Szukaj FAQ Album

Autor Wiadomo¶æ
piotres
Wys³any: 2013-04-05, 23:56   Maksymalnie dobre zabezpieczenie antykorozyjne
0
UP DOWN

Czesc

Zaznacze na poczatek ze nie jestem lakiernikiem, maluje jedynie swoje maszyny.

do pomalowania mam opryskiwacz sadowniczy. Czesc elementów jest zardzewia³a, te pojd± do piaskowania.

Jako ze to opryskiwacz wiec w zasadzie non-stop jest wilgotny i ma czesto kontakt z agresywnymi cieczami to mam pytanie jak najlepiej zabezpieczyc wypiaskowane elementy stalowe przed korozja ?

Myslalem o : novol 360 (epoksyd) -> novol 300 (podklad akryl) ->lakier akryl 2:1

Czy jest cos lepszego ? Lakier akryl mam juz kupiony wiec musi zostac :) .

Czy jest sens cynkowac ogniowo pod lakier ? Chyba za duze ryzyko ze lakier poodpada na swiezym cynku, prawda ?

pozdrawiam
Piotr

marchew6260
Wys³any: 2013-04-06, 08:24   
0
UP DOWN

Witaj. Ja kiedy¶ w maszynie drogowej zastosowa³em farby u¿ywane do malowania statków a efekt by³ taki, ¿e do dnia dzisiejszego po oko³o 3 latach powierzchnia nie ma nawet ¿adnego przetarcia do go³ego metalu pomimo intensywnej eksploatacji i ci±g³ych otaræ a korozji zero. Fakt, ¿e schniêcie jest d³ugie je¶li jest ch³odno ale efekt jest rewelacyjny.

U¿y³em do tego podk³adu epoksydowego antykorozyjnego marki SEA LINE

PODK£AD EPOKSYDOWY ANTYKOROZYJNY SEA LINE

oraz farby nawierzchniowej poliuretanowej SEA LINE

LAKIER POLIURETANOWY SEA LINE

Przed u¿yciem tych farb robi³em nawet takie domowe testy i gdy nawet zosta³y minimalne ¶lady korozji na metalu to po pomalowaniu go podk³adem epoksydowym i zalecanym sezonowaniu po czym malowanie poliuretanow± nawierzchniow± trzyma³em ten element w wodzie z sol± i powiem, ¿e nie by³o ¿adnych problemów z nawrotem korozji.

Cena mo¿e nie jest zachêcaj±ca ale polecam z w³asnego do¶wiadczenia bo lepszego zabezpieczenia antykorozyjnego na maszyny nie znam.

piotres
Wys³any: 2013-04-06, 11:19   
0
UP DOWN

Widze 79z³ za 0,75l - jakiejs straszniej tragedii nie ma.

Jak myslicie moge go przykryc podkladem akrylem z novola ??

LAKIEROWANKO Strona G³ówna » LAKIERNICTWO SAMOCHODOWE » Pomoc dla amatorów

Odpowiedz do tematu  
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Skocz do: