Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
kikster 
Wys³any: 2013-02-23, 11:07   Wybor pistoletu lakierniczego
0
UP DOWN

Sk±d: Lubelskie
Witam chce kupic drugi pistoletu lakierniczy do kwoty 1000-1500zl ale niemam w ogole pojecia jaki wziasc zastanawialem sie nad DevilBiss GTI PRO 1.3 Trans tech tylko ze znalazlem rozne opinie na jego temat oraz roznej wydajnosci. A i od kilku lat korzystam z pistoletu lak. DevilBiss FinishLine FLG 653G-13.

grzechoo2008 
Wys³any: 2013-02-23, 11:37   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: kuj-pom
W tym przedziale cenowym znajdziesz nawet PRO Lite a przesiadka z FLG bêdzie dla ciebie ma³ym szokiem bo tu nie da siê porównaæ tych sprzêtów. Sam posiadam kilka gunów tej marki od nieszczêsnego FLG przez dwa GTI T110 a¿ po GTI PRO i bardzo mi³o mi siê pracuje tym zestawem :spoko: . Polecam sprzêt z g³owic± T2 ze wzgl. na jego mniejszy apetyt na powietrze i bardziej "miêkk±" pracê w porównaniu do T1, nie polecam za to HVLP bo to dla mnie pora¿ka, maj±c porównanie do Satowskiego HVLP
Pozdro!

kikster 
Wys³any: 2013-02-24, 11:16   
0
UP DOWN

Jezeli bym sie zdecydowal na Pro Lite ewentualnie Gti Pro to na co zwrocic uwage w Pro Lite a na co w Gti Pro oraz czy te oznaczenia o ktorych Grzechoo2008 wspomnial z glowica T2 to jakie beda bo zauwazylem ze sa tez T2 oraz TE20 czy to jest to samo czy jest jakas roznica

grzechoo2008 
Wys³any: 2013-02-24, 20:26   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: kuj-pom
Nie pamiêtam dok³adnie czy na tym czy s±siednim forum Projekter- mimo, ¿e nie lubi tej marki- ³adnie opisa³ charakterystykê poszczególnych g³owic w Devilbissach.
Niestety musisz trochê poszukaæ ale warto bo informacje Projektera s± rzetelne i konkretne.

okoñ
Wys³any: 2013-02-24, 20:54   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
grzechoo2008 napisa³/a:
informacje Projektera s± rzetelne i konkretne.
i bardzo czêsto do tego pe³ne humoru :)

PROJEKTER
Wys³any: 2013-02-25, 11:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 15 razy
Sk±d: MODULAR - equipment
okoñ napisa³/a:
grzechoo2008 napisa³/a:
informacje Projektera s± rzetelne i konkretne.
i bardzo czêsto do tego pe³ne humoru :)

... a czasami pe³ne horroru ^^ .... ale dziêkuje za te kilka s³ów uznania bo na internetowych forach tak uprzejmo¶æ to ju¿ rzadko¶æ. :spoko:

Co do DeVilbisa ... Je¿eli masz wybór i mie¶ci siê w bud¿ecie zawsze kupuj nowszy model. Dlatego skoncentruj uwagê na nowym GTI PRO LIT albo na u¿ywanym GTI PRO.

Seria GTI ... To system TransTech. Tak pokrótce to taki ich pomys³ na redukcje ci¶nienia tylko na wyj¶ciu g³owicy przez zastosowanie innych dysz powietrza. Zasadniczo dysze ró¿ni± siê od siebie ¶rednic± centralnego otworu za którym formowana jest mieszanina materia³u z powietrzem.

Wiêksza to mniejsze ci¶nienie i wiêksze zapotrzebowanie na powietrza, oraz mniejsza atomizacja ( HVLP ).

Mniejsza ¶rednica to : wiêksza prêdko¶æ wylotowa wy¿sze ci¶nienie wiêksza atomizacja mniej powietrza ( LVLP lub ... HP ale do tego to jeszcze trzeba podnie¶æ ci¶nienie wej¶ciowe do 3,5 bara ) W przypadku TransTech ci¶nienie wej¶ciowe do korpusu pistoletu jest sta³e 2,0 bara. DV oferuje jednak cztery dysze materia³owe jak kompletacja, ale powinien poprzestaæ na dwóch. Jedna do symulowanie zachowania pistoletu jak w technologi HVLP ( H1 lub GTI LITE HV 30 ) a druga jak w LVLP ( T2 lub w GTI LITE TE 20 ). W kompletnej teorii jedna do bazy druga do bezbarwnego. W teorii bo z jedn± dysz± mo¿na aplikowaæ zarówno bazy jak i lakiery bezbarwne. Tak jak w SATA i IWATA. Dla pe³nego obrazu jednak najpopularniejsz± u¿ywan± dysz± w DV GTI PRO jest T1 ( lite T10 ), to odpowiednik ... HP. ^^ .

Cieszy siê ogromn± popularno¶ci±, bo przy jednej dyszy mo¿na tak ustawiæ sobie pistolet ¿e jest on gotów do aplikacji ka¿dego rodzaju materia³u w zasadzie o dowolnej lepko¶ci jak± przepu¶ci dysza materia³owa. To jednocze¶nie konfiguracja o najmniejszym zapotrzebowaniu na powietrze, ale wygodna praca przy bezbarwnym czy solidzie akrylowym wymaga podniesienie ci¶nienia do minimum 2,5 bara a nawet 3,0 .... No i mamy tu piêkny chiñski HP ^^ Jak se ustawisz tak ci wyjdzie :x: ... Tam gdzie zaczyna siê majtanie regulacjami koñczy siê fabryczny pistolet do refinishu i jego precyzyjne fabryczne ustawienia i wszelkie zalety. Ostatnia dostêpna dysza do GTI PRO to T110 ... to dysza z poprzedniego niebieskiego modelu GTI. Podsumuje j± tak ... wzbudza zachwyt stolarzy i lakierników przemys³owych. Ogromna wszechstronno¶æ ^^ ^^ ^^ . ( w modelu lite raczej nie dostêpna ). Nowe i stare ale nadal oferowane popularne pistolety DV oferowane na innych rynkach ni¿ polski s± dozbrajane w dysze HVLP 2000, czy 410 HE. Tu jednak trzeba by wnikn±æ g³êboko w zagadnienie bo to tylko dysze powietrzne. Te materia³owe nada konwencjonalnie klasyczne "LP".

Najwiêkszy problem z DV GTI ... polega na tym ¿e te pistolety ( z pe³n± dedykacj± do refinishu ) nie maj± ¿adnej redukcji wewn±trz korpusowej. Dlatego to nie HVLP tylko zgodny i zbli¿ony do HVLP i podobnie w drug± stronê. To nie LVLP tylko zbli¿ony do tego systemu ... ostatecznie to te¿ nie HP tylko zbli¿ony.

Pamiêtaj±c tu o tym, ¿e wiele osób lakieruje tanimi HP ogólnego stosowania i nie widzi kompletnie ¿adnych problemów, ani wad tego lakierowania. Nie dziwi, ¿e takie wady s± bardzo trudno zauwa¿alne w sprzêcie w którym znany i renomowany producent postara³ siê dopracowaæ efekt lakierowania i zniwelowaæ wady prostackiego pistoletu HP ( GTI PRO z dysz± T1, lub lite z TE10 ).

Gdy komu¶ przypadnie do gustu DV GTI ... to raczej trudno go przekonywaæ o tym, ¿e sposób jego pracy jest z³y czy niedoskona³y. To jest zauwa¿alne tylko dla tych którzy maj± tyle szczê¶cia ¿e przy kilku ró¿nych kolorach i naprawach mog± u¿ywaæ raz SATA raz DV albo IWATA. Niestety w takich testach porównawczych DV GTI zawsze wypada gorzej od SATA czy IWATA ( tych do refinishu i to jak kto¶ wie na co zwracaæ uwagê :tak: ) ale bije na g³owê inne renomowane firmy w tym segmencie lakiernictwa, ju¿ po zmianie dyszy powietrznej.

Ja nie lubiê produktów DV szczególnie za te techniczne uogólnienia. Za kompromis jakiego siê dopuszczaj± ... oraz za bardzo nêdzn± opiekê techniczno - informacyjn±. Teraz siê to zmienia na plus, gdy DV pozby³ siê dennych produktów ze swojego brendu ( SLG i FLG ) i podnosi w³asny presti¿. Mo¿e za kilka lat zmieniê zadnie na ich temat. Na razie GTI PRO LITE to taka sama filozofia i kompromisy jak poprzednie modele. Firma siê zmienia na plus ... ale produkty id± nadal tym samym torem kompromisu.

Nie chcê nikogo obra¿aæ, ^^ ale u¿ytkownicy i zwolennicy DV GTI to raczej lakiernicy którzy id± na taki kompromis ³atwego lakierownia jednym pistoletem wszystkich produktów i nie stawiaj± ¿adnych wymagañ co do skuteczno¶ci ( oszczêdno¶ci pracy ) czy odwrotnie szybko¶ci pracy. "Poszukiwacze" i ci oczekuj±cy, ¿e pistolet da siê dostosowaæ do ich indywidualnych preferencji rzadko s± zadowoleni z pracy DV z serii GTI.

¯eby by³o ciut konkretniej to te indywidualne preferencje to np. takie przypadki gdy kto¶ lakieruje busy i robi to bardzo szybko, albo ma ma³± nie wydaj± sprê¿arkê i potrzebuje pistoletu ¶rednio zach³annego na powietrze, lub wypracowa³ sobie system perfekcyjnego wolnego lakierownia cieniutkich pow³ok bez morki, lub z minimaln± struktur± ( np przy lakierowaniu detali do motocykli ), no i ci lakiernicy którzy po prostu "widz±" ró¿nice po aplikacji SATA 4000 / 3000 HVLP, a DV GTI PRO H1 ( niby HVLP ).

kikster 
Wys³any: 2013-03-04, 12:08   
0
UP DOWN

I zdecydowalem sie na Gti Pro Lite 1.3 TE20 ktory zamowilem w sklepie i po 3 dniach byl w moich rekach tylko niestety lekko sie rozczarowalem po pierwszych testach albo po prostu cos zrobilem nie tak ewentualnie przyszedl mi jakis zdekompletowany bubel.... Wiec zaczne od tego co mnie zdziwilo, czemu dysza no tzw w manualu "motylek" luzno lata i czy w ogole powinien ustawiac sie za pomoca cisnienia samodzielnie dopasowywujac sie bo niestety jakos krzywo u mnie sie ustawia oraz nie podaje rownej warsty nazwe to taka literka V przekrecona od pistoletu (juz zglupialem z tego wzgledu) a na dodatek chyba u mnie jest spartolona regulacja szerokosci natrysku mimo ze rozkrecilem do oporu oraz skrecilem to jest nadal taka sama srednica strumienia.

Dumel19
Wys³any: 2013-03-04, 12:46   
+1
UP DOWN

Pomóg³: 5 razy
Sk±d: LKR
kikster napisa³/a:
mimo ze rozkrecilem do oporu oraz skrecilem to jest nadal taka sama srednica strumienia.

rozkrêc go delikatnie i z³ó¿ od nowa, tam sie nic nie powinno ruszaæ ani lataæ, a to chyba przez rozszczelnienie, chociaz reki uci±æ nie dam :P powodzenia :)

kikster 
Wys³any: 2013-03-04, 13:07   
0
UP DOWN

To wkoñcu ten motylek powinien lataæ czy byæ dopasowany nieruchomo

Lackdoctor 
Wys³any: 2013-03-04, 13:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 40 razy
kikster napisa³/a:
To wkoñcu ten motylek powinien lataæ czy byæ dopasowany nieruchomo

Dopasowany nieruchomo.
Dokrêcaj±c on uszczelnia sie z korpusem.
Masz tam jaki¶ brak.
Dlatego te¿ nie dzia³a ci regulacja miot³y.

Zgubi³e¶ co¶ ?

kikster 
Wys³any: 2013-03-04, 13:45   
0
UP DOWN

Dumel19 mia³e¶ racje rozkrecilem i skrêci³em ale w tedy nie dokrecilem jednej rzeczy i wszystko ju¿ gra

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2013-03-04, 14:44   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
kikster, Czekamy na recenzjê tego ciekawego pistoletu, mo¿e jakie¶ zdjêcia polakierowanych elementów i zdjêcie natrysku/miot³y ;)

kikster 
Wys³any: 2013-03-04, 21:41   
0
UP DOWN

Sw.Piotrek z mila checia przy najblizszym malowaniu obstrykam oraz opisze co i jak

kikster 
Wys³any: 2013-03-15, 11:14   
0
UP DOWN

Mialem zrobic maly opis nowego nabytku za bardzo niewiedzialem gdzie opisac wiec postanowilem pozostac w tym temacie.

Zaczne od poczatku po telefonie ze sklepu ze pistolecik jest juz do odebrania szczesliwy pojechalem no i troszke sie rozczarowalem na pierwszy rzut oka z powodu drobnej niechlujnosci owej firmy jak otworzylem pudeleczko spodziewalem sie ladnie zapakowanego guna w foli wiadomo wydatek nie maly to owszem byly w opakowaniu tylko klucze i szczoteczka reszta pistolet wraz z kubkiem lataly po opakowaniu oddzielone aby kawalkiem tekturki to juz moj stary hvlp tez firmy DV byl ladnie zapakowany w foli babelkowej.

