Autor |
Wiadomo¶æ |
|
j0hnDEER
|
Wys³any: 2013-03-06, 21:19 Dziwne zachowanie LARE EVO
|
0
|
|
|
|
Witam
Jestem amatorem w temacie lakiernictwa i z ma³ym do¶wiadczeniem.
Malujê a przynajmniej staram sie ale brakuje praktyki gdyz jestem na samym pocz±tku zabawy.
Wiec mo¿e opisze problem z LARE EVOLUTION HVLP pistolet nówka moze wykona³em nim ze 3 malowania.
Mianowicie pistolet co 1/1,5 sec przerywa . Zdarzy³o mi sie to zarówno przy bazie jak i klarze choæ tu nieco mniej. Miot³a te¿ wydaje mi sie ¿e nie jest taka jaka powinna byæ - koñce miot³y wal± spora ilosci± materia³u za¶ ¶rodek czêsto trzeba poprawiaæ co czasem powoduje zaciek .
Teraz pytanie czy tak ma byæ ? czy to normalne? Mo¿e ¼le ustawiny pistolet/ci¶nienie ? Mo¿e nakierujecie mnie na co zwróciæ uwagê ?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2013-03-06, 21:23
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 2384 Sk±d: Ostrów WLKP
|
Mo¿e ¼le wyczy¶ci³e¶ i ci przytyka?? |
|
|
j0hnDEER
|
Wys³any: 2013-03-06, 21:24
|
0
|
|
|
|
wyczyszczony idealnie w³a¶nie bo tez to obstawia³em |
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-03-06, 21:27
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
Jak masz nowy pistolet to ode¶lij go do sprzedawcy czy serwisu Lare aby sprawdzili go
Tutaj to nikt nie jest wró¿ka ¿e powie Ci co mo¿e byæ przyczyn± takiego stanu w tym "przypadku" i czy tak jest faktycznie czy mo¿e to tylko wina u¿ytkownika.... |
|
|
|
|
juny
|
Wys³any: 2013-03-06, 21:28
|
0
|
|
|
Pomóg³: 20 razy Posty: 2384 Sk±d: Ostrów WLKP
|
Dok³adnie ode¶lij go niech sprawdz±. |
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-03-06, 21:30
|
0
|
|
|
Pomóg³: 15 razy Posty: 1837 Sk±d: MODULAR - equipment
|
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-03-06, 22:27
|
+1
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
j0hnDEER napisa³/a: | Mianowicie pistolet co 1/1,5 sec przerywa . |
Pierwsze, wazne, ale nie a¿ tak bardzo. To tzw efekt PROJEKTERA.
Drugie, , , ,panowie przeciez to wygl±da na
j0hnDEER napisa³/a: | koñce miot³y wal± spora ilosci± materia³u za¶ ¶rodek czêsto trzeba poprawiaæ co czasem powoduje zaciek .
|
Za du¿e ci¶nienie, lub za ma³a lepko¶c materia³u, ale w to w±tpie bo dotyczy to z regu³y nitro.
Zmniejsz ci¶nienie do momentu kiedy miot³a na ca³ej szerokosci sie unormuje.
Wtedy mozemy dalej rozmawiaæ czy atomizacja w tym momencie jest odpowiednia . . . powinna byc odpowiednia.
Robertlodz09 napisa³/a:
to tylko wina u¿ytkownika....
Na to wygl±da. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
mariann
|
Wys³any: 2013-03-06, 22:52
|
0
|
|
|
|
witam kolego, prawdopodobnie masz s³abo dokrêcon± dyszê i ³apie powietrze lub b±belkuje do kubka i przez to przerywa, odkrêæ g³owicê pistoletu potem dokrêæ z wyczuciem dyszê, zmontuj wszystko i zrób próbê
A co do tego pistoletu to mia³em dok³adnie takowy i mia³em dok³adnie ten sam problem miot³a wali³a gór± i do³em a w ¶irodku pusto. Ustawia³em go na wszelakie sposoby próbowa³em z bardziej rozcieñczonymi lakierami i lipa nic nie pomaga³o. Pisa³em nawet na tym forum i te¿ nikt mi nie umia³ pomóc. Rozwi±za³em problem bardzo szybko, wystawi³em go na aukcji i poszed³ od rêki, krótko potem naby³em satê 3000 i problemy siê skoñczy³y ale tak to jest z tymi chiñczykami |
|
|
|
|
hematol
|
Wys³any: 2013-03-06, 23:05
|
0
|
|
|
Pomóg³: 11 razy Posty: 1007 Sk±d: ¦l±sk
|
Cytat: | Teraz pytanie czy tak ma byæ ? czy to normalne? |
A jak my¶lisz?Je¶li takie zachowanie mia³o by byæ normalne to nie zadawa³by¶ tego pytania!
Jak wlewa³e¶ lakier do pistoletu,przela³e¶ lakier przez sitko? |
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2013-03-06, 23:57
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
j0hnDEER, Pochwal siê zdjêciem natrysku. W/g parametrów powiniene¶ mieæ 33 centymetrow± ¶rednicê natrysku. |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-03-07, 00:50
|
0
|
|
|
|
mariann napisa³/a: | witam kolego, prawdopodobnie masz s³abo dokrêcon± dyszê i ³apie powietrze lub b±belkuje do kubka i przez to przerywa, |
Generalnie przyczyna jest jasna i taka by³a od pocz±tku szkoda s³ów ... tak jak i to ¿e jest za du¿e ci¶nienie wej¶ciowe przy tym te¶cie "miot³y"... ale tam ... Niech to ju¿ opisuj± koledze technicy z LARE bo co siê tu bêdziemy m±drowaæ. Zalet± tych pistoletów jest to ¿e na miejscu jest serwis. Jakby nie by³o serwisu to by¶my mogli siê popisywaæ wiedz±
ZA TO .. Mnie ciekawi to stwierdzenie :
mariann napisa³/a: | ... ³apie powietrze, lub b±belkuje do kubka i przez to przerywa, |
Gdyby nie to "LUB" to bym uzna³, ¿e kolega @mariann nie czyta uwa¿nie postów i ¿e nie wie jak dzia³a grawitacyjny pistolet pneumatyczny ... a tak najpierw dopytam ...
Czy mam przez to rozumieæ ¿e ... lewe powietrze zasysane przez szparkê pod niedokrêcon± dysz± materia³ow± dostaje siê kana³ami korpusu od do³u zbiornika i powoduje b±belkowanie ? |
_________________ Chcesz wiedzieæ wiêcej ? ... projekter@projekter.pl
|
|
|
|
|
j0hnDEER
|
Wys³any: 2013-03-07, 09:39
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Za du¿e ci¶nienie, lub za ma³a lepko¶æ materia³u, ale w to w±tpiê bo dotyczy to z regu³y nitro.
Zmniejsz ci¶nienie do momentu kiedy miot³a na ca³ej szeroko¶ci sie unormuje |
w³a¶nie to mnie zastanawia i nasuwa mi sie kolejne lamerskie pytanie czy je¿eli od reduktora ( na którym ci¶nienie jest odpowiednie) do pistoletu jest z 5/8 m wê¿a to czy ci¶nienie sie zmieni na tyle i¿ trzeba zastosowaæ red. przy pistolecie ?
hematol napisa³/a: | Jak wlewa³e¶ lakier do pistoletu,przela³e¶ lakier przez sitko? |
Oczywi¶cie
PROJEKTER napisa³/a: | Niech to ju¿ opisuj± koledze technicy z LARE |
Napisa³em, i czekam na odpowiedz :] |
|
|
|
|
LARE
|
Wys³any: 2013-03-07, 10:55
|
0
|
|
|
www.LARE.pl
|
Drodzy Panowie, w zasadzie wiêkszo¶æ mo¿liwych przyczyn ju¿ zosta³a tu opisana...
zdaje siê, ¿e u kolegi j0hnDEER, wystêpuje ich kilka naraz.
My¶lê, ¿e podobnie jak u Pana mariann b³±d goni b³±d ale wina zrzucana jest na sprzêt.
P.s. mariann przecie¿ Ty posiada³e¶ ca³kiem inny model pistoletu a dopiero po nabyciu SATA 3000 zw±tpi³e¶ w siebie i znalaz³e¶ przyczyny problemów. Tyle, ¿e jednak poza pistoletem. Ale i to pomyli³e¶ (zapomnia³e¶)
j0hnDEER, jak mówisz pistolet jest niemal¿e "nowy" posiadasz gwarancjê - proszê prze¶lij pistolet do serwisu.
Sprawdzimy co siê dzieje i okre¶limy co mo¿e byæ przyczyn± problemów u Ciebie. Na pewno zostanie to rozwi±zane i bêdziesz zadowolony jak inni nasi klienci. |
_________________ odwied¼ nas na imprezach - www.events.LARE.pl
|
|
|
|
|
j0hnDEER
|
Wys³any: 2013-03-07, 11:14
|
0
|
|
|
|
LARE napisa³/a: | ale wina zrzucana jest na sprzêt. |
raczej obstawiam mój brak do¶wiadczenia ni¿ uszkodzenie pistoletu .
Pobawiê siê ci¶nieniem i spróbuje do porz±dku to wyregulowaæ. Spróbujê te¿ na krótszym wê¿u Je¿eli nie uda mi sie to po prostu podjadê do serwisu ale bardziej na szkolenie ni¿ lokalizowanie usterki
Dziêki panowie za nakierowanie |
|
|
|
|
LARE
|
Wys³any: 2013-03-07, 11:43
|
0
|
|
|
www.LARE.pl
|
|
|
|
|
j0hnDEER
|
Wys³any: 2013-03-08, 19:03
|
0
|
|
|
|
nie da³o mi to spokoju wiec polecia³em do gara¿u dorwa³em jak±¶ resztkê bazy zrobi³em sobie szablon i sprawa sie wyja¶ni³a i oczywi¶cie mój g³upi b³±d.
- przerywanie by³o spowodowane tym i¿ za s³abo dokrêci³em dysze za s³abo dokrêci³em i podczas obrotu motylkiem poprostu dosta³a luzów co skutkowa³o dostawaniem sie powietrza do kubka i b±belkowaniem
- przelewanie materia³u na skrajach to nie doczyszczone jak nale¿y 2 z 6 ma³ych otworków ( znacie jakie¶ zestawy czyszcz±ce które w nie wchodz± ?)
tutaj próba miot³y , trochê bananowa ale muszê do porz±dku oczy¶ciæ t± dyszê
sry za zdiêcie ale kabel do aparatu gdzie¶ mi zagin±³ i musia³em telefonem ;/
Dodam tylko ¿e nie robie to dla siebie bo polubi³em malowanie jako hobby a nie mam za bardzo wokó³ siebie nikogo do¶wiadczonego
|
|
|
|
|
Robertlodz09
|
Wys³any: 2013-03-08, 19:11
|
0
|
|
|
Pomóg³: 61 razy Posty: 3387 Sk±d: £ód¿
|
j0hnDEER napisa³/a: | znacie jakie¶ zestawy czyszcz±ce które w nie wchodz± ?)
| S± specjalne pêdzelki oraz nawet ig³y do czyszczenia dysz powietrznych |
|
|
|
|
Lackdoctor
|
Wys³any: 2013-03-08, 19:52
|
0
|
|
|
Pomóg³: 40 razy Posty: 3753
|
j0hnDEER napisa³/a: | tutaj próba miot³y , trochê bananowa |
Straszna lipa, na dodatek leje jednym koñcem, jeszcze do tego banan.
Oby to by³a wina zanieczyszczeñ.
Poka¿ miot³ê po generalnym czyszczeniu wszystkiego wszêdzie. |
_________________ Strona mojego znajomego w Belgii... mówi po naszemu. Bardzo fajne furki, bardzo ró¿ne ceny, nowe okazje praktycznie codziennie.
http://home.mobile.de/AUTOS-PAGNAER#ses |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-03-08, 21:33
|
0
|
|
|
|
j0hnDEER napisa³/a: | nie da³o mi to spokoju wiec polecia³em do gara¿u dorwa³em jak±¶ resztkê bazy zrobi³em sobie szablon i sprawa sie wyja¶ni³a i oczywi¶cie mój g³upi b³±d.
- przerywanie by³o spowodowane tym i¿ za s³abo dokrêci³em dysze za s³abo dokrêci³em i podczas obrotu motylkiem po prostu dosta³a luzów ..... |
TAK .... to faktyczna przyczyna przerywania strumienia natryskowego ...
j0hnDEER napisa³/a: | .... co skutkowa³o dostawaniem sie powietrza do kubka i b±belkowaniem |
... a taki numer ... jest porostu nie mo¿liwy ( z jednym wyj±tkiem ) w ¿adnym pneumatycznym grawitacyjnym pistolecie natryskowym. Materia³ i powietrze s± od siebie oddzielone ¶ciankami korpusy i dyszy materia³owej nie ³±cz± siê w pistolecie
Fakt b±belki s± ... ale to nie "lewe" powietrze je tam wywo³uje
Najwa¿niejsze jednak ¿e sam doszed³e¶ do tego co siê dzieje z pistoletem. Jak widaæ panika nie jest wskazana jako pierwszy krok serwisowy . |
|
|
|
|
|
j0hnDEER
|
Wys³any: 2013-03-08, 23:02
|
0
|
|
|
|
Lackdoctor napisa³/a: | Straszna lipa, na dodatek leje jednym koñcem, jeszcze do tego banan.
Oby to by³a wina zanieczyszczeñ |
Wiem wiem sporo rozp. i ma³o bazy bo ta akurat pod rek± mia³em , jutro sie zabiorê za porz±dne wyczyszczenie, kupie bazê i pobawiê sie w wykalibrowanie tego metod± prób i b³êdów. Wiem te¿ ¿e porzadne wyczyszczenie tego z klaru bardzo istotna sprawa Jako¶ sie trzeba tego nauczyæ a tylko taka nauka wchodzi w grê niestety.
PROJEKTER napisa³/a: | ... a taki numer ... jest porostu nie mo¿liwy ( z jednym wyj±tkiem ) w ¿adnym pneumatycznym grawitacyjnym pistolecie natryskowym. Materia³ i powietrze s± od siebie oddzielone ¶ciankami korpusy i dyszy materia³owej nie ³±cz± siê w pistolecie
Fakt b±belki s± ... ale to nie "lewe" powietrze je tam wywo³uje |
No tak masz racjê ale przynajmniej wiem kolejna rzecz |
|
|
|
|
j0hnDEER
|
Wys³any: 2013-03-09, 22:08
|
0
|
|
|
|
Dysza wyczyszcona i juz nie ma banana i lepiej sie uk³ada .
A tutaj co¶ co skoñczy³em pare dni temu Trwalo to d³ugo ale mia³ byæ wysoki po³ysk wiec nieustanne szlifowanie i malowanie ale wysz³o tak na 4+. Pistolet i lakier nie do tego przeznaczony ale by³ to jak by nie patrzeæ eksperyment zrobiony w zasadzie po cenie coko³a z granitu i resztek forniru
|
|
|
|
|
Sw.Piotrek
|
Wys³any: 2013-03-10, 03:30
|
0
|
|
|
Pomóg³: 2 razy Posty: 638 Sk±d: £ód¼
|
To s± te twoje "kolumny"? £adne.
Pochwal siê zdjêciem obecnego natrysku Ile ma teraz centymetrów d³ugo¶ci? |
_________________ http://niezalezna.pl/
|
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-03-10, 07:33
|
+2
|
|
|
|
j0hnDEER napisa³/a: | ... Trwa³o to d³ugo ale mia³ byæ wysoki po³ysk wiêc nieustanne szlifowanie i malowanie .... |
W przysz³o¶ci przy lakierowaniu laminatu na wysoki po³ysk ( fornir z efektem Gloss 80 ) u¿ywaj w pierwszej i drugiej warstwie lakieru poliestrowego. Schnie szybko jest twardy i daje efekt - g³êbi ( deep gloss ). Ja wyschnie i stwardnieje matowanie i na to normalnie, czyli do¶æ cienko lakier akrylowy, lub poliuretanowy. Matowanie pod polerowanie .... polerowanie i koniec. Nie trzeba nak³adaæ kilkunastu warstw lakieru bezbarwnego do takiego efektu je¿eli u¿yjesz najpierw bezbarwnego poliestru. |
|
|
|
|
|
j0hnDEER
|
Wys³any: 2013-03-10, 20:04
|
0
|
|
|
|
Sw.Piotrek napisa³/a: | To s± te twoje "kolumny"? £adne. |
podstawki
Sw.Piotrek napisa³/a: | Pochwal siê zdjêciem obecnego natrysku Ile ma teraz centymetrów d³ugo¶ci? |
jest ju¿ ok , brudny motylek . Miot³a prosta ok 330mm jedynie kwestia obycia sie ze sprzêtem wiêc jak nabiore wprawy dam fotê. . W porównaniu do by³ego jonnesway ja-6111 przepa¶æ.
PROJEKTER napisa³/a: | W przysz³o¶ci przy lakierowaniu laminatu na wysoki po³ysk ( fornir z efektem Gloss 80 ) u¿ywaj w pierwszej i drugiej warstwie lakieru poliestrowego. Schnie szybko jest twardy i daje efekt - g³êbi ( deep gloss ). Ja wyschnie i stwardnieje matowanie i na to normalnie, czyli do¶æ cienko lakier akrylowy, lub poliuretanowy. Matowanie pod polerowanie .... polerowanie i koniec. Nie trzeba nak³adaæ kilkunastu warstw lakieru bezbarwnego do takiego efektu je¿eli u¿yjesz najpierw bezbarwnego poliestru. |
o super dziêki za tipa bo w³asnie zastanawia³em sie nad lepszym rozwi±zaniem |
|
|
|
|
PROJEKTER
|
Wys³any: 2013-03-10, 21:41
|
0
|
|
|
|
j0hnDEER napisa³/a: | jest ju¿ ok , brudny motylek . .... W porównaniu do by³ego jonnesway ja-6111 przepa¶æ. |
O Jezu ! .... dobrze, ¿e kolega @Jano tego nie czyta .... nie ¿eby ze z³o¶liwo¶ci ... ... ale jeszcze na ¶wie¿o pamiêtam temat / spór o pistoletach do refinishu i do lakierowania ogólnego .... i tam o dziwo dosyæ wysoko pozycjonowany i oceniany model JA 6111 ... |
|
|
|
|