Autor |
Wiadomość |
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2009-08-19, 17:09 Kontrole w mieszalniach i lakierniach
|
0
|
|
|

|
Jak macie jakieœ konkretne przyk³ady do czego siê przyczepiaj¹ te ró¿ne pijawki z sanepidu, PIH-u, PIP-u i innych organizacji "po¿ytku publicznego" to opisujecie je tutaj bo nad¹¿yÌ za tymi wszystkimi chorymi przepisami to sztuka a oni tylko sêpi¹ jak tu cz³owieka udupiÌ.
U mnie nikogo dawno nie by³o ale po mieœcie kr¹¿¹ informacje ¿e mocno PIH nagina po sklepach wiêc wolê popytaÌ na co zwróciÌ uwagê. |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2009-08-20, 00:26
|
0
|
|
|

|
JeÂżeli chodzi o sklepy to kilka rzeczy o ktĂłrych rozmawiaÂłem ostatnio:
1. Ometkowany kaÂżdy produkt (cena)
2. Cena na pó³ce na której jest te¿ przeliczenie na kg lub litr
3. Etykiety naklejane na puszki z lakierem powinny zawieraÌ wszystkie ostrze¿enia tak jak pó³produkty
4. Opisy markerem sÂą niedopuszczalne
5. JeÂżeli opakowanie jest plastikowe to trzeba mieĂŚ atest od producenta dopuszczajÂący do pakowania w nie produktĂłw niebezpiecznych
6. To jest mocno kontrowersyjne ale PIH za¿¹da³ legalizacji wagi do mieszania lakierów. Podobno tego siê nie robi bo to jest waga technologiczna a nie do sprzeda¿y miêsa ale jak siê upr¹... mo¿na próbowaÌ t³umaczyÌ ¿e lakier sprzedaje siê na litry.
Jak sobie coÂś jeszcze przypomnĂŞ to napiszĂŞ. |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2009-08-24, 12:30
|
0
|
|
|

|
Dziêki za te informacje a mo¿e wiesz coœ o samym lokalu w którym jest mieszalnia. Chodzi mi o wentylacje, instalacje elektryczna, min wielkoœÌ powierzchni, wysokoœci pomieszczeù itp. bo s³ysza³em ze s¹ jakieœ przepisy odnoœnie takich rzeczy. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-08-24, 23:29
|
0
|
|
|

|
No sÂą ! PRAWO BUDOWLANE, PRAWO OCHRONY ÂŚRODOWISKA, WARUNKI TECHNICZNE JAKIM ODPOWIADAĂ POWINNY BUDYNKI I ICH USYTUOWANIE, ROZPORZADZENIE O OCHRONIE PRZECIWPOÂŻAROWEJ OBIEKTĂW BUDOWLANYCH I POMIESZCZEĂ PRACY, USTAWA O DZIAÂŁALNOÂŚCI I ZAKRESIE KONTROLNYM SANEPID i ROZPORZÂĄDZENIE OKREÂŚLAJÂĄCE POZIOM NAJWYÂŻSZYCH DOPUSZCZALNYCH STĂÂŻEĂ SUBSTANCJI CHEMICZNYCH NA STANOWISKU PRACY ( to dotyczy wÂłaÂśnie wentylacji !!! ) , USTAWA O DZIAÂŁALNOÂŚCI PAĂSTWOWEGO INSPEKTORA PRACY ... no i ze 100 norm i kilka dyrektyw np DYREKTYWA MASZYNOWA UE albo DYREKTYWA ATEX ( to min. o instalacji elektrycznej i urzÂądzeniach na mieszalni ) ... czy waÂłkowana tu przed wakacjami USTAWA O DOPUSZCZALNYCH POZIOMACH EMISJI LOTNYCH ZWIÂĄZKĂW ORGANICZNYCH I OZNAKOWANIU PRODUKTĂW CHEMICZNYCH ... choĂŚ w tym przypadku to lepiej siĂŞgn¹Ì po ROZPORZÂĄDZENIE O LZO ... |
_________________ Chcesz wiedzieĂŚ wiĂŞcej ? ... projekter@projekter.pl
 |
|
|
|
 |
Siekiera
|
Wysłany: 2009-08-26, 09:09
|
0
|
|
|

|
No ja wiem ze tych przepisów jest w Q..we ale mi chodzi o takie "¿elazne" punkty do których siê przyczepiaj¹ podczas wizyty i jak sobie z nimi radziÌ, jak siê próbowaÌ wyt³umaczyÌ bo wiadomo ¿e idealnie wszystkiego nie uda siê dopi¹Ì ale zawsze dobrze mieÌ przygotowan¹ obronê Tak jak dzielimy sie na forum patentami pomocnymi przy lakierowaniu to mo¿na wymieniÌ uwagi o sêpach czychaj¹cych na nasz¹ kasê i jak j¹ im wyrwaÌ z pyska |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2009-09-15, 07:52
|
0
|
|
|

|
WÂłaÂśnie wczoraj rozmawiaÂłem z lakiernikiem u ktĂłrego byÂła Ochrona ÂŚrodowiska i zapytali dlaczego obok mieszalnika wodnego stoi rozpuszczalnikowy skoro obowiÂązuje dyrektywa LZO? TÂłumaczyÂł siĂŞ ze ten mieszalnik jest przemysÂłowy (IVAT) i Âże dostawca poinformowaÂł Âże moÂżna go uÂżywaĂŚ. Pani stwierdziÂła Âże jak tak (pewnie teÂż nie byÂła pewna czy moÂżna) to zaleciÂła zrobienie dodatkowych pomiarĂłw emisji. Koszt ok. 2500 zÂł. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2009-09-21, 18:38
|
0
|
|
|

|
2500 zÂł to koszt pomiaru z jednego emitera ! Od 1 stycznia 2009 do pomiarĂłw kontrolnych uprawnione sÂą firmy posiadajÂące akredytacjĂŞ ministerialnÂą. ( Taki drobiazg jak koncesja na sprzedaÂż alkoholu ). Koncesja kosztuje bardzo drogo, moÂżna jÂą uzyskaĂŚ po certyfikacji trwajÂącej ok 3 mc, wiĂŞc firmy ktĂłre majÂą ( a to 5 % tych co na rynku ) lekko podniosÂły ceny 5 x !!!. Kabina ma dwa emitery ( komin i wyrzutnia ) czyli 5000 co roku !
Dobra wiadomoœÌ jest taka ¿e 17 sierpnia 2009 wygas³o rozporz¹dzenie z dopuszczalnymi poziomami emisji LZO. Polska mia³a dwa lata okresu przejœciowego ale ... chyba by³y wa¿niejsze sprawy bo dziœ nie ma rozporz¹dzenia, a nawet jego projektu.... stare nie obowi¹zuje wiêc WIOŒ nie wydaje ¿adnych pozwoleù bo nie ma podstawy prawnej .... MADE IN POLAND ! a ¿e to samo rozporz¹dzenie s³u¿y³o do przygotowania raportu o oddzia³ywaniu obiektu na œrodowisko stanowi¹c integraln¹ czêœÌ pozwolenia na budowê .... to kto planowa³ budowê, lub rozbudowê sory ! Musi sobie przez bli¿ej nie okreœlony czas porobiÌ coœ innego ! |
 |
|
|
|
 |
Dementor
|
Wysłany: 2009-10-01, 07:41
|
0
|
|
|

|
PROJEKTER, a wiesz coÂś na temat przechowywania puszek po lakierach np. w sklepie i zgodnego z prawem ich utylizowania np. zÂłom |
|
|
|
 |
dymi
|
Wysłany: 2013-03-11, 23:25
|
0
|
|
|
|
TrochĂŞ odgrzebiĂŞ... ale jestem w temacie "na gorÂąco" - Âśrednio siĂŞ z tego Âśmieje heh
Dementor napisał/a: | a wiesz coÂś na temat przechowywania puszek po lakierach np. w sklepie i zgodnego z prawem ich utylizowania |
Co do tego to dopowiem tyle, ¿e jest koniecznoœÌ zawarcia umowy z firm¹, która zajmujê siê utylizacj¹ odpadów chemicznych - chodzi o te pozosta³oœci, które na dnie siê zbieraj¹. Oczywiœcie sposoby aby to legalnie omin¹Ì s¹: udowodniÌ, ¿e oczyszcza siê je do zera b¹dŸ s¹dzê, ¿e mo¿na te¿ wykorzystaÌ nalewaj¹c mixy z mieszalnika i wykorzystywaÌ je jako opakowania, które id¹ do klienta (wyzbycie siê problemu)
Mnie natomiast dopad³a i mêczy sprawa NDS i w tym temacie chcia³em siê poradziÌ. Prowadzê sklep + mieszalnik lakierów (jedno stanowisko). Jestem po kontroli PIP. W protokole mam wykazane aby uaktualniÌ zagro¿enia i szkodliwoœci wystêpuj¹ce w miejscu pracy jak równie¿ pada zdanie o pomiarach (NDS) jak i ew. atmosfera wybuchowa. Z rozmowy z inspektorem wynika, ¿e niby mogê sam we w³asnym zakresie zrobiÌ rozpoznanie i ocenê d¹¿¹c¹ oczywiœcie do tego, ¿e produkty i ich opary nie stanowi¹ zagro¿enia (choÌ na papierze zawar³ zdanie pomiar i to mnie trochê nurtuje) - tylko nie wiadomo w jaki sposób i na jakiej podstawie i w tym temacie zwracam siê tutaj.
W kartach charakterystyki wszystko jest ogĂłlnikowo opisane (moÂże/nie musi) i ciĂŞÂżko coÂś na tej podstawie siĂŞ odwoÂłaĂŚ. MoÂże ktoÂś dysponuje wiedzÂą i odpowiednimi materiaÂłami. Czy jest jakaÂś szansa by obroniĂŚ siĂŞ od pomiarĂłw? PoniewaÂż raz rozpoczĂŞte dajÂą pole do dalszej kontynuacji w przyszÂłoÂści... a poza tym wiadomo, Âże na chwilĂŞ obecnÂą takie pomiary to duÂże koszta, a przy mojej skromnej dziaÂłalnoÂści stanowi to duÂży cios.
Na chwilĂŞ obecnÂą w pomieszczeniu jest wyciÂąg grawitacyjny. Dodatkowo zamontujĂŞ wyciÂąg miejscowy nad wagÂą z wentylacjÂą mechanicznÂą. |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2013-03-12, 00:17
|
0
|
|
|

|
Nie ma mo¿liwoœci pozbycia siê obowi¹zku pomiarów NDSsch gdy jesteœ pracodawc¹. & dni po zatrudnieniu pierwszego pracownika sta³eœ siê "pracodawc¹" i spad³ na Ciebie obowi¹zek obowi¹zek zg³oszenia firmy do PIP i SANEPID, a w przypadku zatrudnienia pracownika, który ma kontakt z substancjami chemicznymi, wykonania pomiarów i klasyfikacji wszystkich czynników mutagennych. W tym przypadku to przede wszystkim pomiar ha³asu i w³aœnie Najwy¿szych Dopuszczalnych Stê¿eù substancji chemicznych na stanowiskach pracy ( ni miejscach tylko tytu³ach pracowniczych). Innych czynników race nie masz chyba ¿e o czymœ nie wiem i jest np radioaktywnoœÌ promieniowanie elektromagnetyczne wibracje itp. W efekcie pomiarów ... tworzysz coœ co nazywa siê Rejestrem NDS i ha³asu. Te pomiary nie maja nic wspólnego z ekologia i oddzia³ywaniem twojej firmy na œrodowisko. Wykonuje siê to co dwa lata i jak jest OK ( bark przekroczeù ) to na kolejne dwa jesteœ zwolniony ... tzn jakoœ tak ale coœ tam siê zmieni³o w sprawie terminów wiêc mo¿e i w sprawie zwolnieù ... musisz sprawdziÌ w rozporz¹dzeniu Min. Pracy o pomiarach NDS . Pomiary wykonuje wybrana przez Ciebie firma oznaczaj¹c ka¿d¹ substancjê chemiczn¹ jak o okreœlisz przekazuj¹c karty ... tak¿e nie rozpêdzaj siê za bardzo z rozcieùczalnikami utwardzaczem i klarem bo jak zap³acisz po 50 - 100 z³ za ka¿dy zwi¹zek chemiczny to wyjdzie ci tego ze 30 x 50 / 100 z³ i siê lekko zirytujesz ... wystarczy sama baza najlepiej wodorozcieùczalna
Teraz OCENA ZAGROÂŻENIA WYBUCHEM. To obowiÂązek kaÂżdego uÂżytkownika instalacji lub pomieszczenia w ktĂłrej wystĂŞpuje atmosfera wybuchowa. Gdy sÂą opary trzeba je zakwalifikowaĂŚ do danej grupy zagroÂżenia Strefa 0, 1, lub 2 albo nie strefa tylko cale pomieszczenie. W zaleÂżnoÂści od tego co wykaÂże ocena wprowadza siĂŞ lub nie wprowadza odpowiednie zmiany i zabezpieczenia ppoÂż. Nie ma ocen zagroÂżenia wybuchem to wtedy zgodnie z przepisami przyjmuje siĂŞ Âże skoro niema dowodu ze jest bezpiecznie a wystĂŞpuje zagroÂżenie to pomieszczenie wymaga najbardziej rygorystycznych wymogĂłw jak dla strefy 0 lub pomieszczenia zagroÂżonego wybuchem. Jest dowĂłd merytoryczny ( opis) i obliczeniowy to stanowi on podstawĂŞ do oceny oÂświetlenia wentylacji szaf mieszalnikĂłw wagi komputerĂłw itp.
Teraz te odpady i puszki .... Zgodnie z przepisami musisz mieÌ dla mieszalni zg³oszenie, lub pozwolenie na wytwarzanie odpadów w tym odpadów niebezpiecznych. Za ich wytwarzanie wnosisz op³aty teraz ju¿ raz w roku. Do jakiejœ kwoty chyba 200 z³ jesteœ zwolniony z op³at. WartoœÌ nalicza siê wed³ug kodu klasyfikacji odpadu i jego wagi / iloœci.
Co z tym zrobisz to ju¿ wtórna sprawa. Mo¿esz nie wykazywaÌ tych opakowaù jako odpad, mo¿esz je utylizowaÌ przez jak¹œ firmê mo¿esz te¿ je gromadziÌ w bezpiecznym miejscu bp gromadzenie odpadów to te¿ forma gospodarowania nimi. Uwa¿aj jednak z tym wykorzystaniem puszek bo formalnie rzecz ujmuj¹c do odzyskiwania i przetwarzania odpadów potrzebne jest odrêbne pozwolenie. a wykorzystanie opakowania ponownie to ju¿ przetworzenie odpadu w opakowanie ... No takie to durne przepisy
Co jeszcze ? .... aaa koszty !
- pomiary NDSsch i halasu w malej lakierni to Âśrednio 3 do 5 tyÂś zÂłotych. ile w sklepie z mieszalniÂą to juÂż nie mam bladego pojĂŞcia.
- Ocena Zagro¿enia wybuchem dla lakierni z kabin¹ stanowiskiem i mieszalni¹ to 3 000 z³ + vat. Jak idzie jako czêœÌ projektu i jest mi potrzebne ju¿ na etapie opinii ppo¿ to klient dop³aca tylko 1500 z³ za te egzemplarze które sobie zachowuje w archiwum do kontroli nie zale¿nie od projektu i pozwolenia na budowê czy zmianê sposobu u¿ytkowania.
Ile dla mieszalni ? ... Có¿ ! Nie mam pojêcia ... ale to nie jest skomplikowane, tak¿e max 1000 z³ mo¿e nawet mniej. Musisz sobie najlepiej kogoœ znaleŸÌ tam u siebie. Mo¿e nie trzeba bêdzie opiniowaÌ u stra¿aka tego dokumentu i wystarczy samo opracowanie. Wtedy odejdzie z 5 stów za opiniê do OCENY.
... i jeszcze pozwolenie na odpady i emisjĂŞ. Pozwolenie ( powyÂżej 1 tony rocznie ) to dla maÂłej lakierni , czy stolarni z lakierniÂą jakieÂś 3- 4 tyÂś ( raz na 10 lat ) zgÂłoszenie ( do jednej tony rocznie ) to jakieÂś 1500 max 2000 tyÂś ( raz ). Pewnie dla mieszalni bĂŞdzie taniej bo emisja Âśladowa , odpady teÂż jednego rodzaju no i na pewno bĂŞdzie ZgÂłoszenie.
Ja tego nie wykonujê bo to zadanie spec. ds ochrony œrodowiska wiêc niezrêcznie jest mi zabieraÌ tu g³os ale s³u¿ê kontaktem do niedrogiego wykonawcy takich dokumentów œrodowiskowych
No .... i to by byÂło na tyle |
 |
|
|
|
 |
dymi
|
Wysłany: 2013-03-12, 12:05
|
0
|
|
|
|
Ceny za skÂładniki, ktĂłre podaÂłeÂś nie sÂą przynajmniej aÂż tak odstraszajÂące jak BHPowiec mi to przekazaÂł - za sam pomiar (z jego "kontaktami") zasugerowaÂł mi kwotĂŞ od 4tys do 6tys, takÂże widzĂŞ, Âże muszĂŞ zrobiĂŚ powaÂżne rozeznanie choĂŚ za wiele miejsc Âżeby siĂŞ zgÂłosiĂŚ raczej nie mam.
Druga sprawa jeszcze taka czy jeœli przejdê ju¿ pomiary na stanowisku i wyjdzie NDS ponie¿ej 0,1 - czyli bez jakichkolwiek zagro¿eù to automatycznie wi¹¿e siê to z brakiem atmosfery wybuchowej i nie muszê bardzo ju¿ w tym temacie dr¹¿yÌ?
A tak w ogĂłle to czy ktoÂś miaÂł takie pomiary na konwencji i przy jakimÂś dodatkowym wyciÂągu stanowiskowym jest szansa uzyskaĂŚ NDS ponieÂżej 0,1? |
|
|
|
 |
PROJEKTER
|
Wysłany: 2013-03-12, 17:44
|
0
|
|
|

|
dymi napisał/a: | Druga sprawa jeszcze taka czy jeÂśli przejdĂŞ juÂż pomiary na stanowisku i wyjdzie NDS ponieÂżej 0,1 - czyli bez jakichkolwiek zagroÂżeĂą to automatycznie wi¹¿e siĂŞ to z brakiem atmosfery |
Ciekawe spostrzeÂżenie Bravo !
W praktyce to jest tak. Poziom NDS ka¿dej substancji chemicznej jest zawsze ni¿szy ni¿ poziom LeL ( dolana granica wybuchowoœci ) tej substancji. Formuj¹c Ocenê Zagro¿enie ... nie przekraczanie poziomów NDS w pomieszczeniu jest jednym z dowodów na to ¿e pomieszczenie w normalnym cyklu pracy jest pomieszczeniem nie zagro¿onym wybuchem a nawet na to, ¿e nie wystêpuje tu rozleg³a strefa zagro¿enie wybuchem. ( mam nadziejê ¿e nad¹¿asz ? bo strefy i pomieszczenie zagro¿one wybuchem to dwie ró¿ne sprawy ) ... Niestety NDS i zagro¿enia ppo¿ to te¿ dwa odrêbne postêpowania. Odrêbne akty prawne i odrêbne procedury oceny. Dlatego wniosek s³uszny w sprawie NDS ... a Ocenê Zagro¿enia Wybuchem i tak musisz zrobiÌ. .... i na koniec dla rzetelnoœci :
Strefa zagroÂżenia wybuchem moÂże wystĂŞpowaĂŚ w pomieszczeniu i mieĂŚ np 0,5 x 05 m co wcale nie powoduje przekroczenia NDS w pomieszczeniu o powierzchni np 20 czy 120 m/kw.
Strefy zagro¿enie wybuchem to klasyfikacje 0, 1 ,2. Warunkowe wystêpowanie i ... ró¿na ich wielkoœÌ, oraz czêstotliwoœÌ, a ustalony poziom NDS to sta³a granica warunków pracy w pomieszczeniu.
Nie ma lekko ... pracujesz z substancjami chemicznymi które formuj¹ pary musisz mieÌ wentylacjê i pomiary NDS ... gdy te pary tworz¹ z powietrzem paln¹ mieszaninê ... musisz mieÌ Ocenê na ile groŸne s¹ te substancje w ob³oku gazowym. ? Kiedy wystêpuj¹ w jakich warunkach, jak d³ugo siê utrzymuj¹ co je wywo³uje i wreszcie co zrobi³eœ tzn jakie dzia³ania organizacyjne i techniczne podj¹³eœ ¿eby nie dosz³o do ich zapalenia, a nawet ich swobodnego rozprzestrzeniania ? Wszytko trzeba opisaÌ merytorycznie przedstawiÌ dowody obliczeniowe ¿e jest OK ... narysowaÌ zaopiniowaÌ i masz Ocenê Zagro¿enia Wybuchem. |
 |
|
|
|