Autor |
Wiadomo¶æ |
|
Rajax
|
Wys³any: 2013-03-21, 22:16 Lakierowanie "go³ego" plastiku i aluminium.
|
0
|
|
|
|
Witam Panowie. Od razu powiem ¿e mam na my¶li spray. Nie to ¿e chce Wam zabierac robotê, ale lubie co¶ sam zrobiæ w gara¿u. Lakierowanie samochodu zleci³ bym Wam, ale mam raczej cenzura³y do ogarniecia. W wiêc, chcê pomalowac elementy motocykla, plastiki prze³±cznikmów na kierownicy i klamki hamulcowe aluminiowe.
Jako ¿e czytam forum zanim zadam pytanie, mam jednak w±tpliwo¶ci.
1. Plastiki s± nie lakierowane wcze¶niej. Fotka poni¿ej przedstawsia ich stan, widac ¿e lipa po latach nastapi³a. Absolutnie nie chcia³ bym na tych elementach po³ysku, interesuje mnie tylko czarny mat. Tak wiêc nie muszê sobie zawracac g³owy baza i klarem i mogê to polakierowaæ akrylem czarnym ? Czy pod to te¿ mam dac podk³ad do plastików, ten tak zwany polimer do plastików ? Matowiæ ten plastik ? W przypadku polimeru, tez go matowiæ przed akrylem ? Prosze o rady odnosnie gradacji papieru i info czy na mokro czy na sucho.
2. Klamki aluminiowe jak widac maj± stary lakier. Mysle ¿e raczej usunê stary lakier i zostanie go³e alu. Tu tak¿e ma byæ tylko czarny mat i znowu czy mozna to za³atwiæ akrylem ? Co daæ pod ten akryl i kiedy matowiæ ?
Fotka opisywanych elementów jest poni¿ej. Bêde wdziêczny za porady. POZDRAWIAM !
|
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-21, 22:44
|
0
|
|
|
Pomóg³: 7 razy Posty: 1975
|
RAJAX ---> papierek wodny 1500 odt³suczasz a pozniej podk³±d do palstików wed³ug zalecen producenta sprauy a pzoniej czarny mat obloczek no i wylana warstwa
Polecam CI DECO COLOR z praktikera Bumper cos tam jest napis i jest b dobrej jakosci
PZP nie matuj juz i uwazaj na syfki w powietrzu.
A klamki oddaj do piecowego malowanka bo sprayem to CI zejdzie po jakims czasie i bedziesz z³y ALbo zrobisz to gunem na dorbych lakeirach albo do pieca na proszek
A sprayem to nie rob bo bedziesz mai³ na chwile. |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-21, 22:47
|
0
|
|
|
|
Pamietaj ze jak cos jest mocno tarte czy czesto to sprayowe lakeiry zejd±
Jak chcesz mocnego czarnego koloru w sprayu to jest dorby z motipa niby barenek cyz lak do podwozia na etykietce jest golf IV a to jest solidny lakierek az ciezko z ³ap go zmyc
Klamki zedrzyj i zrob na lusterko ale najlpeiej daj na proszek bedzie dozywotnio |
|
|
|
|
Rajax
|
Wys³any: 2013-03-21, 23:13
|
0
|
|
|
|
YAMAHER nie wiem kiedy szydzisz a kiedy radzisz Wiêc Practicer czy Motip ??
Co do proszku to my¶la³em nad tym, mam ramê rowerow± pojechana proszkowo, ale to jest gruba warstwa i boje sie ¿e bêd± obciera³y klamki w miejscu ich styku z podstaw± klamki ... |
|
|
|
|
alucard333
|
Wys³any: 2013-03-21, 23:18
|
0
|
|
|
|
co do plastików tych przy kierownicy rozwa¿ dok³adne wyczyszczenie
i podgrzanie opalark± by przywróciæ trochê kolor ja bynajmniej tak robie z takimi elementami
bo je¿eli pomalujesz to na tym prawym od kierownicy to ci wszystko zginie te napisy ''lights'' ''choke''
a do klamki rozwa¿ mo¿liwo¶æ wypolerowania, bo je¿eli pomalujesz to z powrotem zacznie schodziæ z czasem
ale do¶æ tu moich rozwa¿añ
na klamkê - podk³ad epoxydowy >i na to http://www.elakiery.pl/pr...arny-mat-matowy
lub czarny akryl/baza >lakier matowy
a moatowisz klamke przed podk³adem 320 a po epoxydzie na mokro 600-800 i tyle
co do plastików
tak jak piszesz tylko do tego czarnego akrylu dodatek uelastyczniaj±cy i podk³ad
ogólnie ci powiem tak przed podk³adem jedziesz na sucho ale na plastiki to miêciutki materia³ dlatego drobniejszym papierem a po podk³adzie delikatnie matowisz wodnymi papierami
tak na przysz³o¶æ pamiêtaj ¿e wiêkszo¶æ twoich problemów ju¿ kto¶ mia³ dlatego nieraz warto u¿yæ opcji szuka i poczytaæ, a co do materia³ów ka¿dy produkt ma kartê techniczn± produktu jest tam wszystko |
|
|
|
|
Rajax
|
Wys³any: 2013-03-21, 23:28
|
0
|
|
|
|
Jestem w stanie po¶wiêciæ te napisy i zmatowiæ je na zero, mysla³em ¿eby je odci±æ czerwonym kolorem, ale one ledwo co s± "wybrzuszone".
Wiem Kolego ¿e tak naprawdê wszystko ju¿ zosta³o napisane, ale technika idzie do przodu i pytam na nowo. Przyo¿y³em siê, opisa³em wszystko dok³adnie i doda³em fotê, licze na wyrozumia³o¶æ. |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-21, 23:37
|
0
|
|
|
|
alucard ---> nie widzisz ze kolega chce to SPRAYEM to zrobic ?? TO jak ma dodac niby ten plastyfikator ? otworzyc puszke gwozdziem i wlac ?
i po co epoxa matowic ? m/m akryl i heja.
Klamki daj na proszek albo polerka
Jak ktos zrobi to pro to nie bedzie grubo bo to cienka warstwa jest a solidna
Nie szydze ja nie z tych hehe
DECO COLOR jest dobry w sprayu czarny mat i poelcam smialo A wszystkie motipy to wielkie G.
ALe ten zabezpeiczjacy niby podwozie to powiem CI ze twardy zawodnik jak na spray |
|
|
|
|
Rajax
|
Wys³any: 2013-03-21, 23:47
|
0
|
|
|
|
Podobno ³aduja w puchê rózne cuda, tylko trzeba zu¿yæ spray szybko ... |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-21, 23:54
|
0
|
|
|
|
³adowac ³aduj± sa specjalne maszybki do tego za pare stów ale jak kupisz nowy spray to co musieli by go zlac i cudowac.
A nei malujesz blontików jakis atrap czy czegos zeby dawac uelastyczniacz |
|
|
|
|
Rajax
|
Wys³any: 2013-03-21, 23:59
|
0
|
|
|
|
Dobra, wiêc alu id± w polerkê
Do plastiku kupujê podk³ad i tryskam akrylem matem i bede zadowolony ?:)
Plastiki nie sa tak bardzo traktowane ¶cieraniem w sumie ... |
|
|
|
|
alucard333
|
Wys³any: 2013-03-22, 00:11
|
0
|
|
|
|
no to da³em popis, za du¿o chyba rozpuszczalinka sie nawdycha³em
Rajax powiem ci tak
kup podk³ad pomaluj i potem mat
choæ ci powiem w przypadku spray to i tak jeden ...
czy dasz ten podk³ad czy nie
bo ci to wytrze prêdzej czy pó¼niej
spróbuj z opalark± trochê podgrzaæ nieraz tak stare zderzaki przy samochodach robi³em |
|
|
|
|
YAMAHER
|
Wys³any: 2013-03-22, 00:16
|
0
|
|
|
|
No bedziesz zadowolony tylko przyugotuj idelanie powierzchniê i duzo oswietlenia itd i nie rob zacieków hehe Pod tym lakierem podpisuje sie
ojjj tam dobry rozpuch nie jest z³y !!!!
Na marginecie to powiem wam ze malwoa³em z dwa lalta temu czarnym matem progi w aucie terenowym sowim i do dzis sie trzymaja i jest git nawet rdzy nie ma a by³ tlyko zwyjk³y podk³ad z puchy albo jescze cer... cos tam pod ... kiedys sie robi³o maniane hahahaha
polecam lakierki z firmy COLOR WORKS |
|
|
|