/a:
Pochwal siê zdjêciami elementów które polakierowa³e¶ tym pistoletem.

Wystarczy jak zamie¶ci zdjêcia pomieszczenia w którym maluje..... tam z ca³± pewno¶ci± wszystko wymalowa³ tym pistoletem ;)

YAMAHER
Wys³any: 2013-02-18, 23:04   
+1
UP DOWN

Hamir --> no po czesci moze o darciu to tak ale to ze lubie zo³te a nie czerwone to co innego . Zamiesci³em tez fotki morki BEZ DARCIA wiec na mnie nie ma co sie skupiac :) Jak dla mnie morka jest po ch*uju i nie bede sie nad ni± zachwyca³. Jak zobaczycie duze luxusowe auto to ktore ³adniejsze to ze zje** fabryczna mork± czy zrobione jak dawniej na lusterko ?

A co do tych przemyslen wielkich czy malowac wa³kiem czy sata to wychodzi ze jak sie ku** nie ma LAMBO to juz koniec no w taramwaj i heja. Bo przeciez inne auta nie jezdza.

Ale najlepsza jest mina posiadaczy drogich aut jak ich jeb**ie stare d³ubniête bmw :) Wydadza po 400 tysi i co z tego ? zostaja w tyle :)

Przy nast lakierowaniu zrobie zdjecia duzym aparatem :) zeby rozdzielczowsc by³a jescze wieksza zeby nie by³o pie*** o darciu lakieru :)

hamir 
Wys³any: 2013-02-19, 12:46   
0
UP DOWN

YAMAHER, jak przejdziesz z etapu fascynacji swoim lakierowaniem do etapu liczenia kosztów i zu¿ycia materia³ow;od pocz±tku do koñca cza³ego procesu "odnawiania", to zrozumiesz dlaczego "markowy gun" jest lepsza od eksperta,czy siko ^^
Niestety ale klient p³aci za lakier na samochodzie a nie rozpylony po ca³ym powiecie lub "zjechany" i sp³ukany do kanalizacji :D
No ale sie moge myliæ,wiec mnie poprawcie. :x:

hamir 
Wys³any: 2013-02-19, 13:03   
0
UP DOWN

p.s ale wkoncu ka¿dy ma w³asn± 'piaskownice' w której sie bawi :spoko:
dlatego niech kazdy robi jak uwa¿a,¿yjemy w wolnym kraju-ponoæ :!:

arekkkkk
Wys³any: 2013-02-19, 21:36   
0
UP DOWN

Witam szanownych kolegów, bo d³ugiej absencji :) Zdecydowa³em siê na professionala 1,4. Opinie dobre, bardzo przyzwoita cena. W pi±tek bêdê testowa³, wiêc jako¶ przez weekend wyra¿ê swoj± opinie na ten oto temat.

PROJEKTER
Wys³any: 2013-02-19, 21:51   
-1
UP DOWN

arekkkkk napisa³/a:
Opinie dobre, bardzo przyzwoita cena. W pi±tek bêdê testowa³, wiêc jako¶ przez weekend wyra¿ê swoj± opinie na ten oto temat.

Czekamy z niecierpliwo¶ci± ^^ Zapewne wynik testu zachwiej ta bran¿± ^^ .

YAMAHER napisa³/a:
A co do tych przemyslen wielkich czy malowac wa³kiem czy sata to wychodzi ze jak sie ku** nie ma LAMBO to juz koniec no w taramwaj i heja. Bo przeciez inne auta nie jezdza. Ale najlepsza jest mina posiadaczy drogich aut jak ich jeb**ie stare d³ubniête bmw :) Wydadza po 400 tysi i co z tego ? zostaja w tyle :)

Widzisz YAMAHER ... wszystko zale¿y od punktu odniesienia ... np w takim Cannes w trakcie trwania festiwalu filmowego w innym samochodzie ni¿ Ferrari czy Lambo wygl±dasz jak je³op, poza tym w tym wysublimowanym towarzystwie posiadacz starego BMW zostanie zatrzymany na przedmie¶ciach i pozbawiany samochodu i dowodu rej. bo ten szmelc nie spe³nia wymogów EURO IV i EURO V :tak:

Ty musisz zrozumieæ dwie rzeczy :

1. Ka¿dy "bidok" d³ubi±cy w obesranej norze gada takie rzeczy ¿e markowy sprzêt jest h...ja wart i ¿e ten tani jest tak samo dobry .... a¿ nie kupi sobie tego markowego. Wtedy mu zaæma z³azi z oczu ... Taki medyczny cud.

2. Te spory o markowy i nie markowy pistolet nie bior± siê z du py, tylko wynikaj± z tego ¿e jedni lakiernicy byli kiedy¶ tam gdzie TY teraz ale z tego wyro¶li i s± ju¿ du¿o wy¿ej. Dziel±c siê swoim obecnym do¶wiadczeniem zawodowym nadziewaj± siê niestety na amatorskie wpisy malarzy tkwi±cych nadal w czarnej dupie nie wiedzy ... czyli w miejscu gdzie by³ ka¿dy z nas bo nikt siê nie rodzi z wieloletnim do¶wiadczeniem zawodowym i wiedz± technologiczn±.

Pamiêtaj zatem, ¿e stawiasz swój brak do¶wiadczenia wiedzy i umiejêtno¶ci kontra wiedza, do¶wiadczenie i umiejêtno¶ci tych co byli dawno temu tam gdzie Ty jeste¶ teraz :tak:

Co zrobisz jak wyjdziesz z tej czarnej dupy i zrozumiesz w czym problem ? Co zrobisz jak kupisz sobie SATA 4000, czy inny markowy i ciê nagle ol¶ni .... Zmienisz NICK na forum ? ^^

YAMAHER
Wys³any: 2013-02-19, 22:19   
+1
UP DOWN

1. Jak chesz to moge Ci wstawic zdjecie mojej obesranej nory i troszke sie zdziwisz.

2. Nigdy nie mowi³em ze nie op³aca sie miec Saty czy cos wiec mi tego nie wmawiaj. Puki co mam inne wydatki niz ten pistolet. Tak sie sk³ada ze jestem mysliwym i np moja luneta do sztucera jest drozsza niz Twoje o ile masz 3 saty :) tak wiec odpusc sobie pisanie tekstów o biedzie.

3. A denerwuje mnie to ze ile razy odbieram auta rozne od roznych lakeirników to wszedzie jest cos zje.bane. Jak nie widzia³es fotki samuraia to zobacz jak on by³ wymalwoany. I powiedz mi to czy to jest tak jak powinno byc ? Kolega wymienia³ nadkola u lakeirniko blacharza i jak sie przyjrza³em to widzia³em mase defektow nie liczac innego odcieniu.

A jak w przysz³osciu kupie to napissze rzetelne i prawdziwe opinie i roznice ;) a nicku nie zamierzam zmieniac.

PROJEKTER
Wys³any: 2013-02-19, 22:25   
-1
UP DOWN

Tucznik19 napisa³/a:
A ja sobie maluje pistoletem o nazwie "Leader 1.4 LVLP" .... Pistolet nie drogi, z tym ¿e zapotrzebowanie na powietrze jest do¶æ spore :)

Jak tu korzystaæ z porad forum ? .... LVLP który w rzeczywisto¶ci jest pistoletem HP, a u¿ytkownik wydaj±cy opiniê pisze .... tylko zapotrzebowanie na powietrze jest do¶æ spore :shock:

Spore w stosunku do czego ? :sciana: ... Spore tzn. jakie ? ... Skoro ci¶nienie wej¶ciowe jest dowolnie regulowane w zale¿no¶ci od "widzimisiê" operatora to co ma wspólnego typ model i rodzaj pistoletu z poziomem zapotrzebowania na powietrze ? To jest zmienny parametr !!! Jak w ka¿dym HP .... Jak w ka¿dym pistolecie ogólnego stosowania. Dlatego nie ma w nich mowy o powtarzalno¶ci efektu koñcowego. Tu wszytko zale¿y od operatora. Dodajcie jeszcze do tego tanie i zmienne materia³y ca³y czas przy tej samej dyszy... swobodê w doborze lepko¶ci i temperatury aplikacji ... i co ma z tego wyj¶æ ? Efekt zaplanowany przed producenta pistoletu, testowany z producentem lakierów ? ^^ .

Dzieci maj± przedziwn± cechê. Nie maja twardego dysku, tylko RAM. W dzieñ siê ucz± nowych rzeczy zakazaów i nakazów zasad i obowi±zków ... id± spaæ i ... reset. Rano Czysty sformatowany dysk ^^ . Dobrze ¿e pod¶wiadomie oddychaj± bo te¿ by zapomnia³y.

Niektórzy z was s± jak takie ma³e dzieci. Nie macie "pamiêci" z której mo¿na korzystaæ do odsiewania g³upich informacji, albo analizowania danych ... tylko same nawyki i jakie¶ codzienne próby ustawienia taniego pistoletu ¿eby ³askawie zacz±³ robiæ czego oczekujecie. Jak siê nie udaje ... to NIC dostosujemy efekt do sprzêtu i warunków lakierowania ^^ .

PROJEKTER
Wys³any: 2013-02-19, 22:34   
-1
UP DOWN

YAMAHER napisa³/a:
1. Jak chesz to moge Ci wstawic zdjecie mojej obesranej nory i troszke sie zdziwisz.

Dawaj ! ... Mnie to raczej trudno zadziwiæ zdjêciem nory ... co najwy¿ej mo¿na mnie nim roz¶mieszyæ ^^ . Dawaj, dawaj ... tylko zrób takie zdjêcie ¿eby by³o widaæ co jest w s³oikach na rega³ach ... ogórki, powid³a, smalec z kaczki, czy wi¶nie z ogrodu ^^ .

W przysz³o¶ci zastanów siê ³askawie do czego prowadz± twoje posty i jaka ma byæ z nich korzy¶æ dla innych. Mo¿e wtedy powstrzymasz siê od pisania na bran¿owym forum co ci tam na dany moment przyjdzie do g³owy. Od tego jest notowany na gie³dzie Facebook :

Wsta³em ... pada ¶nieg. Myjê zêby ... Zaraz wychodzê do pracy. Dzi¶ wtorek. Rz±d ¼le rz±dzi. Polska dla Polaków. Znowu zdro¿a³a benzyna. :x:

YAMAHER
Wys³any: 2013-02-19, 22:50   
+1
UP DOWN

Projekter to ty sobie lecisz w ****.

Ludzie robia posty PISTOLET DO 400 pln a Ty im robisz wode z mozgu ze nic tym nie zrobi±.
Czyta³em ostatnio komentarz ze chcia³ chinczykiem rower wymalowac i nei da³ rady. No to prosze Cie......

Nawet niech wciagnie 50% wiecej lakieru....

Jak zakupie ta SATE to napisze prawdziwa roznice miedzy chinolem a tym. :) :spoko:

Jak widzia³es moja ostatnia galerie to powiedz mi czerwony b³otnik by³ zle wylakierowany ?????? Wejdz i mi powiedz co w nim nie jest tak :)

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2013-02-20, 00:02   
0
UP DOWN

PROJEKTER napisa³/a:
Nie macie "pamiêci" z której mo¿na korzystaæ do odsiewania g³upich informacji, albo analizowania danych ...

Niestety w naszej cywilizacji umiejêtno¶æ czytania ze zrozumieniem jest niemal rarytasem.

PROJEKTER
Wys³any: 2013-02-20, 12:30   
-1
UP DOWN

YAMAHER napisa³/a:
Projekter to ty sobie lecisz w ****.

Nie Nie .... kolego :nie: Ja jedynie jak zawsze kopie po dupie tych co maj± durne i gów niane koncepcje ;)

YAMAHER napisa³/a:
Ludzie robia posty PISTOLET DO 400 pln a Ty im robisz wode z mozgu ze nic tym nie zrobi±.

Bez przerwy ich informujê gdy mowa o lakierowaniu samochodów osobowych w uk³adzie naprawczym powypadkowym ... na czterech portalach internetowych w prasie na sympozjach prezentacjach i szkoleniach, ¿e mog± sobie uniwersalny pistolet skierowaæ wylotem z dyszy powietrznej w odbyt i napompowaæ jelito grube, a potem puszczaæ b±ki nosem. Do tego siê nadaje uniwersalny pistolet ... @Yamaher. Mo¿e on kosztowaæ 399 z³ albo 4 ty¶. Cena nie ma nic wspólnego z tym czy dany aparat jest, czy nie jest dostosowany do wspó³pracy z lakierami samochodowymi. Pompa i pistolet dla przemys³u to koszt ok. 15 000 z³ ... drogi. Tylko ¿e cena to nie jest przewodnik do dedykacji danego narzêdzia. :tak:

We¼ ³askawie pod uwagê w tych swoich zachwytach to czym lakieruje 90% zalogowanych tu lakierników z nor ^^ ... to przemys³owe systemy mieszalnicze. W ka¿dym licz±cym siê i znanym koncernie chemicznym jest wyodrêbniony brend ukierunkowany na kolorystykê i technologie napraw w systemie refinish ... w innych s± po prostu komponenty na szafie mieszalni i opracowane receptury do zrobienia dowolnego kodu koloru. ... np firmowych barw Pepsi Coli ... albo UPS.

Kompletnie nie kapujesz @Yamaher na czym polega zawodowy profesjonalny refinish i o co opiera siê biznes w tej dziedzinie lakiernictwa. Ty na razie jeste¶ na etapie "wykonania zadania" i kombinacji jak to zrobiæ tanio ?

Doro¶niesz w tej bran¿y, zrozumiesz dlaczego doskona³e materia³y i profesjonalne narzêdzia gwarantuj± to czego nigdy nie osi±gniesz stosuj±c tanie zamienniki i pó³¶rodki. NIGDY ! :tak:

Nie chce mi siê ju¿ wycieraæ klawiszy zwracaj±c uwagê ka¿demu laikowi w tej bran¿y, ¿e pokrycie ochronno-dekoracyjne w systemie refinish ma zachowaæ swoje zalety wygl±d, zdolno¶ci ochronne i dekoracyjne przez lata ... minimum 3, ale idealna napraw to taka gdy naprawione elementy wytrzymaj± tyle co te fabryczne. Tak samo bêd± traciæ po³ysk, tak samo siê starzeæ, utrzymywaæ taki sam kolor i odcieñ latami. Pomimo ¿e to dwa ró¿ne systemy ( fabryczny i refinish ) to po odparowaniu LZO s± one jedynie pow³ok± z tworzywa sztucznego. Renomowany producent systemu skierowanego do napraw samochodów musi pamiêtaæ o ograniczeniach jakie ma w normalnej profesjonalnej lakierni, ale jednak dostosowuje swój finalny produkt do w³a¶ciwo¶ci pokrycia fabrycznego. W tym celu daje wykonawcy TECHNOLOGIE. Czyli zestaw instrukcji postêpowania, wykaz warunków technicznych materia³ów i urz±dzeñ aby taki idealny cel osi±gn±æ. Zwracam uwagê - narzêdzi i warunków ! :tak: Odstêpujesz od technologi, stosujesz jeden zamiennik to w efekcie pokrycie jest gorsze ... ma inne w³a¶ciwo¶ci fizykochemiczne, inn± odporno¶æ ( nie tylko na korozjê, ale nawet na ptasie ³ajno ) albo inny ni¿ zamierzony efekt dekoracyjny. Stosujesz szereg zamienników ... i w efekcie masz jakie¶ tam pokrycie ochronno-dekoracyjne o nieokre¶lonych w³a¶ciwo¶ciach. Nikt nie wie ile ochrony zapewni to wymalowanie i jak d³ugo utrzyma siê akceptowalny efekt dekoracyjny.

Czasami s³abe ogniowo technologiczne to w³a¶nie warunki albo narzêdzie, a nie sam materia³ ...mo¿e to tez byæ czas schniêcia, lub temperatura suszenia ... czasami zbyt gruba warstwa, albo co gorsze warstwa nie jednolita, lub jednorodna w innych przypadkach wilgotno¶æ. To co widz± ludzkie oczy nie ma nic wspólnego z tym co dzieje siê wewn±trz z³o¿onej pow³oki lakierniczej. Pod tym wzglêdem ka¿dy jest ¶lepy. Jak nie przestrzegasz zasad - jeste¶ ponad t± ¶lepotê ... jeszcze g³upi. Dobrej klasy pistolet lakierniczy wp³ywa np na zdolno¶æ krycia aplikowanego lakieru, a gdy jego producent zrobi³ wszytko co móg³ ¿eby ta pow³oka by³a cienka i trwa³a to robienie z niej pow³oki grubej staje siê drogie i do tego mo¿e powodowaæ nieokre¶lone wady tego pokrycia. Niekre¶lone bo skoro zosta³ ten lakier po³o¿ony niezgodnie z zasadami ... to okre¶lone przez producenta zasady ju¿ nie obowi±zuj±. Mo¿e, zmatowieæ, pêkaæ, gazowaæ, a nawet siê z³uszczyæ.

Czasami rzygaæ siê chce jak piejecie z zachwytu nad wykonywanymi przez siebie naprawami ... gdy poni¿ej, albo dalej w opisie jest zestaw u¿ytych materia³ów :/ ... Gdy do tego wiadomo, ¿e to co w pow³oce najwa¿niejsze ... zdarli¶cie papierem i efekt waszej pracy trzyma siê na po³ysku z pasty, lub wosku. Gdy ogl±da siê te wasze nory którymi siê chwalicie, a na zewn±trz akurat pó³ metra ¶niegu i temperatura minus 5 st. ca³ymi miesi±cami ... albo leje deszcz bo nasta³a jesieñ to tylko siê za³amaæ nad wasz± kompletn± ignorancj± i zerow± wiedz± o faktycznej jako¶ci w tej bran¿y. Trwa³ej jako¶ci. ¯enada. Kompletna ignorancja. Ignorancja akurat w tym temacie koncentruj±ca siê na najwa¿niejszym narzêdziu ka¿dego lakiernika ... na pistolecie.

Ciekaw jestem kto tak pier doli te wszystkie naprawy lakiernicze w samochodach które stoj± po komisach i na gie³dach i wrzeszcz± "by³em lakierowany farb± do ¶cian i szpachlowany gipsem na mleku w obesranej norze !!! ... Oczywi¶cie czê¶æ tego fajansu robi ASO ^^ ... to ju¿ wiem z inteligentnych postów tych z was co nigdy nie wy¶ciubili du py z w³asnej nory, a ASO widzieli na foto w gazecie. ... Tyle ¿e ASO ma za ma³e przeroby ¿eby spier doliæ ... 60 000 samochodów stoj±cych po komisach i pewnie dwa razy tyle tych co poruszaj± siê po ulicach.

Bardzo jestem ciekaw kto tak naprawia te samochody skoro to nie TY @Yamaher ? ^^ .
Kogo by tu nie zapytaæ na forum ... to ka¿dy jest ten idealny fachowiec co ma pikn± galeriê zdjêæ swoich idealnych napraw ^^ ... a w tle syf ki³a i mogi³a ^^ . Tanie materia³y, zero wentylacji, ogrzewania, gówno warty uniwerslany pistolet, ledwo zipi±ca sprê¿arka, 50 % LZO zamkniête w pow³oce w dniu oddania samochodu klientowi i oczywi¶cie .... nadêty jak balon anonimowy wykonawca, dumny ze swoich osi±gniêæ "zawodowca" ^^ maluj±cego wspania³ym Leaderem czy SICO LVLPHPHVLPTECHTEAZ3.

YAMAHER napisa³/a:
Czyta³em ostatnio komentarz ze chcia³ chinczykiem rower wymalowac i nei da³ rady. No to prosze Cie...... Nawet niech wciagnie 50% wiecej lakieru....

To jest w³a¶nie przyk³ad takiego za¶ciankowego rozumowania. ... Gówno warty fachowiec pracuj±cy za 3 albo 5 z³ za godzinê, lakier za 60 z³ podk³ad za 20 z³ i pistolet za stówê ... pójdzie litr lakier, czy dwa ch..j tam 60 z³ "w te, czy we wte" ... godzina czy piêæ ... jeden zaciek czy dziesiêæ, mat czy pó³mat, ¶mieci siano, muchy karaluchy ... wszystko jedno ... Papier ¶cierny na wodê wszy¶ciutko wyrówna, a na to .... zasma¿ka ^^ No i zdjêcia do galerii na forum - bezcenne ^^

We¼ teraz zamieñ sobie @Yamaher to na koszty pracy kabiny, u¿ycie SATA 4000 i lakier za 300 z³ litr ... to zobaczymy, czy lakierowanie ramy roweru wartego w ca³o¶ci 300 z³ bêdzie nadal op³acalne ... to u lakiernika który zarabia 30 z³ na godzinê ? Nie myl wiêc lakiernictwa samochodowego z amatorskim malowaniem czego popadnie czym popadnie i gdzie popadnie tylko dlatego ¿e nie widzisz i nie kapujesz jak jest ró¿nica :tak:

YAMAHER napisa³/a:
Jak zakupie ta SATE to napisze prawdziwa roznice miedzy chinolem a tym. :) :spoko:

Z ca³ym szacunkiem kolego i zupe³nie na powa¿nie. Guzik tu mo¿esz na ten temat napisaæ. Mo¿e co¶ o wra¿eniach. 80% postów na tym forum o pistoletach lakierniczych to konfabulacje ... wydaje mi siê ... uwa¿am ¿e .... moim subiektywnym zdaniem ...+ 10 % rzetelnych konkretnych informacji i 10 % informacji ogólnych. Twoja opinia mo¿e siê co najwy¿ej wpisaæ w te 80% konfabulacji ... Chyba ¿e siê mylê i zaskoczysz mnie tu wodospadem, wiedzy zawodowej o pistoletach lakierniczych w tym SATA. Wiedzy tajemnej dot±d nie znanej ... a co najwa¿niejsze ... przydatnej specjalist± i tym którzy specjalistami staæ siê zamierzaj± :cool:

