Autor |
Wiadomość |
 |
kpopis
|
Wysłany: 2008-04-13, 15:56 Cena malowania plastikow
|
0
|
|
|
|
Powiedzcie na ile wycenili byscie malowanie dwoch plastikowych nakladek na progi i dwoch dokladek pod zderzak.Kolor srebrny metalik, caly material moj. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-04-13, 16:27
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-04-13, 16:28
|
0
|
|
|
|
Jeœli tylko za polakierowanie baz¹+klar to za robociznê sam bym nie wzi¹³ jak 100z³ (150z³ to z materia³em. (30-40z³ za materia³ i te 10 za pr¹d). Taka stawka chyba uczciwa, a jak powiesz wiêcej to klient siê odstraszy i kupi spray za 20z³.
To tak na mĂłj rozum.
Te 300z³...... Jakbym sie nie zna³ i jakiœ kolo by mi tyle krzykn¹³ to reakcja by³a by jedna "pa³uj sie". Rozumiem, ¿e masz rbfm zak³ad i pewnie te¿ w twoj¹ cenê musisz sobie trochê doliczyÌ ¿eby utrzymaÌ pracowników no i te wygrzewanie w komorze te¿ kosztuje, wiêc 300 to by by³o " za 3 godziny wracam i chce mieÌ zrobione". A jak odda samochód rano i wraca dzieù póŸniej po po³udniu to mo¿na darowaÌ se te wygrzewanie, co te¿ kosztuje i zmniejszyÌ cenê lakierowania.
Trzeba siĂŞ teÂż zastanowiĂŚ czy ktoÂś lakieruje "garaÂżowo" lub prowadzi maÂły warsztacik lub ktoÂś ma duÂży warsztat, kabinĂŞ i zatrudnia sztab ludzi. A to jest waÂżne w wycenianiu.
MaÂłe podliczenie:
*MateriaÂły-50zÂł
*pÂłaca lakiernikowi- 40/60zÂł (chyba Âże ma miesiĂŞcznÂą stawkĂŞ, ale i tak jedno to samo)
*prÂąd- pewnie z dychĂŞ, chyba Âże grzanie w kabinie jest na prÂąd
*ogrzewanie w kabinie olejem opaÂłowym(GdzieÂś ktoÂś pisaÂł, Âże jednorazowe wygrzanie to koszt 60zÂł)
*do tego trzeba trochĂŞ odliczyĂŚ, Âżeby opÂłaciĂŚ innych pracownikĂłw, samemu zarobiĂŚ i utrzymaĂŚ warsztat.
WiĂŞc jak ktoÂś prowadzi duÂży warsztat to przynajmniej ze 250/300zÂł.
A jak ktoÂś maluje garaÂżowo:
*MateriaÂły-50zÂł
*prÂąd-10zÂł
*No i robocizna nawet 60-70zÂł za polakierowanie paru plasticzkĂłw to duÂżo.
suma: 120-10zÂł
ZapomniaÂłem o paÂście polerskiej, ale moÂże obejdzie. |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-04-13, 17:07
|
0
|
|
|
|
Bisuside14 napisał/a: | Te 300zÂł...... Jakbym sie nie znaÂł i jakiÂś kolo by mi tyle krzykn¹³ to reakcja byÂła by jedna "paÂłuj sie". |
gdybys powiedzial tak do mnie to dostal bys w leb. oczywiscie bys sie nie odwazyl.
wiesz co, daj sobie spokoj. otworzysz kiedys wlany biznes to pogadamy. na razie pieprzysz jak jakis frajerski klient ktory mysli "a coz to pomalowac kawalek plastiku". tymczasem paproctwo rosnie w sile.
3 stowy to jest niski koszt zrobienia jednego elementu, ktory sie robi szybciej i prosciej niz kilka pieprzonych plastikow, ale co ty mozesz o tym wiedziec.
zasadniczo to te 300 napisalem zbyt pochopnie, bo nie doczytalem ze z materialem. ja licze po 100 zl od kazdej cenzura jak listwa, lusterko, prog itp. plus material.
[ Dodano: 2008-04-13, 17:14 ]
Bisuside14 napisał/a: | *No i robocizna nawet 60-70zÂł za polakierowanie paru plasticzkĂłw to duÂżo. |
no dla gimnazjalisty to kosmos. masz racje. |
|
|
|
 |
kpopis
|
Wysłany: 2008-04-13, 17:19
|
0
|
|
|
|
Te nakladki na prog nie sa male i pewnie ze 100ml bazy na jedna pojdzie. Myslalem zeby wycenic 150zl za dokladke plus po stowce za listwe czyli razem 500zl. |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-04-13, 17:51
|
0
|
|
|
|
rbfm napisał/a: |
gdybys powiedzial tak do mnie to dostal bys w leb. oczywiscie bys sie nie odwazyl. |
MoÂże trochĂŞ byÂś uspokoiÂł swojÂą agresjĂŞ? PrzecieÂż nie napisaÂłem nic obraÂźliwego w twojÂą stronĂŞ.
rbfm napisał/a: | otworzysz kiedys wlany biznes to pogadamy. na razie pieprzysz jak jakis frajerski klient ktory mysli "a coz to pomalowac kawalek plastiku". tymczasem paproctwo rosnie w sile.
3 stowy to jest niski koszt zrobienia jednego elementu, ktory sie robi szybciej i prosciej niz kilka pieprzonych plastikow, ale co ty mozesz o tym wiedziec. |
Masz racjê, nic o tym nie wiem, ale stara³em siê przekalkulowaÌ ile weŸmie ktoœ to robi w gara¿u, a ktoœ kto ma warsztat i musi tyle wzi¹Ì. Przecie¿ nie napisa³em Ci ile masz braÌ za lakierowanie- to twoja sprawa. A co do paproctwa, to raczej nie powinno Ciê obchodziÌ jak wiesz, ¿e robisz dobrze, klienci Ciê polecaj¹, a z poziomu us³ug nie masz zamiaru schodziÌ.
rbfm napisał/a: | Bisuside14 napisał/a: | *No i robocizna nawet 60-70zÂł za polakierowanie paru plasticzkĂłw to duÂżo. |
no dla gimnazjalisty to kosmos. masz racje. |
Dla mnie to wszechÂświat, masz racje, bo nie mam warsztatu i sztabu ludzi zatrudnionych.
rbfm napisał/a: | wiesz co, daj sobie spokoj. |
Wiesz co, dam se spokĂłj...... |
|
|
|
|
 |
kpopis
|
Wysłany: 2008-04-13, 17:58
|
0
|
|
|
|
Przede wszystkim Bisuside, materialy na pewno nie beda kosztowaly 50zl a znacznie wiecej.
Klejno:
podklad
papierki
baza
bazbarwny
uelastyczniacz
nitro
benzynka
sitka
kubki
prad
pasta
politura
W 50zl to sie z sama baza zmiescisz... |
|
|
|
 |
Bisuside14
|
Wysłany: 2008-04-13, 18:05
|
0
|
|
|
|
To niech bĂŞdzie i 100zÂł trudno sobie policzyĂŚ ile CiĂŞ to wszystko wyjdzie i ile chciaÂłbyÂś zarobiĂŚ? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-04-13, 19:47
|
0
|
|
|
|
Bisuside14 napisał/a: | MoÂże trochĂŞ byÂś uspokoiÂł swojÂą agresjĂŞ? PrzecieÂż nie napisaÂłem nic obraÂźliwego w twojÂą stronĂŞ. |
jak nie? napisales cos obrazliwego nie tylko do mnie ale do wszystkich innych ktorzy podobna cene by ci powiedzieli. piszac takie bzdety uwalasz nam robote. pozniej chodzi taki glupek jeden z drugim po forach i mowi ze stowka za malowanie zderzaka to zdzierstwo. juz bylo na ten temat na forum. poza tym juz ci kiedys zwracano uwage ze jak sie na czyms nie znasz to nie zabieraj glosu. |
|
|
|
 |
kpopis
|
Wysłany: 2008-04-13, 20:07
|
0
|
|
|
|
Wracajac do tematu, rbmf, uwazasz ze 500zl to rozsadna cena? |
|
|
|
 |
rbfm
|
Wysłany: 2008-04-13, 20:18
|
0
|
|
|
|
|
|
|
 |
seba
|
Wysłany: 2008-04-13, 22:39
|
0
|
|
|
|
fakt niektĂłrym wydaje siĂŞ,Âże pomalowanie 4-rech plastikĂłw to 2,3 godz. roboty,ale jeÂżeli te nakÂładkina zderzaki sÂą mocowane inaczej niÂż na kleju,a na dodatek majÂą byĂŚ spojone z resztÂą zderzaka to za wszystko moÂżna braĂŚ ÂśmiaÂło 800 zÂł |
|
|
|
 |
kpopis
|
Wysłany: 2008-04-16, 22:46
|
0
|
|
|