Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Tequila
|
Wys³any: 2013-02-20, 21:47 Lakierowanie elementów w BMW E39
|
0
|
|
|
|
Witajcie. W moim 12 letnim aucie planujê odnowiæ lakier na kilku elementach. Zastanawiam siê czy nie spróbowaæ zrobiæ tego we w³asnym zakresie. G³ównie z powodów ekonomicznych (który¶ lakierników wyceni³ t± pracê na 2400 do 3000 z³) lecz tak¿e z ciekawo¶ci i z racji tego, ¿e mam ogromn± satysfakcjê z tego, ze sam co¶ zrobi³em. Nie zamierzam zarabiaæ na lakierowaniu bo nie mam na to czasu. Na chwilê obecn± nie mam ¿adnego do¶wiadczenia w lakierowaniu. Jestem jednak osob±, która wiêkszo¶æ napraw stara siê zrobiæ we w³asnym zakresie. Je¶li czego¶ nie robiê w swoim aucie to tylko z tego powodu, ¿e nie mam odpowiednich narzêdzi. proszê was o informacjê czy kto¶ bez jakiegokolwiek do¶wiadczenia w lakierowaniu aut jest w stanie (przy zachowaniu najwiêkszej staranno¶ci) polakierowaæ kilka elementów i z tego lakierowania bêdzie zadowolony. |
|
|
|
|
rogal-master1
|
Wys³any: 2013-02-20, 21:53
|
0
|
|
|
Pomóg³: 3 razy Posty: 848
|
LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów Odsylam ciê w³a¶nie do tego dzia³u troszkê poczytaj... |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2013-02-20, 21:59
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 1007 Sk±d: ¦l±sk
|
Tequila napisa³/a: | Na chwilê obecn± nie mam ¿adnego do¶wiadczenia w lakierowaniu. |
witam,je¶li nie masz ¯ADNEGO do¶wiadczenia to nic nie zrobisz.Pewno nie masz te¿ czym ?
Nawet jak po¿yczysz sprzêt to go nie obs³u¿ysz...Zaczniesz "æwiczyæ" na swoim aucie,narobisz sie ,bo to ciê¿ki kawa³ek chcleba i na koniec oddasz to lakiernika do poprawki.Je¿eli juz bardzo chcesz popróbaæ to znajdz sobie jaki¶ element karoserii,np. drzwi,maska,b³otnik i æwicz,bêdziesz sam wiedzia³ czy podo³asz wyzwaniu.materia³y te¿ swoje kosztuj±....
Powodzenia |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-02-21, 07:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Cytat: | W moim 12 letnim aucie planujê odnowiæ lakier na kilku elementach |
Tequila napisa³/a: | astanawiam siê czy nie spróbowaæ zrobiæ tego we w³asnym zakresie. G³ównie z powodów ekonomicznych |
Oczywi¶cie ¿e warto spróbowaæ Jak to mówi± "Do odwa¿nych ¶wiat nale¿y"
Tequila napisa³/a: | który¶ lakierników wyceni³ t± pracê na 2400 do 3000 z³ |
Bardzo ma³o Ci policzy³ ...... Czy to mo¿e za polakierowanie 2-3 elementów...?
Tyle przynajmniej kosztuje polakierowanie w serwisie BMW Tylko jak wiesz nowe BMW nie kosztuje 10 tys. z³
Tequila napisa³/a: | mam ogromn± satysfakcjê z tego, ze sam co¶ zrobi³em. |
To tak samo jak ja.... Te¶ciu k³ad³ mi p³ytki w kuchni a ja mu rozrabia³em klej i pó¿niej sprz±ta³em Ty wiesz jak± mia³em satysfakcje ¿e nie musia³em "p³aciæ za fachowca" ...
Tequila napisa³/a: | Jestem jednak osob±, która wiêkszo¶æ napraw stara siê zrobiæ we w³asnym zakresie. Je¶li czego¶ nie robiê w swoim aucie to tylko z tego powodu, ¿e nie mam odpowiednich narzêdzi |
Narzêdzia zawsze mo¿na kupiæ albo po¿yczyæ np. w wypo¿yczalni narzêdzi...
Tequila napisa³/a: | czy kto¶ bez jakiegokolwiek do¶wiadczenia w lakierowaniu aut jest w stanie (przy zachowaniu najwiêkszej staranno¶ci) polakierowaæ kilka elementów |
Oczywi¶cie kolego to nic trudnego .... zobacz ¿e w np. w Rumuni to maluj± auta bez pomocy pistoletu natryskowego (tu na forum masz odpowiedni film)
U nas pistolety s± ogólnodostêpne w sklepach .... tak¿e ka¿dy mo¿e pomalowaæ co tylko chce... I bêdzie z tego zadowolony.... Obs³uga pistoletu te¿ nie jest "trudna" wlewasz farbê w zbiornik i kieruj±c pistolet na powierzchniê któr± chcesz pomalowaæ wciskasz spust (jêzyk spustowy) i malujesz przesuwaj±c pistolet wzd³u¿ tej powierzchni... To nic trudnego trzeba tylko spróbowaæ
hematol napisa³/a: | je¶li nie masz ¯ADNEGO do¶wiadczenia to nic nie zrobisz |
I nie s³uchaj takich porad Bez do¶wiadczenia ka¿dy mo¿e "co¶" zrobiæ
A tutaj koledzy pisz± tak poniewa¿ "zazdroszcz±" ¿e zrobisz sobie "malowanko auta" sam
a nie dasz zarobiæ "chciwemu lakiernikowi"
Pozdrawiam! |
|
|
|
|
Tequila
|
Wys³any: 2013-02-21, 09:40
|
0
|
|
|
|
Robertlodz09 napisa³/a: | To tak samo jak ja.... Te¶ciu k³ad³ mi p³ytki w kuchni a ja mu rozrabia³em klej i pó¿niej sprz±ta³em Ty wiesz jak± mia³em satysfakcje ¿e nie musia³em "p³aciæ za fachowca" ... |
Dok³adnie, z tym, ¿e ja po³o¿y³em kafle i w WC i w ³azience. Robi³em to pierwszy raz i uwa¿am, ¿e wysz³o bardzo dobrze. Co z tego, ¿e robi³em to 3 razy d³u¿ej ni¿ fachowiec. Ale zrobi³em! Meble w kuchni te¿ robi³em sam I wiele innych rzeczy: panele pod³ogowe, klejenie wyk³adziny dywanowej, stawia³em ¶ciany z GK, hydraulika, itp. Dlatego chcê wzi±æ siê za lakierowanie.
Robertlodz09 napisa³/a: | Narzêdzia zawsze mo¿na kupiæ albo po¿yczyæ np. w wypo¿yczalni narzêdzi... |
My¶lê o zakupie jakiego¶ pistoletu (kompresor mam) ale to temat na osobny w±tek , liczê siê z tym, ¿e na materia³y te¿ pójdzie jaka¶ kasa ale lakiernikowi te¿ muszê zap³aciæ za materia³ i robotê. A do polakierowania mam:
1. pokrywa silnika - w 3 miejscach odchodzi klar
2. przedni zderzak - rysy parkingowe (dodatkowo dok³adka zderzaka, oryginalna, u¿ywana)
3. tylny zderzak - rysy parkingowe (dodatkowo dok³adka zderzaka, oryginalna, u¿ywana)
4. pokrywa baga¿nika - drobne wgniecenie, spad³a na baga¿nik dachówka
5. prawy tylny b³otnik - ¿yczliwy s±siad sprawdza³ twardo¶æ pow³oki ¶rubokrêtem
6. dodatkowo chcia³bym polakierowaæ: blendê tylnej szyby, lusterka, nak³adki na progi, elementy te bêd± pochodziæ z innego auta, u¿ywane, oryginalne. |
|
|
|
|
piwo76
|
Wys³any: 2013-02-21, 10:12
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 176
|
spróbuj na zderzaku najpierw maska to powa¿na sprawa a do tego w BMW jest bardzo du¿a.Trzeba du¿y kompresor bo ci¶nienia nie staczy i kiepsko lakier siê wyleje.A za pierwszy razem pewnie te¿ ci nie wyjdzie ale siê nie zniechêcaj trzeba bêdzie poprawiæ-no chyba ¿e masz wrodzony talent lakierniczy. |
|
|
|
|
hamir
|
Wys³any: 2013-02-21, 12:08
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 754 Sk±d: Astana
|
Tequila napisa³/a: | My¶lê o zakupie jakiego¶ pistoletu (kompresor mam) ale to temat na osobny w±tek | fajnie,bedzie nowy temat,ale ja juz znam odpowiedz i wiem kto napisze ostatni post w tym temacie
Tequila napisa³/a: | liczê siê z tym, ¿e na materia³y te¿ pójdzie jaka¶ kasa | oj,pójdzie Tequila napisa³/a: | 1. pokrywa silnika - w 3 miejscach odchodzi klar
2. przedni zderzak - rysy parkingowe (dodatkowo dok³adka zderzaka, oryginalna, u¿ywana)
3. tylny zderzak - rysy parkingowe (dodatkowo dok³adka zderzaka, oryginalna, u¿ywana)
6. dodatkowo chcia³bym polakierowaæ: blendê tylnej szyby, lusterka, nak³adki na progi, elementy te bêd± pochodziæ z innego auta, u¿ywane, oryginalne. | Powodzenia,trzymam kciuki.
Po lakierowaniu wstaw zdiecia do galerii i napisz nam o swoich wra¿eniach z pierwszego lakierowania |
|
|
|
|
Tequila
|
Wys³any: 2013-02-21, 22:04
|
0
|
|
|
|
Dotar³ do mnie pierwszy element, który chcê pomalowaæ. I teraz mam kilka pytañ dotycz±cych materia³ów. Czy kupowaæ materia³y od razu na wszystkie elementy czy na razie tylko na ten jeden? Je¶li od razu na ca³o¶æ to jak d³ugo po pierwszym otwarciu puszki lakiery i podk³ady mog± byæ u¿yte? Jak okre¶li ilo¶æ potrzebnych materia³ów? Pierwsza czê¶æ to blenda na tyln± szybê w stanie jak na zdjêciach. Na moje oko tworzywo jest bardzo g³adkie.
|
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2013-02-21, 22:49
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
Tequila napisa³/a: | G³ównie z powodów ekonomicznych (który¶ lakierników wyceni³ t± pracê na 2400 do 3000 z³) |
Nie jaki¶ tylko ja
Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia w staraniach |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
|
pawel1108
|
Wys³any: 2013-02-21, 22:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 960 Sk±d: Wroc³aw
|
Robertlodz09 napisa³/a: | Bardzo ma³o Ci policzy³ ...... Czy to mo¿e za polakierowanie 2-3 elementów...? |
Tequila napisa³/a: | A do polakierowania mam:
1. pokrywa silnika - w 3 miejscach odchodzi klar
6. dodatkowo chcia³bym polakierowaæ: blendê tylnej szyby, lusterka, nak³adki na progi, elementy te bêd± pochodziæ z innego auta, u¿ywane, oryginalne. |
To i tak taniooo wyceni³em
aha a to wszystko w srebrze, pewnie 354/7 |
_________________ www.lakiernik-wroclaw.eu |
|
|
|
|
grzechoo2008
|
Wys³any: 2013-02-22, 09:31
|
0
|
|
|
Pomóg³: 4 razy Posty: 377 Sk±d: kuj-pom
|
pawel1108, ty chciwcu , jak mog³e¶, jeste¶ chciwy jak wiêkszo¶æ lakierników w tym kraju i teraz kolega jak zrobi sam to bêdzie ju¿ wiedzia³ , ¿e zarabiamy olbrzymie pieni±dze za machanie pistolecikiem |
|
|
|
|
Tequila
|
Wys³any: 2013-02-22, 11:16
|
0
|
|
|
|
pawel1108 napisa³/a: |
To i tak taniooo wyceni³em
aha a to wszystko w srebrze, pewnie 354/7 |
Oczywi¶cie ¿e 354/7 Jednak im d³u¿ej czytam to tym mniej mi siê chce robiæ to samemu. I tu mam zagwozdkê: sumienie mówi "nie poddawaj siê", a rozs±dek "zleæ lakierowanie", a miêdzy tym jest jeszcze ekonomia i jak tu siê z tym wszystkim pogodziæ? |
|
|
|
|
piwo76
|
Wys³any: 2013-02-22, 11:43
|
0
|
|
|
|
Tequila najlepiej jak by¶ podpatrzy³ jak kto¶ to robi i on udzieli ci parê wskazówek.A za rok bêdziesz pryska³ ca³e auta |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-02-22, 11:55
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
Tequila ---> Jedz na szrot kup maske i drzwi czy cdrzi i b³otnik przynajmniej dwa lementy
Kup w mieszalni albo z netu Akryl jakis z 300 ml podk³ady i ca³a reszte
Na drugi element baze jakas i klar i MALUJ
a jak za³apiesz to cos zdzia³asz
Jak nie malowa³es to propouje zaczac od AKRYLU |
|
|
|
|
Tequila
|
Wys³any: 2013-02-22, 12:10
|
0
|
|
|
|
Dziêki za motywacjê Mo¿e faktycznie tak zrobiê. Jeszcze to przemy¶lê. |
|
|
|
|
gugun
|
Wys³any: 2013-02-22, 19:16
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 52 razy Posty: 2819 Sk±d: kuj-pom
|
piwo76 napisa³/a: | najlepiej jak by¶ | przestal wymyslac i robic z siebie... tylko zleci³ Paw³owi ta robote o ile jeszcze bedzie chcial z toba gadac.. Pawe³ to b.dobry lakiernik,wystarczy wejsc w fotorelacje i zobaczyc jego prace...myslisz ze machanie pistoletem to taka prosta sprawa,i ze jak troche poczytasz to zalapiesz odrazu o co chodzi? gó*** prawda cenzura.. to tak ze nie masz pojecia,i nigdy juz tego samochodu nie sprzedasz bo zrobisz z niego ulepa! wiec przestancie chlopaki czlowiekowi kit wciskac bo naprawde kupi pistolet za 100zl i weznie sie za te srebro i za chwile bedzie mial caly samochod do malowania |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2013-02-22, 21:29
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 600
|
gugun napisa³/a: | i za chwile bedzie mial caly samochod do malowania |
I wtedy ju¿ bêdzie dok³adnie wiedzia³ co zrobiæ ale to mo¿e kosztowaæ znacznie wiêcej ni¿ teraz |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2013-02-23, 08:22
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 293
|
Ja te¿ malowa³em swojego sam pierwszy raz ale wiedzia³em, ¿e jestem ostatnim w³a¶cicielem . Wiem, ¿e zrypa³em robotê bo rdza ju¿ wysz³a (pierwsza zima) mimo tego ¿e auto by³o piaskowane gdzie rdza i "zabezpieczone" epoxydowym itd.itd. Je¶li zamie¿asz d³u¿ej tym autem je¼dziæ to odpu¶æ sobie tym bardziej ¿e to srebro i na pewno kolor bêdzie siê ró¼ni³ nie mówi±c ¿e nie znasz materia³ow jak ich u¿ywaæ w jakiej kolejno¶ci i ca³a masa innych informacji. A co do punktu ekonomicznego to we¼ lepiej siê do robooty i w tym czasie co by¶ malowa³ auto to zrób to na czym siê ju¿ znasz i zarobisz te brakuj±ce pieni±¿ki pomiêdzy kalkulacj± lakiernika a swoj± robot± a efekt du¿o lepszy.
Pozdro |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2013-02-23, 21:05
|
0
|
|
|
|
okoñ napisa³/a: | A co do punktu ekonomicznego to we¼ lepiej siê do robooty i w tym czasie co by¶ malowa³ auto to zrób to na czym siê ju¿ znasz i zarobisz te brakuj±ce pieni±¿ki pomiêdzy kalkulacj± lakiernika a swoj± robot± a efekt du¿o lepszy. |
¦wiête s³owa |
|
|
|
|
piwo76
|
Wys³any: 2013-02-23, 21:27
|
0
|
|
|
|
co panowie okoñ i diablo74 konkurencji siê boj± chyba i zniechêcaj± ch³opaka jak chce spróbowaæ.A co do koloru to ostatnio 354/7 malowa³em ostatnio X3 i 520 rózne roczniki jedn± baza i pasowa³o na strza³a |
|
|
|
|
diablo74
|
Wys³any: 2013-02-23, 21:55
|
0
|
|
|
|
piwo76 napisa³/a: | co panowie okoñ i diablo74 konkurencji siê boj± chyba i zniechêcaj± ch³opaka jak chce spróbowaæ.A co do koloru to ostatnio 354/7 malowa³em ostatnio X3 i 520 rózne roczniki jedn± baza i pasowa³o na strza³a |
Go¶æ pisze, ¿e nie na ¯ADNEGO do¶wiadczenia ani za bardzo sprzêtu, jakie ma szanse powodzenia? Po mojemu ¿adne, chce poprawiæ stan rzeczy w swoim samochodzie co wyjdzie no có¿ na sreberku mogê siê tylko domy¶laæ a jeszcze przed kolorem kilka warstw do kompletu ale jak chce niech maluje nic mi do tego, powodzenia mogê ¿yczyæ |
|
|
|
|
okoñ
|
Wys³any: 2013-02-24, 09:14
|
0
|
|
|
Pomóg³: 1 raz Posty: 293
|
piwo76 napisa³/a: | co panowie okoñ i diablo74 konkurencji siê boj± chyba i zniechêcaj± ch³opaka jak chce spróbowaæ. |
Ja nie jestem lakiernikiem i nie lakieruje aut na co dizeñ ani nawet co miesi±c tylko swojego gruchota próbowa³em i wiem jak to wysz³o, ale co zrobi to jego sprawa ja mu siê tego nie podejmê zrobiæ za ¿adn± kase bo to nie mój fach... |
|
|
|
|
piwo76
|
Wys³any: 2013-02-24, 20:11
|
0
|
|
|
|
nie wszystko na powa¿nie-normalnie ¿e ciê¿ko jak kto¶ chce na pocz±tek pó³ auta prysn±æ srebrnego bez ¿adnej wiedzy,ale mo¿e ch³opak siê w tym odnajdzie i zakasuje tu wszystkich obecnych amatorów i starych wyjadaczy... |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-02-24, 20:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
piwo76 napisa³/a: | kto¶ chce na pocz±tek pó³ auta prysn±æ srebrnego bez ¿adnej wiedzy, |
Oj tam.
Moje drugie auto w ¿yciu to roczna nubira II w srebrnym kolorze.
Pierwszy to polonez, wcze¶niej nawet pistoletu nie trzyma³em w rêku.
Maska co prawda wysz³a w szachownice, ale poprawi³em.
Efekt - lakiernik powiedzia³ ¿e nic tu nie by³o robione.
5 klientów z Olsztyna wziê³o i kupi³o bez uwag.
Jak trwa³e to by³o przygotowywanie i lakierowanie na nitro, to juz inna bajka.
Malowane na dwóch agregatach od lodówek i 50 litrowym baniaku.
Wiêc ja nikogo nie bêdê zniecheca³, trochê samozaparcia, zdolno¶ci manualnych i do dzie³a. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-02-25, 01:18
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
kupic dwa elementy iprobowac i cwiczyc
I Jak bedzie wiediza³ co jest co to sie podjemie lub zostawi |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-02-25, 17:19
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
piwo76 napisa³/a: | co do koloru to ostatnio 354/7 malowa³em ostatnio X3 i 520 rózne roczniki jedn± baza i pasowa³o na strza³a |
Mo¿na wiedzieæ z jakiego mieszalnika zastosowa³e¶ t± bazê? |
|
|
|
|
piwo76
|
Wys³any: 2013-02-26, 21:40
|
0
|
|