W zestawie jest jeszcze plyta z manualem ktora zostala w domu:

No nic przejde dalej tak jak w/w temacie byl problem z ktorym sie lekko przestraszylem po umyciu i sprawdzeniu go dysza tzw. motylek mial luz mimo ze zakrecilem cala oslone myslalem ze to jakas wada lub jakas inna usterka, co sie pozniej okazalo i na to zwroce uwage do wszystkich ktorzy zamierzaja kupic ten pistolet trzeba naprawde wiekszej sily uzyc by przelamac taka blokadke i dokrecic mocniej pierscien ustalajacy dysze to juz nie bedzie latac motylek ;P

Niestety niemam zrobionych zdjec tak jak to wspomnial kolega Sw.Piotrek na temat rozmiarow miotly dam aby z natrysku bazy oraz bezbarwnego. Ale wiadomo kazdy ustawi tak jak mu wygodniej.

Ale przyznam ze bardzo przyjemna jest z tym pistoletem praca co do natrysku bazy niemialem zadnych problemow, regulacje dzialaja plynnie nie sa za luzne ani za lekkie.

Drobne mam aby zastrzezenia co do bezbarwnego troche dziwnie mi sie natryskiwalo moze to z tego wzgledu ze jestem przyzwyczajony do wysokocisnieniowego ale to tylko takie moje odczucia.

Ponizej zdjecia z natrysku bazy (niewiele widac) oraz bezbarwnego:

Jesli cos zle napisalem lub sa jakies braki to wybaczcie ale pierwszy raz robie taki opis ;P

okoñ
Wys³any: 2013-03-15, 19:23   
0
UP DOWN

Pomóg³: 1 raz
Zrób natryski próbne np na tektu¿e i poka¿ jak± to ma miot³e ;) oczywi¶cie 20cm ;)

YAMAHER
Wys³any: 2013-03-15, 23:09   
0
UP DOWN

Pomóg³: 7 razy
:) ³adnie wysz³o.

Dawaj wiecej fot :D

kikster 
Wys³any: 2013-03-17, 10:43   
0
UP DOWN

okoñ napisa³/a:
Zrób natryski próbne np na tektu¿e i poka¿ jak± to ma miot³e ;) oczywi¶cie 20cm ;)

Na dniach postaram sie wykonac te natryski oraz zamieszcze zdjecia.

YAMAHER napisa³/a:
:) ³adnie wysz³o.

Dawaj wiecej fot :D

Dzieki Yamaher :) no zdjec nie widze sensu wiecej wstawiac bo wkoncu to nie fotoblog wykonywanego zawodu i wydaje mi sie ze niema sensu tak wiec te zdjecia co sa to w zupelnosci wystarcza :)

kikster 
Wys³any: 2013-03-19, 19:38   
0
UP DOWN

A wiec natryski probne daje na 2 zdjeciach z powodu nienajlepszej moze jakosci ale rownierz jeszcze nie wyschnietej bazy z gornego zdjecia oraz dolnego zdjecia z wyschnietej.
Odleglosc 20cm od materialu
Zaczne od gornego natrysku to regulacja byla zamknieta na maxa (wiem epickie zacieki obczailem sie po fakcie ze dawka byla prawie na full rozkrecona ^^ )

Srodkowy natrysk byl odkrecony o jeden pelny obrot dobrze ze jest to fajne naciecie na regulacji chociaz mozna odpowiednio obliczyc obroty.

A dolny juz byl odkrecony do oporu.

Mam nadzieje ze o takie natryski Ci chodzilo okoñ

YAMAHER
Wys³any: 2013-03-19, 23:36   
0
UP DOWN

kikster ---> robi sie taki ze zamykasz strumien nie na szeroka miot³e tylko ma³a i w miejscu dajesz :)

No i na szeroka miot³e i konczysz nie rozciagasz na boki : ) a pozniej mierzysz cm :D

kikster 
Wys³any: 2013-03-21, 21:07   
0
UP DOWN

Buuu wyzsza filozofia dla mnie ^^ Yamaher albo Ty tak to chaotycznie napisales albo ja zle rozumuje to mam w miejscu zaczac od najmniejszej do najwiekszej tak i niby ze ktore mam mierzyc juz ta ostatnia czy kazda kolejna probke ze tak sie wyraze i oczywiscie nie rozciagac na boki juz

diablo74 
Wys³any: 2013-03-21, 21:26   
0
UP DOWN

Tak jak tu:
http://www.youtube.com/watch?v=Vjw3KRXOZW0
ok. 40 sekundy

YAMAHER
Wys³any: 2013-03-21, 21:35   
0
UP DOWN

1. Skrecasz bocznym pokrete³kiem z szerokiej miot³y na wask±
2. ustawiasz guna na dole na full
3. oddalasz na 20 cm od kartki
4. psikasz

do szerokiej miot³y tak samo tylko ze rozkrecasz boczny zaworek w druga strone :)

a na koncu mierzysz swoje wypociny :D

Ja dzis sie przerazi³em :D moja miot³a to 21 cm :( i zeby by³a prosta jescze :D a cos zawiewa ja w prawo hahah

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-03-21, 21:48   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
YAMAHER napisa³/a:
moja miot³a to 21 cm

To tylko pogratulowaæ ... ;) :spoko:

YAMAHER
Wys³any: 2013-03-21, 21:56   
0
UP DOWN

^^ ^^ ^^ no wiem wiem ze zazdroscisz :D
troszke sie juz narobi³ :D

Do lata jakaas SATA bedzie tak ze spokoooo :) :spoko:

Robertlodz09 
Wys³any: 2013-03-21, 21:58   
0
UP DOWN

Pomóg³: 61 razy
Sk±d: £ód¿
Mogê Ci sprzedaæ co¶ "lepszego" ni¿ Sata ^^ Do wgl±du w dziale og³oszeñ..... ;) :D

juny 
Wys³any: 2013-03-21, 22:01   
0
UP DOWN

Pomóg³: 20 razy
Sk±d: Ostrów WLKP
Yamaher ka¿dy by chcia³ tak± miot³e jak ty,za tym 21cm kryje siê taka dok³adno¶æ jak sata jet 90,2000,3000 i 4000 razem wziêtych :D

YAMAHER
Wys³any: 2013-03-21, 22:12   
0
UP DOWN

no ba :D najlepszy jest ten odchy³ na bok od po³owy natrysku dostaje lekkiej krzywizny ale to wiesz specjalne wydanie PROFESIONALA 1,4 :D

Robercik --> Ja w³asnie czyms takim pryskam :D PROFESIONAL 1,4 :D

ale MoooooSZnaaaa ?? MoSznaaaaaaa ^^

podazajmy zasada --> KRZYWO PROSTO BYLE OSTRO !!!

Sw.Piotrek 
Wys³any: 2013-03-22, 01:04   
0
UP DOWN

Pomóg³: 2 razy
Sk±d: £ód¼
YAMAHER, Pochwal siê zdjêciem natrysku :)

YAMAHER
Wys³any: 2013-03-22, 01:11   
0
UP DOWN

Jutro zrobie :D i wieczorkiem wstawie :D

Ale bania taka jest z tego ^^

jak by moj gun mog³ przemowic w swieta to by powiedzial :help: ^^

matheo_86
Wys³any: 2013-04-25, 17:04   
0
UP DOWN

siema wszystkim:)
mam pytanie do bardziej do¶wiadczonych kolegów co s±dz± o takim pistolecie

http://sklep.darmet.com.p...id=398&vmcchk=1

firma jak dla mnie ma³o znana albo nawet wcale a cena nie jest wcale bardzo niska , mo¿e kto¶ mia³ do czynienia z produktami tej firmy:)

jedi9 
Wys³any: 2013-04-25, 18:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 3 razy
Sk±d: ¯yglin
koledzy a moze mia³ ktos styczno¶c z aerometal ?

diablo74 
Wys³any: 2013-04-25, 20:38   
0
UP DOWN

matheo_86 napisa³/a:
siema wszystkim:)
mam pytanie do bardziej do¶wiadczonych kolegów co s±dz± o takim pistolecie

http://sklep.darmet.com.p...id=398&vmcchk=1

firma jak dla mnie ma³o znana albo nawet wcale a cena nie jest wcale bardzo niska , mo¿e kto¶ mia³ do czynienia z produktami tej firmy:)

Z opisu wynika ¿e do nawierzchniowych móg³by byæ ale jak ju¿ do baz metalicznych i per³owych to ju¿ nie za bardzo :D
Cena taka sobie, jak siedzisz w samochodówce to szukaj pistoletu do samochodówki

matheo_86
Wys³any: 2013-04-25, 21:09   
0
UP DOWN

dziêki kolego za wskazówki:) pozdro

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach