Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-16, 09:02 |
Autor |
Wiadomość |
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-03, 22:16 pistolet do konserwacji profili zamkniĂŞtych
|
0
|
|
|
|
Szukam specyficznego pistoletu, ktĂłrym mĂłgÂłbym wtryskiwaĂŚ w profile zamkniĂŞte preparaty do koserwacji.
Problem polega na tym, Âże jako amator kupiÂłem do robienia zaprawek lakierniczych niezbyt mocny kompresor:
6 litrowy zbiornik
1,1 kW, 1,5 HP
WydajnoœÌ na ssaniu 220 L
Efektywna ok.120 L
8 bar ciÂś.
i chciaÂłbym tym kompresorkiem tryskaĂŚ w profile zamkniĂŞte, progi, drzwi (mam nawiercone otwory po konserwacji rustcheck) itp.
Nie chodzi mi o ciĂŞÂżkie bitumiczne preparaty do podwozi (typu baranek) ale o lekkie penetrujÂące woski typu Tectyl ML albo Rustcheck (wyglÂąda jak rzadki kisiel).
Szukam jakiegoÂś pistoletu i dyszy elastycznej z koĂącĂłwkÂą rozpylajÂącÂą promieniÂście, pistoletu ktĂłry daÂłby radĂŞ pryskaĂŚ tymi preparatami poprzez mĂłj kompresor (niezbyt duÂży wydatek).
Mia³em kiedyœ spray Tectyla ML, taki z dysz¹ i nie wiem jakie jest ciœnienie i wydatek z puszki ale pryska³o to nieŸle - ten wosk by³ rzadki jak woda, potem po odparowaniu tworzy doœÌ tward¹ woskow¹ barierê. Rustcheck jest ca³y czas p³ynny i jego dozowanie trzeba powtarzaÌ co 2 lata.
ChcĂŞ to robiĂŚ samemu bo ci wszysce spece (autoryzowani) od zabezpieczeĂą Valvoline i Rustcheck lecÂą sobie w kulki i wcale nie pryskajÂą tam gdzie powinni a jak juÂż prysnÂą to tyle co kot napÂłakaÂł - a ceny majÂą takie Âże zdecydowanie bardziej opÂłaca siĂŞ samemu kupiĂŚ materiaÂły i pryskaĂŚ.
Zatem czy jest jakÂś pistolet ( + dysza) do mojego kompresora, ktĂłrym bym to zrobiÂł? |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2008-01-03, 22:21
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-03, 22:29
|
0
|
|
|
|
Kurcze i to mnie bardzo martwi... raczej nie bĂŞdĂŞ kupowaÂł 2 wielkiego kompresora (wiecie Panowie jak jest z Âżonami )
A nie ma jakiejœ mo¿liwoœci przeróbki takiego pistoletu... tzn wydaje mi siê ¿e z mniejsz¹ dysz¹ wydatek by³by mniejszy a te preparaty s¹ doœÌ rzadkie.
Mnie nie zaleÂży na ciÂągÂłej pracy, ja sobie mogĂŞ powoli w garaÂżu konserwowaĂŚ wÂłasne autko |
|
|
|
 |
adams90-90
|
Wysłany: 2008-01-03, 22:32
|
0
|
|
|

|
Musisz kupic i sprawdzic albo czekac az ktos Ci podpowie kto mial stycznosc z tym pistoletem Za maly kompresor masz Nie lepiej bylo kupic z 24 lub 50 litrowa butla |
|
|
|
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-03, 23:28
|
0
|
|
|
|
adams90-90 napisał/a: | Musisz kupic i sprawdzic albo czekac az ktos Ci podpowie kto mial stycznosc z tym pistoletem Za maly kompresor masz Nie lepiej bylo kupic z 24 lub 50 litrowa butla |
pewnie tak teraz to po zawodach i muszĂŞ kombinowaĂŚ jak koĂą pod gĂłrĂŞ... |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-01-04, 09:50
|
0
|
|
|
|
kup pierwszy lepszy kompresor w markecie za 250 zeta i po klopocie. nie wiem po co kupowales to badziewie ze zbiornikiem 6 l ? |
|
|
|
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-04, 09:53
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Bodzio
|
Wysłany: 2008-01-05, 03:56
|
0
|
|
|
--B_C_G--

|
Co do pistoletu tego za 29zÂł, to mam taki, ale do profili siĂŞ nie nadaje, nic nie chciaÂło lecieĂŚ przez ten wĂŞÂżyk :( Jedynie progi z wierzchu itp. Nawet "od biedy" fajnie wychodzi, nie to co pistoletem za xxxzÂł firmowym (bo tam to juÂż piĂŞkna strukturka wychodzi) ale na potrzeby wÂłasne idealny |
_________________ http://img714.imageshack....p?id=aa001z.jpg |
|
|
|
 |
mirh
|
Wysłany: 2008-01-05, 12:39
|
0
|
|
|
|
Bodzio napisał/a: | Co do pistoletu tego za 29zÂł, to mam taki, ale do profili siĂŞ nie nadaje, nic nie chciaÂło lecieĂŚ przez ten wĂŞÂżyk :( Jedynie progi z wierzchu itp. Nawet "od biedy" fajnie wychodzi, nie to co pistoletem za xxxzÂł firmowym (bo tam to juÂż piĂŞkna strukturka wychodzi) ale na potrzeby wÂłasne idealny |
Ale ja nie mĂłwiĂŞ o "strukturce", pryskaniu na zewnÂątrz... mnie chodzi o rozpryskanie preparatu w zamkniĂŞtej przestrzeni coby mgÂła z takiego Âśrodka wgryzÂła sie wszĂŞdzie... |
|
|
|
 |
diablo74
|
Wysłany: 2012-06-14, 21:09
|
0
|
|
|
|
RozglÂądam siĂŞ za pistoletem do profili zamkniĂŞtych moÂże jakieÂś opinie co uÂżywacie nie interesuje mnie sprzĂŞt za 30 pln tylko coÂś co dziaÂła i moÂżna tym normalnie pracowaĂŚ |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2013-01-26, 18:02
|
0
|
|
|
|
Pan Marek Bogdan Z ANGLO CARS jest dystrybutorem FERTAN na PolskĂŞ i posiada tÂą technologiĂŞ antykorozyjnÂą o ktĂłrÂą Tobie chodzi do zastosowania w sprayach penetrujÂących i woskach.
MogĂŞ polecic. Stosuje odd ÂłuÂższego czasu i sprawdza siĂŞ.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
gugun
|
Wysłany: 2013-01-26, 18:04
|
0
|
|
|

|
Ostatnia wizyta: 2008-06-03, 11:36 (Minut: 1)
Wizyt: 184 ÂŁÂączny czas wizyt Godzin: 41,2
hehe to sie dokopaÂłeÂś...ciekawe ile takich pistoletĂłw mial kolega do tego czasu |
|
|
|
 |
936
|
Wysłany: 2013-01-26, 18:15
|
0
|
|
|
|
temat konserwacji profili zamkniĂŞtych jes aktualny caÂły czas
hehe |
|
|
|
 |
stonoga100
|
Wysłany: 2013-02-01, 18:58
|
0
|
|
|
|
Witam , rĂłwnieÂż szukam pistoletu do konserwacji profili Âśrodkiem RUST CHECK. Sondy zakupiÂłemm APP http://app.com.pl/product...ridn=3&prid=494 MyÂślaÂłem Âże wykorzystam pistolet pod UBS. Niestey nie niesie materiaÂłu rozpylonego przez co aplikacja Âśrodka staje siĂŞ mocno utrudniona. Renomowany pistolet do tych sond 800zÂł http://app.com.pl/product...=8&prid=401.Czy moglibyÂście poleciĂŚ jakiÂś inny taĂąszy pistolet o podobnej konstrukcji. Pistolet zamierzam wykorzystywaĂŚ amatorsko do konserwacji swojego auta. Kompresor mam dobry 60l.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2013-02-02, 17:08
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
mezotr
|
Wysłany: 2013-03-10, 16:31
|
0
|
|
|

|
uÂżywasz takiego, daje rade z gestymi woskami? |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2013-03-11, 17:10
|
0
|
|
|
|
mezotr napisał/a: | uÂżywasz takiego, daje rade z gestymi woskami? |
tak daje,np. fluidol mlp
rozrabiam benz ekstr do konsystencji majezonu lub manojezu |
_________________ Inteligentni ludzie sÂą czĂŞsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spĂŞdzaĂŚ czas z idiotami |
|
|
|
 |
zdenek_zdenek
|
Wysłany: 2013-03-11, 18:05
|
0
|
|
|
|
zed napisał/a: | mezotr napisał/a: | uÂżywasz takiego, daje rade z gestymi woskami? |
tak daje,np. fluidol mlp
rozrabiam benz ekstr do konsystencji majezonu lub manojezu |
Nie lepiej podgrzaĂŚ puszke z woskiem np. na kaloryferze. Robi siĂŞ wtedy pÂłynny i idzie elegancko. |
|
|
|
 |
mezotr
|
Wysłany: 2013-03-11, 19:26
|
0
|
|
|

|
Wiec warto w niego zainwestowac?, bo ten UBS z rurka do profili za 30zÂł to wielkie nieporozumienie, wode to idzie nim rozpylic, ale nic wiecej |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2013-03-11, 20:09
|
0
|
|
|
|
mezotr napisał/a: | Wiec warto w niego zainwestowac? |
nie wiem ile teraz kosztuje mam go pare Âładnych lat i jakoÂś dziaÂła (towar jak manojez idzie przez ok 150 cm rurki),wurth czy normfest ma w ofercie ale niewim jakie ceny, co do podgrzewania puszki mozna tylko wtedy caÂły towar trzeba wykorzystaĂŚ bo zastygnie i kibel |
_________________ Inteligentni ludzie sÂą czĂŞsto zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spĂŞdzaĂŚ czas z idiotami |
|
|
|
 |
zdenek_zdenek
|
Wysłany: 2013-03-11, 20:25
|
0
|
|
|
|
zed napisał/a: | co do podgrzewania puszki mozna tylko wtedy caÂły towar trzeba wykorzystaĂŚ bo zastygnie i kibel |
to akurat nieprawda
mezotr napisał/a: | Wiec warto w niego zainwestowac?, bo ten UBS z rurka do profili za 30zÂł to wielkie nieporozumienie, wode to idzie nim rozpylic, ale nic wiecej |
Ja mam ten ubs za dwadzieÂścia pare zÂł i po podgrzaniu idzie jak zÂłoto. jak wystygnie to znowu podgrzewasz, ma byĂŚ pÂłynny. U mnie leÂżaÂł rok w pistolecie i po podgrzaniu sie nadawaÂł, chyba novol 640. |
|
|
|
 |
mezotr
|
Wysłany: 2013-03-11, 20:33
|
0
|
|
|

|
znalazÂłem taka stronkehttp://slet.pl/zestaw-do-...ch-chs-21z.html
cena taka sobie , napisze bezposrednio do producenta, bo widze ze u nich mozna bezposrednio zakupic, wiec cena moze byc atrakcyjna,bez posrednikĂłw
w pracy mamy samorĂłbe i wosk z APP W400 idzie super, a jest gesty jak majonez i bez podgrzewania idzie |
|
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2013-03-11, 20:35
|
0
|
|
|
|
to akurat nieprawda
ale ja nie pisze o konserwacji pod pistolet do baranka bo jest zadki tylko pisalem o fluidolu mlp ,ktĂłry ma konsystencje margaryny wez taki przepchnij jak ci zastygnie w 1,5m przewodzie |
|
|
|
 |
Robertlodz09
|
Wysłany: 2013-03-11, 20:39
|
0
|
|
|

|
mezotr napisał/a: | napisze bezposrednio do producenta, |
CHS Warszawa ul. KarÂłowicza 12 numer tel. masz na ich stronie |
|
|
|
 |
mezotr
|
Wysłany: 2013-03-11, 20:43
|
0
|
|
|

|
Robertlodz09 napisał/a: |
CHS Warszawa ul. KarÂłowicza 12 numer tel. masz na ich stronie |
wiem wiem , napisze maila, ale zakup bedzie dopiero w kwietniu |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2013-03-11, 20:50
|
0
|
|
|
|
mezotr napisał/a: | znalazÂłem taka stronke | no cena troche duza
tu masz jakis pistolet ale co to jest nie wiem
http://www.fluid-film.pl/product.php?id_product=19
u znajomego widziaÂłem kiedys przerobiony taki za 25 pln
do zbiornika mial doprowadzone cisnienie (chyba dorobione mial cos przy zloczce nakreconej do pistoletu) a sonda zrobiona z przewodu od regulacji swiatel jak byly w poldkach |
|
|
|
 |
mezotr
|
Wysłany: 2013-03-11, 21:08
|
0
|
|
|

|
tego tez juz kiedys znalazÂłem, ale opini o nim jakos brak
taki pistol do profili to prosta konstrukcja, zastanawiaÂłem sie nawet zeby zrobic ze zwykÂłego pistoletu, ale jakos mi przeszÂło |
|
|
|
 |
zed
|
Wysłany: 2013-03-11, 21:18
|
0
|
|
|
|
mezotr napisał/a: | taki pistol do profili to prosta konstrukcja, zastanawiaÂłem sie nawet zeby zrobic ze zwykÂłego pistoletu, ale jakos mi przeszÂło |
latwiej z jakiegos sico do baranka
wystarczy doprowadzic powietrze do odpowietrzenia i po sprawie,ale najpierw bym zadzwonil i zapytal jaka cena tego chs |
|
|
|
 |
mezotr
|
Wysłany: 2013-03-11, 21:24
|
0
|
|
|

|
Cytat: | latwiej z jakiegos sico do baranka
wystarczy doprowadzic powietrze do odpowietrzenia i po sprawie,ale najpierw bym zadzwonil i zapytal jaka cena tego chs |
no niestety ale nie taka prosta, a jak zatrzymasz wypÂływ wosku, palcem, az cisnienia w zbiorniku nie bedzie
zreszta niewazne i tak pewnie bedzie ten chs, bo nie zamierzam sie denerwowac |
|
|
|
 |
dragalus2580
|
Wysłany: 2013-03-11, 21:37
|
0
|
|
|
|
kup sobie w spray-u i bedziesz mial bez kompresora... i kombinowania hehe |
|
|
|
 |
barnie
|
Wysłany: 2013-08-23, 20:12
|
0
|
|
|
|
Macie jak¹œ alternatywê dla pistoletu CHS-21Z? jego cena jak dla jednorazowego zakonserwowania powala
PoszukujĂŞ jakiegoÂś dobrego pistoletu do konserwacji Âśrodkami RUST CHECK w domowych warunkach, co prawda kupiÂłem taki prosty za 29zÂł - ale obawiam siĂŞ, Âże nie podoÂła on Âśrodkowi do konserwacji podwozia - jest dosyĂŚ gĂŞsty, myÂślĂŞ, Âże Âśrodkowi do profili powienien daĂŚ radĂŞ, chociaÂż nie prĂłbowaÂłem jeszcze.
Gdzie mogĂŞ kupiĂŚ sam pojemnik, w ktĂłry wlewa siĂŞ Âśrodki do konserwacji i nakrĂŞca na pistolet? |
|
|
|
 |
kadafi
|
Wysłany: 2013-08-23, 22:13
|
0
|
|
|
|
Ja taki pojemnik mam po zuÂżytym baranku - resztka wypÂłukana nitro i gitarka.
Mam taki tani pistolecik kupiony do konserwacji podwozia uÂżywany ostatnio kilka lat temu. Miesiac temu konserwowaÂłem profile zamkniĂŞte i teÂż b.dobrze dziaÂłaÂł.
Link przykÂładowy, pistolet podobny/nie identyczny.
http://www.4weld.pl/p2877...-regulacja.html
Ja taki pojemnik mam po zuÂżytym baranku - resztka wypÂłukana nitro i gitarka.
Dorobi³em tylko d³ugi w¹¿ - 1m i na koùcu dyszê DIY ze œruby która rozpyla materia³ 6-cioma otworami na boki. |
|
|
|
 |
barnie
|
Wysłany: 2013-08-24, 09:44
|
0
|
|
|
|
KupiÂłem podobny, z tym Âże mĂłj kosztowaÂł 29zÂł, ale dodatkowo mam wĂŞÂżyk do profili, a koĂącĂłwka rozpyla na 3 koĂące. ÂŚrodek do profili jest stosunkowo rzadki, wiĂŞc myÂślĂŞ Âże podoÂła, obawiam siĂŞ tylko Âśrodka do podwozia, bo przypomina gĂŞstÂą galaretkĂŞ... moÂże przed wlaniem Âśrodka do pojemnika trzeba go rozgrzaĂŚ?
Co do samego pojemnika, to teÂż myÂślaÂłem, Âżeby uÂżyĂŚ zuÂżyty po baranku, lub po Âśrodku do konserwacji podwozi, oczywiÂście wczeÂśniej odpowiednio go wypÂłukaĂŚ. |
|
|
|