Przesunięty przez: DrCruel 2009-04-25, 05:40 |
Autor |
Wiadomość |
 |
angelo
|
Wysłany: 2008-03-20, 21:11 woda z Max Meyer-a
|
0
|
|
|
|
Witam
Czy ktoÂś posiada mieszalnik z firmy Max Meyer,
jak wygl¹da pasowalnoœÌ kolorów krycie ,schniêcie itp.
Czy warto w to wchodziĂŚ,teraz kupujĂŞ wodĂŞ w Glasuricie ale to jest masakra coÂś muszÂą kombinowaĂŚ (stosujĂŞ zalecane podkÂłady w szaroÂściach widmowych pod konkretny odcieĂą pistolet niskociÂśnieniowy i na maÂły element....250 gr ledwo starcza)
Pozdrawiam
Angelo |
|
|
|
 |
dawid
|
Wysłany: 2008-03-28, 18:16
|
0
|
|
|

|
Nie prawdopodobne Ze masz taka lipe w Glasuricie malowalem jakas calosciowke wszystko jest ok nawet czas schniecia jest ok z tego co pamietam kombinuja bankowo Max Mayer gdzies mi sie obilo o uch jesli z innej mieszalni sproboj bedziesz wiedzial |
_________________ hmmm |
|
|
|
 |
ixell
|
Wysłany: 2008-03-29, 02:20
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
|
Wysłany: 2008-03-29, 12:53
|
0
|
|
|
MTGarage.
|
ixell napisał/a: | Ró¿nie o nich sÂłyszaÂłem, ale w wiĂŞkszoÂści Âźle. Pdobno pasowalnoœÌ fatal |
ja to sÂłyszaÂłem o glasuricie i o maxmayerze |
|
|
 |
bart
|
Wysłany: 2008-03-29, 13:57
|
0
|
|
|
|
Macie jakies konkretne info o wodzie max meyer,bo kaÂżdy tylko coÂś usÂłyszaÂł i nie zna konkretĂłw.MoÂże ktoÂś pracuje na tych materiaÂłach i wypowie siĂŞ bardziej miarodajnie. |
|
|
|
 |
dawid
|
Wysłany: 2008-03-29, 16:44
|
0
|
|
|

|
moim zdaniem informacje sa niczym w porownaniu do kupienia paru setek farby i sprawdzeniu samemu:)) Wiem ze duzo serwisow np mercedesa uzywa Glasuritu ale system jes standard wszystko w tonacje moim zdaniem nie ma perfekt kompani farbotworcej kazda ma problem z kolorem wiem ze sikkens wypuszcza wode ktora bedzie wygladala tak samo przed nalozeniem jak i po czyli to samo co bazy rozpuszczalnikowe kolor bedzie mozna sprawdzic na linijce |
_________________ hmmm |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2008-03-29, 18:26
|
0
|
|
|
|
Nie wiem jak woda, ale zwykÂłe bazy to z Glasuritu miaÂłem problemy z kryciem w porĂłwnanniu do Standoxa (moze ch...y mieszalnik?). Na MM nie robiÂłem nigdy |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
ixell
|
Wysłany: 2008-03-30, 00:49
|
0
|
|
|

|
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2008-03-30, 09:51
|
0
|
|
|
|
ixell napisał/a: | wywaliÂła duPonta i ma Maxmayera od paÂździernika | to se polepszyli |
|
|
|
 |
bart
|
Wysłany: 2008-03-31, 12:06
|
0
|
|
|
|
Jak cenowo wychodzi max meyer,w porĂłwnaniu do du ponta.InteresujÂą mnie ceny samych pigmentĂłw brutto.
[ Dodano: 2008-03-31, 12:07 ]
Jak cenowo wychodzi max meyer,w porĂłwnaniu do du ponta?InteresujÂą mnie ceny samych pigmentĂłw brutto. |
|
|
|
 |
angelo
|
Wysłany: 2008-04-06, 11:53 ceny
|
0
|
|
|
|
pigmenty zwykÂłe: 156 netto
perÂła :241 netto |
|
|
|
 |
ixell
|
Wysłany: 2008-04-13, 01:28
|
0
|
|
|

|
baqo napisał/a: | ixell napisał/a: | wywaliÂła duPonta i ma Maxmayera od paÂździernika | to se polepszyli |
No i to jak. A¿ musia³em przyj¹Ì kolesia do pracy, tylu od nich uciek³o. Ciekawe co teraz robi¹? Maj¹ tylko wodê... chyba.
[ Dodano: 2008-04-13, 01:30 ]
angelo napisał/a: | pigmenty zwykÂłe: 156 netto
perÂła :241 netto |
Baza konwencjonalna Standox 150/litr, perÂła 170/litr
Na cholerĂŞ Ci woda? MogĂŞ Ci zrobiĂŚ kaÂżdy kolor.[/center] |
_________________ ZOBACZ
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=7388319
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=3442968
www.autolakier.pl
 |
|
|
|
 |
angelo
|
Wysłany: 2008-05-30, 22:19
|
0
|
|
|
|
Z pasowalnoÂściÂą nie jest tak Âźle ,srebrne pasujÂą bardzo dobrze ,zrobiÂłem ok 30 kolorĂłw tylko dwa musiaÂłem korygowaĂŚ ,czĂŞsto lakierowaÂłem na ostro bez cieniowania i jest ok . |
|
|
|
 |
fawinyl
|
Wysłany: 2009-03-12, 17:47
|
0
|
|
|
|
Posiadamy bazĂŞ wodna MaxMeyera od ponad 1,5roku, konwencjonalnÂą od ponad 5 lat, przerabiamy tygodniowo bardzo duÂżo kolorĂłw ( do nawet 10l bazy dziennie ) i bardzo rzadko siĂŞ zdarza, Âżeby kolor nie pasowaÂł, grupa VW pasuje idealnie, opel, mercedes, JapoĂączyki rĂłwnieÂż, problem standardowo z Daewoo i lekki z fordem.
Cenowo wychodzi woda 200zÂł za litr, konwencja to samo. |
|
|
|
 |
mebArth
|
Wysłany: 2009-03-12, 21:50
|
0
|
|
|
|
@fawinyl robisz natrysk czy z fiszek dobierasz? |
_________________ Bart
 |
|
|
|
 |
siwus2007
|
Wysłany: 2009-03-12, 23:40
|
0
|
|
|

|
Jakie jest krycie bialym akrylem z MaxMeyer??? I jaka cena u Ciebie w mieszalni? |
|
|
|
 |
fawinyl
|
Wysłany: 2009-03-13, 08:31
|
0
|
|
|
|
krycie jest BDB 1,5warstwy, cena za 1 litr w kpl okoÂło 190zÂł.
Kolor dobieramy zawsze z fiszek, bez konuecznosci robienia natryskĂłw, w sumie nigdy ich nie robiliÂśmy, z powodu rzadkich problemĂłw kolorystycznych. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-13, 10:39
|
0
|
|
|

|
fawinyl napisał/a: | krycie jest BDB 1,5warstwy, cena za 1 litr w kpl okoÂło 190zÂł.
Kolor dobieramy zawsze z fiszek, bez konuecznosci robienia natryskĂłw, w sumie nigdy ich nie robiliÂśmy, z powodu rzadkich problemĂłw kolorystycznych. |
Ciekawe .Gdyby MM byÂł taki dobry nikt nie chciaÂłby robi na DP,bo MM jest duÂżo taĂąszy.Ja mam DP i robiĂŞ natryski prĂłbne w ok. 70% przypadkĂłw.Tylko natrysk powie Ci prawdĂŞ. |
|
|
|
 |
siwus2007
|
Wysłany: 2009-03-13, 11:11
|
0
|
|
|

|
No to nie jest taki dobry bo gdyby byÂł to po co przepÂłacac:P MM to pewnie to samo co Glasurit... |
|
|
|
 |
fawinyl
|
Wysłany: 2009-03-13, 16:53
|
0
|
|
|
|
Wasza sprawa, moÂżecie wieÂżyc lub nie.
Ja mowie wam jak jest oczywiÂście sa wyjatki jak np. Opel 266, ktĂłry nigdzie nie pasuje.
Gdyby MaxMeyer byÂł zÂły to byÂśmy na nim nie pracowali, a mieliÂśmy Lesonala i mamy jeszcze Novola akryl+ baza konwencja, wiec mam do czego porĂłwnywaĂŚ. |
|
|
|
 |
siwus2007
|
Wysłany: 2009-03-13, 17:32
|
0
|
|
|

|
porĂłwnujac go do novola akrylu co mozesz powiedziec??? |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-03-13, 18:27
|
0
|
|
|
|
fawinyl napisał/a: | Wasza sprawa, moÂżecie wieÂżyc lub nie.
Ja mowie wam jak jest oczywiÂście sa wyjatki jak np. Opel 266, ktĂłry nigdzie nie pasuje.
Gdyby MaxMeyer byÂł zÂły to byÂśmy na nim nie pracowali, a mieliÂśmy Lesonala i mamy jeszcze Novola akryl+ baza konwencja, wiec mam do czego porĂłwnywaĂŚ. |
Pracowalem na konwencji maxmeyer-a 2 lata.Moze i tak jest ze pasowalnosc niektorych kolorow jak np samochody japonskie jest dobra.
Przeszlismy na konwencje DuPont-a i pomimo iz DP jest drozszy od maxmeyera sumujac wydatki na lakiery po roku na DP jestesmy do przodu.
Dzieje sie to tak,dlatego ze sila krycia w Maxmeyer-ze jest o dpsko rozbic w porownaniu do DuPonta.Pozatym czas potrzebny na aplikacje bazy Maxmayer-a jest o wiele wiekszy niz na aplikacje DP.
Srebrne kolory w maxie to kicha,kryja na min 3 warstwy a biorac ten sam kolor w DP kryje na 1.5-2 warstwy.
To tylko takie moje spostrzezenia. |
|
|
|
 |
fawinyl
|
Wysłany: 2009-03-13, 19:09
|
0
|
|
|
|
siwus2007 napisał/a: | porĂłwnujac go do novola akrylu co mozesz powiedziec??? |
Przedewszystkim to, ¿e akryl Novola jest œmiesznie tani w porównaniu z ca³¹ konkurencja kolory pasuj troszkê gorzej ni¿ w Max Meyerze, ale tragedii nie ma.
Krycie wiadomo ciut gorsze, rozcieĂączanie Novola to 3:1 to samo tyczy siĂŞ utwardzacza, Maxmeyera 2:1 utwardzacz i do 20% rozcieĂączalnika ( w praktyce najlepiej go nie dawaĂŚ)
Cena za litr Novola w kpl dla detalu 80-120zÂł, wiĂŞc kaÂżdy lakiernik a w szczegĂłlnoÂści "szopko-garaÂżowiec" wybiera Novola bo liczy sie z kaÂżdym groszem. |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-13, 19:19
|
0
|
|
|

|
fawinyl napisał/a: | siwus2007 napisał/a: | porĂłwnujac go do novola akrylu co mozesz powiedziec??? |
Przedewszystkim to, ¿e akryl Novola jest œmiesznie tani w porównaniu z ca³¹ konkurencja kolory pasuj troszkê gorzej ni¿ w Max Meyerze, ale tragedii nie ma.
Krycie wiadomo ciut gorsze, rozcieĂączanie Novola to 3:1 to samo tyczy siĂŞ utwardzacza, Maxmeyera 2:1 utwardzacz i do 20% rozcieĂączalnika ( w praktyce najlepiej go nie dawaĂŚ)
Cena za litr Novola w kpl dla detalu 80-120zÂł, wiĂŞc kaÂżdy lakiernik a w szczegĂłlnoÂści "szopko-garaÂżowiec" wybiera Novola bo liczy sie z kaÂżdym groszem. |
Jest alternatywa Imron Trafick lub Imron Ellite DP.pirwszy 120,- drugi 140,-/l. DuPonta. |
|
|
|
 |
siwus2007
|
Wysłany: 2009-03-13, 19:21
|
0
|
|
|

|
ja w szkopie nie bede robiÂł coprawda ale z kasa sie licze bo co oszczedze z kieszonkowego i dorywczej roboty pakuje w samochĂłd takze przedziaÂł do 150zÂł za kpl mnie interesuje:P o mozliwie najlkepszej jakosci
Pracow¹³es mopze na Profixie? Bo ceny Novola jak Profixa a Novola nie mam u siebie:/ |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-13, 19:35
|
0
|
|
|

|
[quote="siwus2007"]ja w szkopie nie bede robiÂł coprawda ale z kasa sie licze bo co oszczedze z kieszonkowego i dorywczej roboty pakuje w samochĂłd takze przedziaÂł do 150zÂł za kpl mnie interesuje:P o mozliwie najlkepszej jakosci
Pracow¹³es mopze na Profixie? Bo ceny Novola jak Profixa a Novola nie mam u siebie:/[/quote
Podaj nr,markĂŞ,rocznik i zapodaj klapkĂŞ lub element to Ci zrobiĂŞ nawet na P rofix-sie
To byÂło do Âśmiechu.Na powaÂżnie,jezeli to jest biaÂły akryl zrĂłb w jakimkolwiek mieszalniku,najwaÂżniejszy jest dobrze dobrany odcieĂą.Na tak maÂłe elementy wybraÂłbym szybki utwardzacz i normalny rozc..To sa tak maÂłe iloÂści lakieru,Âże nie powinieneÂś oszczĂŞdzaĂŚ,tym bardziej,im lepiej chcesz zrobiĂŚ |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-03-13, 20:59
|
0
|
|
|
|
No-limit napisał/a: | Jest alternatywa Imron Trafick lub Imron Ellite DP.pirwszy 120,- drugi 140,-/l. DuPonta. |
Ja narabiam Imron 700 i moge stwierdzic,ze jakosc powloki oraz jej szklistosc (bo mysle ze o to chodzi w sumie )jest o niebo lepsza niz maxmayer.Lakier poliuretanowy,bardzo latwy w aplikacji,szybko schnie. |
|
|
|
 |
siwus2007
|
Wysłany: 2009-03-13, 21:32
|
0
|
|
|

|
Rozumeim i macie racje. Tyle ze chyba troszq bede go potrezbow¹³ bo puki co nigdy nie lakietow¹³em samochodu jak juz to jakies tam domowe alemêty. Teraz zakupi³em Air Gunse hte 2 z mysl¹ o odnowieniu lakieru na samochodzie. chciualbym sam to wszytsko zrobic mimo ze strace do tego wiele nerwów i wychlapie lakieru kilkakrotna norme pewnie hehe
Czy ten lakier poliuretanowy to alaaa.. renolak? Co do Novola i Profixa to az taka klapa jest z tymi akrylami? Gdzies kiedys czytaÂłem ze biaÂłym ktos tu z forum lakierowaÂł i caÂłkiem dobrze i Âładnie pokrylo. Gdybym byÂł w temacie praktycznie to bym zacisnaÂł pasa i kupiÂł duponta ale niechce aby taki elagancki lakier poszedÂł w powietrez albo zlaÂł sie z powodu braku mojego doswiadczenia. Za free bym poszedÂł na pomocnika lakiernika zeby tylko sie przyuczyc tego fachu bo mi nei daje to spokoju przyznam:))) |
|
|
|
 |
baqo
|
Wysłany: 2009-03-13, 21:51
|
0
|
|
|
|
Cytat: | Czy ten lakier poliuretanowy to alaaa.. renolak? | nie ! to jak niebo a ziemia |
|
|
|
 |
siwus2007
|
Wysłany: 2009-03-13, 22:12
|
0
|
|
|

|
oki rozumiem:))) ale wszytsko tak jak z akrylami jest? utwardzacz i rocienczalniki?
A jeszce jedno... Czy moge cwiczyc na renolaku? Czy to ma jakies odzwierciedlenie co do akryli? Bo jest stosunkowo tani chociaz bym sie na straych drzwiach podszkoliÂł jakby co.. Chyba ze akryl i poliuretany to caÂłkiem inna bajka. |
|
|
|
 |
gola
|
Wysłany: 2009-03-13, 23:11
|
0
|
|
|
|
to calkiem inna bajka jak piszesz,ale cwiczyc mozesz bo jest tani celem wyrobienia sobie reki w prowadzeniu pistoletu,odleglosci od elementu czy predkosci przesuwu pistoletu.Co do pierwszej czesci pytania,to nawet pomiedzy poliuretanem a akrylem jest mala roznica w rozlewnosci.Akryl zazwyczaj rozlewa sie po kilku minutach od nalozenia natomiast poliuretan praktycznie jak polakierujesz tak pozostaje.(wszystko zalezne oczywiscie od producenta,ale w wiekszosci przypadkow tak jest) |
|
|
|
 |
siwus2007
|
Wysłany: 2009-03-14, 00:21
|
0
|
|
|

|
Dobre i to aby sie nauczyc pÂłynnych ruchĂłw pistoletem:))) wiec bede cwiczyÂł na renolaku bo jest tani w porĂłwnaniu do akryli i musze sie w takim razie rozgladnac za tym poliuretanem |
|
|
|
 |
No-limit
|
Wysłany: 2009-03-14, 12:25
|
0
|
|
|

|
gola napisał/a: | to calkiem inna bajka jak piszesz,ale cwiczyc mozesz bo jest tani celem wyrobienia sobie reki w prowadzeniu pistoletu,odleglosci od elementu czy predkosci przesuwu pistoletu.Co do pierwszej czesci pytania,to nawet pomiedzy poliuretanem a akrylem jest mala roznica w rozlewnosci.Akryl zazwyczaj rozlewa sie po kilku minutach od nalozenia natomiast poliuretan praktycznie jak polakierujesz tak pozostaje.(wszystko zalezne oczywiscie od producenta,ale w wiekszosci przypadkow tak jest) |
Latwiej lakierowaĂŚ poliuretanem |
|
|
|
 |
siwus2007
|
Wysłany: 2009-03-14, 13:33
|
0
|
|
|

|
Wiec jest lepszy od akrylu? Czy moze ma jakies wady dlatego tez sie wybiera czesciej akryl i akrtylu jest wiecej... Bo w zasadzie wczoraj sie dpowiedziaĂŞÂłm pierwszy raz ze poliuretanem sie samochody lakieruje:P Pewnie nie wszystkie firmy maja w swojej ofercie poliuretany. |
|
|
|
 |
zdenek_zdenek
|
Wysłany: 2009-03-14, 23:06
|
0
|
|
|
|
No-limit napisał/a: | Latwiej lakierowaĂŚ poliuretanem |
Mi sie lepiej robi akrylem |
|
|
|
 |
lukas
|
Wysłany: 2009-04-02, 21:11
|
0
|
|
|

|
siwus2007 napisał/a: | Wiec jest lepszy od akrylu? Czy moze ma jakies wady dlatego tez sie wybiera czesciej akryl i akrtylu jest wiecej. |
Akryl to tez poliuretan tylko bardziej szlachetny a odczuwalne ró¿nice s¹ czasami zalet¹ a czasami wad¹, poliuretany s¹ taùsze wiêc czêœciej wykorzystywane w przemyœle. Kiedyœ nie dorównywa³y akrylom wygl¹dem pow³oki ale obecnie s¹ ju¿ coraz lepsze. |
|
|
|