YAMAHER napisa³/a:
Jak widzia³es moja ostatnia galerie to powiedz mi czerwony b³otnik by³ zle wylakierowany ?????? Wejdz i mi powiedz co w nim nie jest tak :)

Przepraszam ciê bardzo .... ale co Ja mam oceniaæ na ekranie 23 calowego monitora ? Piksele ? ^^ . Zobacz og³oszenia na allegro ... Stan idealny. Bezwypadkowy ... i 20 zdjêæ tego unikatu "cukiereczka" od starszej, niepal±cej kobiety która go gara¿owa³a i wyciera³a flanelk± miêdzy udokumentowanymi przegl±dami w ASO. ^^ . Czar pryska gdy piksele zmieniaj± siê realu na ¶wiat³o odbite od tej idealnej "fabrycznej pow³oki". Wtedy mamy ju¿ katalog wszystkich mo¿liwych wad lakierniczych i takich które jeszcze nie zosta³y skatalogowane np. zaciek p³yn±cy od do³u do góry ^^ . Wady lakiernicze w praktyce ^^ .

Gwarantuje ci ¿e to samo dotyczy twoje idealnego lakierowania. :tak:

Kompletnie nie zdajesz sobie sprawy @Yamaher ile pracy, wysi³ku, uwagi,do¶wiadczenia, warunków i odpowiednich materia³ów wymaga idealne wykonanie tego co Ty tak bezmy¶lnie nazywasz dobrze zrobion± napraw± lakiernicz±.

Polerowa³e¶ ? ... No to obejrzyj sobie te swoje wypociny w kwietniu ! ^^ .

Pistolet lakierniczy do refinishu to tylko wierzcho³ek tego od czego zacz±æ ¿eby wreszcie doj¶æ do w miarê zadowalaj±cego poziomu napraw. Wielu z was ju¿ na tym etapie ma jakie¶ ostre hamulce. :/ Gdzie dojedziecie na zaci±gniêtym hamulcu ? ... Najwy¿ej do rowu melioracyjnego, przy drodze wiod±cej do sukcesu :x:

YAMAHER
Wys³any: 2013-02-20, 16:07   
+1
UP DOWN

Widzisz nie mam kabiny z wentylacjami
ale z twoim doswiadczeniem dojdzie sie do sukcesu kupujac wczesniej SATKE :) i stosujac dobrych materia³ów :) :spoko:

jacenty 741
Wys³any: 2013-02-20, 18:21   
0
UP DOWN

Pomóg³: 39 razy
Sk±d: Maków Mazowiecki
Yamaher,Ty podobno jeste¶ kszta³cony,jak chcesz siê podlizaæ,to nie pisz ,,twoim",tylko ,,Twoim" ;P

gugun 
Wys³any: 2013-02-20, 18:50   
0
UP DOWN

Pomóg³: 52 razy
Sk±d: kuj-pom
dluuugie to ale prawie sie osra... ze smiechu ^^ ^^ ^^
PROJEKTER napisa³/a:
pójdzie litr lakier, czy dwa ch..j tam 60 z³ "w te, czy we wte" ... godzina czy piêæ ... jeden zaciek czy dziesiêæ, mat czy pó³mat, ¶mieci siano, muchy karaluchy ... wszystko jedno ... Papier ¶cierny na wodê wszy¶ciutko wyrówna, a na to .... zasma¿ka No i zdjêcia do galerii na forum - bezcenne
muchy i karaluchy ^^

tomek70
Wys³any: 2013-02-20, 20:05   
0
UP DOWN

gugun napisa³/a:
dluuugie to ale prawie sie osra... ze smiechu ^^ ^^ ^^
PROJEKTER napisa³/a:
pójdzie litr lakier, czy dwa ch..j tam 60 z³ "w te, czy we wte" ... godzina czy piêæ ... jeden zaciek czy dziesiêæ, mat czy pó³mat, ¶mieci siano, muchy karaluchy ... wszystko jedno ... Papier ¶cierny na wodê wszy¶ciutko wyrówna, a na to .... zasma¿ka No i zdjêcia do galerii na forum - bezcenne
muchy i karaluchy ^^
A mnie siê podoba³ model SICO , szczególnie to AZ3 na koñcu. :)

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: