Szukaj FAQ Album

Przesuniêty przez: Tech 2009-04-25, 16:42
Autor Wiadomo¶æ
mirh
Wys³any: 2008-04-05, 20:47   zacieki na akrylu
0
UP DOWN

Dorabia³em akryl jaki¶ czas temu w mieszalni. Kiedy zabra³em siê za lakierowanie zaprawki na progu okaza³o siê ¿e utwardzacz który mia³em w puszce czê¶ciowo siê utwardzi³ tzn. mia³em bia³± grudê w puszce. U¿y³em tego utwardzacza w proporcji 60% (tak chyba by³o napisane na puszce - trochê mi siê napis star³ tzn - nie wiem do koñca czy to by³o 50% czy 60%) w efekcie rozrobiony lakier wyda³ mi siê trochê za rzadki... w trakcie lakierowania progu porobi³em zacieki i nie wiem co z tym zrobiæ. Poczekaæ jak wyschnie i spolerowaæ te zacieki, albo zetrzeæ papierem i polakierowaæ na nowo? Jak d³ugo czekaæ zanim spróbujê to polerowaæ? Jakim papierem zabraæ siê za te zacieki?
I jeszcze jedno czy robi±c kolejne warstwy w akrylu mogê pistoletem przejechaæ w 1 przej¶ciu 2x to samo miejsce? Pytam bo ten akryl co¶ mi s³obo kry³ i chyba ciut przesadzi³em :oops: z ilo¶ci± lakieru za ka¿dym przej¶ciem... robi³em to pierwszy raz.

rbfm 
Wys³any: 2008-04-05, 22:42   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
Sk±d: Kraków
utwardzac zlapal wilgoc. lakieru polerowac ani usuwac nie musisz. sam odpadnie razem z rdza pod nim :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

a jesli chodzi o proporcje to chyba nie dales tam 60% utwardzacza? z reguly daje sie 2-1, 3-1 lub 4-1. to najpopularniejsze proporcje

mirh
Wys³any: 2008-04-05, 22:59   
0
UP DOWN

rbfm napisa³/a:
utwardzac zlapal wilgoc. lakieru polerowac ani usuwac nie musisz. sam odpadnie razem z rdza pod nim :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

a jesli chodzi o proporcje to chyba nie dales tam 60% utwardzacza? z reguly daje sie 2-1, 3-1 lub 4-1. to najpopularniejsze proporcje

Niestety da³em tam 60% :cry: i nie wiem co z tym fantem teraz zrobiæ...
Pod lakierem jest warstwa:
wash primer, podk³ad 2k, szpachla, podk³ad 2k + wyrównanie dziurek szpachla 1k
co mam teraz z tym zrobiæ? Kosztowa³o mnie to sporo pracy... :cry:

rbfm 
Wys³any: 2008-04-05, 23:18   
0
UP DOWN

Pomóg³: 21 razy
Sk±d: Kraków
mirh napisa³/a:

najlepiej nic. a jak chcesz sie bawic to wszystko zdzierac do metalu i od nowa. 60% utwardzacza dales wiec popeka ci lakier i poodlazi. tak jak czasem odlazi bezbarwny na spapranych furach.

a jesli to jest swieze to duza ilosc nitro zalatwi sprawe. zmyj to po prostu jesli nie jest za pozno.

mirh
Wys³any: 2008-04-06, 10:02   
0
UP DOWN

rbfm napisa³/a:
mirh napisa³/a:

najlepiej nic. a jak chcesz sie bawic to wszystko zdzierac do metalu i od nowa. 60% utwardzacza dales wiec popeka ci lakier i poodlazi. tak jak czasem odlazi bezbarwny na spapranych furach.

a jesli to jest swieze to duza ilosc nitro zalatwi sprawe. zmyj to po prostu jesli nie jest za pozno.

A zdzieraæ do podk³adu nie wystarczy³oby?
Zak³adaj±c ¿e rzeczywi¶cie za du¿o utwardzacza i jeszcze do tego zawilgoconego to po jakim czasie ten lakier zmatowieje/popêka? Tak orientacyjnie jaki jest czas pokazania siê takiej wady?

ixell
Wys³any: 2008-04-08, 01:11   
0
UP DOWN

Pomóg³: 4 razy
Sk±d: Kalisz
Musisz ca³y lakier usun±æ. Bêdziesz zawsze mieæ z tym problem. Usun±æ i od nowa zapodk³±dowaæ.
www.autolakier.pl

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Technologia i materia³y

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: